Știi ce e aia o triodă?

Știi ce e aia o triodă? ©

Într-o vreme îmi plăcea electronica. De fapt, și acum îmi place, dar nu prea am timp de ea :D Dar oricât de mult îmi plăcea, nu am ajuns să folosesc lămpi. Singurele mele contacte cu lămpile electronice au fost când eram la clubul elevilor și am văzut câteva PL nu-știu-de-care și în radio-ul bunicii. Care era cam de aceeași vârstă cu tata :w00t:

Pentru cei ce nu știu, lămpile electronice au existat cu ceva timp înainte de apariția tranzistorilor, diodelor și un pic mai târziu a circuitelor integrate așa cum știm: mici și drăguțe. Primul calculator – ENIAC – a fost construit exclusiv pe lămpi. Ocupa o întreagă clădire cu patru etaje și știa să facă doar operații matematice simple dar… Era un calculator.

După apariția tranzistorilor și a integratelor, lămpile au început încet-încet să dispară, fiind folosite de un grup de nostalgici, audiofili sau pur și simplu de snobi. De nostalgici nu zic nimic, pentru că, la fel cum sunt unii cărora le place să se joace pe HC, la fel sunt alții care preferă să se joace cu lămpi :D

Audiofilii nu folosesc lămpile. Audiofilii folosesc aparatele ce conțin lămpi, deoarece unii zic că sunetul provenit din astfel de echipamente e mai bun, mai aproape de realitate. Cum eu nu am nicio rudă directă prin rândurile liliecilor, nu pot decât să fiu de acord cu aceștia. Snobii le folosesc din cauza prețului destul de mare, ceea ce le dă un aer mai … știi tu :w00t:

Ok, suficient cu introducerea. Inițial voiam să pun doar video-ul și atât, dar m-am luat cu vorba și a ieșit un pic mai mult. Ok, fără să o lungim mai mult, iaca filmul (cam lung, dar merită!):

4 Comentarii

mifty a scris

v3l0: existau și heptode, octode, sau combinații duble-triode, sau triodă+pentodă, etc… dacă nu știai pe de rost semnificația pinilor, erai în pom: pe vremea aia nu se inventaseră pdf-urile, așa că umblai cu o cărțoaie mai groasă ca dexul în servietă!!!

la fel cum există azi capsule cu 4 AO, sau procesoare dual/quad core :D

v3l0 a scris

@mifty – haoleu mancat’ash sa-tzi mananc eu hintelectul tau de hintelectul… dar am zis eu ceva de pedefeuri mai obsedatule sexual?
eu am zis la c’ha’terinca cum ca tri-oda ar fi TReI diode… desi di-oda nu e facuta din doua diode… tooooootul era la misto…cum a fost intentia de la buuuuuunnn inceput pe postul asta…mai putin partea cu aprecierea batranei „lampi” in domeniul audio si cel electronic in general.

Lasa-te de etno-ingrasamintice, bauturi (fie ele si fine), porno si prostii (aici i-am copiat pe baetii de la Radio Guerilla un pic).

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter