De ce iau doar 8Gb RAM?

De ce iau doar 8Gb RAM?

Am tot scris pe blog că vreau să iau un Mac, dar mi-era teamă că 8Gb RAM nu vor fi tocmai suficienți. Am tot întors problema pe toate părțile și am zis că voi face o nefăcută și aia e, iau 8Gb RAM în 2021…

Dincolo de problema stocului (comandă, durează o lună până vine etc), este problema arhitecturii. Știu că este o speculație, dar, fiind Apple, am o vagă bănuială că vor scoate anual – sau cel mult la 18-24 luni – un nou model de M1. Cum procedează cu iPhone adică.

Ceea ce înseamnă că, chiar dacă este hardware potent azi, cel mai probabil în câțiva ani… nu va mai fi. Aș estima vreo 5 ani de actualizări de OS și încă 1-2 maximum pentru aplicații. (în cazul în care te miri care-i faza cu aplicațiile: ultimul OBS studio are nevoie de ultimele 2-3 versiuni de MacOS, la fel și MS Office.)

Rămâne de văzut dacă a fost o decizie bună sau nu.

19 Comentarii

dam167 a scris

Momentan e cam 7 ani perioada în care ai primit update-uri – cred că MacBook-urile late 2013 primesc Big Sur, dar cu niște artificii de obicei poți instala ultimul OS pe cel puțin 2 generații din urmă. Cât despre hardware, depinde și ce înseamnă hardware potent. Peste 5 ani nu va mai face senzație pe YouTube sau printre review-eri, dar sunt toate șansele să ducă ce ai nevoie, iar asta a fost tot timpul valabil (mă rog, de când au trecut pe Intel) chiar și pe configurațiile de bază.

Momentan mi se pare că suferă cei ce au rămas cu 4 GB de RAM, acolo din păcate ești limitat acum. Chiar și lucrul cu documente, Office și Google Docs și poate un Chrome deschis deja se adună. Memoria devine insuficientă, un dual core de 1.4 GHz nu prea face față (mă refer aici la MacBook Air 2013-2014).

Echilibrul dintre OS și aplicații (mă refer la update) e destul de ciudat. Până acum mi s-a părut că mai bine rămâneai în urmă cu OS-ul, pentru că multe update-uri de aplicații nu erau grozave. Practic dacă aveai o licență standalone puteai rămâne liniștit cu 2-3 update-uri de OS în urmă. Invers în schimb, te trezeai că noile update-uri fie sunt pe bani, fie folosesc resurse duble pentru puține chestii în plus. Microsoft Office a evoluat foarte greu, abia acum începe să fie optimizat – când un Excel simplu se mișcă greu pe un i7 (Kaby Lake) cu 16 GB de RAM nu cred că mai e hardware-ul de vină. La Apple contează și înspre ce soft te îndrepți, s-ar putea să te înțelegi mai bine cu altceva decât OBS. Chiar și suita iWork de la Apple de multe ori merge mai bine ca MS Office și culmea, cu .doc și .docx.

Șiu că toată lumea vrea future proof, dar din experiența mea din ultimii 15 ani nu hardware-ul e problema.

Ionuț Staicu a scris

@dam167: Tind să cred că odată cu noile M1 se va schimba un pic strategia Apple, în două feluri:

1. Dacă până acum lansau câte un Macbook la 2-3 ani (vorbim despre generații noi, care veneau cu oareșce motive de upgrade și erau anunțate la un press-event/wwdc/etc), vor trece la un release cycle mult mai rapid, asemănător cu iPhone, cu un major release în fiecare an.
2. Ceea ce înseamnă că OS-ul pentru M1 va urma trendul iOS: actualizări de ~5 ani, dar după 3 ani încep să apară features în OS care nu mai merg pe hardware-ul vechi pentru că … motive.

Poate că hardware-ul nu este o problemă la nivel conceptual, dar așa cum ai dat exemplul cu excel: ce faci, îi spui clientului „boss, xls tău îmi rupe cpu pentru că MS nu optimizează chestii”?

(OBS a fost primul exemplu de soft cu care eu, ne-utilizator de mac, am avut probleme în a-l actualiza; sunt conștient că sunt și alte opțiuni :) )

dam167 a scris

@Ionuț Staicu: clientului n-ai ce să-i spui, dar nici nu ajută dacă faci tu upgrade de hardware, aia e problema. La iOS cred că pur și simplu nu mai duc terminalele mai vechi, de asta nu mai primesc update-uri. Eu am un iPhone SE prima generație și rulează iOS 14 cu 2 GB RAM și încă merge bine, dar probabil e ultimul iOS. Până să pierd suportul pentru apps probabil va mai trece 1 an sau 2, dar dacă comparăm hardware-ul cu ce zice Marius mai jos…

La macuri s-au oprit cu actualizările la OS pentru că au trecut la Metal și, deși merge și pe modele mai vechi, mai sunt glitch-uri. Mai ales că acum vor trage după ei și macurile cu Intel care încă se vor mai vinde o perioadă până apare ceva high end cu M1 (sau M2 sau ce o mai fi).

Tu vrei să lupți cu consumerismul, cum adică nu vrei să tot cumperi hardware și software tot la 4-5 ani? :)

Claudiu a scris

@Marius: Da, pentru că Android este atât de prost optimizat încât ai nevoie de 12/16 GB RAM. Consumă și baterie mai multă. :)

@Ionuț: dacă vrei să-l utilizezi 5 ani fără probleme, aș merge pe varianta cu 16GB RAM.

Eu personal aștept varianta de anul viitor de 16-inch cu mini-LED și M1X sau M2, depinde cum o să-l numească. Vine și cu o schimbare de design, din ce se aude.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter