Cum se poate pricepe cineva la atâtea lucruri?

Cum se poate pricepe cineva la atâtea lucruri? ©

Un amic mă întreabă: cum se poate ca cineva să aibă experiență atât de vastă încât să poată produce conținut pe atâtea subiecte atât de… fără legătură? Python, Blockchain, SQL, C++ etc.

Și sunt mai multe aspecte aici, o să încerc să le înșir pe toate:

  1. Inteligența și mindset-ul. Cred că am mai zis pe blog, ca programator, este nevoie să ai un anumit mindset, astfel încât să ai abilitatea de a sparge o problemă în pași rezonabil de simpli.
  2. O a doua chestiune cred că ține de educația formală. Am observat o diferență majoră între cei care au urmat studii de specialitate vs. restul, autodidacți (eu fac parte ultima categorie). Studiile îți formează anumite modele mentale ce te ajută să înțelegi mai bine ce se întâmplă în „creierul” unui calculator, deci te ajută să exprimi mai bine ce vrei de la un calculator.
  3. Iar o a treia chestiune: înveți să… înveți. Și despre asta cred că am mai scris pe blog, dar dacă nu, scriu acum: cred că a învăța este o abilitate, la fel ca mersul pe bicicletă, scrisul caligrafic sau tăiatul lemnelor. Cu cât înveți mai multe singur, cu atât șii să înveți mai bine singur, deci înveți și mai multe și devii și mai bun la a învăța singur! Și nu doar că este o abilitate, dar este o abilitate extrem de puțin cultivată în sistemul de învățământ românesc.
  4. Iar ultima chestiune: este suficient de aprox 20 de ore să fii… fluent într-un domeniu. Vrei să scrii C++? Acordă-i 20h. Python? 20h! Să cânți la pian? Exact, 20h! Șamd.

Sigur, vorbim despre 20 de ore de deliberate practice, ceea ce poate însemna ceva mai mult de 20 de ore pe ceas. Dar cu cât vei fi mai bun la punctul 3, cu atât mai des orele de pe ceas se vor potrivi cu orele de deliberate practice.

Un Comentariu

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter