Trecerea de la Intel la M1

Trecerea de la Intel la M1

Unii analiști privesc cu îngrijorare decizia Apple de a migra de la Intel la M1. Îngrijorarea e degeaba.

În primul rând: îmi place foarte mult numele: M1. Mi se pare că se vrea un joc de cuvinte între Mach 1 si Mac 1 => M1. Mă rog, așa sună în urechile mele…

În al doilea rând…

Am discutat cu niște amici despre subiect, am citit pe site-uri , îngrijorarea stă în faptul că aplicațiile vor merge mai prost. Iar aici am niște idei:

  • Oamenii uită că Apple a mai făcut o migrare de arhitectură acum vreo 20 de ani. Are ceva experiență și, chiar dacă Rosetta făcea aplicațiile un pic mai lente, erau utilizabile.
  • Apple oricum nu este foarte preocupat de backward compatibility.
  • Trecerea asta este (în mare parte) invizibilă pentru utilizatori. Sigur, vor fi ceva edge-case-uri, unde aplicațiile nu vor funcționa sau vor funcționa prost, dar pentru majoritatea utilizatorilor o să fie perfect transparent.

Problema e alta: dacă ai vrea să cumperi un Mac anul ăsta, ce ai alege? Un Intel sau un M1? :)

4 Comentarii

dam167 a scris

Eu, Intel, pentru că încă am nevoie de Windows, măcar virtualizat. Aici se vede avantajul abonamentelor la soft, de exemplu Adobe va trebui să se asigure că suita lor merge cât de cât și pe M1. Mi-a plăcut că au subliniat că procesarea grafică de pe M1 se compară doar cu cele integrate, de asta au și scos modele de 13” pentru care oricum nu era opțiunea de dGPU. Dar dacă ești developer și te satisface un Mac de 13” probabil că vei fi mulțumit de M1.

Nu compatibilitatea e problema, să vezi la nwradu chestii adânci: n-au spus cu ce PC-uri au comparat sau ce SSD-uri au în ele. Ba chiar că de ce ziceau că-i live când era de fapt înregistrat eventul.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter