Modul în care consumăm muzică

Modul în care consumăm muzică ©

Mă uitam la interviurile de la Gibson și am observat o temă comună când vine vorba de modul în care oamenii consumau muzică și m-a pus puțin pe gânduri treaba asta.

Fiecare muzică descoperită era memorabilă într-un fel sau altul: cum arăta coperta albumului, de la cine ai luat discul sau caseta, cum cârâia pick-up-ul, cum se auzea nu-știu-ce etc. Și mi-am dat seama că eu îmi aduc aminte toate albumele cumpărate sau care mi-au trecut prin mână (e.g. discul Queen II primit împrumut prin… ’92-’93).

Iar generația din ziua de azi? Ei bine… lucrurile stau ceva mai trist. În ciuda faptului că ai acces la infinit mai multă muzică, este mult mai greu să fie memorabilă. Nu există acea… legătură între albumul fizic și ce auzi.

În plus, accesul la milioane de ore de muzică rupe din … savurarea unui album. Acum apare un album, play, derulăm puțin, next, iar derulăm, iar next. De exemplu, am ascultat albumul AC/DC o dată. Și nici nu sunt sigur că am rulat toate piesele. Ceva îmi spune că acum 20 de ani aș fi tocit CD-ul…

Nu-mi dau seama dacă e un lucru bun sau rău, dacă e o explicație pentru trendurile curente sau dacă este doar… un fapt.

Este doar o observație.

7 Comentarii

dam167 a scris

„În plus, accesul la milioane de ore de muzică rupe din … savurarea unui album.” – cam asta zicea Prince, care era împotriva streaming-ului :)
Marea majoritate vrea mai mult sau mai ieftin, trebuie să te detașezi de asta. Încă mai poți cumpăra CD-uri sau viniluri, încă poți avea experiența aia și mi-ar plăcea să scrie mai mulți despre asta pe bloguri. Am fost dezamăgit când am văzut (demult) la Zoso o postare despre cum sunt hipsteri ăștia cu vinilul și apoi Dorin Lazăr care a trebuit să demonstreze ca la școală că e mai bun CD-ul – deși fiecare avea dreptatea lui, când vine vorba de subiectivismul ascultării muzicii, amândoi erau seci.

Chiar și online poți găsi chestii interesante, doar că trebuie să vrei asta. Pe Soundcloud sunt tot felul de chestii interesante, apar albume remasterizate sau chiar există algoritmi care te ajută să descoperi și alte lucruri în baza gusturilor tale. Eu am găsit muzică nouă (pentru mine) urmărind review-uri de echipament.

Ionuț Staicu a scris

@dam167: oh, dar nu zic că online nu poți găsi. Problema este că fiind atât de multă muzică, nu apuci să „tocești” albumul sau piesa.

Sigur, este muzică de care îți dai seama că nu ți se potrivește de la primele acorduri. Lăsând-o pe asta la o parte, nu ți s-a întâmplat niciodată să asculți o piesă care te-a lăsat indiferent prima dată dar, cu fiecare ascultare, devenea tot mai bună? Eh, chestia asta lipsește muzicii online. Nu te impresionează – i.e. nu apare în trending pentru unii – treci mai departe, ai și uitat ce ai ascultat.

Am playlist-uri în Spotify de sute de ore. Șansele să ascult acel playlist de mai multe ori? Spre zero. Dacă este vreun artist nou (pentru mine), trebuie să îmi atragă atenția din prima, altfel va fi tot nou și data viitoare când îl ascult.

dam167 a scris

@Ionuț Staicu: volumul mare te distrage, e ca atunci când se folosea DC++ și lumea avea o groază de filme – am luat și eu de la prieten vreo 20 de DVD-uri (că le scria, nimeni nu avea HDD de câțiva TB ca acum) și nu cred că m-am uitat la vreunul – doar pentru că era posibil. La fel e și cu muzica, sari de la o melodie la alta, de la un artist la altul, de la un gen la altul imediat. Dar asta e prima fază, apoi poți aprofunda.
Eu am playlist-uri cu câte un album, e ca și cu casetele (în cazul meu) in the glory days – ascult o melodie sau două, trec la a treia, revin la prima etc. De obicei un volum mare de date implică mai multă disciplină :)

Ce e nasol la streaming e că anumite albume dispar dintr-un motiv sau altul sau ajung blocate pe regiuni.

Gigel Anonimu' a scris

Side note – muzica romaneasca „la moda” de azi e 90% kkt. Unde-s doamne niste Paraziti sa-si mai bata joc de gunoiul ce trece drept muzica?

Side note2 – same shit ptr. moda cu accentul moldovenesc. O data, de doua ori – a fost ok. Da’ mai las-o bai nene cu moldoveneasca ca-i deja gretzos.

Grumpy dude out.

Ionuț Staicu a scris

@Gigel Anonimu’: 90% din muzica promovată. Și aș zice că ceva mai mult. Nu e ca și cum Dua Lipa sau Cardi B scot cine știe ce capodopere :)

Dar înțeleg de ce sunt promovate. La fel ca can-can-urile, oamenii au nevoie să asculte ceva lejer când sunt la volan și/sau nu au nevoie de versuri profunde atunci când sunt la muncă.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter