Puțin despre aplicatiile Open Source

De fiecare dată când întrebi pe cineva care sunt avantajele unei aplicații Open Source, răspunsul invariabil este: „Aplicația NU COSTĂ nimic!”. Well.. Parțial adevărat. Adevărat pentru că, într-adevăr, nu costă BANI. Dar costă timp. Hai să vedem și de ce.

Prima muie se îndreaptă spre GIMP. Pentru că îl laudă toți că e echivalentul lui Photoshop iar unii chiar susțin că este MAI BUN decât Photoshop, sunt curios: cum se face un SLICE ? Este o operațiune stupid de simplă ce în mod normal se face imediat. Well.. GIMP nu are slice. Cel puțin nu am găsit eu în cinci minute. Soluția? Faci un nou document GIMP și te apuci să faci copy/paste la elementele ce le vrei taiate. Dacă e un site mai complex, ești terminat…

Muia numărul doi se îndreaptă spre… GIMP! :w00t: Task simplu: deschidem un PSD simplu. În stânga avem Photoshop (și cum ar trebui să arate). În dreapta avem GIMP și cum nu prea ar trebui să arate (pentru doritori pot oferi PSD-ul):

PSD simplu, layere simple, negrupate, fără smart objetcts sau alte minuni d-astea.

Dar hey, GIMP e cel mai tare soft de editare grafică!

A treia muie (și ultima pe ziua de azi) se îndreaptă spre… APTANA!

Din motive de curiozitate (și de nevoie de debugger în IE)  am instalat și eu minunatul editor de 150MB. Cum aveam de făcut modificări direct din ftp, configurez frumușel clientul integrat din Aptana și dau să deschid un fișier .css. Țuști, îmi deschide cu E-texteditor. Hmm… Încerc și un HTML. Îmi deschide Firefox. Un javascript îmi deschide iar cu E-texteditor. La fel și cu .php. E drept, când l-am instalat, nu am ales să asocieze fișierele cu Aptana, dar asta nu e o scuză. În E-text dacă vreau să deschid o imagine, o deschide. Nu îmi lansează Photoshop, IrfanView sau alte minuni. D-asta e editor, d-asta are browser integrat: să deschidă ÎN EL documentele.

Încă o dată pot spune cu mâna pe inimă că majoritatea aplicațiilor open source NU sunt fiabile. Cel puțin nu pentru mine…

53 de Comentarii

MifTy a scris

1. gimp de windows suge. chit ca nu e vina lui: în windows de regulă, nu ai perl, nu ai LUA, nu ai… o grămadă de chestii!!! deci, ia vezi tu cum merge pe un linux corect instalat!!!
ah, și mai mult de 75% din pluginurile din linux nu merg pe windows!!
2. gimp fără pluginurile instalate e ca femeia frumoasă fără pizdă!!!
bineînțeles… photoshop e mai bun… fără să bagi de seamă că folosești de fapt un… plugin!!! nu o funcție nativă!!!
3. n-am mai auzit de aptana aia!!
ce face???
îmi aduci aminte de un amic cu o placă de bază cu sunet integrat, acum ve-o 8 ani…
cică: de ce naiba n-are sunet, că windows are (asta imediat după reboot)
zic: da’ ție-ți merge sunetul în windows imediat după instaare, sau tre’ să bagi driverul de sunet??
el: ce contează, am sunet în windows!!!
cam așa face și ionuț: nu vrea driver și se miră de ce nu merge!!! :))
P.S. sunt bâtă la photoshop, și sunt mândru de asta!!! pentru că în windows folosesc Paint .NET!!! cu pluginuri si scripturi, bineînțeles, că fără… faci o laie!!!

Staicu Ionuț Bogdan a scris

1. gimp de windows suge. chit ca nu e vina lui: în windows de regulă, nu ai perl, nu ai LUA, nu ai… o grămadă de chestii!!! deci, ia vezi tu cum merge pe un linux corect instalat!!!

Adică… Trebuie să instalez PLUGIN să fac un SLICE? Sper că îți dai seama cât de stupid sună, da? Ok, instalez un PLUGIN pentru un efect. Pentru un filtru. Dar și pentru slice? Nu m-ar mira să existe plugins și pentru SELECT sau pentru TEXT…

2. gimp fără pluginurile instalate e ca femeia frumoasă fără pizdă!!!

Nu știu cum ești tu, dar eu am preferat să trec peste capitolul „crești femeia de la 4 ani”. Am sărit chiar și peste partea cu „momește-o și convinge-o, că e virgină”…

și apropo, ține minte: ubuntu IS NOT linux!!!

Am zis eu ceva de ubuntu? Am încercat minunea de gimp. Iar minunea e cam… hmm… PRAF?

MifTy a scris

adică nu are driver… dar nici nu-l instalăm!!!
deci suge!!! ;))

m-a amuzat chestia asta de când mă știu: dau peste softul x, îl folosesc ani de zile… dacă dau peste ceva care e mai bun, fac gât „ce contează, dom’ne, Y nu e X!!!” :))
bașca… parcă te căinai de… photoshop nu mai știu ce versiune, că modificase workflow-ul, și mutase niște funcții de unde le avea de obicei, în altă parte…
dacă ai fi fost serios, terminai cu photoshop, că, nu-i așa, acum suge!!!
dar ai tăcut, și te-ai chinuit să te reobișnuiești cu photoshop. că de, e cel mai bun!!!
mai ales că am senzația c-ai dat și banul pe licență!!! ;))

Staicu Ionuț Bogdan a scris

bașca… parcă te căinai de… photoshop nu mai știu ce versiune, că modificase workflow-ul, și mutase niște funcții de unde le avea de obicei, în altă parte…

Păi… vezi tu.. Chiar n-am folosit CS4 ;)

adică nu are driver… dar nici nu-l instalăm!!!

Sunt convins că ți se pare normal ca linuxul să vină fără suport de rețea… Că deh, trebuie să îl instalezi TU….

MifTy a scris

dacă e cine știe ce minune mai nouă de placă, mă aștept s-o detecteze, dar să NU aibă driverele, și să le iau de pe net!!! (mă rog, sufletu’ net dacă n-ai alt pc!!! :)) )
xp se mulțumește să spună că e „unknown device”, și să ghicești singur ce driver îți trebuie!!!
de-aia se vând plăcile de bază cu cd cu drivere… nu??
bașca… sunt o grămadă de chipseturi de rețea. câteva sute bune, dacă nu mă înșel.
nu e normal să am deja incluse driverele celor mai folosite, pentru că sunt șanse de 80% ca gigel, cel care pune prima oară un linux, s-o aibă pe una din ele, nu cine știe ce exoticărie???

ah, și stai: linux e un SO creat cu suport de rețea încă din primele linii de kernel. windows a fost creat pentru mașini stand alone, iar partea de rețea a fost adăugată mult mai târziu!!!
(ca dovadă, fă socoteala câte drivere pentru plăci de rețea ai în installul default de xp și câte în livecd-ul knoppix, de pildă. și ca să fiu cinstit, prima versiune de knoppix, nu ultima versiune!!!)

Alin a scris

despre gimp ai dreptate, dar la aptana ar trebui sa te mai gandesti. poate nu ai configurat tu ceva cum trebuie de nu ti-am mers. eu am lucrat un an jumate in aptana si am scris php/html/css/js/ js pentru adobe air si s-a comportat impecabil. nu a crapat nici macar o data. aptana e un ide puternic si fiabil

Sergiu a scris

Uau, ca să vezi, nimic în viață nu e gratis.
Nu știu cine îți povestește ție despre diferite soft-uri de apar frustrările astea :) dar GIMP nu e clonă Photoshop. Nu o să spun eu cât de bun sau rău e pt că îl folosesc prea puțin dar cert e că totul depinde de perspectivă. Așa pot să zic și eu:

Ce varză e Photoshop, costă X00€ și nici măcar XCF(formatul din GIMP) nu pot să deschid cu el!

Și da, probabil trebuie să pui un plugin pentru slice. Nu îți convine, da un mesaj pe lista de discuții/forum la GIMP și spune-le că e o problemă. Banuesc că și WordPress e varză pt că Askimet vine ca plugin, nu?
Și faptul că un program(în cazul tău Aptana) nu se comportă cum vrei tu ar putea să fie o decizie de design, nu o problemă. Întâmplător nu m-am lovit de problema asta și folosesc Aptana.
Eu folosesc cu succes multe aplicații open source: Netbeans, Aptana, VLC, Filezilla și altele și nu am de ce să mă plâng. Normal că pentru că sunt atât de multe, unele sunt varză sau la început de dezvoltare.

MifTy a scris

de fapt, din proprie experiență, majoritatea aplicațiilor linux suckează rău în variantă de windows (există și excepții)!!!
motivul e simplu: nu te poți aștepta ca un utilizator de windows să aibă deja instalate zeci sau sute de librării și/sau utilitare specifice linux!!! altfel nici n-ar mai fi windows, nu???
și cum aplicațiile cu pricina au fost dezvoltate ghici în ce SO, dezvoltatorii, perfect normal, au inclus destule facilități oferite de mediu.
facilități inexistente în windows, pe care dacă le vrei, trebuie să instalezi o droaie de chestii cu nume și mod de instalare exotic!!!
și nu-l văd pe gigel obișnuit cu next/next/next/…/next/finish în stare să facă asta!!!
așa că, una e gimp rulat în linux, și cu totul alta în windows!!!
pomeneam de excepții… una e vlc, alta e mplayerc…
vlc nu insist, știți cam ce-i aia, mplayerc este mplayerul din linux, care e oferit precompilat pentru windows, cu tot cu câteva skinuri, în varianta cu codecuri (cea pe care o prefer eu, ca să nu mă amețesc cu codec packuri), sau fără.
și având în vedere că ambele știu și ce e aia mp3, n-am nevoie nici de winamp, măcar!!!
gurile rele spun că windows e un sistem de operare special creat pentru retardați… având în vedere de câte ori te întreabă SO-ul la cea mai mică modificare „are you sure” pe minut, le cam cred!!! :P

phoenix12345 a scris

Un program open-source nu este creat numai pentru ca sa fie moca, ci pentru ca probabil ii va folosi cuiva(nu neaparat programul, poate bucati de cod din program). Si in afara de faptul ca e gratis(si programele freeware sunt gratis) mai primesti si sursa alaturi de program, sa ti-o modifici tu cum ti se scoala).

Daca nu iti convine programul ai doua alegeri de facut. Ori le propui dezvoltatorilor sa implementeze functiile care ai nevoie, si probabil ii ajuti si tu cu patch-uri, ori numai folosesti programul(ca pe mine ca dezvoltator nu ma incalzeste cu nimic daca-mi folosesti programul).

Marius Costache a scris

Încă o dată pot spune cu mâna pe inimă că majoritatea aplicațiilor open source NU sunt fiabile.

Firefox, Filezilla, Pidgin, Open Office….sa mai enumar? :) (Nu pun la socoteala sistemele de operare si aplicatiile tip server).

Dude, toti care iti citim blogul am inteles ca iti faci treaba cu Photoshop si ca multe aplicatii de genul GIMP nu iti pica bine „la stomac”. Chiar si Linux…Dar nu suntem toti asa si mi se pare ca mergi prea departe generalizand.
Eu folosesc NUMAI soft open source(inclusiv OS), si personal nu am NICIO problema.
Ai dreptate ca GIMP nu este(inca) la inaltimea Photoshop(este si parerea mea), dar de aici pana la a te extinde la „majoritatea aplicatiilor”, e cale lunga. :)

Adrian a scris

voiam sa spun tot cam ce-a spus si phoenix12345.
pana la urma asta e open-source. are greseli, dar nu zice nimeni ca e flawless (cel putin nu developerii). si greselile pot fi corectate…

photoshop-ul e cel mai tare, asa e, dar eu nu am bani de el. si asta e un motiv destul de bun pentru care prefer gimp.

Staicu Ionuț Bogdan a scris

de fapt, din proprie experiență, majoritatea aplicațiilor linux suckează rău în variantă de windows (există și excepții)!!!

atunci de ce le mai dă drumu și în varianta de windows? :w00t:

ca pe mine ca dezvoltator nu ma incalzeste cu nimic daca-mi folosesti programul

Nu-mi spune că unui dezvoltator nu-i crește sufletul atunci softul lui e folosit…

Firefox, Filezilla, Pidgin, Open Office….sa mai enumar?

Ai început bine, ai terminat prost. Open Office nu e decât o altă glumă care deschide fișierele word cam în același stil în care gimp se descurcă cu psd…

Dude, toti care iti citim blogul am inteles ca iti faci treaba cu Photoshop si ca multe aplicatii de genul GIMP nu iti pica bine “la stomac”. Chiar si Linux…Dar nu suntem toti asa si mi se pare ca mergi prea departe generalizand.

Ok, nu majoritatea aplicațiilor. Dar o bună parte :D
Nu am nimic cu gimpu’ sau cu orice alte aplicații, dar mă simt „violat” când vin toți fanboys linux și îmi recomandă frenetic minunatul sistem de operare în formă de pinguin. Când le spun că n-am photoshop încep să-mi turuie despre cât de mișto este gimp. Dar nu default! Trebuie să instalezi 15 plugins, să compilezi două librării, să scrii puțin cod în ASM și… TA DA!!! în doar 2 ore ai gimp up&running…

MifTy a scris

oo e java based!!!
bănuiesc că ai idee ce înseamnă java, nu???
asta automat înseamnă că o aplicație pe bază de java are „la cutie” și toate șuchețeniile sau părțile lui bune!!!
nu mai amintesc de faptul că deși microsoft îți bagă un motor java în installul de xp, ăla e numai 1 pic incompatibil cu cel dat de sun!!! care măcar e open, cu specificații date oricui vrea să facă o aplicație cu el, iar versiunea microsoft NU!!!
simte-te în continuare „violat” (dacă mă iau după anumite posturi ale tale mai vechi, chiar îți place „senzația” :P ), dar nu înțeleg de ce ți se pare așa normal ca photoshop să aibă pluginuri, și normal să le instalezi, dacă ai nevoie, iar pentru gimp ți se pare inadmisibil???
sau hai să facem așa: tre’ să faci grafică și să „codezi”, da??
păstrând proporția, de ce nu folosești paint și notepad???
doar alea vin default cu windows, de ce să instalezi photoshop și etext???
bașca… windows nu vine nici cu accelerare 3D pentru plăci, default (și mi se pare că e valabil și la macosx…).
de ce ți se pare normal să instalezi atunci driverul în windows, iar în linux ți se pare anormal???

tu chiar nu-ți dai seama că nu cântărești lucrurile cu aceeași balanță???

Staicu Ionuț Bogdan a scris

dar nu înțeleg de ce ți se pare așa normal ca photoshop să aibă pluginuri, și normal să le instalezi, dacă ai nevoie, iar pentru gimp ți se pare inadmisibil???

Pentru ca după ce termină install la PS este gata de folosit. Nu mai trebuie să fac NICIO setare, nici o instalare suplimentară, NIMIC. E o diferență? Parcă…

păstrând proporția, de ce nu folosești paint și notepad???

Dacă ai știi de câte ori am folosit notepad, ai rămâne surprins :w00t:

bașca… windows nu vine nici cu accelerare 3D pentru plăci, default (și mi se pare că e valabil și la macosx…).

Ai bașca defectă. La placa video veche mi-am instalat driverul după ce mi-am luat al doilea monitor. Și mergea și în jocuri (alea puține încercate)

tu chiar nu-ți dai seama că nu cântărești lucrurile cu aceeași balanță???

Ok :)

MifTy a scris

auzi, io am încă geforce 2 mx 400, și mi-o „vede” xp-ul și fără driverul de la nvidia!!
dar dacă ai ultimul muget de geforce, sufletu’, puișor!!!! vrei-nu vrei, xp-ul intră în vga plain la primul reboot, în măreața configurație de 640×480 cu 16 culori, și ori instalezi de pe cd-ul ei, ori iei driverul de la nvidia… ori stai cu rezoluția aia pe ultracoolul tău monitor de 22 de inci!!!
iar eu, în linux nu am voie să fac asta??? de ce?? :))))
cât privește jocurile care rulează direct… cam puține rulează ok cu driverul din windows, și cu mari glitchuri la grafică, și de cele mai multe ori, cu un fps chinuit rău!!!
nu degeaba faq-urile online, sau offline pentru joace spun să verifici întâi dacă ai ultimele drivere video de la producătorul plăcii grafice!!!

bine-bine, dar paint???
ce, photoshop e mai bun ca el?? :P
asta dacă tot ai pretenția să folosești numai aplicații care vin „default” cu windows…

întrebai de ce apar portări de windows… că le cer userii, de-aia!!!
doar recent au început să apară aplicații concepute de la bun început să fie crossplatform!!!
și chiar și acelea dispun de facilități diferite funcție de platformă… deloc uimitor, cele mai multe facilități le au versiunile linux, pentru că sunt zeci de utilitare suplimentare care fac foarte bine cutare funcție (de pildă gimp folosește pentru unele funcții un install de imagemagick, apelat prin script. bineînțeles, scriptul ăla nu prea merge în gimp de windows, că nu ai imagemagick. sau pentru că imagemagick de windows nu poate avea funcția aia, că lipsește cine știe ce drăcie specifică linux… și vorba aia, linux nu e windows!!! :)) )
evident că și cu photoshop rulat în wine pe linux se întâmplă la fel!!!
asta fără să pomenesc că wine nu are cod compatibil 100% cu windows (nici n-ar avea cum, microsoft n-a dat în viața ei nici măcar o linie de cod windows la lume!!! iar windows API… te las să afli singur în ce condiții poți obține documentație (și la ce preț!!!), și în ce condiții ai „liber” de la microsoft să-l folosești!!!)

ah, și ia verifică cum stă treaba cu formatul PSD… dacă tot discutăm de licențe!!!…

MifTy a scris

marius costache, ia caută un pic câtă documentație găsești pentru gimp, și câte pluginuri oficiale sau nu, sunt disponibile.
pe lângă asta, ține cont că multe pluginuri de photoshop au un preț… mărișor, și de regulă, în variantă trial nu prea își „dau drumul” cum fac „licențate”…
sau mai mult, unele nu pot fi obținute nici trial, ci numai contra cost!!!
și dacă după aia constați că nu e ce îți trebuie ție… ce zici?? :D

cât despre tutoriale… berechet!!!
dar nu te aștepta să găsești tutoriale de gimp pe photoshop.com!!!
sau pe photoshop-forum!!! :))

Marius Costache a scris

@mifty

Dude, eu nu vad designerii omorandu-se cu GIMP. Eu nu vad agentiile de creatie omorandu-se pe Gimp…si mi-a fost dat sa vad „catativa” si „cateva” pana la data asta.

Insa e o mare diferenta intre a fii avocat open source si a fi fundamentalist open-source.

Cum si Ionut mai sare calul cateodata lovind in lumea open-source, si tu cred ca exagerezi un pic, parerea mea.

MifTy a scris

se vede că nu ne cunoaștem!!! :)
și apropo… dacă nu scrie nicăieri „created by gimp”, trebuie să fiu FOARTE sigur că nu a fost făcut cu gimp??
mai ales că „agențiile de creație” nu prea consideră că este cazul să spună lumii ce „scule” folosesc!!!
în plus… designerii nu au obligatoriu cont pe deviantart, nu folosesc obligatoriu ori gimp, ori photoshop, și nici… nu au un simț artistic nemaipomenit!!!

iar ionuț e tartoru’ p’aici… cum a postat pe blog, cum m-a anunțat pe messengereanu… deci asta a fost invitație la flame!! și i-am făcut pe plac!! :P

nu sunt fundamentalist open-source… eram odată, ce-i drept!!
însă mă cam enervează cum e hulit un SO în bloc, și lăudat un altul, tot în bloc, fără a avea bunul simț să amintești de punctele bune sau slabe ale fiecăruia..

xDetective a scris

Eh mă bag și eu. Am folosit OpenSuse 10,3 o vreme, dar asta nu contează, am renunțat repede la el. Mă am înțeles că GIMP e nașpa, că face că drege dar chiar are de gând să modifice și culorile?! În PS (imaginea din stânga) copyrightul ActorsXP este roz, pe când în GIMP (dreapta) este albastru! WTF, să zicem că pierzi ălea 2 ore de care zicea Ion mai sus și bagi pluginuri si de toate. Degeaba din moment ce el în loc de roz îți arată albastru! GIMP e cam NAȘPA, dar trebuie ținut cont si de gusturile nu se discută.

MifTy a scris

de-asta pomenea ionuț despre profilele de culoare…
adobe bagă default în photoshop un număr de profile, și altele sunt disponible, contra cost sau free.
cam la fel e și cu gimp.
și în fine, trebuie să ai un profil identic, sau măcar asemănător cu cel avut de cel care a creat imaginea aia… dacă aia nu o ai jpg, png, sau altceva, ci psd stuff… fișiere care mai conțin și date despre chestii grele, cum ar fi temperatura de culoare și alte alea… e grele…

MifTy a scris

vorba aia din bătrâni era valabilă pe vremea bătrânilor…
acum s-a schimbat în : dai un ban, și știi c-ai luat plasă!!!
dovezi??
ia încearcă să schimbi sau să bagi în service ceva!!!
sau să iei înapoi banii pe un plugin care ți se dovedește, până la urmă, inutil!!!
sau să ți se returneze tva-ul reținut nejustificat!!!
mmm??? cum e??

iar ie vs mozilla… caută p’aici, c-a explicat ionuț de ce trebuie să mai țină cont și de userii de ie!!!…

Laur a scris

Buna seara. Ce inseamna PSD? .psd (Photoshop document), the default file extension of the proprietary file format of Adobe System’s Photoshop program. Nu mai aberati. Nu iti place nu folosesti, dar daca exista alternativa si sunt uni care se descurca inseamna ca se poate lucra. Mai era o data o discutie asemanatoare referitoare la modul de instalare diferit in linux fata de windows respectiv in linux ai ./configure apoi make si make install si in windows e next next i agree next next next next finish, deci nu vad ce va scuipati plamanii atata, alternativa este pentru cine poate.

MifTy a scris

laur, ăla e modul de instalare a unei aplicații care nu e disponibilă decât sub formă de surse!!!
însă există și binare, fii pe pace… debian și clonele lui, mai mult sau mai puțin reușite, are un repository imens de binare precompilate pentru distribuțiile compatibile cu debian cu zeci sau mii de aplicații disponibile!!!
în prezent, nu mai apelezi la instalara din surse decât dacă ai un distro necompatibil cu formatele binare mai răspândite (.deb, .rpm, .tgz, și mai sunt), sau binarele respective nu sunt bine compilate și dau eroare pe distroul tău!!!
de obicei, acestea dispar din repo până sunt urcate binare compilate corect… până atunci apelezi la surse…

xdetective, atunci știi și cum explică ion cota asta de piață, nu?? :D

xDetective a scris

xdetective, atunci știi și cum explică ion cota asta de piață, nu??

te referi la chestia : „înțeleg că zici de BMW că e nașpa, când tu ai dacie[…] dar și de un browser free” ?

PS : Ne-am dat cu părerea destul, ce-ar fi să zicem ceva si despre modificările făcute de Ion la temă? Păi arată mult mai sexy cu rounded corners, partea nașpa e că IE nu vrea border-radius și ar trebui făcute niște imagini cu colțurile. Și despre linkul către Despina, simpatic dar la un momendat ajunge să fie enervant.

LE : Cred că-i crește inima lu’ Ion mai ceva decât cozonacul, când vede atâtea comentarii :)).

MifTy a scris

laur, asta e altă ciorbă: ion n-a pomenit despre servere, ci despre aplicații desktop, pentru tot gigelul… mă rog :D

xdetective, io cred că exact asta și voia, nu e prima oară când ne „certăm” mai mult sau mai puțin pasional pe teme de open source!!! :)) … știe foarte bine că un asemenea post cum a pus aci, are exact același efect asupra mea ca fluturatul unei eșarfe roșii pe sub nasul unui taur!!!

MUUUUUUUU!!!! :))

Olteanu Radu a scris

Bai sunt designer de hat ani si in tot acesti ani crede-ma ca nu am auzit niciodata ca GIMP ar fi mai bun ca photoshop.E contra naturii,photoshopu chiar si chel.fara alte p;ug-inuri nu poate fi dus in spate si exploatat la maxim.Deci…… drop it cu GIMP ca nu are sens.Cititi ComputerArts,Photoshop Mag sau alte reviste de profil si atunci o sa vedeti ca….wtf Fofoshop vs GIMP…..come onnn

Laur a scris

http://developer.gimp.org/gimpcon/2006/index.html citit voi tot ce scrie acolo , chiar si domni care sunt designeri de mii de ani (da de corel ati auzit?) in alta ordine de idei GIMP nu se potriveste pentru Ionutz pentru simplu fapt ca el exploateaza suficient de bine photoshopu si se asteapta ca si GIMP-ul sa fie copie fidela si toate chestiile sa se faca la fel, daca incepea sa lucreze cu GIMP si apoi cu photoshop discutia era de gimp vs photoshop.

Dojo a scris

Daca GIMP nu are slice, e similar cu WordPress care nu ar sti sa puna mesajele pe categorii si ar trebui sa instalezi ceva suplimentar. Akismet este clar un plugin, asa cum sunt si alea de anti-spam de pe scripturile de forum. Ca dau aproape 200 de dolari pe un vBulletin si a doua zi e plin de spam. Dupa ce instalez un plugin, se rezolva si asta.

Am incercat si eu minunea asta de GIMP si sincer nu imi place. Pana la urma, chiar daca te costa cat un rinichi, Photoshopul inca isi merita banii, opinia mea ;)

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Daca GIMP nu are slice, e similar cu WordPress care nu ar sti sa puna mesajele pe categorii si ar trebui sa instalezi ceva suplimentar. Akismet este clar un plugin, asa cum sunt si alea de anti-spam de pe scripturile de forum. Ca dau aproape 200 de dolari pe un vBulletin si a doua zi e plin de spam. Dupa ce instalez un plugin, se rezolva si asta.

Exact asta încercam să zic și eu, dar nu mi-a ieșit prea bine :w00t:

În altă ordine de idei, s-ar putea spune că GIMP este un paint ce suportă plugins? :D

Sabotor a scris

Ionut, ce ma distreaza pe mine cum sar o groaza de linux fan-boy (astia sunt un fel de apple fan-boy, numai nitel mai rasariti) care pana la urma ajung sa spuna ca linux-ul e pentru destepti, windows-ul pentru prosti (a se vedea comentariul unui anume Laur – linux e pentru cine poate) insinuand mai voalat ca nah, esti prost daca nu folosesti linux si/sau aplicatii open-source. Totul ca si comentariu la o discutie despre aplicatii Open-Source.
Acuma parerea mea referitoare la subiect: GIMP-ul e o gluma nesarata. A fost realizat probabil din plictiseala. Ai dreptate Ionut, e un paint ce suporta plugins. Am impresia ca a fost creat ca se tot plangeau linuxistii ca nu au echivalentul Photoshop-ului. Si cu ce ma incalzeste ca e open-source? Ce conteaza ca am acces la surse sau nu? Vedeti voi un grafician apucandu-se de programare numai pentru ca nu are nu stiu ce functie in GIMP?

BTW, astea vin din partea unui admin *nix. Asta doar pentru ca sunt sigur ca vor sari multi cu gura pe mine sa-mi spuna ca nu stiu ce vorbesc. Ca s-a mai intamplat.

Laur a scris

Sabotor sa nu fie cu suparare dar te legi de cuvinte cum zicea si ionut aici „analizează fiecare virgulă sau lipsa acesteia, pentru că, nu-i așa, limba română este șugubeață și poți avea sensuri diferite ale unei fraze doar schibând o virgulă” da-mi voie sa iti explic ma descurc si pe linux si pe windows cu aceasi usurinta GIMP NU ESTE COPIE PHOTOSHOP nu am ridicat linux in slavi nici windows fiecare are avantaje si dezavantaje, iar fraza cu e pentru cine poate inseamna mai mult pentru cine are timp si nu are alte alternative(vrea sa incerce ceva nou), in alt post al meu am zis de ce nu i se potiveste lui ionutz gimpu da ai sarit cu vederea postu.
In alta ordine de idei nu sunt linux fan-boy domnu admin *NIX.

MifTy a scris

sabotorule, emacs și vi mă scot din sărite, cred c-au fost concepute de niște masochiști…prefer să fiu în x, și să folosesc orice editor de text începând cu kate și terminând cu mousepad!!!
dacă sunt în consolă, editez cu editorul din mc!!!
te-ai prins, singurul linux care mai e încă linux, e slackware… da’ și ăsta a luat-o pe ulei, de când a scos pat gnome-ul… noroc că există niște alternative, gen dropline, și mai e unul… dar pe mine nu mă satisface!!!
pentru că se îngrașă installul ăla mai ceva ca garfield uitat o săptămână la tv!!!

și în fine, orice linux merge exact cum îl configurezi tu!!!
de-aia nu-mi plac „distribuțiile” preconfigurate și scriptate la greu, gen bubuntu (plus variantele lui debianice), flegmora et al, și multe altele!!!
singura distribuție care te lasă de capul tău e slackware!!! restul, se simt îndemnate „să te ajute”, și din păcate, în genul windows, care sfârșește prin a te face să te întrebi dacă nu e făcut cumva pentru retardați, cu atâtea „are you sure” de fiecare dată când vrei să-l faci să meargă cum vrei tu!!!
cred că atunci când o să mă trezesc cu o versiune de slack care să-mi pună întrebări tembele, o să trec la bsd!!!
ăla măcar consideră că știi ce faci, și tace din gură… chiar dacă dai ca root rm -rf!!! :))

Sabotor a scris

Mifty, vrei sa insinuezi cumva ca ubuntu nu te lasa sa rulezi rm -rf / (ca asta cred ca vroiai sa spui) ? Si zi-mi cateva avantaje ale slack-ului fata de ubuntu, lasand la o paret alea cu consuma putine resurse & shit care le aflii pe toate forumurile prin care s-a ratacit vreun linux fanboy, zi-mi tu un exemplu concret, gen imi place pentru ca … reprezinta „the very best 1995 has to offer” http://farm1.static.flickr.com/26/54417509_b6ee61c431.jpg?v=0 sau ceva de genul… :P
Ah, pana nu uit, Ubuntu nu are nici o varianta „Debianica”, ci el e o distributie Debian-based, asta aratandu-mi ca esti relativ nou in lumea linux. Te rog, spune-mi ca nu-i asa… :P

Laur, si ce ar fi de inteles din alternativa e pentru cine poate? PRieteneste intreb :)

Olteanu Radu a scris

Wtf????… sincer acum ce om normal la cap ar prefera GIMP si nu Adobe?Deci sa fim sincer in momentul cand exista o super compatibilitate intre programe exista smart filter si smart objeturi care iti fac viata enorm de usoara???? Sa nu mai vb de adjustemens layers unde bag mana in foc ca GIMP se intreaba : Aaaaaaaa…..(se mai scarpina putin in filtre)…… si se autoresseteaza!!!!!!

Si domnu dox in ale designului ii propun ceva si asta e valabila oricui sa ne intalnim la o cafenea cu laptopurile in brate el cu GIMP eu cu Photoshop si facem un mic battle.Poate inchide gura si nu mai ridica ochii din pamant.Au devenit toti designer peste noapte si habar n-am ce inseamna sa fii designer.
Au dat cu Corelu o linie pe o carte de vizita si gata is designeru.

Deci in concluzie FUCK OFFFFF.Vreti sa dovediti dati reply pentru un battle live cu public daca va tin cohones.

Alecs a scris

Dupa cum a spus si Laur. Daca nu ar fi aplicatiile open source, ati avea toti siteurile pe un windoiws 2003. In plus, nu doar ca nu ar exista PHP si ati fi nevoiti sa creati siteurile in asp (care e f instabil), dar ar mai trebui sa si platiti pentru a avea un server web localhost (majoritatea programatorilor web au un server web pe localhost). Si asa cum din cauza IE nu se poate dezvolta internetul in voie, asa din cauza asp.ului ar trebui sa mai aveti inca un program fara licenta (piratat) pe comp.
Care e legatura cu articolul? PHP e open source si e mult mai bun, mai usor de folosit si mai stabil decat orice varianta comerciala a oricarui alt interpretor web.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter