Am fost ieri în mall să halesc un Big Mac împreună cu Alex(care și-a schimbat IAR tema la blog) și Marian. Câte unul de fiecare adică. Mai o bârfă, mai un plan de viitor, mai una, mai alta.
La plecare, Marian zice: „hai până la Cărturești”. Hai! Ce vedem la intrare? Moleskine! Prețuri? De la 35 lei în sus. Pentru un carnețel ceva mai mic de formatul A6 cu aprox 100-150 pagini (cu indulgență). Marian a salivat ce a salivat și nu a rezistat tentației de a-și lua unul. Acu… Eu stau și mă gândesc:
Ce face carnețelul ăla în mod special?
Ce știe să facă? Nu iese în evidență cu absolut nimic, nu face cine știe ce giumbușluc, e doar un… carnețel. Da, are o istorie, a fost folosit de nu știu cine, etc. Dar și Nike e folosit de Jordan și nu costă o cârcă de bani (comparat cu alți pantofi sport), nu?
Unele chestii nu le voi înțelege…
Pretul este pus in functie de un anumit target, o anumita tinta, o anumita clasa de oameni. Pretul nu este pus tot timpul pentru a vinde cat mai mult, ci pentru a acoperi o anumita masa de oameni, ca varsta, ocupatie, placeri, etc.
Si nu e bine sa compari 2 produse complet diferite, sau 2 brand-uri. Fiecare merge pe alta clasa de oameni. Poti compara Cola cu Pepsi, dar preturile la astea 2 nu difera foarte mult, nici gustul, nici tinta pentru care sunt produse.
Cand vei avea 2 milioane de euro intr-unul din conturile din banca, nu te vei duce sa iti cumperi haine din bazar de la Intim(nu stiu daca mai exista), si nici nu te vei duce personal la magazinul de calculatoare ca sa iti ridici monitorul; vei trimite pe cineva sa ti-l aduca, si iti vei lua ultimul model; nu iti vei cumpara un birou de 350 Lei, iti vei alege o combinatie care poate duce mult mai mult de 350 Euro.
Nu iti vei cumpara un autoturism de 15.000 Euro facand credit la banca, ci chiar unul la 50.000 Euro cu banii jos.
Pot continua cu exemplele la nesfarsit….
Gustul Pepsi diferă destul de mult de Coke
Cel puțin eu îl deosebesc fără probleme
Nu mă duc nici acum
Nici acum nu mă duc. Fac comandă online
și o astfel de persoană… de ce naiba ar avea nevoie de un carnețel?
E mare difierenta dintre Pepsi si Cola. Prefer Pepsi, e mult mai bun, Cola e prea dulce.
și iată cum de la moleskine s-a ajuns la pepsi vs coke
Uh!? Pepsi mi se pare de 5 ori mai dulce ca Cola. Dar ce mi se pare mie ciudat… nu stiu daca e numa de la mine… mai nou, desi beau Pepsi si Cola de ani buni, sucurile astea isi pierd efervescenta… foarte foarte repede… iar pe urma le bei ca pe un ceai cu gust aiurea… si nu… nu le tin deschise.
primul antevorbitor avea dreptate … anumite chestii au in pret si statutul social pe care ti-l acorda prin folosirea lor. and nothing else matters.
a .. ce e ala moleskine?
O agenda sau un carnetel sau….. Cred ca ai inteles.
Una a dracului de scumpă
Dacă scoți un „e” din coadă, e „piele de cârtiță”.
mole – N: aluniță, cârtiță (zool.), dig, mol, chei
skin – N: piele, blană, piele: piei, înveliș, strat superior, crustă, burduf, gloabă (fam.), zgârcit, coajă, obraz, caimac; V: jupui, coji, descoji, beli, curăța, despuia
„V: jupui” … pielea de pe om, la pretul de mai sus …
yep… totusi… cat costa o agenda normala… mai de calitate?
Ca nu mi se pare chiar un capat de tara 35de lei… nu sunt euro… ca atunci ma lesinam putin.
Păi… este ~10 lei o agendă format a5. Coperți cartonate & all good shits. Asta e format A6 (poate chiar mai mică!) și e 35 lei. Și 35 lei era cu reducere, fiind model 2008. Modelul 2009 era 45 lei. Iar diferența consta în etichetă: galbenă la cea din 2008 și roșie la cea din 2009
un pic scumpa, corect.
Si eu mi-am luat o agenda demult de tot si am vrut sa fie mica-mica, mai exact…un pic mai mare decat o cutiutza de bete de chibrite si am descoperit ca astea erau mai scumpe decat alea mari, format A5 (1/2A4). Pana la urma mi-am luat-o, in ciuda pretului (nu mai stiu cat era).
sa-nteleg ca voi toti va imbracati cu tricoruri de la kenvelo si adidasi killtec -ca sunt la fel de ok ca si tricourile paul smith si o pereche de gravis? ma’ntreb pt ca vad ca se compara o agenda considerata un icon in lumea ei (cum ar fi ipodul fata de alte mp3 playere) cu niste caiete chinezesti (pt ca la 10 lei asta cumperi, in niciun caz ceva de calitate).
dati-mi voie sa-mi scot palaria, va admir lipsa de snobism si ciocnesc un pahar de bergenbier cu voi, in fond nu e mare diferenta fata de budweiser.
Daniel… mori, urasc genul tau de basinosi.
Adica un om e idiot daca are bani de nu-i poate cheltui in viata asta si bea..URSUS?
Esti un bou.. ma repet, MORI!
eu iti doresc sanatate, v30l0
internetul e plin de oameni corecti ca tine. in viata reala, fara mouse si tastatura, valorezi mai putin decat o agenda chinezeasca.
pt ceilalti, vreau sa precizez ca mai sus m-am referit la budweiserul cehesc, nu la citronada aia dulce de la americani.
ma repet si eu, sanatate.
Cine ma cunoaste stie ca principiile mele se pun in aplicare zi de zi, in viata reala.
Cu muse-ul si tastatura, ocazional cu surubelnita, stick-ul USB, niste CD-uri si capul di dotare… FAC BANI, deci nu mi-e rusine de niciuna dintre astea.
Daca am jeep nu am voie sa-mi iau shaworma de la dugheana de unde-mi luam si-mi placea cand era sarac? Ai vazut vreodata un om cu afaceri de sute de mii de euro intr-un port european fumand Carpati? am vazut eu in copilarie, spune aca nu-i circula sangele in directia corecta daca nu fumeaza „o Carboata”.
Go figure it out!
pai eu nu te cunosc, dar nici tu pe mine si totusi te grabesti sa ma numesti basinos si sa-mi spui „mori”
doar pt ca nu ainteles ce vreau sa spun (desi crezi ca ai inteles si mi-ai lipit rapid eticheta de snob, pt ca esti prea grabit ca sa-ti lasi mintea sa functioneze pe bune).
cateodata, calitatea inseamna un pret mai mare. inseamna si o valoare de brand inclusa in pret. e problema fiecaruia daca o considera justificata sau nu, dar nu inseamna neaparat ca cineva ia pielea de pe tine. cel putin, nu ca in cazul pantofilor gucci sau al jeepului de care vorbesti.
dar n-are rost discutia, in fond acest articol incepe cu o calatorie intiatica la macdonald’s (aka junkfood).
va recomand trei carti pe subiect: Nologo- Naomi Klein, The bonfire of brands- Neil Boorman, On brand- Wally Ollins. pareri pro si contra, dar exprimate civilizat, fara basini.
Și iată cum de la un big mac și un carnețel la suprapreț ajungem să citim trei cărți…
Poate tu Ioane…eu am ceva treaba.. sa produc banii, sa-mi permit basinile… mai ales pe criza fiind o tara mai dificil.
Dupa cum s-a spus mai sus Moleskine este scump si datorita brandului, are si o istorie in spate, si nu este agenda, este un BlackBook, in el de obicei se noteaza idei nascute in orice moment, iar dimensiunea mica ii ofera portabilitate! Nu mi-am luat, desi ar fi fost tentant.
Si cand zic portabilitate ma refer ca se poate introduce usor intr-un buzunar, si nu e nevoie de o poseta
ca pentru o agenda normala. 
Heh, acum mi-a aratat alex postul
Este un carnetel lucrat manual de calitate si cu o istorie in spate. Chestia era ca vroiam de mult un „blackbook” autentic, acum am unul and its beautiful. Uneori o mica particica din istorie te poate inspira sau iti poate crea un efect placebo sau pur si simplu faptul de a avea ceva creat din pasiune iti poate da un imbold sa faci si tu lucrurile din pasiune.
Btw. a aparut si o editie speciala Helvetica, rosu. Sunt unii si mai obsedati decat mine se pare
Hai frate, că exagerezi. Așa cum sunt agende format A4, sunt și agende format A6 (sau și mai mici, nu știu dacă există formatul A7)
Să înțeleg că într-o agendă ordinară nu poți nota decât ideile născute între orele 12 și 16?
Nu neaparat, se pot nota toate ideile, trasnite in orele afisate / printate / watermark-uite pe agenda. Dar aici e vorba si de concept. Long story lene sa explic.
Aici e vorba STRICT de snobism. Nu de concept.
Moleskine e ok. Dacă nu-ți permiți sau te zgârcești, probabil nu ai nevoie de ea. Și hai să fim serioși, cine nu permite să dea 50ron pentru o agendă care ține 1-2 luni (120 respectiv 240 pagini)? Este o investiție prea mare? Nu înțeleg. Acea „agendă” rămâne cu tine o viață întreagă. E de calitate și ai grijă de ea. Cumperi care vrei – foi veline, foi cartonate, foi lineate. Cumperi album japonez sau cărticică de storyboarduri – și cred că de aici se vede de la zeci de kilometri care e targetul: oameni care FAC CEVA. Adică „ceva” în afară de bani. Și nu sunt ipocrito-zgârciți. Momentan sunt puțini în România. Comunismul a condus o desensibilizare prin educație, un fenomen foarte grav și care a compromis orice om mai bătrân de 30 de ani care trăiește în țara noastră. Dar am încredere.
Respect pt. Phorias și Daniel.
Din cate stiu eu, hartie de Moleskine e foarte buna mai ales pentru artisti, pentru ca se pot face de toate pe ea, de la acuarele, la acrilice, de la grafit la schite in cerneala. Si pentru ca e legat ca o carte sau o spira buna, cica e mult mai durabil. SI mult mai rezistent, din cauza copertilor.
Eu cel putin, de abia astept sa pun mana pe asa ceva (versiunea pe rosu m-a trimis in spasme de „OMG! VREAU!”), desi portofelul meu o sa protesteze vehement. Imi palce mult sa desenez si sa experimentez cu diverse medium-uri, si nu pot enumera de cate ori am injurat hartia de proasta calitate care mi-a ruinat munca.
SI daca nu o sa faca banii, asta este, o sa ma injur pe mine ca am dat 35+ ron pe un carnetel cand puteam sa dau 3 ron pe un caiet obisnuit
Sau poate o sa ascult vocea ratiunii (si a portofelului meu) si o sa cumpar o agenda cu veline obisnuita :-?
Moleskine e mai mult decat o agenda. E un produs care are fani. E customizabila (vezi http://lifehacker.com/5195753/add-custom-printed-pages-to-your-moleskine) Unii graveaza copertile (vezi http://www.engraveyourbook.com) . Exista asa numitele „Custom editions”. Are o traditie : „Although the name was registered only in 1996 the history of the brand goes back to the 19th century. According to the company’s ads, lots of writers and artists (like Henri Matisse, Bruce Chatwin, Picasso, Hemingway etc.) have used Moleskine notebooks throughout the last two centuries. The reason for the popularity of the Moleskine brand is simple: the quality of Moleskine notebooks is great.” E adevarat ca sunt unele sunt ca si niste carnetele insa altele …
cred ca ar fi interesant pentru toti sa recititi la doi ani discutia asta si sa o vedeti poate cu alti ochi. am ajuns intamplator si am zambit citind. cand a venit mc in romania si coasta 5 lei o portie de cartofi prajiti oamenii ziceau „ce au frate? nu tot asa ii faci si acasa si dai de 10 ori mai putin?” acum cei mai multi care ziceau asta mananca la mc. Exemplele pot continua. cred ca e o problema de acomodare si obisnuinta.
eu am primit un moleskine cadou. mi-a parut rau sa il terfelesc prin intalniri si sa iau notiti haotice pe el. mi se parea (stiindu-i istoria) ca nu il respect (da, stiu e o agenda… stiu!) ca brand. mi se parea ca pe ce a scris hemingway nu merita sa iau eu franturi de idei in rahaturi de intalniri. atunci l-am facut un jurnal. am o fata de 9 ani careia ii scriu periodic in acest moleskin lucruri prin care trec (si bune si rele), ganduri si stari pe care le am, lucruri pe care le invat. in felul asta ea va vedea ca tata nu a fost perfect niciodata si poate va fi mai indulgenta cu mine. I-l voi da cand va fi suficient de mare sa inteleaga. acum… punand in context asa… credeti ca orice salariu as fi avut as fi scos din buzunar 50 de lei sa cumpar un moleskine care imi ofera o istorie, o calitate si o garantie?
nu as vrea sa incep o alta dezbatere (daca mai traiti unii dintre voi in urma urarilor altora dintre voi :)))) ) dar cel mai ieftin pix montblanc costa 1200 de lei. cel mai scump pic montblanc al meu costa 1000 de euro si nu este nici pe departe cel mai scump pix montblanc ever… nu sunt bogat si nu am salariu urias. poate sunt snob…poate vreau numai sa stiu ca daca am o viata in care muncesc ca boul si am credite pentru un kkt de masina de spalat vreau credit si pentru ceasul longine care e 2500 de euro (ca pentru zenith la 10.000 de euro nu ma calific la credit). dar … tot ora aia o arata ca si casio luat din plaza la 150 de lei (pe care daca te fortai il luai din bazar, IDENTIC, cu 50 – cacand ar fi pretul unui moleskine… :)))))) )
am ajuns aici din google, incercand sa vad care e faza cu moleskine. dupa ce am citit comentariile si articolul stiu ca vreau sa vad si eu una si sa pun mana pe ea, poate sa o si cumpar.