Windows 7 & Windows Vista. Împreună

Aseară nu aveam ce face (bullshit, că aveam, dar muream de curiozitate să încerc) și am instalat Win7. Evident, pe alt hdd, fără să periclitez în vreun fel integritatea lui Vista.

Am înfipt hdd de rezerva (120gb) la locul lui și am început instalarea. Totul a decurs ok și curios de repede (aproximativ 10-15 minute). Cel mai enervant lucru în momentul când instalezi un sistem de operare nou este sa te apuci sa instalezi aplicații. Multe aplicații. Aplicații peste aplicații. Pentru mine este exasperant.

Având în vedere ca sansele de a ramâne definitiv cu W7 erau destul de mici, am zis ca nu are rost sa instalez aplicații. În plus, sunt oarecum maniac cu log-urile de la messenger și nu îmi placea ideea de a pierde discutiile de orice fel purtate în W7. Idem și pentru Firefox și alte câteva programele.

Prin urmare, înainte de a instala W7 am purces la a cauta metode de a convinge ambele sisteme de operare sa foloseasca aceleași fișiere. În principiu, %appData% din vista să coincidă (ca locație) cu cel din W7. Idem și pentru câteva aplicații din Program files (x86) (da, sunt fițos cu OS pe 64 bit).

Prima idee care mi-a venit a fost sa schimb locația folderului ‘c:\users’. Știam că se poate – de pe un dvd cu lastXP – dar nu știam cum. Am cautat ceva și am vazut că trebuie să modific installerul (să-l fac unattended), ceea ce a ieșit din din discuție. A doua variantă ar fi fost să fac schimbări în registrii. Nu mi-a plăcut deloc nici această idee.

În %appData%, pe lânga fișierele programelor instalate, mai sunt și fișiere ce sunt instalate din secunda zero de windows. Când am aflat asta, suprascrierea sau mutarea folderului c:\users nu mai părea o idee așa de bună. Ce a fost de facut? Sa caut altă metodă, evident :w00t:

Mi-am adus aminte că NTFS permite link-uri simbolice. Prin urmare… Hai să încercăm metoda asta.

După ce am instalat W7, am început testele. Cu ce puteam începe dacă nu cu Firefox? Am deschis un command prompt cu drepturi de administrator – win+r » cmd » CTRL+SHIFT+Enter – și am scris așa:

mklink /J "c:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox" "F:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox"
mklink /J "c:\Users\Ionutz\AppData\Local\Mozilla" "F:\Users\Ionutz\AppData\Local\Mozilla"
mklink /J "c:\Users\Ionutz\AppData\Roaming\Mozilla" "F:\Users\Ionutz\AppData\Roaming\Mozilla"

F:\ fiind hdd cu vista

Evident că n-a mers :death: Problema? Îmi apărea un alert box care îmi spunea că programul deja rulează.

După încă vreo 2-3 minute de căutări, credeam că am gășit problema: permișiunile. Click dreapta pe fiecare din folderele mai sus listate, aleg security, setez permișiunile, setez owner-ul și… Surpriză: Firefox-ul meu se deschide fix cum îl lăsasem la ieșire din Vista. Kinda nice, huh? :D

Următoarea minune: Pidgin și Yahoo! Messenger. Ambele au trebuit instalate. Primul deoarece are nevoie și de GTK, al doilea pentru că are setări în regiștrii:

mklink /J "c:\Users\Ionutz\AppData\Roaming\.purple" "F:\Users\Ionutz\AppData\Roaming\.purple"
mklink /J "c:\Program Files (x86)\Yahoo!\Messenger\Profiles" "F:\Program Files (x86)\Yahoo!\Messenger\Profiles"

Aceeași mișcare pentru permișiuni. Rulez. Merge. Super! Trecem mai departe, la încă vreo 3-4 aplicații când… îmi vine geniala (yeah, right!) idee să… setez toate permișiunile, pentru tot folderul Users respectiv Program Files (x86), după care să continui cu link-urile. Am făcut asta, am mai pus vreo cinci aplicații și… îmi vine ideea (de această dată chiar era genială!) să văd dacă mai merge Vista :w00t:

Cu sufletul la gură dau restart și aștept să intre în Vista. Durează vreo 20-30 secunde până dispare ecranul de log on (în mod normal apare pentru maxim cinci secunde) iar ecranul se face… negru. Deja mă gândeam la proverbul cu iepurii și alergatul și începeam să mă gândesc cum să înjur toată treaba mai duios. Până m-am gândit că de fapt m-aș fi înjurat pe mine (că deh, doar eu aveam astfel de idei!), îmi apare Desktop-ul. Wohoo! Artificii, șampanie, extaz!

HDD-ul nu se mai oprea din cârâit. Mi-am dat seama că s-a apucat să refacă permișiunile. Astfel încât cele cinci-zece minute petrecute așteptând „take ownership” din W7, se transformă în vreo 15-20 de măcinat platane în Vista. Din când în când, totul îngheța, revenindu-și însă rapid. Aplicațiile abia porneau iar eu nu știam dacă trebuie să înjur că merge greu sau să mă bucur că îmi curăță mizeria făcută.

După vreo 20 minute, totul s-a liniștit. Vista a început iar să zburde, aplicațiile sunt iar prompte și toată lumea e fericită.

Despre Windows 7§

Per total am petrecut cam 20-30 minute în W7. Mi-a trecut prin cap să văd ce scor am chiar după ce am apăsat butonul de restart. După ce a intrat din nou în windows am uitat. So… Nu știu să îți zic ce notă am luat.

De mișcat se mișcă excelent (dar ce OS nu se mișcă excelent după ce îl instalezi? :w00t:) iar driverele… În afară de webcam, toate driverele au fost instalate fără să-mi spună nimic.

Funcția de live preview a aplicațiilor este cam enervantă. Ori nu m-am obișnuit eu ori chiar este foarte derutantă și sunt curios cum se va comporta în momentul când rulează și alte aplicații ceva mai devoratoare de resurse. Nu știu dacă era și în alte build-uri, dar live preview funcționează inclusiv la ALT+TAB. Cred că s-a încercat o copiere cât mai ascunsă de la Expose-ul din OsX și nu prea le-a ieșit. De fapt, această funcție mi s-a părut singura problemă din W7 (nici nu știu dacă se numește așa).

Gata!§

Well… Curiozitatea-mi fu satisfăcută pe deplin. Am văzut și eu cum arată W7 proaspăt instalat pe PC-ul meu. Cu toate acestea, voi face cu W7 fix cum am făcut și cu Vista: voi aștepta puțin până voi face trecerea. În momentul în care vista o să crape sau o să înceapă să meargă insuportabil de greu iar o reinstalare de OS este iminentă, probabil voi migra la W7. Până atunci… Nu mă leg la cap dacă nu mă doare.

Sistemul de joacă:

MB: EP35-DS4
CPU: Intel e8400
RAM: 8Gb Corsair (ăsta e motivul pentru care am OS pe 64bit)
Video: 9800GT (sau GTX, nu mai știu)
HDD: cel cu Vista – un Western de 320, cel cu W7 un Seagate de 120
Restul… irelevante

Build: 7048 (64bit)

15 Comentarii

darky a scris

Pidgin il poti face portabil (inclusiv GTK sau Aspell – detalii). Si Y!M il poti face, cu conditia sa il reinstalezi (in aceeasi locatie cu cel vechi!) pe win-ul nou.
Si asa vei avea arhiva comuna intre sisteme, fara sa te complici :)

Si firefox-ul … de ce sa nu-l faci si pe ala portabil?:) Muti datele alea de prin AppData undeva in D/E/F/etc si dupa aia deschizi ff-ul cu „-p” la Target. Ma rog, mai departe cred ca stii :P

Eu am majoritatea programelor portabile, si ma pot muta EXTREM de usor de pe un OS pe altul. Si sincer nu cred ca-mi dauneaza cu ceva programele portabile :-??

btw, e posibil ca build-ul nou sa fie mai prost decat beta1 (adica build 7000)? Zic asta pentru ca beta1 mergea destul de ok, pe cand pe build-ul nou am erori la greu, si multe programe nu mai merg :|

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Cred ca procesoru’ era destul de relevant!

Am uitat. Am completat :D

Poate chiar si monitorul: diagonala si rezolutie.

24″ 1920×1200.

P.S.: Auzi, daca pe mine nu ma lasi sa-mi pun prafuitu la nume

Poți să pui prafuitu :) E mai nasol de ăia care se semnează cu „eu” sau „fără nume” sau alte prostii de genul ;)

btw, e posibil ca build-ul nou sa fie mai prost decat beta1 (adica build 7000)? Zic asta pentru ca beta1 mergea destul de ok, pe cand pe build-ul nou am erori la greu, si multe programe nu mai merg :|

E microsoft. Totul e posibil :w00t:
Acum serios, eu mă îndoiesc. Ai făcut upgrade sau ai instalat de la zero?

Cât despre programele portabile… Nu prea îmi plac :) Nu îmi inspiră încredere ;)

darky a scris

Ai făcut upgrade sau ai instalat de la zero?

Upgrade de la 7000 la 7022 si dupa aia la 7048 :))
Cred ca ar trebui un fresh install :-?

Cât despre programele portabile… Nu prea îmi plac :) Nu îmi inspiră încredere ;)

Cum tu ai o manie cu arhiva de la mess, asa am eu cu portabilitatea programelor :D

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Fudge ! 20 min sa refaca permisiunile, uau… si asta pe un dual-core la 3ghz… bine cei drept, probabil ca a limitat masiv si hdd-ul, un RAID 0 probabil ar fi retezat totul la jumatate… but still.

Nu cred că ține de CPU cât de HDD. Având în vedere că din 320GB mai am liberi vreo 100, imaginează-ți câte fișiere au trebuit să fie procesate.
Poate în viitor voi face o combinație de RAID 10 :naughty: Să vedem doar când voi fi dispus să cumpăr patru hdd identice :w00t:

Sabotor a scris

Viteza cu care reface permisiunile e evident limitata de HDD. Chiar si pe RAID0 stai de-ti vine acru. Nu e vina Windows-ului.

Am tinut si eu putin Win7. L-as fi folosit chiar zilnic. Insa nu punkbuster nu suporta Win7, asa ca m-am intors la Vista. BTW, ca ziceai de live preview in ALT+TAB, parca si in Vista e live preview in ALT+TAB, nu? Sau te referi la chestia ca-ti arata fereastra in marimea ei naturala?

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter