Întrebări legate de PFA

Răzvan Radu binevoiește să răspundă întrebărilor legate de PFA (înființare, funcționare etc). Cum nu poate răspunde la niște întrebări inexistente, aștept întrebări de la tine (pertinente!).

Așadar, începeți!

236 de Comentarii

Cristian Ciofu a scris

1) costuri infiintare PFA
2) acte necesare si cam pe unde se umbla
3) care sunt darile pt stat ca PFA [parca stiam de 12%/16%]? e cota parte din profit? sau din incasari? sau cum se calculeaza?

Cam care ar fi avantajele si dezavantajele PFA vs SC?

daca mai imi vin idei revin ;)

emarian a scris

Acest post m-a prins exact :) Intentionez sa imi fac un PFA si am cateva nelamuriri. Ma intereseaza modul de a tine contabilitatea. Trebuie sa am contabil autorizat sau pot sa imi tin singur evidenta? Ce taxe, impozite etc exista si daca trebuie sa am finalizate studiile superioare in domeniul in care vreau sa activez. (sunt student – matematica informatica )

Razvan Radu a scris

Precizez ca informatiile date sint in urma cunostintele dobindite in 4 ani de cind am dat drumul la primul PFA.

La insistentele fanilor pregatesc un articol sper cit mai complet despre PFA pina atunci pe scurt.

Costurile depind de mai multi factori
in mare
ONRC maxim 200 ron
Stampila, documente fiscale 80 150 ron
Deschidere cont ideal la ING (nu ma platesc pentru asta)
Contributii asigurare depinde de de suma asigurata minim 189 la un venit declarat de 600 ron (31.5 %)
Contributii sanatate 24 ron lunar iar anul urmator in functie de profit se recalculeaza si daca ai devenit milionar mai platesti ceva in plus

Acte necesare : buletin, certificat de nastere, actul de propietate legalizat al apartamentului unde vei face sediul, daca nu est epe numele tau propietarul va face o declaratie la notar cum ca iti pune la dispozitie apartamentul pentru PFA cu titlu gratuit, si foarte important diplomele de studii si calificare pentru ca la PFA in functie de acest lucru poti opta pentru anumite coduri caen.

Se umbla pe la ONRC ITM Casa de sanatate Fisc si dupa clienti :)

Daca optezi pt 16 % impozit pe profit este clar platesti cit incasezi minus ce chelttuieli ai (aici se mai pot face anumite… dar pe privat va dau mai multe detalii)

Daca optezi la norma fiecare oraj sau judet are anumite grile si in functie de obiect poti plati mai mult sau mai putin eu nu prea recomanda varainata asta.

In plus impozitul de 16 % il platesti in anul urmator in 4 rate deci nu doare.

Avantajele PFA contabilitate in partida simpla, nu ai nevoie de contabil mai putin birocratie mai putine controale bla bla cheltuieli mai mici

Legat de contabilitate ca pfa fiind contabilitate in partida simpla vei avea un registru de incasari si plati pe care il completezi iar la finele anului vezi cit ai incasat si cit ai cheltuit iar la diferenta platesti 16 % impozit.

Daca nu ai terminat facultatea posibil sa folosesti doar diploma de bacalaureat si eventualele diplome de calificare deca le ai.
Nu cred ca merge o adeverinta de la facultate.

Astept datele voastre pentru a emite factura pentru consultanta :)

Cosmin a scris

Ce se intampla daca a trecut mai bine de o luna de la obtinerea certificatului de inregistrare si nu au fost depuse declaratiile 070 si 220? Multumesc.

Razvan Radu a scris

Eu nu am fost in aceasta situatie si nu stiu cit este amenda.

Pentru 200 parca era 100 ron dar depinde si de ce ochi ai :)

De obicei amenda este in functie si de cit timp a trecut de la obtinerea certificatului de inmatriculare una este sa te duci dupa 45 de zile si alta anul urmator.

Mary a scris

Buna, am si eu 2 intrebari (daca vrei si ma poti ajuta :) ) : in primul rand daca este acceptat un contract de inchiriere in care sunt trecuta drept chiriasa, insa tatal meu este titular ( este vb de o casa nationalizata – adresa din buletinul meu corespunde cu cea din contract), iar a doua intrebare ce declaratii si in ce termen trebuie sa le depun. Iti multumesc.

Razvan Radu a scris

Pai in primul rind mai multe dtalii despre PFA AF si IF poti gasi pe Blogul meu

http://cazare-mamaia-constanta.ro/blog/2009/06/04/pfa-persoana-fizica-autorizata-infiintare-functionare.html/

Este un articol cam lung dar daca sintem campioni la birocratie nu am ce face.

Situatia ta este mai complicata nu m-am lovit de asa ceva pina acum, presupun ca tatl tau este titular iar tu esti in fisa locativa a contractului ?

Daca contractul nu are clauze de subinchiriere cred ca tatal tau isi poate da acordul printr-o declaratie notariala pentru a avea sediul acolo.

O alta modalitate de a ocoli problema este sa infiintezi un AF sau o IF impreuna cu tatal tau si ai rezolvat problema in cazul in care pentru PFA nu iti este acceptat acest lucru.

Depinde si de cum este contractul ce valabilitate mai are (stiam ca expira toate in Martie 2009) si nu se mai prelungesc daca imobilul a fost revendicat.

Despre declaratii am scris pe Blog.

Acum am si eu o rugaminte Ionut imi permiti ? sti problema mea, pot cere si eu ajutorul aici ?

florin a scris

salut.ma numesc florin si as dori sa ma trec ca pfa….toate bune si frumoase dar as avea nevoie de putin ajutor in lumea asta finantelor.in primul rind as vrea sa stiu cit ma costa toata inregistrarea si unde o fac?in al doilea rind care vor fi obligatiile mele catre stat din momentul in care eu functionez ca pfa….as fi recunoscator daca mi/ai explica in termeni mai> umani>) toate lucrurile acestea.
eu de meserie sint electronist si as dori sa abordez un domeniu mai vast….intalatii electrice.interfoane ,sisteme de alarma ,supraveghere video,depanare electrice si electronice,automatizari si nu in ultimul rind montaj aere conditionate.dupa cum vezi este un domeniu destul de mare in care vreau sa ma bag .
intrebarea mea este ce cod caen sa aleg caci am inteles ca trebuie sa alegi un cod prin care sa ti se stabileasca o norma de impozit ..daca am inteles bine sau cum sa procedez ca sa fie legal si sa pot practica meseria .
multumesc anticipat.

Razvan Radu a scris

Putin mai sus am dat o adresa de pe Blogul meu unde gasesti gratis mai multe informatii explicate in termeni umani iar din intrebarile tale ma tem ca nu ai citit ce s-a scris pina acum ci ai trintit si tu aici niste intrebari.

Obligatiile tale catre stat ca PFA sint simple sa fi un bun contribuabil sa achiti contributiile catre stat si impozitele sa ai o activitate legale sa nu lucrezi la negru. Simplu NU >

Eu de meserie nu sint electronist si am mai scris asta undeva :) practic tu iti poti trece in activitatea PFA codurile CAEN ce se `pupa` cu diplomele de calificare pe care le ai. Degeaba esti de meserie electronist daca pe diploma scrie sculer matriter.

Daca doresti iti pot trimite pe mail lista CAEN actualizata

Ai inteles gresit si nu stiu cine este specialistul care a spus asta, tu daca optezi pentru plata impozitului in sistem real 16 % (+ – TVA daca optezi ca platitor de TVA de la inceput inainte sa ajungi la plafonul anual de 119 000 ron) , poti avea si 15 coduri caen ce ma repet ti se `pupa` cu diplomele de calificare, iar din cele 15 alegi un cod caen ca activitate principala dar asta nu inseamna ca autorizindu-le pe toate nu poti face si alte activitati.

florin a scris

multumesc.tu ce sistem imi recomanzi sa aleg cel real sau cel cu norma?
cit despre intrebari nu le-am trintit sa stii …este f multa informatie pe care trebuie sa o diger iar acest domeniu este o necunoscuta pentru mine si nu as vrea,de fapt nu imi place sa ma arunc cu capul inainte intr-o treaba fara a ma informa.
Plus de aceasta intrebarea mea este ….daca imi merge bine o luna sa zicem fac aproximativ….1500 ron ..sint optimist…iar lunile care vin …3…4 luni nu produc sau sa reducem la absurd nu imi merge bine deloc tot anul,sau nu mai am timp sa ma ocup de afacere si m-am angajat cu carte de munca mai platesc impozit de 16 la suta din profit?sau sa reformulez intrebarea daca nu produc nimic mai platesc impozit …daca da cit?
o ultima intrebare este daca se pune vechime la cartea de munca perioada cit activez ca pfa.
multumesc .
da-mi si lista caen actualizata si cam ce domenii mi-ai recomanda.

Razvan Radu a scris

Nu prea am mult timp la dispozitie mai ales ca Ionut a scris un articol interesant si pentru mine nu doar pentru ei :)

Eu nu iti pot recomanda nici un sistem dar iti spun ca am ales sistemul real de impozitare. Raspunsul este logic cel putin dupa parerea mea daca ai zero incasari ai zero profit deci platesti zero impozit.

Daca esti la norma platesti impozitul chiar daca ai zero incasari.

Din intrebarile tale de la ultimul post te intreb daca pina la urma ai citit articolul meu sau nu ?

Da cit esti ca PFA si ai contract de asigurare ai si vechime adica ti se completeaza cartea de munca singura conditie este sa iti platesti contributiile lunare (cas si cass).

Din pacate codurile CAEN nu ti le pot trimite din 2 motive : a) cind ceri ceva o faci politicos b) nu ai in semnatura adresa de mail

Dar codurile CAEN le gasesti la Registrul Comertului si nu este vorba de recomandarea lor ci cum am mai spus depinde ce diplome de calificare ai pentru a putea alege codurile caen ce se potrivesc pregatirii pe care o ai.

florin a scris

multumesc.intentia mea nu a fost sa fiu nepoliticos dar daca s-a inteles asa imi cer scuzele de rigoare.
si da am citit articolul tau in legatura cu pfa care mi se pare destul de bun.

Razvan Radu a scris

linkul merge daca tot ai probleme intra pe blog http://cazare-mamaia-constanta.ro/blog si dai search `De ce si cum sa iti faci un : PFA, AF, IF`

Contributia la CAS si CASS difera.
La CASS in functie de venitul la care doresti sa iti faci contractul. La salariul minim 600 ron contributia este 188 ron lunar.

La CAS minimul este de 24 ron lunar urmind ca in anul urmator sa revi la ei cu o copie a declaratiei 200 iar daca ai un profit prea mare vei mai plati in plus dar se intimpla destul de rar acest lucru.

Berea o trimiti pe adresa lui Ionutz

marius brad a scris

vreau sa te rog sa-mi spui daca persoana fizica autorizata daca isi plateste sanatatea trimestrial pe baza cnp poate sa le deduca pe firma care acum are cui?

Andrei a scris

Salutare tururor!
@Razvan:
Vreau sa incep si eu ca PFA, insa nu am nici cunostintele necesare si nici experienta dorita. Daca esti amabil, o sa imi permit sa te rog sa ma lamuresti in cateva privinte:
Am posibilitatea de a oferi anumite servicii unei firme din UE, producatoare de materiale de constructii. Mai exact, ii pot gasi clienti in Romania, care sa-i cumpere produsele, iar eu incasez diferenta de pret prin transfer bancar. Din cate am inteles de la niste cunoscuti, PFA-ul ar fi solutia ideala. In caz pozitiv, as dori sa fiu lamurit in cateva privinte:
– Intermedieri in comertul cu produse diverse – cod CAEN 4619 – e incadrarea corecta pentru o astfel de activitate?
– care e alegerea potrivita acestei activitati? impozitare reala sau la norma?
– sistem de impozitare la norma fixa de venit pentru 4619 exista?
– ce varianta ar trebui sa aleg ca eu sa nu platesc TVA-ul (firma care imi plateste serviciile este din UE – deci platitoare de tva)? Platitoare sau nu de TVA?
– CEL MAI IMPORTANT: cum pot utiliza veniturile din PFA in scop personal – din contul PFA pot scoate bani in orice moment fara a justifica modul in care ii cheltui sau sunt anumite reguli? Sau macar ce cheltuieli imi recomanzi…

Razvan Radu a scris

Precizez ca raspunsurile sint date in urma experientei mele de 4 ani ca si PFA
Ce vrei tu sa faci este se potriveste cu acel cod caen si iti poti aduaga chiar si coduri pentru activitati de consultanta in afaceri (nu retin codul)

Detaliile contractuale va trebui sa le stabilesti cu partenerii
Inteleg ca fabrica X face caramida Y ce costa 1 leu pe care tu aici trebuie sa o vinzi cu 1.5 ron iar 0.5 este comisionul tau.

Intrebarea este ce face partenerul incaseaza direct de la client banii si apoi tu le emiti factura de comision sau faci tranzactiile prin firma ta ?

Eu am ca si impozitare sistemul real din mai multe motive.

Poti intreba la Finante ce cota este alocata acelei activitati pe care o vei desfasura si iti faci calcule
Sistem de impozitare crede ma exista pentru orice in tara asta.

Legat de TVA eu nu platesc tva si ma incadrez anual in 118 000 ron ca si incasari cind depasesc mai fac un PFA si tot asa pina se inchide anul.

Daca tu ai face export sau import ai fi scutit de tva dar tu faci iintermediere si cred ca daca ai fi platitor de TVA se achita TVA.

Am o veste proasta NU poti folosi banii pfaului in scop personal (adica nu poti cumpara cu banii firmei piine suc si bere si sa ii treci ca si cheltuieli). In schimb chiar daca faci anumite chetuieli personale le poti deconta ca si cind ar fi facute pentru PFA si vor trebui sa aibe o legatura cu activitatea ta

Iata citeva exemple (abonament telefon masina daca cumperi pe pfa sau faci contract de comodat IT consumabile bla bla

petronela a scris

am un AF cum pot sami fac carte de munca, contract de munca ,unde trebuie sa ma adresez
va multumesc

Nicole a scris

Buna ziua!

Am cititi comentariile anterioare. Multumesc. Sunt aproape lamurita, insa as mai avea cateceva de intrebat:):
1. Daca imi inffintez un PFA, trebuie sa renunt total la contractul de munca pe care-l am in prezent la o SC?
2. Legat de asta, sunt obligatorii contractele pt CAS, Sanat…etc, daca iti poti pastra contractul de munca?
3. Apartamentul in care imi voi face sediul, este al meu, dar este ipotecat:) Ma intreaba cineva de asta?

Multumesc daca ma poti ajuta si cu aceste informatii.

Razvan Radu a scris

Din cite stiu eu poti avea nu doar in singur contract de munca dar si PFA.

Personal am un PFA un IF si un SRL iar anul viitor voi infiinta si un AF.

Da contractele la CASS si CAS sint obligatorii (te gasesc ei daca nu vrei dupa cnp) si vei plati penalizari din urma de la data infiintarii.

La PFA ma repet nu iti faci contract de munca ci de asigurare.

In ceea ce priveste apartamentul dormi linistita si munceste sa platesti rata la el pentru ca nu te va intreba nimeni nimic.

Singura problema este ca va trebui sa dai o declaratie notariala prin care il pui la dispozitia PFA ului cu titlu gratuit si astfel iti pot deduce cheltuielile avuta cu intretinerea curent apa caldura gunoi cablu telefon materiale curatenie bla bla

Nicole a scris

Multumesc de informatii chiar imi sunt de ajutor. Faptul ca trebuie sa platesc obligatoriu CAS, nu mi se pare corect avand contr de munca in alta parte (dar ar fi un avantaj cand ma voi pensiona, probabil voi avea o pensie mare:). Eu stiam ca e obligatoriu doar sanatatea pentru intregul venit.
Intre timp, au mai aparut unele nelamuriri:
– cand fac rezervarea de nume, pot alege orice denumire sau trebuie numele persoanei ? In ce ordine : numele mic si apoi numele de fam sau invers ?
– acordul vecinilor se ia de la oricare, sau doar vecinii sus-jos, stanga-dreapta, Unii dintre ei sunt chiriasi. E valabila semnatura lor ?
– ce cod CAEN imi recomanzi pt urmat.activit : voi cumpara de la fabrica X produs si-l voi vinde clientului cu sau fara montaj. Eu m-am gandit la 4619, insa nu stiu daca e corect. Intermediere nu inseamna de fapt prestare de serviciu, respectiv sa trebuiasca sa facturez doar un comision. Eu doresc sa cumpar si sa vand, fara depozit. (marfa se va livra in aceeasi zi clientului) Acest cod este la capitolul Comert cu ridicata?.
– Pentru acest tip de activ sunt obligata sa am casa de marcat? Pot incasa numerar, cu chitanta? Cei de la fabrica incas doar prin banca (de la pers fizice) pe motiv ca nu au casa de marcat.
– Fiind PFA pot incheia un contract de prestari servicii cu un alt PFA pt a-mi efectua montajul, de ex? Dar cu o SC?
– Ce parere ai de publicitatea cu flyere agatate de clanta usii? Este legala? (am intrebat peste tot, dar nu m-am lamurit inca:).
– Dar trimiterea de emailuri in masa (prin care iti prezinti oferta) este spam sau nu? Eu tot primesc astfel de oferte cu posib de dezabonare. Oare este legala?
– Uite ce oferta generoasa am primit pe mail:

“Va ofer urmatoarele la pretul de 250 lei

– 589.038 – adrese email – persoane juridice
– 241.879 – adrese email – persoane fizice

– program de trimis emailuri in masa (cu licenta)
– program de extras adrese de email (cu licenta)
– script php pentru trimitere email de pe servere dedicate

– Ultima actualizare a bazelor de date prezentate – 22 octombrie 2009
– Pentru folosirea programului de trimis emailuri in masa asigurati-va ca providerul dvs de internet nu blocheaza portul 25
– pentru folosirea scriptului php – apelati la un specialist in domeniu

Livrarea se face online, prin email, iar pretul, repet, este de 250 lei”

Daca ar fi legala, cu asta as incepe ca mi se pare cea mai la indemana.
Tu ce crezi?

Ref.rate banca, merci pt incurajare, cred ca au si ele un rol bun de data asta, ca ma incurajaza sa-mi deschid urgent un PFA pt ca altfel nu le voi mai face fata:)

Cand ai timp, sa-mi intocmesti si mie factura de consultanta:), scuze ca te-am bombardat cu atatea intrebari, dar am vazut ca esti chiar documentat.

Merci mult.
O zi frumoasa!

Razvan Radu a scris

Citit comentariul tau pina cind nu va lua Ionut o decizie ma abtin ca iti mai dau sfaturi.

Poate ai inteles gresit eu dau sfaturi doar legate de PFA si cum se infiinteaza nu sint incubator de afaceri.

Chiar daca o scurta perioada am lucrat in publicitate daca vrei sa faci Spam nu pot sa iti dau nici un sfat.

Factura pentru consultanta o pot face cind vrei tu.

Nicole a scris

Imi cer scuze, daca am pus intrebari nepotrivite, dar nu am decat intentii bune, nu am inteles exact ce inseamna „pana cand va lua Ionut o decizie” ?

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Nicole, spamul este pedepsit prin lege. Închisoare, amendă, dosar penal, etc. Toate bunăciunile.

Răzvan îți va răspunde (dacă binevoiește, desigur) strict la întrebări legate de PFA. Agățatul flyerelor sau „direct marketing-ul” (i se mai spune și spam) ține de domeniul de activitate al PFA-ului, nu de înființarea PFA-ului în sine ;)

Nicole a scris

Inca o data scuze, daca am pus prea multe intrebari, am crezut ca se vorbeste liber, chiar nu am stiut ca este o limitare la „infiintarea PFA-ului”.
Legat de spam stiam aceste sanctiuni, insa eu doream sa aflu daca pot face o publicitate legala sub forma mentionata mai sus (cele mai multe mailuri pe care le primesc au la final urmatoarea fraza: „daca nu doresti sa mai primesti informatii de la noi, trimite un mail cu :dezabonare, ne cerem scuze, etc…”, si am crezut ca e o practica legala numa in aceasta forma, eu stiind ca spam este cand trimiti mailuri repetate, nesolicitate, adica in mod agresiv), dar inca o data mii de scuze daca nu trebuia sa intreb de asta. Rugamintea mea este daca puteti sa-mi raspundeti macar la intrebarile legate de PFA.

Multumesc mult.

Razvan Radu a scris

Ionut m-a tras de rechi pentru ca am ramas in urma cu raspunsurile asa ca reiau.

Nicole dar ce mai este corect in tara asta.

La PFA IF sau AF se alege numele de familie si prenumele (cite ai) iar daca mai sint altii deja infiintati se poate pune initiala tatalui ca in catalog.

Acordul vecinilor normal 2 pe verticala 2 orizontala dar nu iti bate capul tre sa ai 4 persoane + stampila de la asociatie.

Nu iti pot recomanda nici un cod caen tu trebuie sa sti ce este mai bine pentru tine dar iti poti pune mai multe coduri caen .

Ai noul cod la mine pe blog.
Casa de marcat iti trebuie doar daca o persoana fizica iti plateste cash.
Daca nu vrei casa de marcat si ai clienti persoane fizice ii pui sa iti faca plata prin banca.

Prin PFA poti face ce vrei in limita legii inclusiv sa colaborezi si cu alte pfa uri srl bla bla

Razvan Radu a scris

Pentru Petronela

Nu iti poti face `carte de munca` ci contract de asigurare la ITM si cind inchei contractul ti se trece cotizatia pe cartea de munca.

La mine pe blog sint si tipurile de contract.

Razvan Radu a scris

Pentru Andrei

Cum am mai spus si mai sus iti poti pune la PFA mai multe coduri CAEN nu doar un singur cod
La ce vrei tu sa faci mare atentie cum incasezi comisionul si cum facturezi (firma din Germania sa zicem iti factureaza tie si tu facturezi clientilor din tara ) sau tu le facturezi nemtilor doar comisionul iar ei factureaza direct clientilor (asa iti poti pierde in timp clientii ce merg direct la furnizor)

Eu am impozitarea reala si fara plata tva.

Trebuie sa te interesezi in orasul tau sa vezi daca ai avea impozitare la norma pe acel cod caen ce suma se plateste si iti faci niste calcule.

– sistem de impozitare la norma fixa de venit pentru 4619 exista?
Nu stiu la Finante afli acest lucru.

– ce varianta ar trebui sa aleg ca eu sa nu platesc TVA-ul (firma care imi plateste serviciile este din UE

La completarea vectorului fiscal alegi sa nu fi platitor de tva dar daca ai o cifra de afaceri anuala de peste 118 000 ron vei trece la plata tva si singura solutie este sa faci in IF sau un AF cind ajungi la plafon.

Din pacate nu poti utiliza veniturile pfa in scop personal. Prin pfa poti folosi veniturile doar pentru obiecte cheltuieli ce au legatura cu activitatea pfa ului asadar nu poti cumpara piine unt si gem pe care sa le decontezi pe PFA.

Daca de exemplu ai prea multi bani poti lua o masina si poti deconta tot ce inseamna intretinerea unei masini .

Sau iti pot lua un Desktop ori Laptop

Dar la fel nici nu iti poti lua un TIR daca tu nu faci transport cu acel tir prin PFA

Nicole a scris

Merci mult pt raspunsuri. Inteleg de la tine ca imi pot deschide cont la banca insa pe persoana fizica nu pe PFA. De ce asa? Codul de inreg va fi CNP-ul?
Daca incasarile se fac prin banca, inteleg ca nu ma pot folosi in scopuri personale de banii din banca? Pana cand? Am vrut sa spun cand pot dispune de acele „dividende” (stiu ca nu e corect termenul pt PFA)?
Raspunde-mi, cand poti.

Razvan Radu a scris

La banca iti poti deschide cont si pe pfa si pe pf dar pe care il poti folosi doar pentru activitatea pfa (pt costuri mai mic) recomand ING

La PFA poti folosi incasarile cum doresti tu in interesul PFA ului nu este ca la SRL unde ai dividende.
Adica daca ai azi o incasare de 1000 o poti si folosi imediat.

Nicole a scris

Cei 1000 ii pot cheltui numai in interesul PFA-ului, insa eu din ce traiesc, de unde iau bani ca sa mananc si sa ma imbrac:)?

Razvan Radu a scris

La PFA situatia este putin diferita fata de SRL
la srl ai contract de munca = un salariul lunar
la pfa ai contract de asigurare = un venit la care tu te asiguri pentru a avea vechime in munca dar nu a un salariu adevarat, de aceea ca pfa nici nu poti lua un credit in baza acelui act pentru ca nu este un venit cert ci poti doar daca ai contracte cu termene ferme de plata

ca sa iti raspund la intrebare intreaba-l pe Geoana :) solutii exista dar nu le pot trece aici pentru ca topicul este bine pozitionat pe marele G si cine stie citi si mai ales de unde ne citesc (pe mail iti pot da mai multe detalii)

Nicole a scris

Inteleg ce zici, dar eu cred ca dupa un an, respectiv dupa primirea deciziei de impunere si plata impozit ar trebui sa ma pot folosi de bani si in scopuri personale. Adresa mea de email, presupun ca o poti vedea. Daca nu, am voie sa o scriu aici? Multumesc.

Razvan Radu a scris

Pai ce legatura are decizia de impunere cu cheltuielile curente ?

De exemplu tu emiti astazi o factura de 1 000 ron

Asta nu inseamna ca pina nu platesti impozitul pentru acesti bani nu ai voie sa ii folosesti.

Impozitul il vei plati in 2010 (termenul de predare al declaratiilor este Martie din ce imi amintesc) si de la primirea deciziei de impunere poti achita trimiestrial si poti folosi banii din incasarile pe 2010

Andrei a scris

Merci pt. raspunsuri, Radu! In cele din urma m-a ajutat mult ce am citit la tine pe site si aici. Am devenit PFA si le facturez „nemtilor” doar comisionul, iar ei factureaza la randul lor direct clientilor finali (apropo – nu imi voi pierde clientii – e destul de greu de explicat si ar fi off-topic, dar e logic ce ai zis oricum).

Referitor la veniturile PFA in scop personal – aici se impune o clarificare: e vorba de „paine, gem si bere” pe care nu intentionez sa le decontez, deci voi plati impozit pe ele, insa pur si simplu vreau sa stiu daca din veniturile pe care le obtin, pot folosi in interes pur personal o parte dintre ele, fara a tine registru de casa ca la srl. Sau mai bine zis – practic la srl nu te atingi decat de dividende – pe cat la PFA te poti atinge de bani cum si cat vrei, atata vreme cat nu le treci ca si cheltuieli deductibile in RJIP.

Inca doua intrebari:
1- avand in vedere ca desi deocamdata n-am incasat nici un venit, dar cheltuieli am avut: ceva soft, o imrpimanta, tipizatele necesare la infiintare, etc – daca imi vine un control trebuie sa le am deja trecut in RJIP sau doar dupa ce incasez venit incep sa le trec?
2- am la o banca atat card pe PF, dar mi-am facut unul si pe PFA (per acesta voi incasa comisioanele de afara, pe baza de contract si factura); intrebarea mea este: cum se procedeaza cu cardul de PFA – daca vreau sa transfer bani din contul de PF pe PFA (ex.: prin home bank), acesti bani se vor considera venit si mi se vor impozita sau nu?

Razvan Radu a scris

Felicitari pentru ca ai intrat in legalitate, asteptam cinstea la primele incasari :)

Cum ti-am explicat varianta aleasa de tine este cea mai buna pt ca astfel tu rulezi doar banii tai si nu vei platii impozit eventual TVA pentru sumele pe care le intermediai dar repet atentie la clienti de obicei nemtii sint seriosi dar am intilnit si nemti `romanizati` chiar acum 2 saptamini.

Iara faci confuzii in primul rind orice incasare pe pfa o vei trece in registrul pt incasari si plati indiferent ca primesti banii in banca sau cash ca ii cheltuiesti sau nu.

De exemplu daca ai in contul pfa 100 ron si cumper 1 caiet 2 pixuri si 1 creion le decontezi pe pfa presupunind ca le folosesti in activitatea de zi cu zi chiar daca tu le poti face cadou mamei, nu ai nici o problema.

Dar vine si un contraexemplu daca nu ai masina pe PFA si nici un contract de comodat (de folosire) nu poti cumpara saptaminal motorina sau benzina neavindu cum sa justifici cheltuielile.

Daca nu intelegi nici acum suna-ma datele sint pe site.

daca cheltuielile facute pt infiintare le treci in registru nu stiu daca poti trece si imprimanta + softul desi ar merge dar cele avute cu infiintarea pfa ului le treci sigur ma refer la ce bani ai lasat la Registru tipizate stampila facturi bla bla

la ultima intrebare daca vrei sa transferi bani din contul de pfa in pf in ce baza in transferi ? in baza unui serviciu prestat catre pf ? altfel nu merge pt ca este un fel de spalare de fonduri

Mai bine ma suni si iti explic.

Helmut a scris

Buna Razvan,

am o intrebare:

am voie sa lucrez ca si PFA in constructii pt o firma Germana dar in Germania ?( Prestari servici )

Razvan Radu a scris

Sper sa nu ma insel

Faci contact de prestari servicii intre PFA si firma Germana (fi atent la detalii) emiti factura in Euro conform contractului iar in Registrul pentru Incasari si Plati treci valoarea in lei la cursul BNR din ziua precedenta (daca intra banii luni folosesti cursul de Vineri).

robert a scris

As avea o intrebare…
Daca am terminat un leasing operational si vreau sa trec masina de pe PFA pe PF….am vreo limita legala in ceea ce priveste valoarea de vanzare a masinii de pe PFA pe pe mine ca PF ???

Razvan Radu a scris

Cred ca nu este nici o limita legala o poti vinde cu 1 euro sau 1 000 000 , important este sa o treci in contabilitate.

Oricum nu trebuie sa sari calul foarte mult.

marian a scris

Salut, vreau si eu sa-mi fac un PFA, locuiesc cu socrii iar cumnatul meu a facut un credit si a garantat cu apartamentul. Pot sa rezolv problema doar printr-un contract de comodat?
Multumesc.

lyzetee a scris

Vreau sa va intreb daca in cazul ca am un CMI deschis in septembrie 2008, pot sa imi platesc sanatatea si taxa pentru pensie retroactiv? As vrea sa raman insarcinata acum.

Multumesc mult!

Razvan Radu a scris

marian : nu inteleg ce vrei sa rezolvi cu un contract de comodat ? daca este vorba de sediul social la Registru ai nevoie de Actul casei copie legalizate si o declaratie notariala prin care propietarul iti pune la dispozitie cu titlu gratuit apartamentul

lyzetee : cred ca raspunsul il poti gasi la Casa de Sanatate din orasul tau pe mine ma depasesc astefl de situatii.

Cezar a scris

Domnu Radu, eu vreau sa fac PFA sau microintreprindere cu domeniul de activitate Web Design ( Siteuri web, inclusiv promovare) si IT service ( reparatii calculatoare ), ce coduri caen ar trebui sa aleg? Si ce m-ați sfatuii sa aleg PFA sau Micro?
Va multumesc anticipat.

Cezar a scris

Deci pana la urma se pot alege si 2 coduri CAEN, pe mine ce m-ai sfatuii sa aleg pentru acele domenii de activitate? si sa merg pe micro sau pfa?

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Cezar, poți alege oricâte coduri CAEN. Pentru PFA ai nevoie de diplome ce-ți atestă calificarea profesională în domeniul respectiv.

Cât despre micro vs pfa… cred că Răzvan ar putea să-ți răspundă mai detaliat (dacă vrea, desigur). Oricum, dacă micro = srl, ai avea ceva mai multe taxe de plătit :)

Razvan Radu a scris

Cezar nu ma pricep la micro pentru ca nu am asa ceva dar cum i-am explicat si lui Ionut la un PFA ai mai putine batati de cap mai putine acte de facut in comparatie cu un SRL chiar si mai putine controale pre deloc.

Legat de codurile CAEN am pus la mine pe blog in articolul legat de PFA codul CAEN iar daca ai diplome de calificare poti pune si 20 de coduri atentie sa nu ai diploma de la UNISOFT ca altii :)

Cezar a scris

Pai nu stiu ce sa zic. Eu am fost freelancer pana acu si am lucrat la negru, am diplome din liceu unde am terminat matematica-informatica si astestat de operator calculator tot din liceu. Facultate am facut la litere. Posibil sa-mi trebuiască vreo diploma de calificare speciala sau ceva…? Sau pot sa-mi fac si asa?

Vasile a scris

Bună,
De profesie sunt traducător și am ieșit și eu la vânătoare de nebunii, astfel că vreau să îmi deschid un PFA. Am citit articole și comentariile de aici… Am înțeles. Dar nu scapi, așa că vin cu întrebări (că ce ar fi mesajul meu dacă nu ar avea întrebări).
Se spune la moment dat că nu se recomandă la NORMĂ PE VENIT. De ce? Eu am vorbit cu cineva și mi-a spus că e foarte simplu. Nu este nevoie de contabilitate, de tot felul de registre, ci doar de facturier și/sau chitanțier (că am auzit că registrele trebuie duse la Finanțe, găurite, legate, lucru despre care colegi de breaslă au avut niște „aventuri” de tot râsul). Mie mi-ar fi mai simplu așa. Ce părere ai?
O ultimă întrebare: ca traducător pot opta pentru normă fixă pe venit?

costel c a scris

buna ma numesc costel locuiesc in italia si as vrea sa stiu daca cu P.F inregistrat in tara as putea sa fac intermediere intre o firma din tara siuna din afara si ce documentatie mi-ar trebui ,va multumesc

Roxana a scris

Buna Domnule Radu,

e bine ca sunt oameni ca Dvs in spatiul virtual care sa ne ajute si pe noi cei care vrem sa devenim PFA.

Am si eu o intrebare la Dvs, daca imi ingaduiti. Eu am un apartament in Iasi si as vrea sa il inchiriez in regim hotelier. Doi vecini directi si-au dat deja acceptul, poate isi va da si un al treilea insa am un alt vecin cu care nu stiu cum o scot la capat, plus ca mai trebuie sa primesc si aprobare de la asociatie.

Ce vreau eu sa va intreb este daca e chiar absolut necesar ca toti vecinii mei directi sa isi dea acordul ca eu sa pot sa fac PFA pe regim hotelier in propriul apartament?

O a doua intrebare este, care este codul CAEN, mie o domnisoara care se ocupa de infiintari SRL, PFA etc mi-a spus ca e codul 6820 – Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate dar am auzit multa lume cu atestate in turism facute tocmai ca sa obtina un anumit cod CAEN. ..care? stiti cumva?

E chiar asa complicat? Eu nu am studii in turism si nici nu vad de ce m-as apuca acum sa fac doar pt a inchiria o locuinta pe termen scurt.

As aprecia mult daca mi-ati da un raspuns!

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Roxana, important este să te înțelegi cu administratorul, nu cu vecinii. Cei de la ONRC nu vor veni să verifice vecinii, să vadă care a semnat și care nu. Dă-i un suc administratorului, fă-i ochi dulci și gata :w00t:

Radu Razvan a scris

Am o rugaminte inainte de a raspunde, pentru ca in scurt timp voi deveni tatic va rog sa nu va mai adresati cu Domnule Radu ci cu Nenea Radu :)

In ceea ce priveste intrebarile tale exista un grup de discutii pe yahoo special creeat de mine pentru regimul hotelier unde poti gasi toate infiormatiile,

Te rog sa imi trimiti un mesaj pe mail pentru a te inscrie pe grup.

Legat de acordul vecinilor legea spune ca ai nevoie de 2 pe orizontala si 2 pe verticala dar nu specifica etajul :) asadar poti cauta un bloc vecini dispus sa semneze iar la Asociatie va fi doar o formalitate avind deja acordul vecinilor.

Legat de codul caen fiind o discutie mai tehnica si probabil ii vom plictisi pe programatorii de aici iti voi da toate detaliile pe grupul RH de la yahoo, mai ales ca din ce am inteles se doreste introducerea impozitului forfetar pe turism si trebuie sa fim atenti la codurile CAEN ce se vor afla sub incidenta legii.

Oricum pe PFA sa pot trece mai multe coduri ce au legatura cu aceasta activitate.

Legat de studiile in turism pentru clasificare sint obligatorii iar din respect pentru clienti mai ales ca aveti ce invata sint absolut necesare dar nu obligatorii.

Turismul si lucrul cu turistul nu este o treaba foarte simpla din contra destul de delicata si consider ca macar va puteti perfectiona studiile in acest domeniu daca aveti un planuri pe termen lung, daca doar ati auzit ca este mai bine sa inchiriati pe termen scurt fata de termen lung cred ca trebuie sa va orientati spre alt tip de inchiriere.

cata a scris

Salut,

La PFA ce diploma imi trebuie pentru comert online? codul caen pentru comertul electronic include comertul cu orice produse sau trebuie sa mai pun si alte coduri pentru diferite categorii de marfuri.

Multumesc

Razvan Radu a scris

Cred ca poti face PFA si cu diploma de Bac pentru ca acest cod caen nu este unul ce presupune o specializare anume.

4791 Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet

Ionut factura o fac pe PFA ul tau da ?

Robert a scris

Va salut!

As dori sa-mi raspundeti la o intrebare simpla:
Cheltuielile legate de diploma de calificare in vederea obtinerii autorizatiei, pot fi deductibile la PFA?

Va multumesc,

Cu stima, RD.

POP TITUS a scris

Am si eu cateva intrebari, inainte de a face un PFA, cu obiect de activitate consultanta :
1. Cat costa adaugarea, in maxim o luna, de noi coduri CAEN? Merita sa-l fac acum sau sa mai astept?
2. Cum e mai bine : cu sau fara TVA, daca serviciile mele vor fi adresate pentru organizatii de tip SRL?
3. Pot sa merg la Registrul Comertului si la Administratia Financiara si sa incasez in continuare indemnizatia de somaj? (NU AM DE GAND SA FACTUREZ – SA AM INCASARI – pana trece aceasta perioada!!!)
4. Daca stau intr-o curte cu alti locatari este obligatorie obtinerea dela ei a semnaturilor pentru a putea sa-mi desfasor activitatea acasa?
5. Pot sa am acest PFA si un SRL – ca actionar unic? Pot incheia contracte intre cele doua?
6. Cursul valutar la care se calculeaza cei 35.000 de EURO plafon pentru a nu plati TVA a ramas la nivelul cursului valutar din 2007 sau 2008?
Va multumesc pentru raspunsuri

carmen a scris

buna seara vreau sa mi fac un pfa si nu am decat diploma de 8 clase cum pot face rost de adeverinta sau de orice act casa imi pot deschide un magazin cu haine deci nu am niciun fel de studii in legatura cu comertul astept raspuns

Razvan Radu a scris

Ionut cind scri tu comentariul 9 999 ma suni sa bag si eu citeva noutati legat de PFA si IF sau AF :)

Am cam lipsit de aici dar motivat.

`carmen` poti face un curs in urma caruia sa iei diploma de vanzator comercial daca te accpeta la cursuri fara diploma de BAC

un pfa poti sa iti faci si cu diploma de 8 clase doar ca vei putea alege doar citeva coduri CAEN probabil mai generaliste

un srl pt un magazin de haine nu prea mai recomand acum (ta marit impozit forfetar controale – spagi , contabil birocratie taxe marite bla bla.

cu alte cuvinte ai impresia c amerge afacerea daca merge si tu probabil aduci bani de acasa fiind pe minus.

`Robert` daca atunci cind ai facut cursurile erai deja PFA iar chitanta o ai pe PFA (se poate si pe pf) de ce nu doar asa poti sa adaugi coduri CAEN in statut iar daca iti vor respinde cheltuiala contesti in Instanta PV si se rezolva.

`TITUS`
– cred ca intre 90 – 150 ron si actele sint gata in 4 zile parca.
– eu am un pfa si 2 if uri fara TVA si emit slava domnului foarte multe facturi, pina acum nimeni nu s-a plins ca sint fara TVA.
– ce spui de un nou TVA de 24 % ? daca nu sti sa iti faci actele si sa jinglezi mai ales ca TVA ul se plateste lunar chiar si la facturile emise si neincasate …………..(Ionut tre sa dai niste suc pentru ca si tu esti fara RO)

– pentru somaj nu stiu ce sa zic stiu ca la PFA iti trebuie contract de asigurare si nu prea se pupa mai bine iti faci PFA dupa ce termini somajul sau dupa ce ai pfa ul in ziua respectiva inchizi somajul

– pt sediu la bloc ai nevoie de 4 vecini la casa nu stiu cei de la ONRC stiu probabil la fel

eu am avut un SRL ca unic actionar si se poate nu ai voie sa ai 2 SRL uri ca unic actionar

Cursul valutar la care se calculeaza cei 35.000 de EURO plafon pentru a nu plati TVA a ramas la nivelul cursului valutar din 2007 sau 2008?

CF cod fiscal la 31 dec 2006 inainte sa intram in EU plafonul este pe la 115 000

radu a scris

Buna ziua,

Mi-am facut un PFA de ceva timp (12 luni) cu care am activitate. Mi s-a parut ciudat ca pana acum nu am avut nici o notificare de plata taxe sau altceva de genul asta. Recent am inceput sa caut procedura corecta prin care se face inregistrarea PFA la finante si am descoperit niste formulare (070 si 220) pe care eu nu tin minte sa le fi completat si / sau depus .
Intrebare este .. ce se intampla daca totusi nu am depus cele doua declaratii (070 si 220) la inceperea activitatii ? Trebuie sa platesc ceva amenzi / penalitati ? Ce ar trebui sa fac de acum incolo ?

Multumesc

p.s: deja sunt usor panicat…rau :))

radu a scris

salut,

multumesc mult de tot pentru promptitudine. ideea e ca eu fiinf neavizat ma gandeam ca o sa am mari probleme pentru ca practic, nu am facut estimatia de venit pana acum. amenda plus acei 16 la suta sunt super ok sper sa scap doar cu atat (amenda poate urca la cote simtitoare?)
sa merg acum la administratia financiara sau cum sa procedez?

Razvan Radu a scris

Poti scapa cu o amenda de 5 RON (serios) poti gasi si tu o scuza ca au fost plecat din oras sau din tara bla bla.

Da mergi la ANAF sa depui declaratia pentru venitul estimat o sa ti se faca un proces verbal de amanda il platesti si revi cu o ocopie a chitantei.

Mona Georgescu a scris

Buna ziua Radu,

Am gasit si eu, acum cateva minute, blogul tau si as avea nevoie de cateva indrumari.

Incerc sa ma lamuresc in ceea ce priveste formularul 070 – eu am primit la sfarsitul lunii aprilie certificatul de inregistrare pt PFA, iar la inceputul lunii mai am inregistrat la administratia financiara declaratia 220. Aveam la mine si 070, insa mi s-a spus ca nu este necesar sa il depun.

Ieri, intr-o discutie pe tema asta, am aflat nu numai ca era obligatoriu sa depun si acest 070, dar ca mai trebuia sa merg si la registrul comertului pentru codul de identificare fiscala. Am gasit informatii destul de contradictorii pe diverse site-uri si acum nu mai inteleg nimic :)

Intrucat pe PFA nu am avut inca activitate, nu am achitat nici contributia la fondul de sanatate si nici la fondul de pensii, intelesesem ca le pot achita din momentul in care am activitate, dar tot citind aici pe blog, am aflat ca ar fi trebuit sa platesc din momentul infiintarii PFA-ului, la salariul minim pe economia nationala.

As vrea sa aflu si eu care e misterul cu codul de identificare fiscala, cu acel 070 si cu contributiile CASS si pensie – Sper sa daca va trebui sa platesc penalitati si amenda, nu vor fi foarte mari.

Multumesc pentru ajutor si iti doresc o duminica linistita,

Mona Georgescu

Mona Georgescu a scris

Revin cu inca o nedumerire: contul curent de la ING poate fi utilizat si pentru PFA? Sau trebuie sa fac un alt cont?

Multumesc inca o data,
Mona Georgescu

Radu Razvan a scris

Mai specific daca este nevoie faptul ca eu nu lucrez la Anaf si ca raspunsurile mele sint date in urma experienteti pe care o am cu un PFA din 2006.

Declaratia 070 se depune in 30 de zile de la infiintare, nu stiu care este cuantumul amenzii, poti spune ca ai fost plecata din localitate ci ca neavind achtivitate nu te-ai interesat despre acest lucru sau poti spune ca atunci cind ai depus 220 (sa ai o copie la tine) doamna de la ghisiu a spus ca nu este nevoie de 070.

Codul fiscal este trecut pe certificatul de la ONRC

Da contributiile se achita din momentul infiintarii la Sanatate si Pensii iar la ei penalitatile sint mici sau zero.

Legat de contul ING (personal) nu stiu daca am mai scris aici dar am mai sfatuit si alte persoane atita timp cit este folosit in exclusiv in interesul PFA se poate folosi.

Staicu Ionuț Bogdan a scris

@Mona, @Răzvan: Când am fost la ANAF cu 220, mi s-a spus că nu e nevoie de 070. Și am întrebat de două ori, tocmai că mi-a spun Răzvan că este necesar :D

În plus, a mai făcut cineva un PFA cam în aceeași perioadă și i s-a spus că nu este nevoie. Deci… E posibil să nu fie nevoie :)

Mona Georgescu a scris

Razvan & Bogdan, multumesc frumos pentru raspunsuri!

Pe certificatul de inregistrare de la ONRC sunt mentionate doar codul unic de inregistrare si nr de ordin din registrul comertului.

Pentru CIF cred ca va trebui sa mai fac un drum la administratia financiara, evident ca la telefon nu a raspuns nimeni azi, or fi in concediu toti :)

O seara frumoasa in continuare,

Mona Georgescu

Mona Georgescu a scris

Ionut, nu te mai enerva si trece-o la categoria „funny things” :)

La categoria asta (bineinteles, infiintata de mine, recent): acum doua zile am tot sunat in gol la administratia financiara, la numerele publicate pe net si guess what? Functionarul cu care am vorbit era BEAT :))
Deci asa, dupa ce o saptamana nu au raspuns deloc, acum am reusit sa vorbesc cu functionarul turmentat. Culmea insa e alta – partea buna e ca acest functionar, asa, turmentat cum era el, micutul, MI-A DAT NUMARUL CORECT DE TELEFON al admin. financiare, pe care nu il aveau nici cei de la Romtelecom si nici nu aparea pe nicaieri.
Deci asa ;) Life is funny, iar omul era turmentat probabil cu ocazia Sf. Ilie sau ce sfant s-o fi sarbatorit acum doua zile.

M-am lamurit cu CIF-ul buclucas – deci CIF-ul este fostul CUI! Desi preschimbarea din cui in cif s-a hotarat demult, cei de la reg. com. au lasat pe certificate vechea denumire, si asta ma bulversase.

Am mai aflat si ca nu am nevoie de formularul 070 – deci inca un mister elucidat.

Asa ca omuletul turmentat mie mi-a fost de folos :), desi initial, cand l-am auzit NU IMI VENEA SA CRED ca se poate si asa ceva intr-o Romanie in care, evident, incep sa imi dau seama din ce in ce mai clar ca posibilitatile sunt infinite. Trist dar adevarat.

Sa aveti o zi … funny!

Mona

Corina a scris

Salut,
Am inregistrat un PFA din mai 2010 – la adm fiscala mi-au zis ca trebuie sa depun declaratie de venit estimat (220) in judetul de domiciliu (PFA inregistrat in Bucuresti ca aici am inchiriat sediu, dar domiciliul il am in alta parte). n-am ajuns sa depun pt ca e foarte departe. aveti idee cat e amenda?
la momentul respectiv am crezut ca tot acolo (jud de domiciliu) trebuie sa depun si registrele care trebuie luate in evidenta de adm fiscala. insa nu sunt f sigura si nu am gasit info pe nicaieri – stiti ceva in acest sens?
pe acelasi principiu, contributiile CAS si CASS se platesc in judetul sediului social sau cel al domiciliului? stiu ca trebuie sa ma astept la niste amenzi pt intarziere (mari, mici, vom vedea), dar as vrea macar sa stiu unde sa ma duc pt a termina cu tot procesul asta.
daca a mai trecut cineva prin aceasta situatie si-mi poate da un sfat, as fi recunoscatoare.
multumesc,
Corina

dana a scris

buna,as dori sa te intreb cand se depun declaratiile la cas si sanatate de platit stiu trimestrial dar declaratiile anual sau trimestrial mersi

Razvan Radu a scris

Aceasta declaratie se poate depune si prin posta cu confirmare de primire, termenul este 15 martie sau 30 de zile de la infiintare.

Amenda este 5 ron dar daca trimiti prin posta cu confirmare de primire poti scapa.

Eu avind sediul si domiciliul la aceeasi adresa nu m-am lovit de astfel de probleme si nu te pot ajuta cei de la ANAF trebuie sa te ajute doar ii platim si destul de bine.

Poti face un drum si la ITM si Casa de Sanatate sa vezi ce ti se spune.

Razvan Radu a scris

Daca ai doar contract de asigurare nu si angajati la CAS nu se depun declaratii decit daca iti majorezi sau micsorezi venitul la care te asiguri si atunci se depune o declaratie speciala in rest trebuie doar sa platesti.

La Sanatate nu sint declaratii speciale doar ca anul viitor va trebui sa te duci cu o copie dupa decizia de impunere sau dupa declaratia cu veniturile net estimate care impreuna cu o declaratie (parca anexa 1 b sau 2 b) se depune la ei pentru a vedea daca mai platesti ceva in plus in cazul in care ai cistigat prea multi bani.

rossana a scris

buna!am un if impreuna cu sotul,as dori sa stiu daca pot avea carte de munca in cadrul if-ului,sau unde si ce trebuie sa platesc pentru a beneficia de indemnizatia pentru mame.

Toma a scris

Salut!
O intrebare am si eu legata de PFA. Cum se pot baga in contabilitate veniturile de la Google Adsense?
Am primit cecul in euro de la Google Ireland, pe Numele Meu PFA.

Imi fac cont bancar in euro pe pfa. Depun cecul spre incasare. Dupa 60 de zile (sa zicem) intra banii in cont.

Ce data va avea factura? O voi face in euro sau in lei? Google nu are nevoie de factura mea, deci nu o voi trimite nicaieri, doar voi pastra exemplarul meu, nu?

La ce curs valutar voi transforma euro in lei si cand? Direct pe factura, la data facturarii? La data cand a fost emis cecul? La data cand a intrat in cont contravaloarea cecului? La data retragerii euroilor din banca? E posibil sa-i schimb in lei la alta banca cu un curs mai bun?

Multumesc frumos pentru timpul dedicat fratilor mai nestiutori :)

CaliVita a scris

Eu am acum o mare dilema, vreau sa imi fac o afacere, am diverse contracte de colaborare pe baza de comision si nu stiu ce varianta este mai OK din punct de vedere al taxelor PFA sau intreprindere individuala
Ce se plateste la una si ce la cealalta,
Exista o varianta identica cu cea de la SRL in care dupa ce ai profit ca sa il foolosesti in interes personal trebuie sa scoti dividente la care platesti impozit pr profit, CAS, etc

nicu a scris

salut radu. am cateva intrebari , vreau sa ma fac pfa cu obiectiv de activitate ”electrica auto” am acte doveditoare diplome si cursuri si experienta 14 ani.
1.nu inteleg cum se face contabilitatea ,pe ce anume se scrie ? este un registru anume? sau un simplu caiet. trebuie sa trec fiecare suma incasata fie ca dau factura sau nu?
2.cine si cum mi se calculeaza mie incasarile si profitul?
3.pot declara un venit sa zicem de 500 ron pe an , adica o suma cat mai mica ? si la ce ma ajuta asta?
4.ca sa decontez consumabile si eventual scule pt service sau transport , ce trebuie sa fac?
intrebari sunt multe pt ca nu am experienta in asa ceva….multumesc anticipat

Razvan Radu a scris

@rossana pe pfa sau if poti avea carte de munca si cum am mai tot spus ai contract de asigurare pentru vechime ca si membru IF daca ai contract de munca vei plati si restul asigurarilor pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului iar aceasta contributie trebuie sa fie cu minim 12 luni inainte de ziua ce mare

@toma cecul este PFA nume prenume sau doar nume prenume sfatul meu este sa il faci pe persoana fizica din ce am inteles desteptii de la Finante pentru incasari comunitare esti obligat sa devi platitor de TVA.
Ca persoana fizica declari venitul la ANAF si platesti impozit.
Ca PFA este mai greu de explicat aici.

@CaliVita PFA IF AF au contabilitate in partida simpla deci nu este nici o diferenta in ceea ce priveste taxele si platesti doar 16 % impozit pe profit la finalul fiecarui an. Aici nu ai dvidente.

@nicu partida simpla-registru jurnal de incasari si plati ai 2 coloane despartite in alte 2 in care treci incasarile si cheltuielile cash si prin banca. La finele anului difernta se impoziteaza cu 16 % asta este in sistem real iar in sistem la norma cei de la ANAF au o grila in care iti spun ce impozit ai plati daca nu doresti sa ti contabilitatea in sistem real.

Din intrebarea ta legata de facturi ce sa inteleg ca incasezi sume de bani fara factura ? Vai daca ne citesc cei de la ANAF il aresteaza pe Ionut.

Tu iti calculezi incasarile si cheltuielile sau angajezi pe cineva.

Daca tu incasezi 500 ron pe an cum vei plati contributiile la sanatate si vechime in munca ? Mai bine te angajezi undeva si incasezi 500 ron pe luna :)

Pentru a deconta cheltuieli trebuie sa ai si venituri nu poti cumpara scule de 1000 ron daca tu incasezi 100 ron.

Gasesti mai multe detalii aici : http://cazare-mamaia-constanta.ro/blog/2009/06/04/pfa-persoana-fizica-autorizata-infiintare-functionare-html/

ramona a scris

Buna seara! Puteti sa-mi spuneti si mie daca pentru infiintarea unei Persoane Fizice Autorizatea studentii beneficiaza de anumite facilitati?
pt srl am inteles ca sunt dar m-ar interesa daca si pt PFA
Va multumesc anticipat!

ramona a scris

nu vreau sa fiu insistenta dar din cate inteleg eu pfa-ul nu este firma? deci nu intra in aceasta categorie
deci nu se aplica si pt PFA?

iuliana a scris

sunt studenta si vreau sa stiu daca imi infiintez o persoana fizica autorizata trebuie sa platesc contributii la casa de sanatate, de pensii sau somaj???

Razvan Radu a scris

Vei plati contributia la casa de sanatate incepind de la salariul minim pe economie si pina la ce venit doresti tu.

Contributia la Casa de Sanatate se plateste initial dupa venitul minim pe economie iar in urmatorul an in functie de veituri daca au fost mai mari se mai platesc diferente.

Contributia la somaj nu se plateste.

Razvan Radu a scris

Scuza-ma dar nu iti inteleg intrebarea, daca intelege cineva sa imi traduca si mie.

Eu va ajut cu raspunsuri la intrebarile voastre bazate pe experienta mea, dar nu sint ghicitor desi de la 1 Ianuarie pot sa fac un contract de munca pe meseria asta.

Si in plus Ionutz a tot promis o apa plata, un suc, o apa minerala, un scuc fara acid si nimic pina acum …

Daca ne spui si noua citeva detalii cum ar fi : sint producator sau cumpar en gross si vreau sa le distribui bla bla sau le cumpar de la cineva, vreau sa le vind si nu stiu cum.

Un raspuns sec ar fi DA este recomandabil un PFA fata de un SRL tinind cont de diferenta de costuri incepind de la infiintare si pina la costurile lunare.

daniel draghici a scris

daca stiu numele unei persoane fizice autorizate, codul fiscal si nr registrul comertului pot afla de undeva de pe net ce activitati desfasoara (care e codul caen)?

daniel draghici a scris

trebuie sa cumpar ceva de la o pfa in cantitate mare dar cunosc doi cetateni care mi au spus ca aceasta pfa se mai ocupa de alte doua activitati diferite si se pare ca nu e autorizata in vanzarea produsului ce eu il vreau. de aceea as dori sa stiu cum pot afla care e codul caen principal si secundar.

cristi51 a scris

Salut.Am si eu o intrebare,si as dori sa aflu si un raspuns daca se poate.Unde anume in orasul asta numit Bucuresti,pot obtine si eu o calificare sau un atestat pentru reparatii masini de spalat,sau unde se poate face un curs de calificare pentru asa ceva?

Marinela a scris

Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:
am facturat (fiind PFA) un serviciu de 600 lei dar nu am incasat decat 200 lei cum trec in RIP. nu sunt platitoare de TVA Va multumesc!

Avram a scris

Buna ziua!
M-am mutat la casa si ma bate gandul sa tin un efectiv de 200- 300 gaini pt. a vinde oua de casa.
Pot sa-mi fac un PFA in acest sens?Cu acest PFA pot face contract de livrare cu „magazinul din coltul strazii”?Trebuie sa fiu specializat in domeniu sau imi ajung profesiile ce deja le am;inginer metrolog, filolog.
Multumesc!

Razvan Radu a scris

@Marinela Ai emis factura pe 600 ron si chitanta tot pe 600 ? sau pe 200 ron ?
@Avram Sint comsumator dar nu si specialist pe `felia` asta. Cum am mai tot scris pentru PFA trebuie sa ai pregatire generalista 8-12 clase pentru coduri caen normale si pregatire specializata pentru coduri caen unde se considera ca poti creste bomba atomica daca nu esti specialist. Cazul tau se potriveste si in plus nu stiu va trebui sa faci un drum la Autoritatea Sanitara pentru autorizatii speciale inainte de a fi PFA sa vezi daca le poti obtine.

Marinela a scris

Am emis factura pe 600 RON (am scris pe factura incasat avans 200 RON cu op…)si am incasat doar 200 RON prin banca si nu stiu cum sa procedez in RIP ca nu prea as vrea sa platesc anticipat 16% pt. cei 400 RON ca doar este criza……
Iti multumesc.

Razvan Radu a scris

Este clar in RIP, registrul de incasari si plati, nu va ginditi la prostii :) notezi cit ai incasat adica 200 ron urmind ca diferentele pe care le vei incasa sa le treci la momentun oportun.

leli a scris

buna ziua.
as vrea si eu sa stiu daca o persoana cu pfa beneficiaza de vechime in munca. am inteles ca din ian 2011 au disparut si cartile de munca, deci, oricum nu mai apare nicaieri unde si pe ce perioada ai lucrat.
deci, daca o persoana este pfa si isi plateste contributiile la stat (inclusiv procentul pt pensie), vechimea ii merge in continuare ca si cum ar lucra cu contract de munca?
pt ca am auzit de la mai multe persoane ca nu ai vechime pe perioada pfa-ului, dar nu inteleg atunci cum si de cand poate primi pensie, avand in vedere ca plateste acea contributie pt pensie. cum se calculeaza vechimea in munca, si cand te poti pensiona?
va multumesc anticipat.

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Leli, vechimea în muncă – din punctul de vedere al statului – se stabilește în baza plății contribuțiilor. Prin urmare, toată perioada plătită este inregistrată ca vechime în muncă.

Razvan Radu a scris

Cartile de munca `au disparut` in forma fizica in sensul sa nu se mai completeaza carnetele de munca. Asta nu inseamna ca nu se mai poate plati contributia, carnetele de munca devenind `electronice`.

Ca PFA poti achita contributia in baza contractului de asigurare pe care il faci cu cei de la Casa de Pensii. O veste buna sau proasta este ca esti obligat sa platesti retroactiv de la data infiintarii pfa ului.

Tu nici nu ai inceput sa platetsi contributiile si deja te gindesti la pensionare ? Eu dupa 14 ani de contributii inca nu am reusit sa imi depun dosarul :)

leli a scris

va multumesc pt raspunsuri.
nu era vb de mine, ci de prietenul meu, cei de la serviciu vor sa ii treaca pe toti pe pfa.
si nu stiu daca e ok. vroiam sa stiu daca fiind pfa va beneficia de pensia intreaga la varsta de pensionare.
si da, ma gandesc la pensionare, trebuie sa vezi lucrurile in perspectiva, nu? :):):)

Razvan Radu a scris

Unei firme ii convine sa aiba contracte de colaborare cu un pfa din mai multe motive
– un contract intre pfa si srl ii poate avantaje in functie de clauze
– pentru banii platiti catre angajati ca si salariu ei primesc factura si pot deconta aceasta cheltuiala iar pfa ul se descurca mai departe
– daca ar fi sa ramina in continuare angajat firma platea mult mai mult

Ca sfaturi
– daca ii obliga sa faca asta sa fie atent la contractul de colaborare
– sa faca un pfa fara a fi platitor de tva pt a ramine la final cu mai multi bani
– sa incerce la negociere marirea salariului – a valorii contractului pentru ca acum srl ul a scapat de datoriile pe care le avea cu angajatul

RazvanS a scris

Buna,
As dori sa imi deschid o vulcanizare, si nu stiu daca PFA e alegerea corecta. Adica daca pot sa emit facturi, sau daca pot sa imi angajez personal. Si daca pot sa am partener in finantarea inceperii acestei idei.
Va multumesc anticipat . :D

Staicu Ionuț Bogdan a scris

@RazvanS: ca pfa poți emite facturi dar nu poți angaja personal. Poți, în schimb, să închei contracte de colaborare cu „angajații”, dar și ei vor trebui să aibe PFA-uri :)
Partener sunt destul de sigur că nu poți avea. Dar cred că se poate face aceeași mișcare ca mai sus.

Razvan Radu a scris

Daca vrei sa ai o vulcanizare in care sa ai si angajati cu carte de munca cea mai buna forma de organizare este sa ai IF (intreprindere familiala) in care cooptezi o ruda pina la gradul 4.

Mare atentie dupa mine primul drum trebuie sa il faci la RAR pentru a vedea daca ei acorda avize si pentru IF sau doar pentru SRL pentru ca fara autorizatia lor degeaba faci IF.

In ceea ce priveste partenerul in functie de ce intelegi tu din partener in finantarea inceperii acestei idei.
– asociat (daca ai deja pe cineva si nu este ruda pina la gradul 4) ai solutia unui SRL cu el fie faci un contract cu acest partener in care te angajezi sa ii platesti lunar timp de x ani y bani
– partener=bani fie aduci capital propriu fie cu capitalul tau si cu diferentele de la banca poti incepe
treaba.

Iata si ce docuri CAEN poti folosi pentru Vulcanizare.

Nu uita ca trebuie sa ai si studii probabil 10 sau 12 clase.

4520 Intretinerea si repararea autovehiculelor. Reparatii mecanice, electrice, a sistemelor
electronice de injectie, intretinere curenta, reparatii ale caroseriei, ale unor piese ale
motorului, spalare, lustruire, vopsire, repararea parbrizelor, scaunelor, repararea,
montarea sau inlocuirea anvelopelor, tratament antirugina, etc.

2211 Fabricarea anvelopelor si a camerelor de aer, resaparea si refacerea anvelopelor.

RazvanS a scris

Va multumesc mult pentru informatii. Deci urmatorul drum este la RAR. Studiile de care vorbeai le am, in prezent sunt Student in ani terminali la Universitatea tehnica, si ma refeream la asociat.
Msi, o sa revin cu inf noi. :D

Iulia a scris

Sunt inregistrata ca PFA din 2006 (ma rog, re-inregistrata in 2009, ca legile se mai schimba, nu? :) ) pe activitate principala 8299 (desfasor activitatea la beneficiari). Mi-am schimbat domiciliul, inclusiv orasul, si am cerut Oficiului Comertului sa-mi schimbe sediul, dar mi se cere iar acordul vecinilor. O familie de batrani care nu stiu ce inseamna nici PFA, nici cod CAEN, nici declaratie pe proprie raspundere ca in apartament nu desfasor decat, eventual, activitati de birou (redactare texte pe PC) refuza sa semneze, iar Oficiul Comertului nu imi poate schimba sediul social (profesional ii spun ei pentru ca asa este mentionat in legea Asociatiilor de proprietari). Pur si simplu mi se anuleaza dreptul la munca in conditii legale. Ce pot face?

Bogdan B. a scris

am si eu o intrebare

ca pfa vreau un contract de colaborare cu o firma din germania de croitorie (sa plec si sa lucrez acolo) iar bani sa i primesc in romania intr un cont se poate ?? sau direct in mana acolo ?
ce trebuie sa fac – un PFA cu chitantier (ce taxe treb sa platesc in romania pt aceasta) impozit 16% sanatate si pensie??
sau un simlu pfa fara chitantier ar fi mai simplu si platesc la inceput o taxa pe tot anu ca pfa dar atunci cum pot face un contract de colaborare cu o firma din germania
multumesc am nevoie de ajutor

Mustatea Marinela a scris

Buna ziua!
Va rog daca puteti sa-mi raspundeti care sunt pasii si actele necesare infiintarii unui pfa expert evaluator.
Va multumesc frumos si va doresc o zi de succes.

Pompiliu a scris

Buna seara, am si eu o intrebare:
Intentionez sa infiintez o microferma de gaini ouatoare (maxim 200 de pasari). Trebuie sa infiintez un PFA pentru comercializarea oualor? Daca da, ce acte sunt necesare pentu infiintarea unei PFA si daca trebuie obtinute si alte autorizatii pentru functionare?
Va multumesc mult!

Crina Maria Codaia a scris

Buna ziua!Sunt traducator autotizat de MJ, si in acelasi timp PFA pt traduceri.Pana acum m-am chinuit sa aflu daca trebuie sa am si casa de marcat, dar se pare ca am o profesie liberala si nu este nevoie.Deci, ce pot emite persoanelor fizice?chitanta?factura?chitanta+factura?

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Bună Crina. Mulțumesc pentru comentariu.

Eu am învățat că treaba stă în felul următor:
– dacă încasezi banii cash emiți obligatoriu chitanță. Fără asta, factura este inutilă.
– dacă încasezi banii prin transfer bancar emiți doar factură, extrasul de cont fiind considerat un fel de chitanță.

Pentru a emite astfel de documente eu folosesc Smart Bill. Mi s-a mai recomandat și Saga, care e gratuit.

Razvan Radu a scris

@Iulia legea spune ca ai nevoie de acordul a 4 vecini 2 pe orizontala si 2 pe verticala dar nu specifica daca cei de pe verticala pot fi la etajul 10 sau chiar deasupra etajului tau in plus chiar nimeni nu verifica acest lucru.

@Bogdan daca codul CAEN de croitorie este trecut de ANAF din judetul tau cu norma de venit poti plati la norma o suma fixa in caz contrar plateti 16 % impozit in sistem real iar tu vei emite nemtilor o factura pe care ei o vor plati prin Banca (euro nu ai cum sa incasezi cach).

@Mustatea Marinela & Pompiliu astfel de informatii se gasesc pe blogul meu dar si pe altele

@Crina Maria Codaia cred ca cei de la ANAF iti pot spune cum te incadrezi tu in general ca PFA si ca si SRL catre persoane fizice trebuie sa emiti bon fiscal, exista insa o mica portita pentru ca asa sint facute la noi legile si anume daca incasezi de la o persoana fizica ii emiti factura si depui in numele lui banii in contul firmei ce se vor regasi in extrasul lunar cum a spus si Ionut mai sus, asta daca nu doresti sa folosesti o casa de marcat.

floin vasile a scris

am o rugaminte daca imi poate raspunde cineva care se pricepe
nu stiu sum ar trebui sa ma justific in fata fiscului daca am castigat sau nu acei bani declarati in declaratia de venit ce ar trebui sa fac
trebuie sa imi cumpar chitantier facturier ce anume ?
va multumesc

nina ander a scris

va rog,cine i-mi poate raspunde ,daca la infiintareanunui pfa avand obiect de activitate cresterea de prepelite si pui de gasina si vanzarea acestora i-mi trebuie vreun certificat eliberat de…?
Va multumesc pentu amabilitatea dv.

adrian a scris

am un pfa cu codul caen 4619-intrem. in comertul cu produse diverse pot sa fac servicii de publicitate?

adrian a scris

daca sunt angajat la o firma unde angajatorul imi plateste toate contributiile si am si un pfa unde am contract cu o alta firma alta decat cea unde sunt angajat…………………mai trebuie sa platesc la pfa pe langa sanatate5.5% si impozit 16% si alte contributii?

multumesc!

anca a scris

buna ziua!as dori niste informatii:vreau sa imi deschid un magazin alimentar am 21 de ani si vreau sa stiu cum e mai bine pt mine as vrea sa imi mearga cartea de munca sa am vechime sar putea cumva sa figurez ca si angajata?studiile le-am abandonat, fara scoala se poate sa iti deschizi ceva?si ce forma de functionare mi se potriveste pfa sau af.Avand in vedere faptul ca as putea sa si vand sa si imi tin contabilitatea singura sau cu ajutorul familiei.va multumesc

Marius M a scris

Salut! Felicitari pentru bunele intentii manifestate aici! Am si eu nevoie de o lamurire. Intentionez sa realizez un site care intermediaza comercializarea de carti online (pdf-uri). Care ar fi codul CAEN potrivit pentru o astfel de activitate? Multumesc.

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Marius, mulțumesc pentru comentariu.
Cred că pentru ce vrei tu ar fi potrivit 63xx. (eu am 6311 prelucrarea datelor, administrarea site-urilor web și activități conexe CAEN principal)

Marius M a scris

Multumesc foarte mult, nu a fost nimeni care sa ma indrume macar cat de cat pana acum. Am verificat si cred ca 6311 s-ar potrivi intr-adevar si pentru mine.

Mai am inca o intrebare, de data asta legata de partea contabila. Poate totusi ma poti sfatui tu. Am discutat si cu un contabil insa nu m-a lamurit suficient. Va trebui sa mai caut si pe altul sa-i cer parerea insa pana atunci poate ma mai poti ajuta.

Lucrurile stau in felul urmator: un cumparator cumpara pdf.ul cu cardul prin intermediul Mobilpay. Banii, minus comisionul mobilpay, sunt virati in contul meu de PFA. De aici eu virez mai departe suma, minus comisionul meu, vanzatorului. De mentionat ca vanzatorul este persoana fizica, NU este PFA. Cum inregistrez toate aceste operatiuni in regstrul de plati/cheltuieli astfel incat sa platesc impozitul doar pe comisionul incasat de mine? De mentionat ca un vanzator poate deveni la randul lui cumparator, pastrandu-si banii in contul meu pana cand se hotaraste sa devina cumparator. Este deci o suma de bani pe care eu o incasez in numele vanzatorului dar care de fapt nu este a mea. Contabil cum se poate rezolva aceasta problema astfel incat eu sa nu platesc impozit pe aceasta suma?

Pentru mine este un pic complicat si in speranta ca ai timp si cunosti detalii despre astfel de tranzactii, iti multumesc anticipat pentru raspuns si implicare.

Toate cele bune,
Marius.

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Marius, nu știu eu foarte multe despre contabilitate și finanțe, dar la fel cum banii îți intră în contabilitate pe baza unei facturi/chitanțe, la fel trebuie să și iasă.

Dacă respectivul nu-ți poate da factură, îi oprești frumușel 16% (impozitul) și + 24% (TVA, dacă este cazul) din suma respectivă și plătești tu taxele.

Marius M a scris

Multumesc din nou mult pentru raspuns. Voi cauta un contabil care sa iimi mai lamureasca din aspecte.

Inca o intrebare daca deja nu este prea mult: in contextul activitatii pe care o voi desfasura, cum consideri tu ca este mai bine: sa nu fiu ca PFA paltitor de TVA sau nu?

Multumesc mult,
Marius.

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Marius, nu știu ce să-ți zic, eu sunt neplătitor de tva pentru că așa mi-a zis Răzvan Radu. Mi-a înșirat motivele la momentul respectiv și am ales astfel. Dacă îmi aduc aminte bine, avantajul major era că sunt mai puține hârtii de completat (ceea ce pe mine mă sperie maxim :w00t: )

Razvan Radu a scris

Pentru magazine online se poate folosi codul CAEN specific acestui tip de afacere
4791 – Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.

Acum depinde si ce anume vrei sa mai faci pe linga aceasta activitate.

Eu l-am sfatuit si pe Ionut sa devina platitor cu norma fixa de impozitare incepind cu 2012 ceea ce te sfatuiesc si pe tine.

Legat de intrebarea ta daca optezi de la inceput pentru impozitarea la norma vei plati un impozit fix corespunzator codului CAEN (daca Administratia finianciara din orasul tau a inclus acel cod in tabelul lor daca nu cauta un cod in acel tabel ce se potriveste cu ce vrei tu sa faci)

Astfel scapi de toate aceste inregistrari.

Daca vrei sa treci la partea contabila in baza unui contract cu `autorul` ii platesti cu foaie de varsamin-numerar banii lui iar tu vei plati impozit strict pe comisionul tau ce se considera profit.

Legat de plata TVA sau nu daca ai cifra sub 35 000 euro anul sau daca esti la inceput neplatitor de TVA este cel mai bine.

MariusM a scris

@Staicu Ionut Bogdan Multumesc inca o data pentru raspunsuri, au fost de un ajutor real.

@Razvan Radu Iti multumesc pentru ajutor. Site-ul pe care il voi crea intermediaza de fapt o vanzare intre 2 persoane fizice, adica este mai degraba un portal, nu un magazin online. Ma gandesc in acest context ca 4791 nu este un cod care sa ilustreze exact aceasta activitate de intermediere. Cred totusi ca 6311 este mai potrivit. Ce parere ai?

Fiind la inceput, sa platesc 16% din 35.000 EUR mi se pare cam mult. Asta ar veni 35000*0.16/12=466.67 EUR pe luna ceea ce este prea mult. Am facut calculul corect? Stiu ca se mai adauga si CAS, Pensie…

Ma gandesc atunci ca PFA in sistem real este mai avantajos. Nu stiu insa daca la acest tip de PFA pot alege sa NU fiu platitor de TVA. Poate ma poti ajuta tu si in aceasta problema.

Ca si PFA in sistem real, cum rezolv cu partea contabila caracteristica activitatii site-ului?

Iti multumesc anticipat pentru rabdarea pe care o ai cu intrebarile mele, aici e singurul loc in care am gasit ajutor real.

Cu stima,
Marius.

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Marius, cred că ai înțeles ceva greșit. Nu plătești 16% din 35.000€. Peste suma asta ești băgat automat la plătitorii de TVA.

La normă se stabilește la nivel local o taxă (în Constanța este vreo 500€/an – parcă – pentru caen-ul meu) și o plătești pe aia.

Iar partea contabilă o rezolvi… la o contabilă. Eu așa am făcut (am considerat că e mai bine să mă concentrez pe produsul și cheltuirea banilor, nu și pe altceva).

Mariana a scris

Buna Razvan! Sunt tare bucuroasa sa gasesc aici o persoana mult mai deschisa si amabila, fata de cele de la ghiseele si birourile de la anaf. Chiar am nevoie de ajutorul tau pentru ca am auzit o multime de variante din diferite locuri.
Situatia mea este urmatoarea> in luna ian. 2006 mi-am deschis un PFA cu activitatea de traduceri si interpretariat. Dupa cateva luni, in mai 2006 am fost nevoita sa plec din tara si am suspendat activitatea pe perioada nedeterminata. M-am reintors in tara in feb. 2008 si am avut supriza sa aflu ca activitatea imi fusese deschisa automat, nu stiu de cine si cum a fost posibil acest lucru, din moment ce eu semnasem pentru suspendare. In fine, domnul de la financiar care se ocupa de PFA-uri mi-a facut niste calcule si m-a pus sa platesc din urma, desi eu nu avusesem nicio activitate si nici nu mai dadusem facturi de aproape 2 ani. Desi mi s-a parut destul de ciudat sa platesc impozit pe ceva ce nu am castigat si nici nu am facturat, mi-am continuat activitatea cu traducerile. In luna oct. 2008 am fost admisa la UNIBUC la facultate pe care am absolvit-o anul acesta 2011. In toti acesti ani, desi veniturile mele pe PFA au fost destul de mici (in jur de 2000 ron/an) am platit, conform declaratiilor de venit, impozitul corespunzator activitatii mele, insa nu am platit niciodata contributiile de sanatate, pensie sau somaj. Sincer, la veniturile pe care le-am avut abia am reusit sa-mi acopar cheltuielile cu mijloacele fixe, desi pe unele am inteles ca nu le pot deduce. In concluzie, ce trebuie sa fac? Ma duc la Casa de Sanatate cu adeverintele de venit din momentul deschiderii activitatii incepand cu 2006? Trebuie sa platesc si pentru perioada in care activitatea mi-a fost suspendata? Am citit cateva cazuri in care PFA-urile au fost fortate sa plateasca din urma contributiile la sanatate chiar daca veniturile lor erau minime sau neexistente in anumite luni. De exemplu, suntem in luna august 2011 si eu am avut cateva contracte de la inceputul anului, care nici macar nu ajung la 1000 ron cumulate. Cu ce sa mai contribui si la sanatate?

Multumesc enorm pentru rabdare!
Mariana

Paula a scris

Buna seara,

Am o intrebare pentru dvs. : daca vreau sa trec Codul Caen 7414 in pfa- Activitati de consultanta pentru afaceri si management o pot face doar cu diploma de bac sau trebuie o alta diploma?

Multumesc pentru timpul acordat,

Paula

Elena a scris

Buna ziua,
Cat de curand voi avea un site destinat cumpararii de produse vestimentare.Cum sunt noua in domeniu as dori sa stiu daca imi poate spune cineva daca este necesara infiintarea PFA-ului sau exista si alte variante pt comertul online?Astept raspunsuri utile.Multumesc !

Elena a scris

Bineinteles ca voi folosi o forma juridica.Probabil PFA-ul se potriveste cel mai bine acestui tip de afacere.O zi buna!

Madalin a scris

Buna ziua, nu prea stiu cum sta treaba cu PFA-ul,de aceea am o intrebare: ma intereseaza sa aflu daca in procesul de vanzare cumparare,cu forma juridica PFA numele folosit este cel real.adica Expeditor:Companie-Vasile Gheorghita,persoana de contact:Vasile Gheorghita.pentru a nu fi afisate datele de contact este necesara alta forma juridica (de ex SRL)?

Mariana a scris

Buna, Razvan! Accesez zilnic blogul acesta de aproape de o luna in asteptarea raspunsului tau. Ti-as fi foarte recunoscatoare pentru cateva informatii referitoare la contributiile unui PFA catre Casa de Sanatate.

Cu stima,
Mariana (ultimul post 26 august 2011)

Razvan Radu a scris

@Mariana mesajul tau l-am mai vazut si pe un alt forum. Nu ti-am raspus acolo si aici pentru ca nu stiu ce sfat s aiti dau.

Daca ai suspendat activitatea va trebui sa ai citeva documente in acest sens de la Registrul Comertului si de la ANAF si in baza acelor documente va trebui ca cei de la ANAF sa anuleze impozitele pe care vor sa le incaseze de la tine pentru perioada respectiva.

Contributia la sanatate se plateste pentru venitul minim pe economie si doar daca ai venituri mai mari se recalculeaza.

La pensie trebuie oricum achitat in baza venitului pe care il declari tu iar ideal este sa ai o contributie cit mai idelungata.

La somaj nu trebuie sa ai contributii.

@Paula depinde de Registrul Comertului din fiecare judet in mod normal nu se poate acest lucru va trebui sa ai o diploma pe un domeniu anume pentru care sa oferi consultanta.

@Madalin refolmuleaza intrebarea.

cristian a scris

as dori sa stiu ce impune adaugarea celui de al 2lea domeniu de activitate la acelasi PFA. Trebuie angajat contabil(a) ?

Florina A. a scris

Salut,

Sunt noua in ale PFA-ului, iar posturile citite m-au ajutat cu informatii foarte bune. Nu am intrebari (pt ca nu le stiu inca, nu pt ca le-as sti pe toate), dar vreau sa va felicit pentru raspunsurile si tot ajutorul pe care il dati aici.

Razvan Radu a scris

Poti adauga cite domenii de activitate doresti singurele conditii sunt : sa ai calificare adecvata pentru codurile CAEN pe care le doresti iar daca platesti impozit la norma fixa vei plati impozitul pentru fiecare cod stabilit de ANAF.

Alexandra Z. a scris

Buna ziua. As avea si eu o nelamurire pentru urmatoarea problema: Sunt PFA si am sediul sociatatii trecut pe apartamentul meu, proprietate personala. As putea face un alt contract pentru o persoana fizica care sta in gazda la mine? Un contract de inchiriere, mai exact de luare in spatiu? Va multumesc.

RADU MIHAELA a scris

buna ziua Domnul Radu.In primul rand vreau sa va multumesc pentru toate informatiile care ne sunt de un real folos pe care ni le furnizati.In al doilea rand ,as vrea sa imi oferiti mai multe delatii despre grupul de discutii despre inchirierea unui spatiu in regim hotelier,as vrea sa ma inscriu in acest grup.astept raspunsul dumneavoastra cu mare interes.o zi placuta in continuare

RADU MIHAELA a scris

inca o intrebare:daca am calificarea de „economist in comert ,turism si servicii” ,ma poate ajuta acest lucru daca vreau sa imi deschid un pfa,avand ca domeniu „inchiriere in regim hoteliar”?

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

@ Alexandra sediul PFA ului nu este in tot apartamentul ci in ina din camere poate fi chiar si in baie sau bucatarie :))
Poti lua pe cineva in spatiu dar nu in camera `ocupata` de PFA.

In ceea ce priveste grupul de discutii pentru inchirieri in regim hotelier va puteti inscrie iar dupa trimiterea cerereii va trebui sa raspundeti la citeva intrebari inainte de a fi aprobata cererea dumneavoastra.

NICU a scris

Buna ziua,
Lucrez de doua luni in cadrul unei SC la departamentul facturare. Pana acum nu am facturat la o I. I. si, nici fara TVA. As dori sa stiu cum pot sa facturez cu TVA sau FARA.
Mentionez ca I. I. nu este inregistrata in scopuri de TVA.
Multumesc!

mariusctc a scris

Salut,vreau sa aflu s eu care sunt actele necesare si procedura in sine pentru a trece un PFA de pe un nume pe altul,membrii aceleiasi familii (de pe numele tatalui pe numele fiului).
Multumesc!!!

Razvan Radu a scris

@NICU intrebarea ta are un raspuns logic facturezi conform cu inregistrarea firmei la care lucrezi

Marius PFA ul nu are parti sociale pe care le poti transfera catre alte persoane. Un PFA nu se poate `muta` de pe numele tau pe un alt nume.

Anca Lidia a scris

buna, am si eu o intrebare
am un pfa si intre timp am facut si o facultate la zi 6 ani .
mi se imputa a plati cartea de munca pe perioada aceea,perioada in care nu am lucrat dar pfa-ul a avut venituri, facultatea la zi considerandu-se vechime in munca
as dori sa stiu daca sunt obligata sa platesc cas pe perioada respectiva si care este perioada maxima dupa care se prescrie datoria
multumesc

Florica a scris

Vreau sa deschid un pfa la norma de venit in judetul Constanta. Domiciliul meu este in orasul Constanta dar aici norma de venit este de 15578 RON fata de 8040 Ron cat este in comunele de langa Constanta. Ma gandeam sa imi trec sediul social la parinti care stau langa Constanta. Unde se poate face declaratia de luare in spatiu?

Tatiana a scris

Buna, te rog sa ma ajuti, daca poti.
Am un PFA cu activitatea suspendata. Inainte de a suspenda am emis niste facturi pe care nu le-am incasat si nici nu le-am trecut in declaratie. E gresit? Trebuia sa le inlud sau e ok asa?
Multumesc

RODICA a scris

Buna ziua, am mare nevoie de un sfat de la cineva care a probat real aceaste situatii…
De curand mi-am dat demisia de la banca si vreau sa fac o afacere cu sora mea care are o societate in strainatate(UE).
Afacerea ei este participarea la targurile de PRET-A-PORTER cu haine de dama pentru care productia se face la o fabrica din Bucuresti.
Treaba mea ar fi sa ma ocup de tot ceea ce se intampla aici in Romania, respectiv pregatirea productiei, verificarea calitatii,receptia precum si livrarea coletelor catre clienti care niciodata nu sunt din Romania.
Nu stiu cam ce contract ar trebui sa fac cu ea…de prestari servicii sau de ce? Oricum pentru asta o sa merg si la un avocat.
Trebuie sa ma declar si intr-o forma de societate pentru a fi in masura sa ii emit factura pentru banii pe care ii voi primi.
Noi am stabilit o suma pe care o voi primi lunar sau poate semestrial deci voi sti exact ce venit o sa am.
Sunt absolventa de studii economice superioare si master.Profesia economist.
Intrebarea mea este:
– daca in calitate de economist pot obtine o autorizatie de infiintare PFA si de unde
– daca este ok sa ma declar PFA sau pot alege si o alta varianta
– daca banii rezultati (profitul) se poat scoate si folosi pur si simplu din societate
– ce coduri CAEN ar fi indicate pentru acest tip de activitate
– avand in vedere ca societatea surorii mele este in UE Franta, trebuie sa fiu platitoare de TVA? In aceasta situatie trebuie sa depun si acele declaratii 390 intracomunitara? Ar trebui sa am un contabil totusi avand in vedere aceasta activitate?
– inca nu am platit nici un fel de asigurare (demisia a fost in luna august), trebuie sa platesc aceste asigurari ca si persoana fizica adica trebuie sa ma duc personal in calitate de persoana fizica si sa inchei un contract sau dupa ce infiintez societatea PFA?
– pot sa nu platesc asigurarile pentru pensie sau sfatul tau ar fi sa le platesc avand in vedere ca am deja 31 de ani de munca?

Andrei a scris

Buna ziua,

Doresc sa imi deschid un PFA (norma fixa de venit – neplatitor TVA) pentru a putea emite facturi pentru clienti atat din Romania cat si din strainatate (pentru servicii de web design).
Am niste intrebari poate cam directe deoarece nu am experienta in domeniu:
– Pe factura trebuie trecut TVA-ul? Conteaza daca clientul (firma) pe care il facturez este sau nu platitor de TVA in tara respectiva?
– Este recomandata folosirea un serviciu online de facturare pentru a emite facturile respective catre clienti?

Va multumesc.

ioana a scris

Buna, sunt absolventa a Facultatii de Arte si Design, sectia moda; doresc sa ma fac Pfa, si ca artist nu stiu dc voi face fata birocratiei infintarii :) , asadar nu stiu mai nimic despre Pfa, inafara de faptul ca primul meu drum va fii la Registrul comertului de unde voi primii cateva hartii de complectat :P
Am citit cateva commenturi de pe acest forum, dar nu am gasit rasp pt intrebarile mele, si am vazut ca sunt multi cei multumiti de rasp primite si doresc sa ma lamuriti si pe mine dc se poate cu urmatoarele:
1.Trebuie sa declar sau sa notez in registru toate materialele textile pe care le cumpar, fiecare ata, nasture sau broderie pe care o cumpar ca sa o folosesc in coaserea hainelor create de mine?
2.Cum e cu hainele cusute de croitoreasa mea, trebuie sa fac un contract de colaborare cu dansa?si dc ea nu are firma ci e o doamna pensionara care face asta doar pt mine din cand in cand, si in rest in mare eu cos de mana hainele.
3.Eu vand hainele facute de mine doar unor firme prin contract de colaborare? sau pot sa vand si la vecina de la 2 haine? (de exemplu) si ei trebuie sa ii fac chitanta pt ceea ce i-am vandut?
4.Si de unde sa stiu cat sa declar ca produc pe luna, nestiind dc voi vinde sau nu vreo haina?
5.Care sunt platile obligatorii ca Pfa pe care trebuie sa le platesc pe luna, aproximativ?(pensie, asigurare,somaj)nicaieri nu scrie exact si nu stiu cum sa calculez aceste plati.
6.Dupa 2 ani ca Pfa, dc voi avea un copil voi putea beneficia de banii pentru postnatal ?
7.Pe langa partea aceastea de design vestimentar, eu fac la comanda si tablouri pictate, aceastea vor putea fii incadrate in contract ca Pfa? adica pot sa fac tot ceea ce tine de arta si pot demonstra cu diplomele care le am?si daca se poate, eu trebuie sa demonstrez de unde cumpar culorile, pensulele, panza pt tablou si rama?
8.Eu in fiecare luna trebuie sa imi platesc datoriile catre stat la o anumita data? stiti cum sunt artistii, putin dezorganizati si mi-e teama sa nu uit :P
9.Am terminat si modulul pedagogic, ca Pfa pot sa lucrez cateva ore si in invatamant?
10.Daca nu am vanzari timp de 6 luni pot sa renunt sa mai fiu Pfa? sau trebuie sa treaca un an? si dc se poate, se plateste o amenda?
Astept cu nerabdare un minim de informatie pt a-mi face o idee despre ceea ce inseamna sa fii Pfa, pt ca deocamdata am doar intrebari fara raspuns. Va multumesc anticipat

sorin ploiesti a scris

Salut,
Am un PFA ce realizeaza venituri ocazional, o data sau nici o data pe an. Intrebarea mea se refera la contul bancar. Trebuie deschis cont bancar pe PFA sau pot folosi contul meu personal in care primesc salariul (sunt si angajat cu carte de munca) in factura pe care o emit pe PFA?…
Am mai incercat sa ma lamuresc in aceasta privinta dar am intrat mai rau in ceata … parerile sunt impartite. Totusi ,… exista vreo reglementare legala in acest sens ?.
Va multumesc

Staicu Ionuț Bogdan a scris

@Sorin: eu am PFA în sistem real iar contabila mi-a zis că e nevoie de un cont de persoană juridică (deși sunt unii care au un cont normal).

Dacă veniturile alea sunt în valută, nu vei putea scoate din bancă decât lei (conversia făcându-se la cursul băncii).

Dacă afli mai multe între timp, nu ezita să lași un comentariu aici ;)

RODICA a scris

Buna ziua,am postat si eu cateva intrebari legate de infiintarea unui PFA.
Pana acum nu am primit nici un raspuns.
Am sanse pana la urma la o lamurire????
Ma poate ajuta cineva?
Va multumesc frumos!

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

@ Florica
Pentru acest lucru ai nevoie ca sediul PFA ului sa fie in localitatile unde norma de venit este mai mica. Atentie insa daca vei avea puncte de lucru in Constanta te vei incadra la norma pe oras.

Trebuie sa te duci la Politie biroul de evidenta a populatiei pentru a primi macar viza de flotant pe un an si apoi poti face si PFA ul.

@ Tatiana
In mod normal trebuiau declarate si acele facturi, acum daca nici nu au fost incasate poti sa le anulezi dar va trebui sa ii anunti si pe beneficiari ca ele au fost anulate printr-o adresa in scris.

@ RODICA
Eu pot raspunde doar la situatiile de care m-am lovit sau acolo unde stiu un raspuns daca nu raspund inseamna ca nu stiu ce sfat-raspuns sa dau, in plus nu pot raspunde instant tuturor intrebarilor.

Si un PFA poate emite facturi nu doar o firma si daca ai venituri fixe iti poti face un clacul daca este bine sa fi impozitata in sistem real sau la norma, nu stiu ce legatura are asta cu consultarea unui avocat.

Intrebarile pe care le pui sint logice iar daca ai si studii economice de master ma mir ca nu cunosti raspunsurile la intrebari.

– daca in calitate de economist pot obtine o autorizatie de infiintare PFA si de unde
DA

– daca este ok sa ma declar PFA sau pot alege si o alta varianta
Depinde de tine

– daca banii rezultati (profitul) se poat scoate si folosi pur si simplu din societate
Doresti un PFA sau un SRL

– ce coduri CAEN ar fi indicate pentru acest tip de activitate
Pentru ce tip de activitate mai exact ? Poti face un PFA pe consultanta ar fi mai simplu.

– avand in vedere ca societatea surorii mele este in UE Franta, trebuie sa fiu platitoare de TVA? In aceasta situatie trebuie sa depun si acele declaratii 390 intracomunitara? Ar trebui sa am un contabil totusi avand in vedere aceasta activitate?
Nu neaparat trebuie sa fii platitor de TVA pentru livrari in UE dar nu stiu daca tu vei cumpara marfa pe care o trimiti surorii sau tu doar vei superviza `operatiunile` din tara (consultanta), ia marfa este facturata de producator.

– inca nu am platit nici un fel de asigurare (demisia a fost in luna august), trebuie sa platesc aceste asigurari ca si persoana fizica adica trebuie sa ma duc personal in calitate de persoana fizica si sa inchei un contract sau dupa ce infiintez societatea PFA?
dupa ce infiintezi PFA, era indicat sa nu demisionezi ci sa intri in somaj pentru a avea si vechime + asigurari.

– pot sa nu platesc asigurarile pentru pensie sau sfatul tau ar fi sa le platesc avand in vedere ca am deja 31 de ani de munca?
depinde ce iti doresti.

@ Andrei
Daca esti neplatitor de TVA nu se trece TVA si trebuie sa ai factura ce nu are rubrica pentru TVA. Nu are legatura cu firma pentru care emiti tu facturi.

Depinde si de numarul facturilor emise anula sau lunar. Sint servicii gratuite ce fac acest lucru.

@ Ioana
Am pus aici linkul de pe Blogul meu unde am trecut pasii ce trebuie sa ii urmezi si nu este birocratie din contra este simplu. Probabil ca intre timp s-a mai schimbat cite ceva.
http://cazare-mamaia-constanta.ro/blog/2009/06/04/pfa-persoana-fizica-autorizata-infiintare-functionare-html/

Da pentru ca toate aceste achizitii le treci la cheltuieli in realizarea produsului finit iar tu vei plati impozit (in sistem real) la profit sau in sistem norma fix (aici nu vei avea nevoie sa gestionezi aceste cheltuieli).

Ai doua variante faci un IF (intreprindere familiala) cu o ruda pina la gradul 4 si o angajezi pe croitoreasa cu norma de 1-2-4 ore pe zi.

Isi face sau ii faci croitoresei un PFA si ea iti factureaza tie munca prestata.

Daca munca ei nu este una continua si mai ales la ea acasa `va intelegeti` voi si poti considera ca tu realizezi creatiile pe care le vinzi.

In ceea ce priveste vanzarea poti vinde catre orice dar atentie daca ai contract cu o firma le facturezi si incasezi bani prin OP sau cash prin chitanta, la persoane fizice va trebui sa emiti bon fiscal (casa de marcat) sau sa depui banii in numele lor in banca in contul tau. De la persoane fizice nu ai voie sa primesti cash fara sa emiti bon fiscal.

Exista si alte variante dar nu le pot dezvolat aici.

Nu trebuie sa declari productia nu incasezi venituri doar cind vinzi.

CAS, CASS + impozitul la ANAF

La venitul minim declarat platesti aproximativ 330 lunar pentru asigurari. Aceste sume se schimba.

6.Dupa 2 ani ca Pfa, dc voi avea un copil voi putea beneficia de banii pentru postnatal ?
Va trebui sa mergi si sa intrebi la Casa de Pensii etajul 1 primul birou pe dreapta acolo unde se si incheie contractul de asigurare.

Pentru pictura este la fel ca si la confectia de haine si in baza diplomelor pe care le ai treci in domeniile de activitate codurile caen ce se potrivesc cu ceea ce vrei sa faci iar cheltuielile pentru consumabile intra la cheltuieli in realizarea produsului ninit.

Cheltui pentru un tablou 100 ron si il vinzi cu 150 = profit 50 ron dar poate ai si alte cheltuieli (taxe is impozite) si vei plati la final de an impozit de 16 % la profitul pe care il ai in acel an.

Pentru plati eu de obicei platesc in avans pentru 6-9 luni contributia la sanatate si pensie. Daca uiti sa platesti apar majorari dar nu sint mari.

9.Am terminat si modulul pedagogic, ca Pfa pot sa lucrez cateva ore si in invatamant?
In cel de stat nu cred ca poti in baza unui contract cu PFA ul tau poate in cel particular sa ai un contract dar cel mai bine te lamuresc cei ce au o astfel de afacere ei stiu cum poti colabora cu ei.

Daca nu ai vinzari nu ai incasari si deci nici profit dar si asa trebuie sa iti platesti contributia la CAS si CASS. Nu stiu in cit timp se poate inchide un PFA de la infiintare dar sigur nu platesti amenda.

@ Sorin
A raspuns si Ionut normal trebuie sa ai un cont al PFA ului asemeni firmelor dar daca ai un cont personal pe care il folosesti exclusiv pentru incasarile si cheltuielile PFA ului il poti folosi. Poti intreba si la ANAF ei vor spune prima varianta dar se poate lucra si pe a doua in conditiile spuse de mine.

Ilea Rozi a scris

Doresc sa stiu pe baza carei legi avem obligatia sa incheiem un contract cu casa de pensii si sanatatea ,ca PFA . Sunt PFA cosmetician, am autorizatia din 2003 si nu am platit in afara de impozite nici o alta taxa. Astept un raspuns concret care sa ma lamureasca despre acest subiect .Multumesc.

nicolte a scris

buna seara
am o problema.am suspendat pfa dar nu am stiut ca sau modificat anumite chestii de la .inceputul anului.cand am suspendat nu mi sa spus catreb sa merg sa declar la cas si sanatate.am primit ca am de plata 26 mil in onditiile in care pfa este suspendat de la 1 mai 2011.ce trebue sa fac multumesc

Balcan Laura a scris

Buna seara

Am si eu o problema legata de PFA… desi sunt un economist in devenire – inca studiez – descopar pe zi ce trece ca sunt atatea chestii pe care nu le stiu.

Intrebari:
1. cheltuielile legate de infiintarea PFA trebuiesc trecute in registrul de incasari -plati?
2. in cazul in care ca si PFA nu s-au inregistrat alte cheltuieli (in afara de cele legate de infiintare, asigurare de sanatate) si nici venituri nu au fost realizate in decursul unui an, atunci declaratia poate fi facuta pe baza unui registru de incasari si plati gol?
3. in 2011 a fost infiintat PFA-ul, venituri si cheltuieli nu a avut, contributia la sanatate a fost platita si a platit si impozitul pe venitul estimat a fost de asemenea platit. In acest caz cand se va duce declaratia in care veniturile realizate vor fi zero, impozitul se recalculeaza? si daca da, la ce suma, cea estimata sau cea realizata?
4. impozitul deja platit pentru anul 2011 va fi influentat cu ceva de acest lucru (nerealizare efectiva de venituri)?
5. impozitul pe anul 2012 cum va fi calculat? se va da iarasi o declaratie cu venituri estimate pe baza carora se va plati impozit, sau se va calcula la veniturile realizate in 2011?

multumesc!

Balcan Laura a scris

6. fara nimic de facturat si nici o activitate este obligatoriu sa se faca stampila?

(imi cer scuze , dar am uitat sa mentionez aceasta intrebare in comentariul anterior)

thank you again

mihai22 a scris

salut,am citit cateva comentarii mai sus enumerate,am inteles anumite lucruri,ce vreu sa mai adaug/, ” O cunostiinta de a mea are PFA,vrea sal inchida pe o durata de 3 ani sau ceva de genu nu stiu exact,intrebarea mea este:”Eu il pot lua imprimire?kestia e ca io sunt ultimul an la facultate nu conteaza asta,daca e sa nu se poata sal iau eu io as putea sa imi deskid? Din cate am obs mai sus sunt, aceste criterii in functie de studii? multumesc frumos

nicolte a scris

buna. pentu cei care vor sa stie. eu am suspendat pfa pe 3 ani dar am avut venit o cu actele de la registrul comertului de suspendare si cu acte din care sa reiasa ca ati avut venit o mergeti la casa de pensii s sanatate si duceti ,,atentie copii dupa aceste acte .dupa toate actele pe care le depuneti faceti la fisc faceti copii ca veti avea nevoie
..

mihai22 a scris

salut din nou vreau sa mai intreb ink odata pe cineva care stie cu exactitate :”se poate transfera pfa-ul”?unei alte persoane

sandru a scris

am o afacere intr. familiala asi dori sa stiu daca plata CAS SI CASS se trece in registrul de icasari si plati

salajan Lidia a scris

Buna ziua,
Numele meu este Lidia, am implinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta in noiembrie, mi se inceteaza activitatea cu 30 noiembrie, actele vor fi trimise atunci, pensia dupa 38 de ani de munca va fi foarte mica, nu imi pot permite sa-mi platesc toate darile lunare, rate, medicamente si celelalte. M-am gandit sa-mi fac un PFA, pentru o singura activitate de hidrolog. Am dreptul sa fac PFA si sa primesc si pensie .
Va multumesc Lidia,

Balcan Laura a scris

Buna seara, am postat mai sus o serie de intrebari referitoare la un pfa abia inregistrat anul acesta…credeti ca se poate sa primesc un raspuns inainte de termenul limita de depunere a declaratiilor la finante? sau daca se poate , macar sa ma indrumati la o persoana cu care as putea vorbi aceste aspecte. va multumesc!

Goron Marcel Razvan a scris

Salut!

Am reusit de am citit o mare parte din cele de mai sus. Insa nu am gasit inca un raspuns concret. Iata un exemplu: vreau sa achizitionez on-line de pe site-ul X (finlandez) un anume produs Y. Eu il iau pe persoana fizica (nu am firma), platesc TVA-ul calculat si doresc sa-l vand mai departe sub forma legala. Sa spunem ca-l iau cu 100 de lei, si vreau sa-l vand cu 150. Practic o intermediere. Problema este cum il inregistrez si introduc in contabilitate acel produs? Cum pot ca si PFA sa iau practic de la persoane fizice? Ele imi prezinta factura in limba finlandexe de ex.! Ce costuri mai intervin aici? Daca TVA-ul a fost platit, se mai plateste inca o data la suma de 150 de lei?! Multumesc!

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

Scuze pentru intirzieri dar raspund si eu in limita timpului la intrebari. Am de facut din nou citeva precizari : raspunsurile vin in urma experientei mele incepind din 2006 cind am infiintat PFA ul si pot si citeodata gresite, desi eu nu raspund la intrebarile unde nu pot da un raspuns.

@ Ilea Rozi. Cred ca cel mai bine te duci la Casele de Pensii si de Sanate le ceri acele legi, le studiezi (nu ai nevoie de studii juridice) si poti afla raspunsul. Din pacate nu te pot ajuta cu o informatie in acest sens.

@ nicolte. Faci copii xerox dupa documente te duci la Casa de Pensii si ceri un desfasurator sa vezi pentru ce perioada sint acele sume. In mod normal trebuia sa ii anunti ca ai suspendat activitatea deoarece cei d ela ONRC nu fac acest lucru.

@ Laura 1 daca esti la impozitare in sistem real da pentru ca au fost facute in folosul PFA ului. 2 te referi la 220 221 ? acolo vei trece exact cheltuielile si incasarile (daca sint daca nu sint asta este). 3 Da se recalculeaza impozitul si daca iese cu minus ai de primit bani, dar statul ii returneaza mai greu. 4 Nu ar eimportanta. 5 Venit estimat este ce preconizezi ca realizezi in 2012 nu are legatura cu 2011, sfatul meu este sa declari 100 ron incasari 90 ron cheltuieli si sa platesti impozit la 10 ron. 6 Stampila o sa iti fie ceruta in mai multe locuri ANAF Trezorerie (registru unic de control) Casa de Pensii si de Sanatate.In schimb pe facturi nu este obligatoriu sa pui stampila.

@ mihai22 PFA ul este pe numele unei persoane identificate prin CNP, nu este ca in cazul firmelor unde se pot cesiona parti sociale. Daca acea persoana avea IF (intreprindere familiala si erai ruda pina la gradul 4 se modifica actul constitutiv si erai membru cu conditia ca persoana ce se retragea sa nu fie titular ci doar membru. Asadar iti poti face un PFA sau un II (intreprindere individuala) ori IF. Anumite coduri CAEN poti sa le folosesti cu dimploma de BAC si eventual cu diplome de calificare ori certificate de atestare.

@ Sandru eu le trec fiind cheltuieli in in scopul functionarii PFA ului.

@ Salajan Lidia. Buna ziua, stiu sigur ca daca va pensionati la limita de virsta (aveti 2-5 ani) de penalizare la pensie dar si in acest interval nu aveti voie sa aveti venituri = si PFA sau IF pentru ca o sa vi se ceara banii inapoi incasati pentru pensie. Sfatul meu este sa faceti PFA II sau IF pe numele rudelor (sot copii) pe aceasta activitate (sper sa aiba unul din ei diploma. Variante sunt dar fara dumneavoastra. Atunci cind deveniti pensionara cu `toate drepturile` se poate sa aveti PFA.

@ Goron Marcel Razvan
Cred ca cel mai bine primesti un raspuns de la ANAF atit pentru achizitia d ela persoane fizice cit si la TVA, daca esti din Constanta te pot indruma catre cineva. Dar din ce ai scris este ilogic si imposibil sa cumperi ca persoana fizica un produs si care apoi sa il vinzi prin PFA cind il poti cumpara direct pe PFA. Cred ca nu te-ai exprimat corect.

cami a scris

vreau sa te rog sa ma lamuresti si pe mine cu ceva daca vreau sa mi fac pfa si am niste amenzi are vre-o legatura ?ast un ras multumesc frumos

mihaela a scris

buna
ma bucur ca am gasit acest site, poate ma ajuta cineva.
sunt traducator autorizat de MJ pe limbile engleza si franceza, dar inca nu profesez, in sensul ca nu m-am inscris la finante.
as vrea sa stiu cat ma costa sa ma inscriu, sau ce trebuie sa fac, sa imi deschid PFA sau cum se procedeaza?
vreau sa incep din ianuarie sa merg pe la notari cu specimenul meu de semnatura, dar nu pot face asta pana nu deschid PFA-ul.
puteti sa ma ajutati?
va multumesc

Iulia a scris

Buna! Sper sa gasesc si eu raspuns la dilema mea.
As vrea sa activez pe situri de freelancing, gen elance sau rentacoder. Am un pfa infiintat cu impozitare in sistem real.
Intrebarea mea este cum se trec sumele respective in contabilitate. Trebuie sa depun si formularul 201? Este obligatoriu sa ma inregistrez pe undeva ca platitor de TVA, sau care sunt pasii ce ar trebui urmati pentru a fi in legalitate cu asemenea venituri?
Multumesc anticipat

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

Cami amenzile banuiesc ca figureaza la taxe si impozite si sunt pe persoana fizica. Nu au legatura dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa la platesti.

Mihaela din pacate nu este domeniul meu de activitate si nu te pot ajuta eu poate alticeva ce este traducator ne citeste. Despre procedura de infiintare am scris si eu cit si Ionut articole.

Iulia cred ca Ionut te poate ajuta cum se procedeaza cu livrari in exterior, dar nu are legatura cu TVA ul daca tu esti neplatitoare de TVA.

Crina a scris

Buna ziua,

Sunt traducatoare autorizata (lb neogreaca), si as vrea sa intreb daca este posibila o colaborare oficiala cu un traducator de aceeasi limba, adica daca exista vreo lege care sa prevada asa ceva.

Va multumesc

Simona a scris

Am un PFA si are ca obiect de activitate Intermedieri in comertul cu produse diverse. Imi puteti spune daca combustibilul este deductibil?

Marcela a scris

Un inginer IT – programator, caruia nu i se retine impozit pe salariu la firma la care lucreaza in prezent, daca isi infiinteaza PFA si nu va mai fi salariat la acea firma, va trebui sau nu sa achite impozit pe salariu? Ce lege reglementeaza acest aspect. Multumesc pt raspuns.

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

In prezent cei de la Ministerul de Finante vor sa faca anumite modificari asupra cadrului legislativ in care vor functiona din 2012 PFA urile in sensul ca pentru impozitatrea la norma fixa de venit vor fi facute anumite modificari (coduri caen scoase si vor aparea altele noi) si in plus sint zvonuri ca in cazul in care un titular al unui PFA nu este angajat cu carte de munca va plati CAS per total incasari nu la venitul minim asigurat, momentan sunt doar discutii ramine se vedem ce apare publicat in MO.

sofia candescu a scris

fiica mea a infiintat o intreprindere individuala in iulie 2011 – comert.
1. nu este angajata si nu a platit nimic pana acum la CAS si CNAS. trebuie sa plateasca?
2. eu sunt angajata la ea cu 1/4 norma, cu CIM, ce trebuie sa platesc si uunde?

marius a scris

Buna! Prietena mea e PFA, si acum, m-am gandit sa fac eu treburile de contabilitate, sa facem economie. As vrea sa va intreb in cazul platilor unor facturi, cand le introduc, introduc cu data emiterii facturii sau chitantei(ex.: factura emisa in martie platita in aprilie- in ce luna o trec?). multumesc.

milica a scris

buna seara!am si eu cateva intrebari la care va rog sa-mi raspundeti,daca se poate…fiul meu a deschis un pfa,pe numele lui,dar el lucreaza in alta localitate…putem sa vindem noi,parintii? putem sa mai trecem si alte coduri caen?avem doar 3…inca nu am finalizat actele…sau mai bine schimbam din pfa in if?se mai poate???multumesc

Razvan Radu a scris

* sofia candescu Platiti la trezorerie contributiile CASS si CAS si depuneti declaratia 112.

* marius Aprilie cind ai primit banii

* milica ce sa vindeti ? oferiti mai multe detalii, ca PFA poate avea si angajati chiar si cu norma de 2 ore pe zi. Da poate el sa treaca cite coduri CAEN doreste si care au legatura cu pregatirea profesionala pe care o are.

Pina la urma are baietul PFA sau nu are ? II sau IF puteti face dumneavoastra parintii separat sau impreuna cu baietul (pentru a va folosi si de displomele lui).

milica a scris

in prima etapa a vrut sa deschida magazin mixt,dar deoarece nu are decat diploma de bac,deci nu are calificare in niciun domeniu,a optat pentru nealimentare,cod caen 4719 si activitati secundare 4782 si 4789,mai putem adauga coduri caen ,daca certificatul a fost emis?

Razvan Radu a scris

Da chiar si dupa ce ati primit actele de la Registrul Comertului se pot adauga sau scoate coduri CAEN fara restrictii. Singura problema este sa se plateste de fiecare data.

Ana Negoita a scris

Buna ziua,
In primul rand doresc sa va felicit pentru acest site, am gasit multe informatii utile.
Sunt din Cernavoda, jud. Constanta, am facut cursul de lucrator comercial, doresc sa-mi deschid un mic magazin de imbracaminte, incaltaminte, accesorii.
M-am decis sa-mi fac PFA, neplatitor de TVA, (am inteles ca pt. inceputul afacerii este cea mai buna alegere), acum nu am inteles exact cum sta treaba cu „platitor cu norma fixa de impozitare incepind cu 2012” sau „norma de venit fixa”?
Ce ma sfatuiti?
Si o alta intrebare pentru cei care au magazin pe PFA, II, sau AF, pot afisa pe peretele magazinului PFA Ana Negoita si „FASHION & BEAUTY” de exemplu, sau nu am voie, numai SRL-ul si SA-ul pot afisa aceste lucruri?
Va multumesc anticipat pentru bunavointa de a-mi citi aceste randuri si pentru tot ajutorul d-voastra.
O zi minunata va doresc!

Razvan Radu a scris

Norma fixa de venit pentru Constanta este 12 000 ron (se plateste 16 % din suma in 4 rate) indiferent de cifra de afaceri iar daca aveti magazin inchiriat este si o reducere de 15 % asupra normei.

4751: Comerț cu amănuntul al textilelor, în magazine specializate

In Cernavoda posibil sa fie mai mica norma si ar trebui sa intrebati la Anaf Cernavoda.

Este cel mai bine PFA neplatitor de TVA.

Puteti afisa orice in vitrina (cumparatorii cred ca nu sunt interesati de numele firmei) dar trebuie sa va interesati la Primarie ce reguli sunt pentru publicitate.

Ana Negoita a scris

Va multumesc frumos pentru raspuns, cred ca am adunat toate informatiile necesare pentru demararea „micului proiect”. Sa ne auzim cu bine! Un An Nou plin de impliniri!

lory a scris

buna ziua!am si eu o intrebare :dupa cerere de deschidere a unei firme srl am primit si stampila si dintr-o prostie am dat actele si stampila unei prietene care a spus ca vrea sa contue ea eu dorind practic sa ma retrag in acel moment.poate sa se foloseasca de acestea in mod fraudulos si sa am eu probleme?

Ana Negoita a scris

Buna seara,
Am revenit cu anumite nelamuriri, am tot frunzarit internetul in cautare de informatii despre PFA si am gasit ca, codul CAEN 4719 Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse nealimentare, nu mai este trecut pe 2012 la norma fixa de venit.
„4751: Comerț cu amănuntul al textilelor, în magazine specializate” se refera numai la textile, eu doresc sa vand in magazin imbracaminte, incaltaminte si accesorii.
Cum procedez in acest caz?
Ce coduri CAEN sa aleg?
Va rog din suflet, astept un raspuns din partea d-voastra. Multumesc.

Roxana Hudris a scris

Buna,

voiam sa va felicit pt bloguri; acesta, cel putin, a devenit forum :) si spun cu mandrie ca e unul dintre putinele cu adevarat interesante pe care le-am „rasfoit”.
Am aflat acum cu stupoare ca ma numar printre cei slab informati care nu au platit contributiile legale si, putin rusinata, recunosc ca nu am depus nici declaratia estimativa de venit pe 2011 desi functionez ca PFA din iunie. Scuza e ca nu am declarat inca inceperea activitatii…

Am o mica intrebare pt Razvan, expertul nostru in decontari de cheltuieli pe PFA :P Admir aceste mici trucuri care vin sa echilibreze putin balanta in raport cu statul, si care ne prind destul de bine intr-un moment in care taxele si impozitele cresc atat de mult.. Am cautat putin timida scuza pentru care as fi indreptatita sa platesc macar 30% din cheltuielile aferente sediului social (pt care am un contract de comodat incheiat cu parintii) in conditiile in care voi deconta toate cheltuielile aferente punctului de lucru. Adica..in baza carui drept voi putea plati internetul, sa spun, de 2 ori, la furnizori diferiti?..

O alta dilema vizeaza jonglarea cu facturi+chitante si bonuri fiscale. Mi s-a spus ca nu trebuie sa lucrez cu casa de marcat, dar acum sunt convinsa de contrariu pt ca voi fi in contact mai mult cu persoane fizice in activitatea pe care o desfasor. Sunteti buni sa imi confirmati ca un bon fiscal are acelasi statut cu o factura/chitanta atunci cand e inregistrat in RIP? Stiu ca intrebarea e stupida, dar neavand experienta, as fi in stare ca pt 30 de lei incasati sa emit bon, dar si factura si chitanta, numai sa fiu in regula din pct de vedere legal… (Ma tem in mod inexplicabil de controale :P)

Multumesc mult de ajutor si pt bunavointa neconditionata.
Personal, promit sa actionez in acelasi spirit ori de cate ori va fi nevoie.

Ma inclin, cu respect,
Roxana

manuela a scris

am si eu o intrebare ptr pfa ce acte imi trebuie sa tin contabilitatea ,prestez servici. Multumesc

milica a scris

Buna ziua,am revenit cu alte intrebari.Ce suma ar trebui sa trec la venit brut estimat,cand eu nu stiu ce vanzare o sa am…multumesc

Razvan Radu a scris

Ionut Trebuie sa ma angajezi cu jumatate de norma pe Blog :)

– lory noi ne ocupam de PFA uri nu de SRL uri, stampila se declara la ziar furata ori pierduta.

– Ana Negoita, la acest cod CAEN 4751: Comerț cu amănuntul al textilelor, în magazine specializate poti opta pentru impozitarea la norma iar in Cernavoda cred ca este 16 % la 9 000 ron pe an, fara a mai fi nevoita sa ti contabilitatea. Eu te sfatuiesc sa alegi aceasta varianta. Poti opta si pentru 4782 Comerț cu amănuntul al textilelor, îmbrăcămintei și încălțămintei efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe doar ca norma este 19 000 ron, sau 4642: Comerț cu ridicata al îmbrăcămintei și încălțămintei cu aceeasi suma.

– Roxana Hudris, poti avea si 3 contracte la internet pentru ca poti spune ca sunt ca si solutie de Back Up, nu cred ca este o piedica in acest sens daca tu folosesti internetul in scopul PFA ului.

Daca livrezi bunuri si servicii catre firme factura si chitanta ori plata prin banca, daca livrezi catre persoane fizice factura si bon fiscal. Daca nu vrei sa folosesti casa de marcat (nu cred ca are sens) faci factura fara chitanta si fie persoana fizica face transfer bancar sau cea mai simpla metoda faci factura fara chitanta si banii incasati ii depui la Banca in contul PFA din partea clientului si scrie depunere fact nr 01. La Banca Transilvania merge rapid aceasta operatiune.

Daca vrei casa de marcat si ai activitate mobile poti lua una cu baterie sa o ti la tine, si emiti factura si bon fiscal fara chitanta sau doar bon fiscal depinde ce vinzi.

aldea.i a scris

intentionez sami fac o pensiune din fonduri euro si cei de la consultanta ma obliga sami fac ori PFA, ori SRL, orice da sa fie firma comerciala.Te rog lumurestema daca eu am PFA dar momentan nu operez ce trebuie sa platesc, cum si ce fel, multumesc anticipat.

Adrian H. a scris

Buna ziua,

Doresc sa devin PFA in turism, sa vand servicii turistice (cazare, pachete, bilete avion, etc.) am studii si experienta in domeniu, intrebarea mea este am nevoie de licenta de turism, de un sediu care sa fie la parter sau etajul 1 conform cu conditiile ce sunt necesare pentru o agentie de turism?

Va multumesc anticipat,

Razvan Radu a scris

Pentru Agentie de Turism trebuie SRL nu PFA, Brevet de Turism pentru Manager in activitatea de turism. Mai multe informatii puteti obtine de la reprezentantul in teritoriu al ministerului sau de la directia din Bucuresti ce se ocupa de Agentiile de Turism.

pistol a scris

va rog sa-mi raspundeti daca pot sa ma angajez cu carte de munca daca sunt studenta la medicina?multumesc anticipat

aldea.i a scris

Eu doresc sa fac o pensiune prin fonduri Euro, iar firma cu care trebuie sa fac contractu de consultanta imi cere sa.mi infiintez firma, iar eu vreau sa stiu ceea ce trebuie sa platesc daca eu pt 2 ani de zile nu fac nik, trebuie sa fac firma asta sau PFA doar pt consultanta, te rog lamurestema, multumesc.

Catalina a scris

Buna seara,

In primul rand doresc sa va felicit pentru efortul depus si pentru raspunsurile concrete si pe intelesul tuturor pe care le oferiti. Din cate pagini am rasfoit pe net, de departe aceasta este cea mai explicita si diversa ca si tematica abordata.
Vreau sa infiintez un PFA in colaborare cu mama mea, mai exact ne gandim la o croitorie (croit, cusut, reparatii, retusuri precum si distribuire a produselor lucrate de noi catre persoane fizice si juridice). Ea este pensionata pe caz de boala, cu drept de munca 4 ore, tot ea are si calificarea necesara si experienta in domeniu (25 ani de munca la Apaca).
Intrebarile pt care am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns, in limita timpului disponibil, sunt:
1. are voie sa fie pfa fara sa ii afecteze pensia? daca da, este limitata la a presta doar 4 h/zi?
2. daca ma inregistrez eu pfa, neavand cunostintele necesare, poate presta serviciile ea sau pentru asta imi recomandati o alta forma de inregistrare?
3. ma pot inregistra eu pfa chiar daca nu am experienta in domeniu? (nu stiu daca pentru activitatea aceasta trebuie calificare specializata, mentionez ca sunt absolventa de facultate.
4. daca imi trebuie calificare, pot opta pentru un curs de croitorie avizat de Ministerul Muncii?
In speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns,

Va multumesc,
Catalina

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

PFA este individual, IF sau AF se poate infiinta cu o ruda de pina la gradul 4.
IF nu poate avea angajati AF poate avea angajati.

In cazul acestei activitati cred ca ai nevoie de calificarea mamei tale o diploma de licenta pe industrie textila te scuteste de asa ceva dar pe alta calificare nu. In plus nu are sens ca mama ta poate munci doar 4 ore daca o poti face tu, acest lucru nu va impiedica sa infiintati un AF sau IF.

Aici sunt normele de venit pentru activitatea de croitorie pozitia 35 in Constanta de exemplu. Sumele difera in fiecare judet pentru Constanta fiind si reducerei pentru partea de participare a mamei tale chiar si a ta.

Daca este pensionata normal la indeplinirea virstei nu sunt probleme pentru pensionarea pe caz de boala poti merge sa intrebi la Casa de Pensii sa vezi ce restrictii are.

Pentru intrebarea 2 raspunsul il poti deduce si tu …..atit timp cit lucreaza acasa si nu la un atelier ca si punct de lucru asemeni unei croitorii clasice cu vitrina la strada.

La intrebarea 3 am raspuns mai sus oricum poti intreba si la ONRC daca in baza diplomei de licenta te poti autoriza pe unul din aceste coduri CAEN
1413 Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte
1414 Fabricarea de articole de lenjerie de corp
1419 Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte și accesorii n.c.a.
9529 Repararea articolelor de uz personal și gospodăresc n.c.a.

Da poti face un curs de croitorie rapid pentru a avea o diploma dar mai intii verifica la ONRC si Casa de Pensii.

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/Normevenit2012/Norme_venit2012.htm

Cosmin a scris

Daca am PFA pot sa-mi cumpar 2 telefoane mobile si sa platesc in locul impozitului care oricum l-as fi platit?

Catalina a scris

Multumesc mult pentru raspunsuri. Mi-am format o idee din tot ceea ce s-a postat aici despre pfa. In cazul in care va trebui sa iau in calcul varianta cu AF, as avea nevoie sa stiu daca eu voi fi reprezentantul legal (nu stiu cat este de corect acest termen) imi pot alege membri din familie pe care sa ii angajez la mine sau ei trebuie sa imi fie ,,parteneri”?
Daca in cazul PFA denumirea este ,,PFA (nume si prenume)” in cazul AF cum este?
AF si PFA isi pot face publicitate prin site-uri, anunturi, flyere la fel ca o SC obisnuita?
Cat si cum plateste contributiile si ce varianta de impozitare poate alege AF? Cum tine contabilitatea?
Pot angaja si din afara familiei?
AF poate incheia contracte de prestari servicii si colaborare atat in calitate de prestator cat si de beneficiar dupa cum doreste?

Cu scuzele de rigoare pentru lista uriasa de intrebari,

Va multumesc pentru informatii,

Catalina

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

La II sau IF pot fi de la 2 membri in sus rude pina la gradul 4 si toti trebuie sa aibe procente de pina la 100 %, unul din membrii este titular, unul poate fi desemnat reprezentant prin procura simpla, iar restul membrii.

AF nu mai exista.
II intreprindere individuala un fel de PFA facut doar de o persoana ce poate avea angajati cu contract de munca
IF intreprindere familiala un fel de AF care nu poate avea angajati cu contract de munca aici pot `muncii` doar membrii IF prin contract de asigurare.

Legat de denumiri la ONR procedura este
Nume Prenume, daca este luat deja Nume initiala tatalui ori a mamei Prenume
La IF si II la fel si se merge pe numele titularului.

Poti face orice activitate pentru care te autorizati la ONRC si iti poti face reclama cum doresti.

Contabilitatea in partida simpla incasari si plati daca optezi pentru sistemul real.

Daca optezi pentru impozitarea la norma fixa http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/Normevenit2012/Norme_venit2012.htm nu trebuie sa mai tii contabilitatea doar evidenta incasarilor.

Contributiile sunt cele clasice la Sanatate si Casa de Pensii.

AF poate incheia contracte de prestari servicii si colaborare atat in calitate de prestator cat si de beneficiar dupa cum doreste?

DA

Mona a scris

Buna seara, bun regasit!
Am revenit cautand cateva informatii referitoare la declaratia 392. As vrea sa aflu daca trebuie sa depun si eu aceasta declaratie, avand in vedere ca am gasit la instructiuni de completare, pe un alt site, urmatoarea mentiune: ”declaratia se completeaza de persoanele impozabile neinregistrate in scopuri TVA, a caror cifra de afaceri este cuprinsa intre 10.000 de euro si 35.000 de euro”. PFA-ul meu este unul micut si nu ma incadrez in aceasta categorie, das vrea sa va rog sa ma ajutati in acest sens – daca trebuie sa depun sau nu declaratia.
Va multumesc frumos,
Mona

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

Eu am depus ieri declaratia 392 si chiar il intrebasem in urma cu 5 minute si pe `patronul` blogului de aceasta declaratie.

Declaratia se depune inclusiv daca ai ZERO ron cifra de afaceri.

Aici ai modelul si instructiunile
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/decl_392B_2011.pdf

De aici se instaleaza programul pentru completarea declaratiei
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/programeutile/DF/df.html

Termenul limita este 29 Februarie 2012.

Exista zvonuri cum ca pentru se doreste depunerea trimestriala in decursul anului.

Ionescu Alexandru a scris

Buna ziua, o intrebare am si eu legata de PFA. Vreau sa imi fac si eu un PFA, pe domeniul Cultura, Arte, am absolvit Facultatea de Muzica, dar nu stiu care este codul CAEN pentru acest domeniu. De asemenea, vreau sa prestez si servicii gen spectacole, sau evenimente(nunti, botezuri, petreceri, etc.). As dori sa mai adaug pe acest PFA si domeniul informatica, IT, dar , de asemenea, nu stiu codul CAEN si nici nu stiu daca e posibil asa ceva. Am absolvit niste cursuri de operator calculator.
Multumesc.

Alex a scris

Buna dimineata,
Sotia mea este in concediu crestere copil pana in iulie 2012. As dori sa stiu daca poata sa deschida un I.I. pana atunci.

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

@ Ionescu Alexandru practic ce doresti sa faci ? Sa canti ?

Pentru partea artisctica sau IT ai diploma de calificare, niste crsuri de operare calculator nu sunt valabile.

Cum am mai spus aici eu raspund din propria experianta, asadar nu sunt nici expert in PFA uri dar nici nu pot ghici problemele voastre. Daca vrei raspunsuri ofera informatii complete si la obiect.

@ Alex cred ca cel mai bine este sa te duci la Fortele de Munca / Casa de Pensii si ei te lamuresc, sa nu cumva sa fie in conflict concediul cu infiintarea unui II chiar daca este doar membru.

antoci iulian a scris

pot infiita pfa sau if cu diploma de electrician ca apoi sa execut si alte lucrari in constructii. multumesc

Ionescu Alexandru a scris

ce pot sa decontez pe pfa, in conditiile in care domeniul de activitate este activitati artistice? Ma intereseaza daca pot deconta telefonul mobil, bonuri benzina? Daca nu ma puteti ajuta, poate stie cineva unde ma pot interesa. Multumesc.

Cristina Alexandra a scris

Buna ziua, am o nelamurire…daca sunt traducator autorizat si lucrez la o firma de traduceri, trebuie sa imi infiintez un pfa? sau doar in cazul in care vreau sa lucrez independent?Multumesc!

Catalin a scris

Buna ziua.
Va rog sa-mi dati si mie un sfat legat de infiintare PFA. Vreau sa infiintez o mica afacere PFA, respectiv servicii de reparatii parbrize (nu montaj), reconditionare faruri, polish, etc. si alte maruntisuri ce tin de cosmetica auto. Ce cod CAEN este corespunzator in acest caz?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

@Cristina Alexandra doar daca lucrezi independent sau daca vrei sa castigi mai multi bani reziliezi contractul de munca si le facturez celor la care lucrezi in prezent.

Catalin pentru Constanta sunt cateva coduri CAEN pentru activitatile de : servicii de tinichigerie, vopsitorie, electricitate auto, spalatorie auto, lustruire si ceruire auto asimilate urmatoarelor coduri CAEN
3312 Repararea mașinilor
4520 Intretinerea si repararea autovehiculelor
8122 Activități specializate de curățenie

Poti opta chiar si pentru impozitarea la norma fixa, suma este cam mare 20 000 ron pe an din care platesti 16 % impozit sau poti activa in sistem real.

robert a scris

eu cresc prepelite si ce ma sfatuiesti sa fac pfa sau alceva pentru a putea face contracte cu magazine alimentare va multumesc si astept raspuns.

carmen a scris

Buna ziua,
Va felicit pentru acest forum pe care tocmai l-am descoperit.
Am o II si nu stiu ce sa fac cu soldul din registrul de casa pe anul 2011. Il iau ca report in 2012? sau nu trebuie tinut un reg de casa? Mentionez ca am cod caen 0149.
Venitul obtinut dupa impozitare se incaseaza de catre titular sau ramane in contul II-lui?
VA multumesc

MONICA a scris

Buna,
interesant sa vad ca exista un „iluminator” in ale P.F.A.-ului :). Felicitari pentru gest…
Problema mea este urmatoarea: Am un PFA (cod CAEN 8559- alte forme de invatamant) prin care vreau sa organizez ATELIERE DE CREATIE (instruire in domeniul artistic pentru copiii si adulti).
Ma dau de ceasul mortii ca nu stiu daca imi trebuie NEAPARAT casa de marcat sau daca nu cumva pot da chitante clientilor/cursantilor mei… !
Intentionez sa inchiriez cate o sala la doua Case de Cultura si sa organizez 1-2 zile/saptamana astfel de activitati. Dupa unii imi trebuie cate o casa de marcat pt. fiecare locatie…, dupa unii nu.

Am dat peste asta:
„Potrivit art. 15 lit. a) din HG 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG 28/1999, republicata, intra sub incidenta prevederilor art. 2 lit. h) din acest act normativ profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implica crearea unei societati comerciale, desfasurate de catre notari, avocati, experti autorizati, medici, experti contabili, contabili autorizati, arhitecti, precum si de alte persoane fizice care presteaza servicii cu caracter profesional in domeniul stiintific, literar, artistic si educativ.”
insa…nu m-a luminat :/

Razvan Radu - Cazare Mamaia Constanta a scris

Poti intreba si la ANAF pe IG Duca daca poti emite factura si chitanta. Daca ei spun ca nu este OK daca spun ca da pentru a nu cumpara o casa de marcat le poti emite clientilor factura fara chitanta iar banii incasati ii depui in contul dau bancar in numele lor.

MONICA a scris

Multumesc frumos, Razvan
E buna ideea sa-i pun pe clienti sa depuna plata in cont(sau sa-i depun eu pt ei..), insa am inteles ca nu-i voie sa faci factura catre persoane fizice !?

Sorina a scris

Buna ziua, am tot cautat informatii si nu m-am lamurit cum sa procedez sa imi fie mai bine. Abia mi-au iesit actele de pfa – maseur, am pus sediul pe apartamentul in care locuiesc. As vrea sa imi desfasor activitatea in 2 spatii, la doua centre de fitness din oras. Nu poate fi vorba de sedii secundare, ca e doar temporar. Ce fel de contract ar trebui sa inchei cu societatile care detin salile ca sa fiu in regula si sa nu ma complic? Clientii practic ma platesc pe mine si eu doar inchiriez un mic spatiu.

p.a. a scris

ma gandesc impreuna cu un prieten sa facem un mic bishnitz.
intrebarile ar fi:
daca facem pfa pe numele lui, care e si angajat la o firma cu norma intreaga..inteleg ca eu trebuie sa fiu inregistrat ca angajat la pfa? trebuie sa’mi ofere un salariu minim?
ce taxe trebuie platite ca si angajator?

Razvan Radu - Cazare Mamaia Constanta a scris

@ Sorina cea mai simpla varianta pentru tine este sa ai activitatea la beneficiar, pentru acest lucru nu trebuie sa deschizi punct de lucru si nuai nevoie de contract, practic factura pe care o emiti este considerata contract sau comanda data de client

@p.a tu cu un prieten nu poti face un pfa sau if pentru ca nu sunteti rude un SRL este singura varianta daca vrei sa fiti asociati.

Daca vrei sa fi angajatul lui se poate face pe PFA ul lui.

Comentariile sunt închise

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter