Cum scrii mai repede?

Cum scrii mai repede? ©

Cred că una dintre cele mai bune abilități ce le poți căptăta ca IT-ist – și, dacă stau să mă gândesc, în societate de azi, ca orice ai fi – este să tastezi la o viteză decentă, măcar 50wpm.

Ziceam aici cum am învățat: am pus Mavis, am exersat zilnic, în câteva zile eram up to speed, reușind să scriu folosind cât mai multe degete. Acum sunt în zona 80-90 wpm. Not great, not terrible, dar pentru ce fac eu, viteza de scriere nu este chiar un bottleneck, deci e acceptabil. Din nou, pentru mine.

Dar să vezi fază, că tot cu Mavis am învățat-o pe maică-mea – la vreo 55 de ani, complet atehnică – să scrie cu o viteză mulțumitoare. Și pe nevastă-mea, că ea scria tacticos cu două degete când am cunoscut-o. Deci… e posibil ca treaba asta să meargă.

Și am văzut o discuție asemănătoare pe FB fix despre asta: cum poți face să scrii mai repede? Și dincolo de antrenamentul zilnic în Mavis (sau alte unelte asemănătoare, că sunt zeci de alte aplicații de genul ăsta), mai este o șmecherie.

O șmecherie mult, mult mai tare: stenografie. Unii zic că după un an ajung la 2-300wpm, deci dacă te ții de treabă, nu arăți ca un nebun atunci când tastezi.

De exemplu, așa arată degetele la 200wpm:

Ce este stenografia? Ei bine, la muzică există conceptul de „acorduri” (chords): pui degetele într-o anumită poziție, apeși trei-patru clape (sau corzi), iese un acord. Pui degetele în altă poziție, iese un alt acord. Și tot așa.

Eh, la fel e și la stenografie: ai o tastatură mai…deosebită, cu doar câteva taste. Iar tastele astea, apăsate într-o anumită combinație, îți formează un cuvânt.

Cum arată 200 wpm în stenografie? Un apăsat aproape ritmic pe combinații de taste:

Partea cea mai mișto este că treaba asta este posibilă inclusiv pe un hardware normal, fără să ai nevoie de o tastatură specială (dar pe care o poți achiziționa sau chiar construi singur!).

Eu personal am aflat de stenografie acum mulți ani, să fie vreo 25, la Clubul Elevilor când profu’ ne zicea că pentru a pride mai multe semne Morse), este bine să ne dezvoltăm un sistem eficient de a scrie prescurtat. De Plover am aflat acum vreo … zece ani, dacă nu mai mult, dar niciodată n-am avut chef sau energie să-l încerc. Poate la pensie :D

Oricum, ce voiam să zic și m-am lungit: dacă ești typist profesionist (i.e. tastezi absurd de mult zilnic), cred că ar fi o idee bună să ajungi la o viteză acceptabilă, unde ce faci nu este limitat de viteza cu care tastezi.

Un Comentariu

Ady a scris

Habar n-aveam că există programe pt învățat să testezi. Eu am învățat „the hard way”, pur și simplu tastând de nevoie/lucrând.
Habar n-am ce viteză am, că n-am verificat-o, dar folosesc cam câte 3 degete de la fiecare mână și am fost suficient de rapidă să trec partea practică a unui concurs care verifica fix asta.
În ultimii 5-6 ani a fost mai complicat pt că fie acasă tastatura era „pe limba română” și aia de la job pe engleză, fie acasă pe română, iar la job „pe altă română” (y și z sunt inversate și după 1 an încă n-am descoperit scurtătura pt @, în afară de meniul „insert sign”). Dar cred că asta mi-a îmbunătățit și mai mult abilitățile. :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter