Primele impresii despre MBA M1

Primele impresii despre MBA M1

Pentru că data trecută am scris doar „din auzite” despre mac, am zis că ar fi frumos să încerc să-l folosesc şi eu, să văd exact ce şi cum. Prin urmare, am zis să fac chestii uzuale: cont nou, instalat aplicaţiile uzuale etc. Cu liniuţă, bune şi rele:

 • Diferenţele majore la scurtăturile de navigare (ctrl/cmd + săgeţi) mă exasperează. Sunt convins că este o chestiune de obişnuinţă, dar…
 • Calitatea audio este mult peste aşteptări;
 • Instalat Swift Playgrounds, că de mult vreau să-l testez. La o primă vedere pare bun pentru un începător absolut în programare;
 • PHP Storm merge foarte, foarte, foarte mişto, n-aş putea spune că merge mai rău decât PC-ul meu (Ryzen, 64Gb RAM). Indexarea, căutarea, refactor, navigarea în proiect măricel se fac toate fără probleme.
 • Stăteam cu teama că 8Gb RAM sunt insuficienţi: chrome + phpstorm + instalat xcode + Playgrounds + altele nu au părut să încetinească ceva.
 • Două ore de teste şi instalări de chestii, s-au consumat 8% din baterie.
 • MS Teams (prin rosetta) merge excelent. Nevasta îl foloseşte două zile fără probleme (deci 7-8h), timp în care este în conferinţă şi cu screen share.
 • Mi se pare absurd că poţi sincroniza extensiile din Chrome dar nu şi setările extensiilor. Sau măcar statusul extensiilor. Erau unele dezactivate, altele se activau la click…. nu frate, toate activate, zero setări.
 • Dacă tot vorbim de idioţenii, nu se poate să nu menţionez OneDrive: poţi seta sincronizarea selectivă dar după ce sincronizezi tot. Eu am OneDrive aproape plin…
 • Chiar dacă sunt obişnuit cu tastatura mea mecanică, n-aş putea spune că tastatura de mac este … rea. Nu m-aş vedea lucrând pe termen lung, dar nici de lepădat nu e. Touchpad-ul însă este… wow. Spun încă o dată că Apple face cele mai bun touchpad-uri.
 • Mi-am dat seama că nu am foarte multe aplicaţii care mă ţin legat de Windows. Majoritatea aplicaţiilor folosite de mine ori au şi versiune de Mac ori sunt rulate în browser. Outlook este singurul mai… problematic.

4 Comentarii

dam167 a scris

În general se vede atenția la detalii, iar cine apreciază asta va spune că sunt muuult mai bune decât orice laptop cu Windows. Trackpad-ul ăla face mult, practic elimină mouse-ul pentru majoritatea cazurilor și asta fără compromis. Când vii de pe alt laptop te gândești „dar eu oricum foloseam un mouse”, dar când vezi cum merg astea s-ar putea să renunți la el. Eu când mi-am cumpărat în trecut laptopuri cu Windows nu ieșeam din magazin fără un mouse pe lângă.

Chiar și boxele, hai să fim serioși că nimeni nu ascultă nu știu ce la ele, dar e acea atenție la detalii – restul producătorilor nu oferă neapărat hardware mai prost, dar nu sunt în stare (Dell cu XPS) să le aranjeze puțin din soft. La fel display-ul, e complet aiurea să spui că ai nevoie de calibrare o dată la câteva luni la un laptop de 2-3 mii de euro – iarăși Dell.

Eu aș spune că, atâta timp cât ai tot ce trebuie pe macOS, cine apreciază design-ul, atenția la detalii și acel „ease of use” o să fie hooked după ce încearcă un MacBook. Cine nu dă doi bani pe toate alea o să zică că nu merită – și fiecare are dreptatea lui.

Ionuț Staicu a scris

@Mălin: Bă, nu sunt chiar hipster. Folosesc/am acces la un Mac (într-o formă sau alta) încă de când au trecut pe intel, deci ~15 ani.

M1 este noutatea în toată povestea, pentru că este o tehnologie care pe deoparte a fost foarte lăudată de fan boys, pe de altă parte a fost privită cu foarte mare reticiență de… restul. Care reticiență venea (în mare parte) de la Rosetta 1.

Nu știu dacă ai folosit un mac cu Rosetta 1 (când au făcut trecerea de la motorola la intel), performanța era… cel mult mediocră (de ex. vezi aici).

Personal, mă așteptam ca aplicațiile native să ruleze fără probleme iar Rosetta 2 să fie praf, un fel de „na mă, să nu ziceți că vă lăsăm în aer”. Dar surpriza – pentru mine cel puțin – a fost foarte mare când am văzut că aplicațiile rulează cel puțin satisfăcător :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter