Nu e vorba de cât costă e vorba de valoare.

Nu e vorba de cât costă e vorba de valoare.

Inițial voiam să las un comentariu la Cetin, dar s-au adunat prea multe litere și am zis că e rost de un articol.

Pe scurt, nu costul serviciului este problema ci valoarea ce o percepe consumatorul acelui serviciu.

Pe lung, eu am dezvoltat o „teorie” conform căreia nu există produse ieftine/scumpe în termeni absoluți. Adică poți avea un produs de zece lei scump dar un produs de zece mii… ieftin, totul e relativ la câtă valoare simți tu că-ți aduce în viață.

De exemplu, mie, ca neconsumator de alcool, mi se pare scump să dau 50 lei (sau mai mult) pe un vin „bun” sau 20 lei pe un pachet de țigări, dar n-am nici o problemă în a da 50 lei pe un burger, de exemplu. Aceeași sumă, o valoare diferită, nu?

Eh, la fel funcționează lucrurile și în cazul serviciilor online: dacă eu, ca utilizator, nu văd destulă valoare adusă în viața mea de cinci-șase servicii de streaming, poți veni tu cu oricâte argumente legate de cost, că nu mă vei convinge. Toată comoditatea de a da play fără a căuta pe torrents sau fără a vedea reclame nu aduce o valoare prea mare în viața mea.

Simplu, nu?

Am luat totul asupra unui EU ipotetitc; eu personal am abonamente peste abonamente la tot felul de servicii.

4 Comentarii

dam167 a scris

Iritarea consumatorului în general vine și de la faptul că de obicei ceva (aparent) gratuit ajunge să coste bani și că ai reclame peste tot. Nu știu ce e așa greu de priceput: lumea s-a săturat de reclame. Cablul îl plătești și tot ai reclame, Facebook nu plătești și tot ai reclame. Că plătești sau nu, cineva vine cu justificări la faptul că tu (ca și consumator) trebuie să ai reclame.

Cel mai corect e să nu ai variante gratuite și să fie pe bani – aduce valoare pentru tine, plătești. Spotify (sau muuuult mai rău celebrul Zonga) e aiurea gratuit, e mai prost decât un radio pe fundal. Reclamele sunt doar enervante, serviciul în sine e prost.

Cosmin a scris

@dam167: Daca nu platesti pentru produs, tu esti produsul. Acum intreaba-te cat la suta dun userii de pe Facebook, ar plati ca sa nu mai aiba reclame. Posibil sa fie un procent, dar nu prea mare. Eu unul nu as plati .Pentru ca Facebook nu imi aduce ceva de valoare. Exista poate si continut de calitate, dar mult mai putin fata de restul. La fel si pe Youtube.

Corect este sa fie ambele varinate si utilizatorul sa decida daca merita sa plateasca sau nu.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter