De ce ai cumpăra o imprimantă cu cerneală?

De ce ai cumpăra o imprimantă cu cerneală? ©

Zicea cumnată-mea că și-a luat niște cartușe pentru imprimantă. Puțin peste 100 lei (două cartușe), dar supărarea mai mare venea de la faptul că printează doar 100 de pagini. Practic dai 50 bani/pagină printată.

Iar problema e așa: cartușele compatibile nu sunt semnificativ mai ieftine, încărcarea costă vreo 20-30 lei (dar nu ai nici o garanție cât va merge), dacă le dai una-două calibrări deja ai mai consumat niște cerneală, iar unii producători nici nu se sfiesc în a semnala un cartuș gol doar pe baza numărului de pagini printate.

Nu știu cum e acum, dar în urmă cu 10 ani, dacă nu printai nimic 2-3 săptămâni, rămâneai cu cerneala uscată. Unele imprimante (Canon, Epson) nu aveau capul de imprimare pe cartuș, iar uscarea cernelii însemna – de multe ori – schimbarea imprimantei!

Eu am una laser – culmea, de la HP – care are vreo 1500 pagini pe cartușul original. Iar cartușul original costă 400 lei! 25 bani/pagină, not great, not terrible. Dar faza este alta: cartușul compatibil costă… 35-50 lei. Da, de mai mult de zece ori mai ieftine. Aș putea spune că am o imprimantă de doi bani, pentru că atât mă costă să printez o pagină!

Interludiu: care naiba e faza cu hârtia reciclată? De ce ai da 30-40 lei/top? Așa încurajăm reciclarea? Hai să facem totul x2, sigur se înghesuie lumea?

Singurele imprimante color demne de luat în seamă sunt cele CISS – care, în loc de cartușe, au un sistem de rezervoare în care bagi 20-50-100ml de cerneală și printezi câte 500-1000 pagini. Dar altfel? Sunt absurd de scumpe pentru ce oferă.

Printezi poze ocazional? S-ar putea să fie mult mai ieftin să le printezi la un centru foto, costă ~2 lei.

Un articol despre cât de mizerabil est HP când vine vorba despre cartușe și imprimante.

8 Comentarii

dam167 a scris

Link-ul din final duce la un rabbit hole american: „HP ends its customers’ lives” wtf? sau „The right-to-repair criminals like Apple, John Deere and Medtronic.”. Absolut tot ce are software va deveni un serviciu, deși lucrurile astea se întâmplau și până acum. La imprimantele simple dacă nu te constrânc cumva producătorii poți să nu cumperi alta nouă 10-20 de ani. Dacă mai iei și cartușele din altă parte ce bani mai ia HP de la tine? La imprimantele mai scumpe rămâneai oricum fără drivere, că de-asta suntem mulți încă pe Windows 7 (care probabil nu se va mai putea activa acuși) și chiar nu-ți vine să dai 5 mii de euro pe o imprimantă nouă tot la câțiva ani, nu? mai ales dacă aia veche încă funcționează.

Pe de o parte înțeleg și lupta împotriva right to repair, pentru că le-ar schimba complet afacerile. John Deere (ca să nu mai zic iar de Apple) n-o să știe câte piese de rezervă să producă pentru că Joe o să ceară piesa să și-o schimbe singur, ca mai apoi să ceară încă înca una + alte 2 piese că na, n-a știut ce face și a stricat și altceva. Dar adevărul e că Joe învață și a doua oară poate nu mai face pagubă. Problema, zic eu, e că orice legiferare pentru right to repair va fi plătită de consumator, că doar n-o să sufere Apple sau JD până își regândește producția și logistica.

Cu reciclatul e complet altă poveste pentru că deși spui că în loc să arunci un obiect îl repari, dezmembrezi alte 2 obiecte pentru asta. Poate cantitatea irosită (obiectele dezmembrate) fac mai mult decât reparația ta – dar ăsta e alt rabbit hole. Părerea mea e că atâta timp cât încurajăm consumerismul prin faptul că cerem tot mai mult o să trecem complet la servicii.

Ionuț Staicu a scris

@dam167: Păi aici nu e vorba de reparat, ci de utilizarea de zi cu zi. Iar mie mi se pare tare, tare, tare păguboasă cumpărarea unei astfel de imprimante.

Compatibilitatea cu versiuni vechi de OS este another can of worms și se aplică nu doar la imprimante ci și la alte tipuri de hardware. Exemple de device-uri la care nu am mai avut suport de W10 just because:

– plăci de rețea pe PCI/PCIe;
– hub-uri USB (cumva, găsesc ironică treaba asta)
– webcam-uri
– gamepad-uri
– scanere
– chipset-uri
– plăci de sunet
– nenumărate laptop-uri care și-au pierdut suport după w7 (deși, culmea, nu s-a întâmplat nici o schimbare majoră de arhitectură între versiuni, cum a fost la trecerea la XP)

Am aflat cu stupoare că sunt producători de imprimante care nu suportă MacOS. Pur și simplu, ai imprimantă nouă care merge pe Windows, Linux (!!!!), Android și iOS, dar NU și pe Mac.

Apple, JD și alții se opun dreptului de reparare nu pentru că vor avea probelme la stocurile pieselor de rezervă ci pentru că le dă peste cap toată abordarea asta a lor de planned obsolescence.

dam167 a scris

@Ionuț Staicu: mie nu mi se pare că la Apple e planned obsolescence, pentru că sunt printre puținii care oferă suport de soft pentru mai mulți ani și sunt conștienți că clienții lor nu fac upgrade an de an. E greu să dai exemplu un individ care s-a dus într-un Apple store și i-a zis nu știu care genius că trebuie să-și cumpere un dispozitiv nou, mai ales când individul ăla nu știe nimic și mai rău, nici nu vrea să se informeze. Adică e normal să spui unui om care dă cu pumnul în masă că el vrea să aibă ceva funcțional „cumpără unul nou dacă nu vrei bătăi de cap” dacă ăla nu înțelege nimic. DAR, și e un mare dar, Apple are un service păgubos pentru toată lumea.

Pe scurt mi-e greu să cred că e planned obsolescence când ai un OS modern pe un MacBook din 2009, sau că pe un iPhone SE ai ultimul iOs. Lăsând Apple la o parte, eu am o licență de AutoCAD care nu se mai poate activa. Merge pe W10, e pe 64 bit dar ghici ce, s-au gândit să nu mai țină activatorul, că e old technology – doar activatorul e old technology. Așa că nu știu, parcă pe mine mă afectează mai mult mizeriile cu software-ul decât hardware-ul.

Dar I digress. Mie imprimantele ieftine mi se par acum proaste toate. Dar din păcate nu se justifică achiziționarea uneia de 7-8 mii de lei pentru cineva care are chestii de printat acasă, gen pentru ce au copiii la școală. Chiar și firmele mici sunt în situația asta, au un volum mic, care nu justifică o imprimantă bună, dar generează costuri mari cu cele ieftine și proaste. Imprimantele alea mai vechi laser de la HP erau foarte bune, gen 1010, 1020, dar au și alea o durată de viață. Nu știu na, sunt de acord cu ce zici per ansamblu, dar poate ar trebui ca discuțiile astea să ne dea tuturor de gândit. Eu folosesc imprimante scumpe la birou, dar dacă mi-aș cumpăra una acasă probabil că aș face exact greșelile de care vorbești tu :)

Mălin a scris

Pentru că de multe ori cu laser nu poți printa ceea ce printezi cu cernelă. Sunt chestii ce țin și de calitate.
Acuma, dacă te arunci la cel mai ieftin Lexmark de la Carrefour și apoi dai de 10 ori pe cartușe e altă poveste. Și zgârcenia combinată cu lăcomie are un preț, iar firmele astea fix asta exploatează.
Eu am acasă și laser și cerneală și sincer au apus de mult zilele când printam minim 100 de foi pe zi, dar când am luat cerneala m-am aruncat la un Brother care nu știe de cartușe cu CIP și alte șemnuri demne de HP și Samsung. I-am cumpărat niște cartușe compatibile, goale (fără bureți și alte alea), pe care le încarc eu cu cerneală când e nevoie.
Cât despre HP, cel mai mișto la ei e firmware-ul ăla care-ți blochează compatibilele și-ți aduc aminte de faptul că împrimanta n-o cumperi ci doar o închiriezi. Ce plătești pe ea e doar un avans…

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter