Editurile vor muri cu o mie de tăieturi

Editurile vor muri cu o mie de tăieturi ©

În engleză sună mai bine: death by a thousand cuts.

Din două motive, dar amândouă s-ar putea sumariza în: pentru că nu se adaptează și nu înțeleg piața și cititorii. Se vede o scădere constantă a tirajelor și a volumelor cumpărate, dar se continuă. Sigur cititorii fac ceva greșit, nu editurile!

E-Books§

Unele edituri au început, timid, să publice și e-books. Nu toate titlurile, nu odată cu ediția print, dar le publică. Presupun că mai bine mai târziu decât niciodată?

Alții, și mai isteți, publică e-book în PDF. Pentru că PDF este formatul ideal pentru e-book readere. În înțelepciunea lor, editurile nu înțeleg că oamenii cumpără e-book pentru a-l citi pe un… reader (sau telefon, tabletă), nicidecum în fața PC-ului.

Publicăm într-un format de căcat după care ne plângem că nu se cumpără e-book.

Educaționale/Manuale și Audiobooks§

Asta nu se aplică la toate editurile, că sunt chiar și mai puține cu formatele astea. Îți vine să crezi sau nu, există audiobooks livrate pe CD. În cercul meu de cunoscuți pot număra pe degetele de la o mână câți au unde să citească CD-ul! Majoritatea – cei mai non-tech savy – au renunțat aproape complet la PC-uri în favoarea tabletelor sau a telefoanelor. Cei care au PC-uri au, de cele mai multe ori, ultraportabile. I.e. fără unitate optică.

La educaționale și manuale sunt și mai și: copiii primesc de la școală (i.e. cumpară părinții) manuale care vin însoțite de un… CD. Problema de mai sus există în continuare. La care se mai adaugă una: aplicația de pe CD rulează doar pe un singur dispozitiv. Ori Windows ori Android. Se activează pe un dispozitiv? Nu mai merge pe celălalt. Și tot așa (mă rog, așa funcționează la Editura EDU).

M-am uitat pe câteva aplicații d’astea. Sunt niște rahaturi banale ce sr putea rula lejer în browser. Dar hei…

6 Comentarii

Marius a scris

Editurile din Romania sunt o gluma proasta. A publicat sora mea o carte acum vreo 2 ani, pe banii ei, ca i-au cerut astia bani ca nu au fonduri, au publicat-o pana la urma, au vandut ceva dar cica nu prea multe desi spuneau ca e grozava si sor’mea nu a fost platita pentru ca nu a vandut destul. Faza e ca sora mea locuieste prin Anglia acum si scrie a doua carte, carte pe care o da la publicat aici, si vor astia sa cumpere drepturile de autor si pe prima carte de la editura din Romania, ca cica le place cum e si ei o pot vinde in Anglia si alte tari pe unde au ei contracte. Ideea e ca aia din Romania cica inca doresc sa prelungeasca contractul, desi oficial cartea nu se vinde. O sa fie interesant, mai ales ca sora mea cica tine legatura cu astia de aici si astia doresc ceva contract exclusiv. BTW cand a publicat sora mea prima carte locuia si muncea prin Spania si a trimis o copie dupa carte si la o editura de acolo, iar astia tin si ei legatura cu ea. Faza e ca si aia sunt interesati de ambele carti si sunt dispusi chiar daca nu vrea sora mea sa publice la editura lor, macar sa o poata prelua si vinde in Spania, ca cica e interesanta prima carte si de-abia o asteapta pe a doua.

Marius a scris

@dan nu am cum sa zic ca nu stii cine citeste pe boguri. Astia vor sa cumpere drepturile pentru carte ieftin. Dupa ce se termina schema scriu eu pe blog la mine ce si cum si dau si nume si tot. Tot ce iti pot zice e faptul ca mai avem niste rude care sunt scriitori prin Ro si dupa ce au citit-o au fost destul de incantati. Chiar au vrut sa o ajute si ei dar ies mai multi bani din UK. Pastrez articolul pentru mine :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter