Hello GIMP (again)

Unul din cele mai tari site-uri când vine vorba de divertisment este forumul softpedia. Aria de fun? În niciun caz! Aria tehnică este de departe cel mai amuzant lucru. Și asta pentru că se găsește câte unu’ care chiar este în posesia adevărului absolut despre orice. Un fel de 42, pentru cine cunoaște…

Și de dimineață văd un post despre ce se întâmplă cu lumea linux, de ce e praf, etc. Din partea unora răspunsuri foarte pertinente. Din partea altora (a se citi fan boys, zealots) însă…

Acești fan boys (FB) se poartă exact ca niște femei NF sau plictisite de relația în care sunt: se iau de fiecare cuvințel în parte (dacă îi spui că ai avut un accident de mașină când te duceai să îi iei flori te va întreba dacă ai apucat să iei flori, nu dacă ai pățit ceva, chestii d-astea) și analizează fiecare virgulă sau lipsa acesteia, pentru că, nu-i așa, limba română este șugubeață și poți avea sensuri diferite ale unei fraze doar schibând o virgulă.

Altfel spus, dacă acestor FB le dai un exemplu foarte general, ei încep să despice firul în paișpe și aduc acel exemplu în mijlocul discuției (cum s-a întâmplat în urmă cu câteva zile când am avut neinspirația să pomenesc despre Daemon tools & Win7).

Așadar, revenind la lumea Linux (oh, daa!! :D ), s-a dat un exemplu banal: Pidgin. Fostul Gaim. Care nu știe să facă transfer de fișiere (sau știe, dar nu cum trebuie). Și pe lângă Pidgin s-a adus vorba de minunata clonă de Photoshop. Viitorul graficii. Primul soft open source ce va depăși un soft comercial: GIMP! Discuția fuse cam așa:

Eu:

Iar gimp… Terminați mă cu gluma aia de soft. Nu e capabil să facă SLICE!

Răspunsul n-au încetat să apară:

postul tau e o gluma doar pentru ca nu stie mareata unealta pentru n00bi e cel mai prost, bravo tie

Iar eu:

Dude, am zis prima problemă care am găsit-o în 10 minute (din care 8 minute le-am pierdut căutând prin meniuri slice, poate-poate, știind cât de usable sunt produsele open source) de folosire a mult prea lăudatului gimp.
Dacă slice tool este pentru n00bi, spune-mi echivalentul lui pentru profesioniști

După care, piesa de rezistență a întregii pledoarii:

crede-ma, nici un web designer nu foloseste unealta slice

Liniște. Moment (moment pe dracu’! Au trecut vreo 5 minute să-mi revin) clasic de WTF?! Și întreb:

Cu riscul de a da-o și mai rău în SF-uri… M-ai făcut curios (da’ curios RĂU!). Cum se taie un site dacă nu cu slice tool? Este o întrebare foarte serioasă și aștept un răspuns pe măsură.

Mă gândeam că s-o fi inventat alte metode mai rapide, mai ușoare, mai nu știu cum, prin care să îmi ușurez munca. Pe naiba:

nu inteleg la ce te referi cand spui a taia un site
dar hai sa iti spun cum lucreza un pro.
mai intai isi face o idee despre cum va arata pagina web, complexitatea acesteia, asezarea in pagina, chiar si culorille, apoi incepe sa isi creeze,intr-un editor de imagini, un sablon, sablon care va „gazdui” toate elementele pagini de obicei se prefera ca fiecare element sa fie pe stratul sau(layer), dupa ce munca lui s-a terminat se trimete totul la codat

Uhm… Ok:

Și după ce se trimite la codat, ce se va face cu designul? Nu trebuie… uhm… TĂIAT? Cu ce crezi că se taie? cu fierăstrăul?

Am mai zis că acești FB linux sunt exact ca în proverbul cu iapa și cu șaua. Am avut dreptate:

da m-am convins… si apropo ce nu intelegi prin se prefera ca fiecare element sa fie pe stratul sau(layer)

Discuția a rămas în aer…

38 de Comentarii

MifTy a scris

tu acum ai aflat că softpedia e domeniul cretinilor din românia??? :))
serios, ia încearcă pe linuxquestions!!! sigur găsești pe cineva să-ți dea măcar linkul la manual, că tu văd că nu l-ai găsit… de grăbit ce erai, ai sacrificat 8 minute (sigur au fost cel puțin 16) ca să găsești unde e slice tool. dacă făceai greșeala să cauți în manual, aflai în 8 secunde!!! :>

Staicu Ionuț Bogdan a scris

serios, ia încearcă pe linuxquestions!!! sigur găsești pe cineva să-ți dea măcar linkul la manual, că tu văd că nu l-ai găsit… de grăbit ce erai, ai sacrificat 8 minute (sigur au fost cel puțin 16) ca să găsești unde e slice tool. dacă făceai greșeala să cauți în manual, aflai în 8 secunde!!! :>

Nu vorbești despre guilottine, nu? (sau cum s-o scrie). Pentru că ăla este o glumiță și o insultă adusă bunului simț…

MifTy a scris

am depășit perioada de edit… că m-a zgârmat în … ochiu’ maro să mă uit să văd despre ce e vorba… s-o luăm băbește (îți dau voie să le transmiți boilor din înțelepciunea-mi milenară):
1. gaim/pidgin n-o să fie în vecii vecilor 100% compatibil cu protocolul yahoo mai mult de o săptămână, două!!! pentru că cei de la yahoo îl schimbă (mai ales c-o fac în ultima vreme pe tăcute…), și nu e backward-compatible decât cu maximum 2 versiuni (minore) anterioare!!! toate celelalte scârțâie la ceva cum scârțâie și pidgin!!!
n-o fac de frumusețe, o fac pentru că dacă ar trece lumea, și mai ales nubii care abia află ce e ăla „internet” pe pidgin, miranda, mai știu eu ce, adio bani!!! nu, nu că vând la fraieri messengerul ăla, ci că pe baza reclamelor de care se caină toți, scot banu’ gros!!! așa că „messengerul gratuit” tot costă!!!
2. flegmora core e un căcat pansat. la fel și ubuntu, cu cele ‘ijde mii de variante ale lui.
3. vector linux e o variantă de slackware desktop-oriented. de-aia se încarcă rapid!!! dacă ar exista același „motor” pentru dependințe pentru .tgz cum este pentru .deb, ca să instaleze lejerereanu tot cretinu’ cu un „apt-get install hi5”, pariu că ubuntu era bazat pe slack??? :D
(apropo, ia vezi cum e cu zenwalk!!!)
4. respecte, singurul care știe ce spune e phoenix ăla.

cât despre slice… îmi pare rău, dar un linuxar „care se respectă” n-o să caute scula aia!!!
mai ales dacă n-are nevoie să stea cu manualul deschis ca să-și aducă aminte cum e sintaxa la cutare sau cutare instrucțiune!!! :))

în fine, ei habar n-aveau, însă eu știu: nu-i așa că n-ai folosit DELOC gimp în linux???? :))))
so… cum vrei să meargă bine, handicapat de sistemul de operare pe care e silit să meargă??? :P

Alin a scris

bai, aia care sustin ca gimp e clona de fotoshop sunt copii care stau pe hi5 toata ziua sau se cred mari haX0ri pentru ca stiu sa scrie un `top` in terminal.
un om care a folosit linux la viata lui stie ca gimp e o mare prastie. si nu, nu sunt anti-linux, folosesc linux de ani buni ca sistem pentru productie. sunt web developer. dar cand am de taiat un psd intru frumusel in vm pe xp si tai in fireworks :)

si pentru domnul MifTy:
1. pidjin e ceea ce trebuie sa fie un program de IM. trimiti/primesti mesaje instant. si merge foarte bine. folosesc gaim/pigjin de 3 ani si nu am avut probleme cu el :)
2. fedora e sandbox pentru red hat (daca stii ce e ala sandbox), normal ca nu va fi foarte bun. iar ubuntu e un debian cu update-uri mai dese, care arata putin mai bine decat un debian. btw.. stii ce e ala debian ?

hai va pup, o seara placuta :)

Staicu Ionuț Bogdan a scris

ar cand am de taiat un psd intru frumusel in vm pe xp si tai in fireworks :)

nici tu nu ai toată țigla pe casă :w00t: cum naiba să rulezi fw în mașină virtuală ? :|

1. pidjin e ceea ce trebuie sa fie un program de IM. trimiti/primesti mesaje instant. si merge foarte bine. folosesc gaim/pigjin de 3 ani si nu am avut probleme cu el :)

Idem here.

Da mifty, GIMP din cauza ca ruleaza in Windows e prost, ai dreptate… geez…

Nu mă, doar e ciuntit… Gimp-ul este de fapt cea mai mare realizare a tehnicii moderne. Este un fel de a opta minune a lumii, dar care este mai impunătoare decât restul. Păcat doar că zace în anonimat…

MifTy a scris

aline tata… folosesc linux de când nu-l prea puteai boota/instala altfel decât de pe fdd (boot disk & root disk, remember?? sau măcar ai folosit vre-odată unitatea de floppy disk??? :)) )… și dacă nu aveai controller de cdrom „standard” scsi sau atapi (da, am prins vremea aia), ci cine știe ce znamenie de controller panasonic/mitsumi/dracu s-o pieptene (alea care erau integrate pe plăcile de sunet) bootai o laie de pe cdrom.
așa că uite:
1. cât vrei numai să trimiți/primești mesaje, e ok. no problem. cum vrei să trimiți fișiere, dezastru!!! am avut parte de vre-o lună sau două în care gaim a avut parte de updatări practic zilnice, că nu mergea nici să te loghezi în rețeaua yahoo!!! ce să mai vorbesc de conversat… sau trimis/primit fișiere. și apropo, yahoo au o versiune de messenger de linux/bsd… dar ia vezi dacă mai poți s-o instalezi pe un linux curent!!! clientul ăla era „obsolete” practic de când l-au scos, ce să mai vorbim după… n-a fost updatat de ani de zile!!!
gyache ar fi o soluție, dar crapă mult prea des. mă rog, eu l-am încercat când încă era alpha, și nu existau binare pentru el, deci îl compilai… era oarecum normal pentru un soft în stadiul alpha să se comporte oricum, numai cum te așteptai nu… și nu l-am mai instalat demult, așa că n-am idee cum mai funcționează acum.
2. de fapt, flegmora e versiunea prebeta pentru red hoit… servește de versiune alpha pentru noile variante ale rh-ului care e demult un linux destinat mediului enterprise/corporate, cum vrei să-i zici!!!
mie, prima versiune mi-a suckat cu talent, nevrând să se instaleze în altă parte decât unde avea el chef… deși dacă „mă asculta” ar fi avut loc destul… însă în modul în care voia el să se instaleze nu avea loc destul pentru /root, așa că… nu mai insist!!
cât despre debilian, chiar n-am idee ce e aia… cum n-am habar nici că knoppix, dsl, kanotix, sidux, linuxmint, și o grămadă de alte distroaie secundare sau terțiare sunt pe bază de debilian.
însă e chinul de pe lume să instalezi debian plain, mai ales când ești obișnuit cu o anume structură a folderelor din /root!!!
și cum partea bună a debianului sunt repourile cu vre-o 30-40k de binare precompilate, iar formatul .deb știe să aibă și date despre dependințe și conflicte, iar apt-get folosește toate amănuntele astea… ubuntu e debian for dummies… unul ușor de instalat, să priceapă tot gigelul… cu tone de „bells and whistles”!!!
eu am început cu slackware, zice-se cea mai greu de învățat distribuție… așa de greu de învățat, că fiecare fișier .cfg, cu sau fără extensie, avea vre-o 5-10 linii de comentarii în care îți explica cam cum trebe să fie scris, și indica și ce manpages să citești, avea în /usr/doc câteva zeci de mega de howto-uri (folder care în mai toate distribuțiile încercate de mine după aia lipsește, și trebuie tras de pe net, ca să ai ce citi!!!). bașca, la ora aia netul era scump ca focul, de fapt, nu netul în sine, ci factura la telefon se ridica la sume astronomice!!! așa că a fost mană cerească: aveam sistemul, aveam manualele, aveam man-urile perfect funcționale, practic o lună n-am făcut altceva decât să stau să citesc!!! pentru că aveam timp, mă interesa, și-mi plăcea!!! nasol, nu???

tot atunci am învățat și ce e aia .html și la ce e el bun!!!
de-aia n-am făcut slice în viața mea: vedeam cum arată pagina, ok, n-aveam decât să caut liniile necesare în template-urile făcute pe acea vreme de mine, să fac copy/paste într-un document nou, apoi să fac modificări!!!
de unde credeți voi că au apărut tonele de template-uri .html pe net??? din slice-uri??? :))
nu, nu-mi aparțin, însă m-a amuzat să mă uit în sursele alea, și să văd că în multe cazuri „expertul” x sau y a folosit exact aceleași linii ca și mine, și eu NU mă consider expert în materie!!!
însă țin de „alfabetul” programării .html!!!
css și flash sunt chestii recente… nici nu aveți idee câți NU foloseau flash, pentru că ieșeau niște pagini IMENSE pentru ăia 4-5 kps amărâți pe care-i aveai pe dialup!!! iar css mergea și nu prea, funcție de browser… tot se caină ionuț că nu merge prea fericit css-ul în IE… nu merge că IE5.0 chiar nu știe de css, iar versiunile ulterioare „știau prost”, că deh, microsoft se crede dator să „îmbunătățească” standardele… din bine să meargă ca pulea!!!
din același motiv (viteza de încărcare mică pe dialup), nu se foloseau imagini la backgrounduri, alte alea, dar se foloseau la greu „blink” și „marquee”, că simțeai dureri de cap când dădeai peste vre-o pagină care făcea abuz de așa ceva…
nu întâmplător flash a început să aibă succes odată cu extinderea conexiunilor dsl… la 1 mbps mergea să încarci un flash ce 3-4 mega!!! n-aveți decât să calculați singuri ce înseamnă asta pentru o conexiune ce viteza maximă de 5 kps, și viteză medie de 3 kps!!!

cât privește discuțiile gimp vs photoshop… știu-știu, e veche povestea: „n-am timp de învățat, eu tre’ să scot bani… că la valoarea mea nu-mi permit să stau 30 de zile învățând”…
iar pe ionuț chiar îl cred că n-are timp, că din asta trăiește… chit că recunoaște singur că nu e grafician profesionist, ci „front end-developer”. ceea ce e altceva!!!
chiar, ioane… mai folosești și altceva din photoshop înafară de slice tool??? :))
(spam pe teme de linux ai vrut, asta ai!!! happy?? :D )

MifTy a scris

deh, dacă începeam pe debilian, și pricepeam cum se compilează corect pe ăla un kernel sau cum se instalează corect driverul accelerat nvidia, eram sigur fan debian!! :P

într-un fel, sunt… cine s-a trezit cu 5-6 dependințe care nu se pot rezolva decât manual, știe de ce!!! :P

e singurul meu regret… .tgz parcă e din epoca de piatră, și pat nu vrea să-l modifice!!! :((

Sabotor a scris

Auzi, mifty, hai sa abordam problema altfel: daca slack e chiar atat de tare si bun si extraordinar de super (am exagerat?:)) ) de ce nu e prea folosit de companiile mari drept SO pentru serverele lor? Ca sa ai idee ce linux folosesc companiile (in general) – RHEL si mai rar, SuSE. Acuma, daca slack-ul o fi atat de bun, nu crezi ca ar fi folosit? Sau poate cei ce decid ce sa se foloseasca sunt niste imbecili?

MifTy a scris

pentru că rhel și suje sunt distribuții mai mult decât one-man-show-ul slackware, de-aia!!!
în plus, au anunțat de la bun început că sunt destinate pieței enterprise, nu consumer, unde ai mai mari șanse să scoți bani din donații și reclame. pe enterprise scoți bani cu o distribuție stabilă, adusă la zi, și cu un hotline de support bine pus la punct.
slackul rămâne cam ultima distribuție în care totul e supervizat de un guru, toate celelalte au un model de dezvoltare asemănător debian, care are întotdeauna 3 „crăci” (branch-uri): testing, unstable, și stable.
chiar și rhel și suse au un „cal de bătaie beta”: fedora și opensuse… în ciuda faptului că sunt free, ele conțin în mare parte cod instabil, așa că dacă folosești una din ele, se cheamă că ești beta-tester neplătit. sau, mă rog, îți mai dă uneori un tricou, o șapcă, o cană de cafea „personalizate”… chestii.
pe lângă asta, am spus de 4 ori până acum, în diverse feluri, dar dracu’ citește: mult mai ușor întreții un server pe baza unei distribuții care folosește arhive cu rezolvarea dependințelor, cum este .deb (cea mai tare), urmată de .rpm și mai apoi .mdk (un fel de .rpm redenumit, folosit de mandrake, mai nou, mandriva).
.tgz e, comparativ cu ele, din epoca de piatră: ca să faci dist-upgrade trebuie să lucrezi aproape integral manual, pe când cu debian sau ceva rpm-based e invers. nu trebuie avut grijă decât să ai liniile cu repourile corecte, atât, și totul decurge fermecător de simplu!!!

în sfârșit, există destule firme care folosesc slackware… doar că… astea pică greu, așa că celebrele mesaje cu „Apache xx.xx.xx. pe red hat xx.xx.xx” nu apar. de obicei, nu apar deloc, adică scurt un 404, și atât!!!
bașca, administratorii de servere slack sunt de regulă obișnuiți să se descurce singuri, și în plus, sunt obsedați rău: dacă îți iau ip-ul că le-ai „adulmecat” prea mult porturile (sniff ip:port pentru cine cunoaște), ai cam pus-o!!!

și mă mai amuză o treabă: n-am zis nicăieri că slack e cea mai tare distribuție, asta ați înțeles voi!!!
am spus că e prima distribuție pe care am învățat ce e aia linux, așa că, în ciuda bubelor (oho!!!!), râmâne pe vecie feblețea mea!!
pe lângă asta, mi-e mai ușor să configurez un slackware decât un debian, pentru că-i știu pe de rost structura de directoare și convențiile de scriere a fișierelor de configurare. și n-am absolută nevoie de un editor de text cu pretenții pentru treaba asta!!!
am spus!!!

Sabotor a scris

Cum nu spui ca slak e cea mai tare distributie din moment ce denumesti celelalte distributii „suje”. „debilian” sau „flegmora”? Adica nu ai luat in deradere aceste distributii din pozitia ta de slacker? C’mon…. Ah, si btw, ca se pare ca nici slack-ul nu-l stapanesti bine, afirmai pe undeva ca daca ar fi o unealta pentru managementul dependintelor in Slack, probabil Ubuntu ar fi bazat pe slack…. ei, uite ca exista nu una, ci 2 unelte. Te las pe tine sa le gasesti ;).

Pana la urma, treaba cu cea mai buna distributie tine de preferintele fiecaruia, mie de exemplu nu-mi place sa trebuiasca sa stau sa-mi bat eu capul cu dependintele, e o tampenie fara margini sa trebuiasca sa-ti rezolvi tu dependintele, pentru ce dracu’ mai e calculatorul atunci? Sa vezi ce placut e cand ai de instalat ceva cu zeci de dependinte. Tot din cauza asta nu-mi plac distributiile rpm-based, fata de deb mai dau rateuri.

Ah, si sa stii ca structura de directoare e la fel in Slack, Debian sau alta distributie, exceptand GoboLinux – structura e standardizata. Conventiile de scriere a fisierelor de onfigurare sunt iarasi la fel, pentru ca slack e tot un linux. Ce are diferit e init-ul – BSD-based pentru slack, in timp ce majoritatea celorlate distributii folosesc init-ul din System V.

PS: ma amuza teribil urmatoarea chestie:
„bașca, administratorii de servere slack sunt de regulă obișnuiți să se descurce singuri, și în plus, sunt obsedați rău: dacă îți iau ip-ul că le-ai “adulmecat” prea mult porturile (sniff ip:port pentru cine cunoaște), ai cam pus-o!!!”
Esti funny :))

Florin a scris

acum ma bag si eu ca musca-n lapte, dar nu stiu ce m-a amuzat mai tare: ce ati scris voi sau urmatoarea intamplare, si anume, in timp ce citeam ultimile 2 postari vine prietena mea sa vada ce citeam eu (de era asa amuzant), dupa care pleaca dupa cca. 3 sec. spunand ca voi conversati in engleza veche :D

nemo a scris

Eu am avut Ubuntu instalat, care e cel mai bun desktop linux (debian rules) si dupa vreo 2 luni de testing am ajuns de unde am plecat adica de la vista. In astea 2 luni am testat cam tot ce se poate testa, inclusiv subiectul discutiei GIMP care (sa-mi scuzati franceza) e o laba trista. In primul si primul rand stai o gramada pana se deschide, in ubuntu stateam cam vreo 4 sec (cronometrat) in vista cand l-am pus stateam peste 10+; dupa care a venit problema de efecte de layere pe care eu unul nu am gasit, si problema numarul 3 am stat 10 minute sa incerc sa tai o poza lucru pe care in photoshop imi ia 5 secunde 10 in cazul in care mai scriu si pe mirc. Nu am mai stat sa caut si alte functii, in vista GIMP a stat instalat cam 15 minute dupa care uninstall. In Ubuntu nu ai alternativa la GIMP decat sa emulezi in wine Photoshop 7 (care oricum e superior fata de GIMP).
Cu toate cele spuse, ii respect pe cei care dezvolta GIMP, pentru un software moca e ok, mai trebuie lucrat la el, sa incerce sa faca functiile mai simple. Si ca o concluzie inca nu se poate face comparatie intre Adobe Photoshop si GIMP, pentru ca nu exista termen de comparatie intre ele 2, trebuie inventat un nou termen de comparatie pentru a demostra superioritatea Photoshop.

Kinny a scris

Mai … interesanta discutia … atat doar ca nu ajunge nici unde.
Am apucat sa citesc doar post-ul fara comentarii, dar cumva bate undeva si X-ulescu.
La inceput foloseam slice (faceam site-ul si incepeam sa decupez) dar dupa ceva vreme cand termin site-ul iau bucata cu bucata si o pun frumos intr-un document nou … pe categorii … butoanele, inputurile (ca acum avem Jquery si pluginuri si pt skin de input), tabele, background, etc … astfel incat daca odata ma hotarasc sa schimb tema de culori bag un Hue/Saturation Adjustement Layer …. si problema rezolvata si sa nu mai zic ca le pot folosi si pt alte siteuri.
Oricum m-am jucat si eu cu Gimp si dupa 15 min l-am scos.

Sabotor a scris

Nu cred ca este :) In DOS era un viewer, il tin minte si eu. Dar cautand am dat de ceva ce se lauda ca ar egala Photoshop – Pixel image editor. Acuma eu nu pot sa-mi dau cu parerea daca e bun sau nu, da’ cam seamana cu Photoshop.

Si oricum, nu e open-source. Nici gratuit nu e :). Asa ca ramane in picioare ideea ca in general aplicatiile open-source sunt proaste.

Nemes Ioan Sorin a scris

Din toata chestia am inteles ca lumea nu a auzit de laser frate’…

Cum cu ce sa taie ? – cu laserul ..ce mai incape vorba ???
pai cu fierastraul raman urme pe ecran (nah desktop) si cu foarfeca nu poti taia ca lumea pe dunga.

Cum care dunga ..pai aia pe care nu o poti face cu unealta de slice care a disparut din GIMP 2.6 si 2.7

Ah da, pentru oamenii mai noi prin zona – mda scula de slice exista si era buna – taia layerele dupa guidelines, le punea in folder genera tabel html si iti si facea preview la cerere – de ce au scos scula aia simpla si buna ..nimeni nu stie.

Probabil ca GIMP 2.4.x a fost cea mai fericita aveai slice, guillotine, webotine si daca instalai #GIMP sau GIMP# acolo era(si mai este pentru versiunile 2.4.x) Slice Tool betonel.

Problema e ca acum se fac modificari importante la engine si la UI si unele chestii importante sunt lasate pe afara > liquid resize, colorize (yep ala care coloreaza realist imaginile alb negru), history brush tool (care merge prost de tot acum).

Problema e ca e bun si uzabil GIMP – fac chestii complexe – background extraction, photo manipulation (cum care cum photo ? pai pentru corectie tonuri aduc din raw in tif pe 8 bpp in gimp reglez exact ce am pe zonele cu probleme, export tot tiff si apoi daca proiectul o cere, in RawTherapee o transform in 16 bpp si basta ). In plus exista un plugin beton betonutz ii zice GREYCstoration si e worldclass denoising plugin, jos palarioara. Pentru amatorii de filtre rapide all in 1 e Gmic (excelent si el – foarte multe optiuni intr-un singur filtru) merita incercat.

In fine – GIMP nu se ridica INCA la Photoshop asta e… Mai are mult – chiar daca se lucreaza din greu la internals (eu sunt la curent cu tot ce misca in codul sursa), de exemplu se lucreaza acum la integrarea unor librarii moderne (chiar mai moderne decat PS) care implementeaza ceva concepte oarecum revolutionare in open source 2D – si anume o prelucrare non-lineara a imaginilor (pana acum totul era linear step by step si destructiv), care duce la posibilitatea unei adancimi mai mari de culoare per pixel (32, 48), filtre non-distructive, CMYK CMYKA etc, oricum drumul e lung.

In paralel se lucreaza la GIMP intr-o singura fereastra, in versiunea devel exista layer groups, text on canvas (in windows duce la crash – in linux e ok), se implementeaza un algoritm puternic de extractie din background pentru o scula automata, si probabil dar nu foarte sigur o sa dispara ferestrele ajutatoare pentru resize(resize o sa fie asemanator cu Corel Photopaint si Photoshop). Pe plan mai indepartat – probabil in GIMP 3 o sa fie ceva toolkit pentru producerea usoara a plugin-urilor si controalelor, effect layers (incorporate nu ca acum – plug-in), layer vectors, un widget nou pentru colectii de imagini ..probabil accelerare hardware pentru afisarea in canvas.

Atat pentru acum – o sa revin cu noutati.
Pana atunci nu uitati : laser frate …

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter