De ce ești invidios? Cu ce te afectează pe tine?

De ce ești invidios? Cu ce te afectează pe tine?

Vali vine cu o idee bună: hai să (încercăm să) limităm cumva abuzurile făcute cu ajutorul/în numele persoanelor cu handicap. Isteții vin și comentează: bă, ce te doare pe tine? Ești invidios, nu-i așa?

Doar că nu-i așa, dar mintea lor îngustă nu poate pricepe problema din spatele acestei mentalități.

Știi cum procedează persoanele cu handicap, indiferent de handicap? La o perioadă prestabilită (de obicei un an, dar poate mai mult în unele cazuri) se duc la o comisie de re-evaluare. Iar comisia aia trebuie să re-evalueze dacă nu cumva i-a crescut un picior nou în locul celui amputat. Sau dacă nu s-o fi vindecat de Down. Sau dacă nu i-o fi revenit cumva vederea unui orb din naștere. Și tot așa.

Nu există nimeni întreg la cap în țara asta care să spună „bă, da, e o măsură bună că-i cheamă”. Ba chiar unii sunt revoltați.

Observi problema?

Ce zici, așa o fi fost de la bun început? Sau după o vreme de fentat sistemul cu handicapuri inventate de unii, sistemul a zis „ia toată lumea la control, periodic”. Simplu. Doar pentru că unii jmecheri au zis că ceilalți sunt invidioși, toată lumea suferă. Mai important, cei care suferă sunt cei care oricum au alte probleme.

Deci nu, nu este vorba de invidie. Nu mă afectează acum, dar nu știu ce-mi rezervă viața peste 5-10-20 de ani, cum trebuie să mă târăsc prin birourile DGASPC să mă căciulesc pentru un certificat doar pentru că un jmecher a găsit o modalitate de a fenta sistemul.

Nu e despre invidie bă, e despre cum niște băiețași pot strica jucăria pentru ăia care chiar au nevoie de sistemul ăsta.

9 Comentarii

George.s a scris

Ionuț Staicu, o să-ți răspund paragraf cu paragraf (dar n-o sa le mai copiez, o să le identifici singur):

Ideea „bună” a lui Vali lovește, culmea, tot în persoanele cu dizabilități, impune (propune, hai să nu fiu dur) acestora restricții de ce? Să se simtă confortabil restul? Da, pe mine mă deranjează să găsesc locul rezervat ocupat, fie ea și de o tricicletă. Fiindcă eu însumi mă încadrez în categoria care folosește astfel de locuri de parcare (poliomielită de la vârsta de un an, permis de conducere din 1981, sunt la a 6-a mașină de-a lungul vieții și da, ultima depășește limita „bună” a lui Vali). „Ești invidios, nu-i așa?” e o glumă, nu?

Nu știu la ce mentalitate te referi. Poate vii cu explicații.

Eu am fost încadrat în gradul „grav” de dizabilitate în 2014. Până atunci, cu toate că m-am deplasat toată viața cu o pereche de cârje, am refuzat să apelez și să beneficiez de vreun sprijin, ajutor, beneficii de la stat. A fost alegerea mea, am preferat să muncesc (informatician) și chiar și scutirea de impozit s-a datorat acestei munci nu datorită dizabilității. Din 2014, când am fost prima dată la Comisia de evaluare, mi s-a stabilit de atunci că certificatul emis este „permanent” și „nerevizuibil”. Așa că ce povestești tu (ceva bla-bla anual) nu se susțin. Dacă ai exemple în jur, se datorează ori necunoașterii legislației, ori unor abuzuri, ori sunt falși beneficiari de astfel de certificate. Nu cred că sindromul Down trebuie reverificat anual. Exagerezi.

Eu sunt unul care cred că e bine să fie verificate (anual, de ce nu?) multe dintre aceste certificate. Așa se descoperă abuzurile. Care nu-s puține.

Ai puțintică dreptate că unii suferă datorita jmecherilor și că nu ei ar trebui să pățească așa. Dar astea sunt din cauza politicienilor, a celor care decid și care nu știu să gestioneze fenomenul.

Îți doresc să nu ajungi pe la DGASPC-urile din țară și apoi să fii obligat să-ți vinzi mașina fiindcă are prea mulți cai-putere.

Cred că m-ai înțeles corect, bă!

Ionuț Staicu a scris

@George.s: Îmi pare rău că ești în situația asta. Dar cred(eam?) că este evident că nu i-am dat dreptate lui Vali la partea cu mărimea motorului; sunt destul de sigur că nu acolo se fac abuzurile, ci la înmatriculări.

Deci să sumarizăm ce ai zis: tu ești OK să înmatriculezi pentru altcineva, doar ca acel cineva să plătească mai puțin impozit?

Despre comisii: acum am văzut că s-a schimbat legea în 2019. Din 2019 „beneficiarul” din familie s-a dus într-un loc mai bun, n-am mai fost la curent…

https://alba24.ro/incadrarea-in-grad-de-handicap-modificata-cei-care-au-suferit-o-amputatie-nu-vor-mai-fi-chemati-periodic-la-comisii-706472.html

George.s a scris

@Ionuț Staicu: Nu trebuie să-ți pară rău că sunt în această situație. Eu mă simt confortabil dacă sunt ignorat. Dar… sunt mulți care n-au loc de persoana mea.
Pe mine nu mă deranjează ce se întâmplă la înmatriculări. Sunt excese mai mari în țara asta. Mă deranjează cum se gestionează locurile persoanelor cu dizabilități, iar pentru unul-altul care încalcă regulile, se impun condiții restrictive noi cui? Tot celor ca mine (să se afișeze în parbriz, să se reducă cilindreea). Apropo, nu seamănă un pic cu purtarea stelei lui David? De aceea cred că Vali (care mi-a șters cele 4-5 cuvinte-comentariu) dar și foarte mulți alți… exegeți care-și dau cu părerea în subsolul articolului lui, cam dau cu bâta-n baltă.

Marius a scris

@Andrei: si sor mea are certificat permanent pentru ca, ce sa vezi, stiinta de azi nu te ajuta foarte mult sa scapi de boala. Nu e un simplu vaccin sa te intepi si sa nu revina acea boala. Crede, banii n-aduc sanatatea, cat ai vrea tu sa crezi. Si nici spaga.

Sa vezi mentalitate proasta cand coboara o blonda din 4×4 si toti prostii pun etichete dupa fizic, nu dupa eventualele probleme. Sunt oameni care, desi au maini, picioare, pot avea probleme interioare mult mai grave.

George.s a scris

Ce limitat poți fi, Andrei! Nu poți accepta că există pe pământ, sau mai exact, în România, o persoană cu dizabilități de la 1 an, care s-a deplasat toată viața cu 2 cârje și care n-a cerut clemență statului și semenilor? A fost și un gest de mândrie că pot să mă descurc fără să cer ceva. Dacă este peste puterea ta de înțelegere, n-am ce-ți face…
N-aveam nevoie de pile, totul era evident și pentru unul cu dioptrii +/-20.

George.s a scris

@Andrei: Răspuns tipic al unei persoane care nu vrea să recunoască faptul c-a dat-o-n gard cu propriul comentariu.
Am înțeles perfect (că m-aș fi folosit de pile), am explicat că n-a fost cazul, dar tu… langa! Pot dovedi ce am spus, dar de ce să mă justific în fața ta?

dam167 a scris

Obsesia asta că cineva fentează (sau poate fenta) ceva și suferă restul e de fapt chestia care ne trage în jos. Aici e doar un exemplu lipsit de viziune – hai să impunem niște restricții în plus, probabil să complicăm înmatricularea pentru ăia cu handicap -, dar ideologia asta e la toate nivelurile. Deci e bine că te chemau la acele comisii, că depisteze abuzurile? Astea pot fi depistate oricum, prin controale, nu trebuie repetată procedura că poate se sparge buba.

De ce crezi că e cum e sistemul licitațiilor? păi să nu pună primaru’ borduri la suprapreț cu firma lu’ frate-su – nici n-are frate, dar hei, nu se știe. Aproape la fiecare problemă pe care o auzi la știri apare ca soluție, mai ales pe bloguri, „să se dea lege ca”, ba chiar am citit că primarii ar trebuie evaluați d.p.d.v. al performanței din când în când – în timpul mandatului – pentru că nu-i așa, un edil trebuie să performenze, nu să administreze. Chiar dacă legislația e clară, n-o cunoaștem și n-o aplicăm, dar încercăm tot timpul să-i găsim pe ăia care ar putea fenta sistemul.

Asta nu-i tot. Recent am auzit că unei persoane care a intrat în politică i s-ar fi cerut demisia pe motiv că sunt șanse ca politicienii să fie implicați în scandaluri de șpagă, deci asta ar afecta imaginea companiei.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter