Este mai convenabil să cumperi sau să închiriezi un apartament?

Este mai convenabil să cumperi sau să închiriezi un apartament? ©

Într-o discuție pe forum, cineva susține că este mai avantajos să închiriezi un apartament, nu să-l cumperi. Iar lumea este împărțită în două, cea a chiriașilor și cea a propietarilor datornicilor la bancă.

Aici este o discuție foarte lungă, unde ambele statuturi au avantajele si dezavantajele lor, ca un Yin și Yang imobiliar iar balanța înclină în funcție de mai mulți factori.

Dar nu financiar.

Am făcut câteva simulări pe site-urile băncilor cu prețul chiriilor vs prețul ratei și de fiecare dată banii datorați băncii sunt în aceeași zonă de preț cu banii datorați proprietarilor.

Care ar fi avantajele fiecărui sistem?

14 Comentarii

Empire a scris

Eu am ales varianta sa construiesc o casa fara credit, pentru ca asa a fost situatia, dar nu o recomand in mod special.

Avantaje apartament inchiriat.
1. Mobilitate mai mare (daca esti genul de persoana caruia ii place sa schimbe orasul/tara)
2. Bataie un pic mai mica de cap cu intretinerea apartamentului, electrocasnice si altele

Avantaje apartament propriu
1. Ti-l renovezi cum vrei
2. Simti ca este caminul tau, e o senzatie diferita de chirie
3. La sfarsitul celor 20-30 ani, ramane al tau, deci cheltuieli mai mici la batranete, cand, traditional in romania, ai venituri mult mai mici decat in tinerete

Phaff a scris

@Empire: „Eu am ales varianta sa construiesc o casa fara credit, pentru ca asa a fost situatia”

Firi-al naibii de ‘bughej’, s-o stăpânești sănătos. Câte bătăi de cap cu gazele, apa, curentu’, administrația provincială o să ai. Succes și sănătate.

Totuși, ce muncești de ți-ai permis-o așa repede, cu banii jos?

alescx a scris

Am făcut câteva simulări pe site-urile băncilor cu prețul chiriilor vs prețul ratei și de fiecare dată banii datorați băncii sunt în aceeași zonă de preț cu banii datorați proprietarilor.

gresesti. la o rata ramai cu un imobilul. la chirie ramai cu nimic.

Ionut Popa a scris

@alescx: Cred ca sunt situatii si situatii. La noi chiriile nu reflecta mereu zona sau pretul platit pe apartament. Plus ca au fost cateva crize financiare si vor mai fi. Cine a cumparat 2 camere cu 130-140k in 2008 cred ca acum si-ar fi dorit ca in astia ultimii 12 ani sa fi stat in chirie.

Cred ca fiecare situatie trebuie vazuta/calculata punctual.

Andrei a scris

Dacă cumperi în rate avantajul maxim e doar pt rudele tale apropiate. Dacă nu vrei să faci copii, nu ești cu cineva într-o relație de durată, pt cine tragi singur la rate în următorii 30 ani? Pt ultimii 5 ani de pensie pe care îi vei apuca la azil?

Vilmos a scris

Mai e și faza că proprietarul trebuie să întrețină proprietatea. Chiriașul nu. Se estimează că asta costă cam 1% din valuarea casei pe an în medie.

Dacă chiriașul investește diferența asta pe 30 de ani diferența nu mai e așa mare între ei, chiar dacă rata lunară și chiria ar fii la fel.

cosminv a scris

Eu sunt curios ce simulare ai facut tu. Daca ai simulat o chirie intr-un apartament apartament nou in aceeasi zona cu apartamentul cumparat. Ca altfel comparam mere cu pere. Daca ai luat in calcul o chirie care include si loc de parcare, daca ai luat in calcul si o chirie intr-un bloc cu centrala termica nu cu calorifere care nu se incalzesc niciodata si cu apa calda cand vrea maritul conducator.
Aud acelasi tip de gandire si in alte parti. Cumperi un apartament, nu iti vinzi un rinichi. Desi par operatii identice, numai una este pe viata. Dupa 5 ani nu iti mai permiti rata la apartamentul nou – il inchiriezi mai departe si te duci sa stai cu parintii. Dupa 5 ani iti permiti ceva mai bun – il vinzi sau il inchiriezi si iti iei altceva, fara sa pierzi 5 ani de rate/chirii. Simple math.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter