Ingrediente minune în pâinea cu maia

Ingrediente minune în pâinea cu maia

Mă gândeam azi că n-am mai scris de mult despre pâinea cu maia. Și că e păcat, având în vedere că am găsit câteva ingrediente mișto care schimbă chestii.

Colorant natural pentru pâinea cu maia§

Am văzut de-a lungul timpului pâine cu maia colorată în câteva culori: roșu, verde, galben, albastru/mov și negru. Pentru a avea aceste culori, ai câteva opțiuni:

  • galben: curcuma. 20g la 1000g făină (deci 2%), este un galben mai aprins decât se vede în poza asta.
  • verde: ceai matcha sau pulbere de iarbă de grâu. Eu am folosit din acesta: tot 20g la 1000g făină, rezultatul este un verde foarte puțin desaturat.
  • roșu: sfeclă roșie
  • albastru/mov: cartofi mov. Nu am încercat așa dar am observat că de la nuci capătă o nuanță spre mov.
  • negru: cărbune. Încă nu m-am lămurit pe deplin ce fel de cărbune sau dacă se găsește la noi, dar presupun că ceva în genul celui medicinal?

Afânător natural pentru pâinea cu maia§

Pentru că unii consumatori ai pâinii nu au dinți (iar pâinea cu maia este cumva… chewy) am zis să fac ceva în privința asta. O variantă de a afâna natural pâinea cu maia este să folosești… grăsime. Și am încercat cu trei ingrediente:

  • Ulei de măsline (5%). Crusta e ușor crocantă, dar mult mai… fragilă iar miezul devine o idee aerat dar fără să formeze alveole. Din păcate se mixează mai greoi în aluat, deci îl evit.
  • Unt la temperatura camerei (tot 5%): crusta ușor crocantă, miezul devine mai aerat decât de la ulei și tot nu formează alveole. Am variat cu untul până pe la 10-15%, dar am zis că nu are rost să mă duc în zona aia, că e aproape cozonac :D
  • Lapte praf (2-5%). Spre deosebire de primele două, ăsta dă și un gust altfel, ușor înțepător. Unt 5% și lapte praf 2% au făcut cea mai bună combinație de până acum.

De ce lapte praf și nu lapte direct? Aluatul dospește destul de mult la temperatura camerei (6-8h) și nu vreau să înceapă laptele să fermenteze în timpul ăsta.

Un Comentariu

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter