Poate nu realizezi, dar ești sărac.

Poate nu realizezi, dar ești sărac. ©

Articolul lui Vali este rezumatul unei discuții avute cu niște vecini acum câteva săptămâni. Oamenii nu realizează cât de săraci sunt de fapt. Inconștiență, mândrie, altele, nu contează motivele, contează ancorarea în realitate. Sau lipsa acestei acorări, mai bine zis.

Da, sigur, ai peste 25.000€/an salariu, un apartament luat în rate, ai mașina cu plinul făcut și reviziile la zi, pleci într-un concediu – poate două – în fiecare an, un cont de economii, poate niște investiții făcute ici-colo. Asta înseamnă că nu ești sărac?

Heh, ce naiv ești!

Ești la limita superioară a sărăciei, nu trăiești cu grija literală a zilei de mâine, poate ai și economii să-ți iei un TV mai mare, dar gândește-te un pic mai departe. Fii prăpăstios pentru câteva momente.

Cât (de bine) poți supraviețui dacă nu vei mai putea lucra o perioadă (sau deloc)? Cum te-ai descurca dacă ți-ar lua foc casa și ai pierde absolut tot? Dacă ai face vreo formă de cancer d’ăla ambițios, care are nevoie de tratamente super scumpe?

Nu știu voi, dar din punct de vedere al banilor… eu sunt sărac.

9 Comentarii

dam167 a scris

Mi se pare aiurea și complet inutilă atitudinea asta – am dat click și pe articolul lui Vali, nu știu la ce mă așteptam, dar na. Când ai fost sărac, gen să stai în frig acasă cu geaca pe tine și să te chinui să găsești rețete pe care să le faci cu pâine și margarină, faptul că se găsesc diverși care să-ți explice ei cum e cu sărăcia te lasă rece. Sau mai rău, te enervează.

Peste nevoiele de bază, cum notează cineva mai sus, ține și de ce vrei de la viață, n-are nici un rost să te numești sărac sau bogat. E la modă acum să te compari cu ăia din jur, cică dacă ești ami bogat e de bine, dacă ești mai sărac trebuie să te automotivezi, dar de fapt e important să trăiești cum vrei tu, indiferent că e considerat mai bine sau mai rău ca media. În rest, discuțiile despre finanțe personale pe la noi sunt încă slabe și preponderent greșite. Nu există independență financiară, iar enconomiile de 20% pentru pensie nu duc niciunde. La fel, creditele sunt bune dacă le înțelegi, sau te duc la sapă de lemn dacă nu le înțelegi.

Deci tu propui ca dintr-un salariu bun (ăia 25k) să acumuleze cineva active de vreo 50-100k în caz că dă cancerul în el? Spune-ne o funcție care să dea modul de trai din banii ăia ca să poți economisi atât – nu se poate, că ești sărac la banii ăia, cică. Plus că nu trăiești pentru boală, încerci să trăiești și s-o previi, s-ar putea ca alea 2 concedii pe an să ajute.

O să vină o vreme când n-o să mai alerge lumea după bani și consumerismul se va tempera, atunci toate ideile astea preconcepute o să fie absurde. Până atunci sunt parțial absurde.

dam167 a scris

Dar nu ești la un pas de „mor de foame” pentru că tu ca individ crești și un domeniu sau un job nu mai înseamnă că asta e, nu mai vine banul. Există asigurări de viață și alte năzdrăvănii dacă vrei să ai un tampon în caz de accident, dar un om cu un venit normal, mediu, n-are cum să ajungă să țină 50k pur și simplu într-un cont. Chiar dacă în loc de bani ai bunuri pe care le poți vinde la nevoie, nimeni și nimic nu-ți garantează că fix atunci le vei putea vinde la valoarea lor.

Dar noțiunea românească de bogăție, adică ai bani cam pentru orice, nu există în lumea reală. În lumea afacerilor se spune „own nothing, control everything”. De asta e aiurea să ne tot spunem săraci, pentru că ne comparăm cu alții. Dacă toți am avea exact același venit și serviciile ar consta exact la fel pentru toată lumea am fi săraci sau bogați?

Înțeleg cumva ce zici, nu încerc să fiu ostil aici, doar că mă irită anumite lucruri aruncate doar așa (fiind trecut prin sărăcie, zic).

Gigel Anonimu' a scris

@Andrei – situatii rare?
Nu, sunt situatii care o sa apara SIGUR – doar nu stii cand. Riscul de boala e omniprezent si se agraveaza pe masura ce anii trec.
La fel ptr. accidente, lipsa job, etc. Nu traim intr-o bula, shit happens.

Un 50-100k+ in cont ar cam fi un buffer minim ptr. vreo 2-3 ani de trait in caz de chestii nasoale. Tot de acolo fonduri ptr. a investi in altceva daca nu mai poti sa prestezi ce faceai inainte din varii motive.

In mod ideal sa ai un venit „pasiv” de 2-3k (minim) indiferent daca lucrezi sau nu (actiuni, dobanzi, etc) pe viata.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter