În Constanța s-a început schimbarea țevilor de apă de ceva timp. Mai prin cartiere, mai prin centru, mai pe străzi principale. Ăsta ar putea fi un lucru bun, că na, nu așteptăm să crape tot înainte să schimbăm.
În cartierul în care stau, au schimbat/reparat țevile în aprilie anul trecut (tocmai intrasem în carantină, oamenii începeau să sape, no biggie, termină în 1-2 luni, nu?). În iunie, când mi-a venit bicicleta, strada nu era reparată. Spre sfârșitul lui iunie au reparat și asfaltat strada pe jumătate; chiar îi ziceam nevestii că ne-au făcut ăștia pistă de biciclete.
După două săptămâni, supriză: s-a surpat strada în câteva locuri. Încă o lună de reparații. Nici nu s-au mai obosit să asfalteze. O dată pe lună se sapă, se face ceva, se acoperă. De anul trecut au îngropat și dezgropat de zici că-i concurs de escavat-viteză sau ceva de genul. În fața blocului este o mocirlă de zici că stau la țară sau, mai grav, în București, nu alta.
Am zis că na, fiind periferie, trimit ucenicii aici și mai dau gherle, dar în restul orașului sigur se descurcă mai bine.
Dar nu. Se pare că ăia care au îngropat țevile acu 50+ ani n-au lăsat documentație despre cum au făcut asta. Sau țevile noi n-au venit cu instrucțiuni de utilizare. Sau pur si simplu oamenii de la RAJA sunt incompetenți. Nu vom afla niciodată…

La noi erau niste discutii despre reasfaltarea de dupa lucrari. S-au legat de treaba asta, acopera cu piatra sau asfalt temporar tocmai pentru ca pot aparea situatii de genul si trebuie sa intervina.
@Marius: nu, nu, la noi a fost asfalt pe bune. Pus piatră, bătătorit, pus asfalt în două straturi etc. A durat câteva zile asfaltarea.
„Se pare că ăia care au îngropat țevile acu 50+ ani n-au lăsat documentație despre cum au făcut asta.” – nu există așa ceva. Beneficiarul lucrărilor trebuie să actualizeze documentațiile și să le păstreze – nu se poate ca ele să nu fie predate, dar de multe ori nu se respectă și trebuie completate/modificate.
Mai aveți și voi puțină răbdare, RAJA are pe rol una dintre cele mai mari investiții din RO pentru apă și canalizare
@dam167: mă refeream la documentație despre cum le-au lipit
Și evident, era mai mult o glumă, în naivitatea mea presupun că în ultimii 3-4000 de ani am învățat – noi, ca societate, ca civilizație – un lucru sau două despre cum se leagă niște țevi.
@Ionuț Staicu: Văd că n-are nici o legătură cu îmbinarea țevii, că a zburat dopul – nici măcar explozie n-a fost, dar nu mai suna așa SF totul fără astfel de formulări. Pare să fi fost o probă de presiune, iar la capăt trebuia să fie un blindaj – ori dopul ăla n-a fost bun, ori presiunea a fost prea mare. În mod ironic, peste drum e o tarabă cu „Echipamente de protecție”.
Apropo, faptul că dopul ăla a zburat așa înseamnă că îmbinările au ținut 😊
@dam167: și mie mi s-a părut haios că este magazinul ăla peste drum
Cât despre îmbinări: poate că acolo a ținut; în restul orașului nu prea.