Sunt eu un maniac? Poate că da…

Asta așa, că tot iese albumul BUG mâine… Dar nu e vorba de mașini d’alea de stradă ci d’alea de birou. Unii le mai numesc PC-uri, deși este un nume puțin nepotrivit pentru puterea ce se ascunde sub carcasă.

Orice posesor de PC-uri indiferent că își folosește bestia decât pentru winamp și messenger, se joaca ultimile jocuri apărute la detalii și rezoluție maximă sau face randări 3d este obsedat de viteză. Toată lumea știe că cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Din fericire, majoritatea componentelor unui calculator (fie server, fie workstation) au evoluat suficient de mult pentru a-i putea satisface pe cei mai pretențioși utilizatori. Din nefericire însă, una din componentele de bază ale unui PC oprește incredibil de mult din performanțele acestuia. Hard disk-ul.

Au apărut memorii RAM cu rate de transfer de ordinul a zecilor de GB. Au apărut plăci video care mai de care mai rapide. Au apărut procesoare de 3-4 GHz (fără overclock!). Plăci de bază cu tot felul de optimizări. Cu toate astea, datorită axării pe o anumită tehnologie (veche de vreo 20-30 ani, poate chiar mai mult), s-a cam bătut pasul pe loc cu hdd-urile.

De curând (1-2 ani) însă a apărut o alternativă la hdd-urile clasice, la un preț accesibil (dar de capacitate mult mai mică): SSD-urile. Am scris acest post după ce și-a luat tizul meu un astfel de „disc”. Instant am avut o idee: cum s-ar mișca astfel de unități în RAID? :naughty:

Din fericire pentru portofelul meu, s-au gândit și alții la asta. Uite ce a ieșit:

Enjoy!

:inlove:

9 Comentarii

Miorlaupufos a scris

Probabil ca da. Dar nu pentru postul asta, ci pentru celalalt, cu Vodafone. Sistemele lor de billing si de filtrare a unor date nu-s asa de bine strunite, si de-aia apar balarii de genul. Doar nu-ti imaginai ca toata corespondenta o realizeaza manual doi-trei Gigei care iau la purecat cnp-urile oamenilor.

v3l0 a scris

baaaaaaaaaaahhhh… uitandu-ma la asta… nush de ce da’ mi-am amintit de filmuletele cu demo-uri la BeOS pe care le-am vazut de mult de tot.
Deci tot, dar absolut tot ce ruleaza pe PC este efectiv nenorocit de polizoarele alea nenorocite… nu-mi vine sa cred…
Chiar si un sfert din performanta de acolo (6 hdd-uri), cred ca mi-ar schimba experienta traita in fata pc-ului complet.
Oare viteza asta ne-ar scapa de erori de Win sau ar adauga unele noi si nevazute?!?
La un Apple poti conecta 24 de SSD-uri?!? ca daca nu… e o zi destul de trista pt ei.

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Chiar si un sfert din performanta de acolo (6 hdd-uri), cred ca mi-ar schimba experienta traita in fata pc-ului complet.

Chiar și cu un SINGUR ssd se văd performanțele (caută pe youtube hdd vs ssd și o să înțelegi)

La un Apple poti conecta 24 de SSD-uri?!? ca daca nu… e o zi destul de trista pt ei.

Teoretic se poate conecta și la un mac pro câteva controllere raid. Practic… Nu știu.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter