Voi știți cum funcționează economia de piață, da?

Voi știți cum funcționează economia de piață, da? ©

E un băiat care nu a înțeles cum funcționează economia de piață. E un proces simplu: când cererea este mare sau când resursele sunt limitate, prețul crește. Când cererea e mică sau resursele sunt din belșug, prețul scade.

De aia avem cireșe la 100 lei/kg în primele zile de iunie: pentru că resursele sunt limitate. De aia avem brazi la 50 lei/bucata: pentru că resursele sunt din belșug. Din același motiv nucile ajung la 60-80 lei/kg în perioada Paștelui și a Crăciunului (deși în restul anului costă 30-35 lei/kg).

6 Comentarii

Alex a scris

Amîndoi simplificați maxim, omițînd detalii și concepte utile.

Nu uitați că toate firmele au nevoie de bani și de lichidități pentru a se menține la linia de plutire și pentru a plăti furnizori, șamd. Firmele au fost lovite nasol de tot în perioada de lockdown (martie-mai), foarte multe au dat lucrătorii în șomaj tehnic, sau chiar au fost neinspirate și au făcut concedieri. Asta e realitatea cu care s-a intrat în vară. Realitatea s-ar putea să fie că patronii poate doresc să și pună deoparte niște bani pentru perioada care vine, pentru că le este teamă de ce urmează.

Nu uitați că deși volumul de livrări a crescut, totuși marja de profit a unei pizzerii se compune din mai multe chestii. Spre exemplu, dacă mergi la pizzerie pe terasă, din mîncare se fac puțini bani, dar din ce bei acolo vine grosul. Exemplu sintetic: la o pizza muncește bucătarul + ajutorul timp de X minute, plus chelnerul să o ducă la masă, să verifice dacă e bună sau nu, să o schimbe dacă s-a greșit ceva la ingrediente … per total, sintetic să zicem că dintr-o pizza cîștigă restaurantul 1-2 lei. Dar dacă ești la terasă și comanzi o bere, munca este de 30 de secunde a chelnerului să aducă sticla, s-o desfacă și să toarne în pahar; avînd în vedere prețul de achiziție versus prețul de vînzare, din băutura ta pizzeria a cîștigat 5-6 lei.

Acum luați în considerare că de cînd cu pandemia lumea comandă doar mîncare, dar foarte probabil nu și băutură, că puțini sunt suficient de bogați să dea 8 lei pe o bere. Caz în care putem intui că patronii de pizzerii nu prea își freacă mînuțele de încîntare, ci dimpotrivă își smulg părul din cap gîndindu-se că au de angajat oameni în plus, pentru a lucra să prepare niște chestii la care marja de profit e cam mică.

Nu mai zic de inflație și alte alea.

dam167 a scris

Oricine a vândut vreodată ceva (sau a vrut să) știe că ai 2 metode de a estima prețul: 1) vinzi mult la un preț mai mic sau 2) vinzi mai puțin și pui un preț mai mare. Principiul cererii și ofertei vine mai târziu și oprezi modificări dacă ai un flux relativ constant.

Acum legat de pizza, livrarea la domiciliu în catități mici (1-3) n-a meritat niciodată, mai ales că acum curierii cer destul de mult pentru transport – Glovo 20-30% de exemplu. Observ că mulți aveți impresia că livrările la domiciliu au crescut exponențial de când cu pandemia, ceea ce nu e adevărat. Localuri cu mulți clienți fideli s-au trezit că acei clienți fideli cu comandă acasă – sau comandă puțini dintre ei. De fapt au fost articole în care explicau patroni și bucătari cum, în timpul pandemiei, să-ți livreze acasă un produs îl costă mai mult.

Mulți au urlat că vine criza și suntem cumpătați și nu mai sparge nimeni bani, dar în același timp cică ar fi explodat livrările. Au explodat pentru unii, pentru majoritatea au scăzut. Nu mă credeți pe mine, întrebați și voi în stânga și în dreapta.

Cererea mică duce la creșterea prețurilor mai ales pentru că nu prea mai există stocuri, nu mai ai ceva care nu se vinde și te încurcă stocarea. Mai contează și cum merg lichiditățile, dar ce zice Joie acolo e complet aiurea – adică are sens, dar numai în filmul lui.

Vlad Moisuc a scris

Ceea ce spui tu se aplică doar dacă celelalte condiții rămân constante. Condițiile astea pot fi dezirabilitatea(numărul de oameni dornici să cumpere un produs), produsele substituibile(sunt cireșele bune, dar dacă am ceva vișine super bune ieftine?) și altele pe care nu mi le mai amintesc acum.

Degeaba mai sunt doar 2 kilograme de cireșe pe piață, în mai sau când apar ele, dacă nimeni nu le vrea. Deci n-o să le mai crească prețul.

Cantitatea cerută/ oferită dintr-un produs nu se schimbă doar în funcție de preț. Legea cererii și legea ofertei simplifică treaba asta, dar se aplică doar când toate celelalte condiții rămân constante(adică e o chestie care există strict în cărți).

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter