Electronica

Când eram mic – adică până pe la 13-14 ani – eram pasionat de electronică. Îmi plăcea să meșteresc diverse montaje, mai simple sau mai complexe, mau utile sau mai puțin utile, funcționale sau nu. Azi, uitându-mă pe forumul electroniștilor am realizat o chestie care nu știu dacă e de bine sau de rău.

În urmă cu 10-15 ani, procedeul prin care realizai un cablaj (PCB pentru cei mai tineri) era următorul:

  • Luai schema și te apucai să desenezi cablajul. Cu atenție să nu intre în rezonanță (dacă era montaj radio; parcă așa se numea), cu atenție să intre componentele bine și altele asemenea;
  • Ojă pictată pe o placă de cupru.  Cât m-am luptat cu mama pentru ojă… numai eu știu :w00t:
  • După ojă, a venit rândul bitumului diluat în acetonă sau benzină (nu îmi aduc aminte exact). Nu mă mai certam cu nimeni dar smoala era cam greu de găsit;
  • Colofoniu dizolvat în spirt. Și aici m-am oprit.

Pe lângă problemele întâmpinate la pictat (care dura o veșnicie și era un chin la trasee înguste), erau probleme și cu componentele. Țin minte că la singurul magazin de profil din oraș – Electro Dioda – nu se găseau rezistori. De niciun fel!

Acum vreo cinci ani, procedeul prin care se realiza un cablaj era următorul:

  • Pe o hârtie specială (press & peel) se scotea cablajul la imprimantă (!!!) laser. După aceea, cu fierul de călcat încins și cu puțină atenție lipeai desenul pe aceeași placă de cupru.

În acest stadiu, realizarea desenului se realiza cu programe specializate (Orcad, Eagle, etc) ce aveau o librărie enormă de componente ce îți permiteau să dimensionezi PCB-ul exact cum trebuie.

Fie că se picta fie că se imprima, placa de cupru se scufunda în clorură feerică iar în câteva minute rămânea doar circuitul propriu zis. Mai rămânea problema găurilor: cu un șpiral de 0.8 și o bormașină suficient de mică pentru a fi ușor manevrabilă, trebuia să dai niște găuri perfecte.

În ziua de azi, electronica (hobby) înseamnă : printezi circuitul, bagi placa pe CNC, corodezi circuitul și… Te poți apuca de lipit componente. Componente de toate felurile (de SDS-uri auzisem doar în cărți, de PIC-uri nu auzisem până acum vreo 3-4 ani), găsești să cumperi stații de lipit, o sută de mii de feluri de instrumente și altele asemenea. Sunt costisitoare, ce-i drept, dar… Ușurează enorm lucrul.

Spuneam la început că nu știu dacă e de bine sau de rău. De ce? Păi.. Celui ce realizează montajul nu-i revine decât meritul că a reușit să lipească toate componentele corect. Dacă m-aș apuca iar de lipituri, nu cred că mi s-ar părea la fel de atractiv. Poate sunt old school, poate sunt nostalgic, poate nu am evoluat… Dacă sunt printre cititori electroniști și sunt și mai bătrâni în meserie, mi-ar place să le citesc părerea.

14 Comentarii

Eugen a scris

Da, nu era neaparat vorba de ce realizai ci mai ales cat te „chinuiai” sa il termini. Cate amplificatoare audio inca mai am prin podul casei pe la tara, unde in fiecare vara cativa ani am tot experimentat!

Cea mai mare realizare in domeniul electronicii a fost un emitator radio FM cu care am reusit sa bat cam jumatate din catunul bunicilor.

PIC-uri nu am folosit niciodata, cand devenisera populare deja eram prea ocupat ca sa mai ma ocup de electronica, iar apoi un PIC si cateva componente statice nu e chiar atat de fun cat un amplificator audio cu 10 tranzistoare, nu? Ma rog, asta pentru noi, astia mai batrani. ;))

Metal a scris

Si eu am avut pasiunea asta multi ani. Doar ca mi se pare inutila in momentul de fata, cu exceptia depanarilor de orice fel.
Si pt domnul de mai sus, eu faceam decodoarele pe banda rulanta (toate fara pcb, de fapt era doar cutia metalica, componentele fiind fixate in jurul bobinei). Era prima mea sursa de venit ce ajungea la valori frumusele.
Pentru cei 15 ani ai mei eram foarte incantat si captivat. Am aprofundat domeniul si chiar visam la o cariera. Apoi mi-am luat un calculator serios si mi-a trecut :D .

Vasile a scris

Ca sa faci un cablaj pe CNC trebui in primul rand sa iti faci un cnc sau sa il cumperi, la cat costa acuma piesele pentru ele e la indemana oricui.

Deci ca sa faci un cabla cum ziceam ai nevoie de un cnc, un soft de proiectat cablaje cum ar fi Eagle si un soft care comanda CNC-ul mai precis Kcam, l-am ales pe asta din motivul care il voi expune mai jos

Deci faci cablajul in eagle unde exporti fisierul in format Gerber pentru placa si Excelon pentru gauri, aceste fisiere le recunoaste nativ Kcam(de asta l-am ales).
Fixezi placuta pe masa masinii si ii dai prima data Gerberul sa frezeze traseele iar dupa asta importi fisierul pentru gauri fara sa misti placa si ii dai sa o gaureasca.

Cu cat turatia motorului care face frezarea si gaurirea este mai mare cu atat cablajul finit va iesi mai frumos dar trebuie sa folositi scule din carburi pentru ca nu merge cu freze din otel rapid, de fapt merge dar in 5 minute sa tocit…

Spor la treaba !

dAImon a scris

daca ai transplanta nostalgia in domeniul PCurilor, mie ar trebui sa-mi fie dor de QBasic :)

defapt, imi ESTE dor de limbajul ala, doar ca nu poti crea o aplicatie cu meniuri si butoane in 5 minute, asa cum fac cu C#.

partea buna este ca urmatorii kinderi pasionati de electronica vor avea la dispozitie scule mai bune si vor face chestii mai complicate direct.

Staicu Ionuț Bogdan a scris

daca ai transplanta nostalgia in domeniul PCurilor, mie ar trebui sa-mi fie dor de QBasic :)

Mie de HC-uri și BASIC :w00t:

partea buna este ca urmatorii kinderi pasionati de electronica vor avea la dispozitie scule mai bune si vor face chestii mai complicate direct.

Da mă, dar așa cum zicea și Vasile mai sus, kinderul nu mai face nimic altceva decât sa lipească piesele. Nu știu dacă știi tu, dar erau niște montaje de la IPRS pe care nu trebuia decât să le lipești. Durau MAXIM jumătate de oră să le faci și mergeau 100%. Aia nu se numește electronică. Ăla e deja LEGO ;)

v3l0 a scris

Pana la urma, fara sa atentez la mandria „batranilor”, electronica nu este montatul chestiilor dupa o schema, aia numindu-se bricolaj sau ceva de genul… Electronica cred ca este chestia ce naste schemele, inspiratia si stiinta de a calcula si crea ceva nou, chiar daca nu este 100% creatia proprie.
Mmmmm?!?

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter