Apropo de prelungitoare și improvizații

Apropo de prelungitoare și improvizații

Un fel de continuare a acestui articol.

Unul dintre lucrurile în care am fix zero încredere este reprezentat de prelungitoarele electrice din comerț. Raportul preț/calitate este extrem de defavorizant pentru cumpărător, părându-ți-se un pic ciudat să dai +100 lei pe un metru de cablu și trei prize.

Doar că fii atent la următoarea treabă: prelungitoarele ieftine vin cu un miiiiiic giumbușluc. Firele conductoare sunt foarte subțiri, 0.5-0.8mm și/sau cu conductor de calitate proastă. În cel mai bun caz se rupe firul când tragi mai tare de el. În cel mai rău caz…

Am vreo trei prelungitoare cumpărate în casă, luate „să fie”, dar nu sunt folosite pentru mai mult de o veioză și un încărcător. Pentru că-s paranoic.

Cum am rezolvat problema? La fel ca la UPS: DIY! Piesele (bune) separate costă maximum jumătate dintr-un prelungitor decent. Cablu de 1.5mm, prize bune, ștecher bun și aia e.

Bine, este posibil ca background-ul meu de electrician să ajute, deci dacă nu știi la ce folosesc firele, caută un prelungitor bun, nu ieftin.

5 Comentarii

dan a scris

dar ai vazut ca si cablul electric de multe ori nu are cit zice ..?

parca e un clip pe proiectediversediy (stefan) in care masoara fire cumparate .. si de exemplu cel de 4 mmp are vreo 3 si un pic .. etc.

in rest da. un triplu bun e de la vreo 80 lei in sus. dai ceva dar stai mai linistit.

inca am un triplu master slave de peste 10 ani si inca merge

Sorin a scris

@Iulian: Nu cred ca te ajuta prea mult garantia daca iti face o stricaciune mai mare. Plus ca e probabil sa nu mai ai bonul, si nici nu stiu exact cum demonstrezi ca nu ai avut consumator mai mare.

@Ionut: Legrand si cele de la Ikea mi se par OK. Nu am avut curiozitatea sa le tai cablurile (nici n-am consumatori mari in ele, laptop-uri, monitor, TV, incarcatoare), dar dupa etalonul lui cristici, de cate ori poti baga / scoate chestii din ele sunt foarte OK. Ikea are avantajul ca are si buton de intrerupere si mufa USB, si mi se pare ca-s si mai ieftine.

La DIY .. daca lasi lite iesite din locasul lor (unde le strangi cu surub), sau care zburda liber prin stecher, sau dezizolezi prea mult din cablu, sau il dezilozezi cu cutter-ul taind si lite odata cu izolatia, sau pui impamantarea gresit, sau nu o mai pui .. mai bine nu. Nu-s greseli greu de facut pentru cineva care nu a mai facut asta niciodata si le-am vazut pe majoritatea. E o solutie daca esti atent si ai timp (sau niste cerinte speciale), altfel s-ar putea sa merite KOPPLA ala de 60 de lei.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter