Vrei să păstrezi date pentru mult timp?

Vrei să păstrezi date pentru mult timp? ©

Una din problemele majore ale omului modern este: cum îți păstrezi datele pentru cât mai mult timp?

Dacă până acum 15-20 de ani situația era simplă (mapă pentru acte, albume pentru poze, dosare cu șină pentru instituții), lucrurile au început să se complice puțin câte puțin.

Bine, pentru instituții ai în continuare dosare cu șină, dar pentru restul?

Dacă ai fost un early adopter ai început să-ți digitalizezi documentele încă de acum mulți ani. Și cum spațiul pe HDD-uri era limitat, le puneai pe stocare externă. Și, în funcție de când ai început să faci asta, poți avea date pe:

  • Benzi perforate
  • casete audio (HC anyone?)
  • dischete de 8/5/3.5 inch
  • CD ROM
  • DVD ROM
  • Carduri de memorie (la începutul anilor 2000 existau câteva formate pe piață, momentan ne-am stabilizat la SD)
  • HDD-uri vechi
  • Cloud

Apoi, pe fiecare din aceste medii, datele sunt în diferite formate. Arhive în cele mai ciudate formate, pe unele CD-uri știu sigur că am ceva index care îmi spune unde e fiecare fișier, doar căăăă… Nu mai știu cu ce să deschid indexul ăla. Presupunând că mai am cu ce să citesc CD-ul respectiv!

Și aici ajungem la problema principală: dacă vrei să îți păstrezi datele pe termen lung (Radu zicea ceva de 60 de ani) asigură-te că le vei migra pe formate noi periodic. Cum „miroși” că un format nou ia avânt, apucă-te să migrezi. De obicei ai o perioadă de adopție de vreo 5-10 ani. Suficient.

Nu te uita că toate HDD-urile sunt SATA în ziua de azi; nu vei avea absolut nici o garanție că va fi la fel si peste 10-20 de ani! HDD-urile pe IDE/ATA au fost pe piață ~15 ani. În ziua de azi nu mai găsești plăci de bază cu port IDE (sau pentru Floppy). Probabil că în perioada următoare vom vedea plăci de bază cu și mai multe porturi nvme și mai puține SATA. Probabil că apare un format mai bun decât nvme și SATA.

Dacă ai date/poze la care ai vrea acces și peste 10-20-50 de ani, poate că ar trebui să investești masiv în HDD-uri periodic: copiezi fișierele pe câte 2-3 HDD-uri și le pui la păstrare în locuri diferite. În imobile diferite, ba chiar, dacă îți permiți, în orașe diferite. Pe termen lung face bine, bine de tot. (Și desigur, restore periodic, vezi dacă sunt lucrurile la locul lor.)

Una dintre tehnologiile care ar merita investigate cred că este M DISC, o tehnologie care promite că discul ține o mie de ani. Chiar și-așa, nu mi-aș ține datele pe un singur disc…

Pe lângă treaba cu stocarea, poate că ar trebui să acorzi puțină atenție și la cum le stochezi. Sigur, poate că azi pare o idee bună să păstrezi toate pozele într-un singur folder, dar peste 10 ani cum crezi că vei mai găsi poza AIA? Dar asta e o discuție pentru altă zi, că am un rant major față de limitările sistemelor de operare…

6 Comentarii

Ionuț Staicu a scris

@Marius: norișorii sunt o soluție temporară. Gândește-te câte companii din anii ’90 mai există.

Apoi mai sunt … incidentele. OVH s-a întâmplat acum câteva săptămâni. Webfactor acum câțiva ani. Înainte a fost ceva… box-nu-mai-știu-cum. Șamd. Doar pentru că este Amazon nu înseamnă că nu există nici un risc.

Google închide servicii pe bandă. Microsoft a anunțat zilele trecute că închide ceva pe azure.

Chiar dacă este bine să fie și în cloud, eu nu m-aș baza DOAR pe cloud pentru backup.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter