Am ajuns azi într-un sătuc uitat de lume, la vreo 40-50km de Constanța. Până acolo am mers pe genul de drum care își amintea că a fost cândva asfaltat. Practic era o groapă de vreo 15km lațime, cu niște denivelări – urmele din asfaltul turnat în mileniul trecut.
Și mă gândeam la o chestie: în Constanța erau câteva străzi circulate (e.g. Termele Romane) care erau pietruite. Piatră cubică, granit cred. Mai era o porțiune și prin cartier la mine, tot așa, piatră cubică. L-am întrebat pe taică-miu și îmi zice că a rezistat vreo 30+ ani.
Iar întrebarea este: de ce naiba nu se folosește piatră cubică pentru drumuri uitate de lume? Sunt orașe în lume care au pavajul original din secolul XIX! Oricât de mai scump este, faci drumul pentru următorii 200 de ani. Cel puțin!
Sau nu se înțeleg la cine să fure cât?
Nu vom afla vreodată…
Prima problemă de care te-ai lovi e că n-o să găsești meseriași care să pună piatra. A doua problemă e chiar piatra, care trebuie să fie de calitate. Ai zice că piatră găsești peste tot, dar nu e chiar așa.
Cât despre bani, de cele mai multe ori nu sunt destui în bugete, iar când sunt urlă ăia care nu se procep că se face risipă. Drumurile nu se mai pot face pentru 200 de ani pentru că infrastructura localităților se schimbă funcție de nevoi.
Dupa ce mergi si pe asfalt si pe piatra cubica o sa intelegi de ce nu se mai fac asa. Piatra cubica distruge bucsaraia masinii si devine periculos de alunecoasa cand se umezeste. Este o metoda de a face drumurile foarte invechita, scumpa, periculoasa si nepractica. Acum sute de ani sub strazi nu se afla nimic. Acum se afla apa, canalizare, gaze, curent electric, fibra optica care trebuie instalate/modificate/reparate.
@Empire: sunt ne-șofer. Pasager, cum ar spune unii
Nu știu cât de alunecoasă este.
Sub drumurile astea de care zic eu sunt destul de sigur că nu se află nici canalizare, nici gaze nici nimic. De exemplu.
Am ajuns azi într-un sătuc uitat de lume, nimănui nu-i pasă de alea, nu sunt circulate ca orașele, de aia nu vezi să pună drumuri de piatră, cum ai zis, costă mai mult.