Îți plac produsele naturale?

Cum ar fi… Laptele și tot ce se face din lapte. Dacă da, răspunde-mi te rog la o întrebare: cât de natural crezi că este laptele dintr-o cutie pe care scrie că se păstrează la temperatura mediului ambiant (max 32°C) iar data expirării este pe la sfârșitul lui septembrie (noi fiind în iulie!) ?

Este valabil și pentru restul de lactate ambalate…

Și dacă tot (n-)ai răspuns la asta, îți mai pun o întrebare: Cât de naturală crezi că e smântâna ambalată (Danone și restul) care nu se omogenizează cu ciorba oricât de mult ai amesteca ?

Întreb și eu din strictă curiozitate, pentru că, acum vreo 10-15 ani, când mă duceam pe la bunici, laptele trebuia consumat în maxim două zile iar iaurtul era de preferat să fie consumat în aceeași zi…

14 Comentarii

v3l0 a scris

O serie de emisiuni televizate au avut „tupeul” sa ne arate cum produsele astea „imortale” nu sunt tocmai OK.
Daca vorbim de lapte problema se complica si ramifica inimaginabil.
Peste 50% din oameni au intoleranta la lactoza dar nu stiu asta, unii consumand lapte zilnic. Exista o regula care spune ca nici o fiinta n-ar trebui sa bea laptele altei specii. In special sugarii ar trebui feriti cat mai mult posibil de un lapte din comert in timpul cresterii.
Hai sa vorbim de calitate. Tot „tupeistii” de la TV, unii nutritionisti de o viata, altii chiar producatori, atrag atentia ca laptele natural pune diverse probleme.
Colectarea – fabricile de lapte prefera sa colecteze lapte de la ferme si gospodarii vizitate si aprobate. De multe ori laptele natural din ograda lui nea Gheorghe, care nu stie ca galeata trebuie spalata si toate butoaiele, canistrele etc trebuie sa fie speciale si igienizate in mod special, poate sa fie infestat din momentul zero cu bacterii si impuritati. Unii tarani (atentie! oameni de la tara, nu marlani de mall) filtreaza laptele prin diverse metode, „filtrele” alese de ei fiind materiale ce nu se adreseaza mediului alimentar. Filtrarea cu tifon medical poate fi periculoasa desi multi nu realizeaza, majoritatea bandajelor fiind igienizate cu diverse substante, unele fiind chiar impregante cu antibiotice.
Antibioticele, fie din procesul de filtrare, fie din tratamentul vacutei, nu au ce cauta in laptele trimis la producator. Acest lucru este cunoscut si respectat de ferme, dar nu vreau sa stiu ce se intampla in micile gospodarii.
De asemenea, de la vaca la vaca, oaie la oaie si capra la capra, calitatea laptelui variaza puternic, fabricile mai exclusiviste de lapte, inghetata si alte produse alegand in urma rezultatelor cate un grup de vaci dintr-o ferma pentru poducerea laptelui destinat diverselor scopuri (consum, inghetata, praf etc).
Ma opresc aici si va mai spun si altele daca observ interes.

YoYo a scris

Păi da, laptele de la bunici sau de la mătușa de la țară conține inevitabil bactrii, provenind din aer, din recipientul in care este păstrat, de la tifonul cu ajutorul căruia este filtrat etc. Aceste bacterii ii produc fermentarea in scurt timp, mai ales daca nu este fiert. Ei, prin fierberea normală nu se distrug toate bacteriile, lucru care se intampla atunci cand il pasteurizează ei la temperaturi ridicate. Cred ca aceasta este explicația. Mi-am pus și eu intrebarea cu ceva timp în urmă.

v3l0 a scris

Bacterii diverse exista si nu sunt neaparat nocive, multe dintre ele fiind „rezolvate” de sistemul imunitar uman fara probleme daca produsele sunt consumate chiar si neprelucrate in timpul lor de consum stiut din batrani.

v3l0 a scris

@marius512 – din cauza ta plateste ionut 5 lei in plus la doctorul de familie.
tot pt marius512: daca traiai pe vremea lu’ Nea Nicu aveai poarte de soia de-ti iesea prin pori, pacat ca nu aveai si ocazia sa scapi de ea. Acuma ca avem de toate in orice forma…cum dracu se face ca unii aleg numai cacaturi si le baga in ei?!? (sau le asculta…. vezi manelistii…. dar aia-i alta poveste).
Ce cacat mah? Suntem in Matrix? mancam aceeasi substanta, SOIA, dar ii spunem, dupa caz, lapte, sschnitzel, branza… v-ati tampit in pula mea?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
Si ca sa nu fiu un mare ipocrit, am halit niste schnitzele de soia, n-au fost rele…darnici schnitzele n-au fost si in nici un caz nu m-au incurajat sa teste branza, laptele si alte balarii din soia.
Geez…. o parte din idiotii de p-aici scot ce-i mai rau din mine!

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter