Diacritice și SEO

Diacritice și SEO ©

Am lăsat un comentariu pe un grup de FB, unde (încă!) se mai discută dacă diacriticele sunt sau nu bune, dacă influențează SEO, dacă… Copiez comentariul și aici, poate pune pe cineva pe gânduri.

Înainte să vă păcăliți singuri că uite, sunt rezultate diferite dacă sunt cu/fără diacritice, luați în seamă următoarele lucruri:

  • UX nu ține (doar) de rata de conversie ci și, așa cum îi spune numele, de user experience. Din același motiv nu avem muzică pe fundal când intri pe un site, din același motiv sunt folosite fonturi lizibile șamd.
  • Nu știu cum e la voi, dar în analiticele celor două site-uri românești la care am acces traficul este pe mobil iar limba este…. română. Asta înseamnă că utilizatorii au deja tot ecosistemul în limba română (aia corectă, nu abominația de internet) iar site-ul vostru îi obligă să caute … greșit și tot ce înseamnă asta (e.g. să ignore autocorrect).

Cât despre erori logice de genul whataboutism (e.g. FB sau Emag nu au conținutul cu diacritice):

  • UI de la Facebook are diacritice în UI, cel puțin în varianta nouă.
  • Scopul Emag nu este de a oferi conținut ci… produse.

Pentru cei ce vor tastatură în română:

  • pe PCG există filtru de tastaturi în română (la momentul ăsta sunt disponibile două: Dell și Genius)
  • pentru cei ce nu vor să schimbe tastatura cu totul, se poate schimba doar layout-ul tastaturii în limba română (romanian programmers), unde faceți diacriticele folosind Alt Dreapta + A, S, T, I, Q (pentru â).

Problema e că e un cerc vicios continuu în toată procăria asta: oamenii nu găsesc tastaturi în limba română -> nu scriu în limba română -> în rarele ocazii în care găsesc tastaturi nu le cumpără (pentru că nu-s obișnuiți cu ele) -> producătorii n-au nici un interes să producă tastaturi care nu se vând.

4 Comentarii

Mălin a scris

Ai uitat un aspect important și anume faptul că deși ar vrea/avea tastaturi în limba română, cam 90% dintre utilizatorii casnici din România au Windows XP sau 7 piratat pus de un băiat care știe cu calculatoarele pentru că a tras un Windows de pe Filelist, iar Windows-ul ăla e vreun kit în engleză.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter