Cum ar fi… Laptele și tot ce se face din lapte. Dacă da, răspunde-mi te rog la o întrebare: cât de natural crezi că este laptele dintr-o cutie pe care scrie că se păstrează la temperatura mediului ambiant (max 32°C) iar data expirării este pe la sfârșitul lui septembrie (noi fiind în iulie!) ?
Este valabil și pentru restul de lactate ambalate…
Și dacă tot (n-)ai răspuns la asta, îți mai pun o întrebare: Cât de naturală crezi că e smântâna ambalată (Danone și restul) care nu se omogenizează cu ciorba oricât de mult ai amesteca ?
Întreb și eu din strictă curiozitate, pentru că, acum vreo 10-15 ani, când mă duceam pe la bunici, laptele trebuia consumat în maxim două zile iar iaurtul era de preferat să fie consumat în aceeași zi…
In toate produsele lactate se adauga o cantitate foarte mica de cianura, altfel s-ar strica in max 2 zile …
Man, laptele ala E natural dar a fost supus procesului de pasteurizare care implica numai caldura (intensa si ptr foarte scurt timp), nu are nimic de a face cu conservantii.
UHT nu e pasteurizare
http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra-high-temperature_processing
sunt de acord cu tine dar… ce vrei sa faci, sa te apuci de crescut vaci ca sa ai lapte si smantana naturala? cred ca stii cat de greu e
si apoi, nu cred ca e chiar foarte daunator, eu laptele il pastrez in frigider nu la temperatura camerei.
exista piete in care taranii sunt lasati sa-si vanda produsele agroalimentare. si alea sunt 100% naturale
O serie de emisiuni televizate au avut „tupeul” sa ne arate cum produsele astea „imortale” nu sunt tocmai OK.
Daca vorbim de lapte problema se complica si ramifica inimaginabil.
Peste 50% din oameni au intoleranta la lactoza dar nu stiu asta, unii consumand lapte zilnic. Exista o regula care spune ca nici o fiinta n-ar trebui sa bea laptele altei specii. In special sugarii ar trebui feriti cat mai mult posibil de un lapte din comert in timpul cresterii.
Hai sa vorbim de calitate. Tot „tupeistii” de la TV, unii nutritionisti de o viata, altii chiar producatori, atrag atentia ca laptele natural pune diverse probleme.
Colectarea – fabricile de lapte prefera sa colecteze lapte de la ferme si gospodarii vizitate si aprobate. De multe ori laptele natural din ograda lui nea Gheorghe, care nu stie ca galeata trebuie spalata si toate butoaiele, canistrele etc trebuie sa fie speciale si igienizate in mod special, poate sa fie infestat din momentul zero cu bacterii si impuritati. Unii tarani (atentie! oameni de la tara, nu marlani de mall) filtreaza laptele prin diverse metode, „filtrele” alese de ei fiind materiale ce nu se adreseaza mediului alimentar. Filtrarea cu tifon medical poate fi periculoasa desi multi nu realizeaza, majoritatea bandajelor fiind igienizate cu diverse substante, unele fiind chiar impregante cu antibiotice.
Antibioticele, fie din procesul de filtrare, fie din tratamentul vacutei, nu au ce cauta in laptele trimis la producator. Acest lucru este cunoscut si respectat de ferme, dar nu vreau sa stiu ce se intampla in micile gospodarii.
De asemenea, de la vaca la vaca, oaie la oaie si capra la capra, calitatea laptelui variaza puternic, fabricile mai exclusiviste de lapte, inghetata si alte produse alegand in urma rezultatelor cate un grup de vaci dintr-o ferma pentru poducerea laptelui destinat diverselor scopuri (consum, inghetata, praf etc).
Ma opresc aici si va mai spun si altele daca observ interes.
Păi da, laptele de la bunici sau de la mătușa de la țară conține inevitabil bactrii, provenind din aer, din recipientul in care este păstrat, de la tifonul cu ajutorul căruia este filtrat etc. Aceste bacterii ii produc fermentarea in scurt timp, mai ales daca nu este fiert. Ei, prin fierberea normală nu se distrug toate bacteriile, lucru care se intampla atunci cand il pasteurizează ei la temperaturi ridicate. Cred ca aceasta este explicația. Mi-am pus și eu intrebarea cu ceva timp în urmă.
Bacterii diverse exista si nu sunt neaparat nocive, multe dintre ele fiind „rezolvate” de sistemul imunitar uman fara probleme daca produsele sunt consumate chiar si neprelucrate in timpul lor de consum stiut din batrani.
Prefer sa cumpar de la tarani, bine-nteles nu totdeauna, dar cand am timp, merg la piata… Produsele din supermarket-uri nu cred ca mai sunt „originale”.
Cred ca un inlocuitor bun ar fi laptele de soia. Voi ce ziceti? Cine stie ce boli m-ai au si animalele si cat o fi perioada de incubatie,asa cum s-a-ntamplat in cazul cu prionii.
@marius512 – din cauza ta plateste ionut 5 lei in plus la doctorul de familie.
tot pt marius512: daca traiai pe vremea lu’ Nea Nicu aveai poarte de soia de-ti iesea prin pori, pacat ca nu aveai si ocazia sa scapi de ea. Acuma ca avem de toate in orice forma…cum dracu se face ca unii aleg numai cacaturi si le baga in ei?!? (sau le asculta…. vezi manelistii…. dar aia-i alta poveste).
Ce cacat mah? Suntem in Matrix? mancam aceeasi substanta, SOIA, dar ii spunem, dupa caz, lapte, sschnitzel, branza… v-ati tampit in pula mea?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
Si ca sa nu fiu un mare ipocrit, am halit niste schnitzele de soia, n-au fost rele…darnici schnitzele n-au fost si in nici un caz nu m-au incurajat sa teste branza, laptele si alte balarii din soia.
Geez…. o parte din idiotii de p-aici scot ce-i mai rau din mine!
Ca si alternativa pt. laptele de vaca, mai ales pt cei „50 la suta” in care ma cuprind si eu, oare care ar fi solutia?
v3l0: te-au angajat boii de la nestle, care pretind, mai nou, că au creat un lapte PRAF mai „natural” decât cel creat de vaci???
@mifty – cred ca ai citit printre randuri sau esti idiot. Pacat, ca ai postat si bine cateodata.