Drumuri pietruite?

Drumuri pietruite? ©

Am ajuns azi într-un sătuc uitat de lume, la vreo 40-50km de Constanța. Până acolo am mers pe genul de drum care își amintea că a fost cândva asfaltat. Practic era o groapă de vreo 15km lațime, cu niște denivelări – urmele din asfaltul turnat în mileniul trecut.

Și mă gândeam la o chestie: în Constanța erau câteva străzi circulate (e.g. Termele Romane) care erau pietruite. Piatră cubică, granit cred. Mai era o porțiune și prin cartier la mine, tot așa, piatră cubică. L-am întrebat pe taică-miu și îmi zice că a rezistat vreo 30+ ani.

Iar întrebarea este: de ce naiba nu se folosește piatră cubică pentru drumuri uitate de lume? Sunt orașe în lume care au pavajul original din secolul XIX! Oricât de mai scump este, faci drumul pentru următorii 200 de ani. Cel puțin!

Sau nu se înțeleg la cine să fure cât?

Nu vom afla vreodată…

4 Comentarii

dam167 a scris

Prima problemă de care te-ai lovi e că n-o să găsești meseriași care să pună piatra. A doua problemă e chiar piatra, care trebuie să fie de calitate. Ai zice că piatră găsești peste tot, dar nu e chiar așa.

Cât despre bani, de cele mai multe ori nu sunt destui în bugete, iar când sunt urlă ăia care nu se procep că se face risipă. Drumurile nu se mai pot face pentru 200 de ani pentru că infrastructura localităților se schimbă funcție de nevoi.

Empire a scris

Dupa ce mergi si pe asfalt si pe piatra cubica o sa intelegi de ce nu se mai fac asa. Piatra cubica distruge bucsaraia masinii si devine periculos de alunecoasa cand se umezeste. Este o metoda de a face drumurile foarte invechita, scumpa, periculoasa si nepractica. Acum sute de ani sub strazi nu se afla nimic. Acum se afla apa, canalizare, gaze, curent electric, fibra optica care trebuie instalate/modificate/reparate.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter