Taxa pe taxă

În urmă cu vreo două-trei săptămâni am cumpărat câteva LED-uri de pe Ebay (din Hong Kong). D’alea luminoase, de 17.000 mcd. Am luat vreo cinci… sute, deoarece le-am luat la un preț mai mult decât ok, comparativ cu ce avem în ro: 20$- 500 bucăți. Și încă 20$ transportul. Am luat din două locuri, prin urmare mi-au venit două colete. Evident, trebuia să mă duc la Oficiul Poștal Vamă să le ridic. Întâmplările au fost cam așa…

Primul colet.§

Fiind prima dată când primesc un colet extern (aparent coletele de la Amazon nu sunt colete, ci plicuri, deci nu intră în categoria asta :| ) n-am știut că trebuie să mă duc cu invoice-ul de la Paypal. Tipul de la vamă care completa hârtiile era cam tâmpițel și nu m-am putut înțelege cu el sub nicio formă. Prin urmare am tras o fugă până la Despina și am pus invoice-urile pe stick. Deoarece imprimanta ei cântă ca o lebădă…

Mă duc eu cu stickul la tâmpițelul de mai sus, îi explic situația și îi zic că am invoice-urile pe stick și îi arăt stick-ul. Aveam stick-ul într-o mână și telefonul în cealaltă mână. Știi ce m-a întrebat?

– Stick-ul se bagă în telefon?

I-am explicat în termeni foarte simpli (aveam stick-ul într-o mână și îi gesticulam cum se înfige în pc-ul din fața lui) care e treaba cu stick-ul. Fără succes. Este nevoie de foaie. You fucking fuck! Protejăm natura! Oricum pe invoice-ul ăla pot să pun orice sumă vreau eu!!!

Am intrat la vameș, i-am explicat situația și i-am zis că oricum mai vine un colet în câteva zile și, dacă vrea neapărat, mă poate taxa atunci. Omu’ s-a minunat de grămăjoara de LED-uri, s-a scărpinat voinicește după ureche (trebuie să recunosc, în momentul ăla am făcut un pas în spate; de păduchi n-am nevoie!) și mi-a zis:

– Păi dacă n-ai factură… Nu pot să te vămuiesc. Vedem noi data viitoare.

Yeee, prima tranșă de LED-uri. 200 bucăți. Le aveam în mână și mă îndreptam spre casă…

Al doilea colet.§

Fiind a doua oară când primesc un colet extern, deja știam care e mersul. Îmi printez de acasă invoice-ul de la Paypal și mă duc mintenaș spre Oficiul Vamă. Același tâmpițel. Îi dau avizul și foarte mândru de mine, îi întind și foaia de la Paypal. Victorieee!! Totul e ok, nu mai comentează, nu mai trebuie să-i dau explicații.

La vameș însă, am aflat următoarele:

  • Taxa de vamă se calculează în funcție de invoice. Dacă nu ai așa ceva, se face o comparație cu o listă de prețuri dintr-un caiet. Dar e bine să o ai. Mai ales că, în cazul Paypal, acest invoice îl poți modifica :drac:
  • Taxa de vamă se calculează în functie de prețul total de pe invoice. Dacă pe invoice e scris și prețul transportului, you are screwed!
  • Taxa de vamă se aplică indiferent dacă primești cadou sau cumperi un produs. Diferența este că la un cadou ai scutire de vamă de 40€ (sau USD, nu mai știu), iar la un produs cumpărat doar de 10€/$.
  • Dacă ai un produs pentru care nu ai factură și nici nu este în caiețelul magic… E nasol. Se păstrează produsul în vamă până se evaluează, după care plătești vama și primești produsul.

Evident, de această dată n-am mai scăpat. A trebuit să plătesc vamă. 11 lei.

La un moment dat, vine tâmpițelul de mai sus în biroul vameșului și întreabă: „tăiați chitanță?”. Primind un răspuns afirmativ, îmi zice:

– Trebuie să plătiți o taxă de 2.2 lei

– Asta e chitanță pentru [prima] chitanță? Întreb eu, FOARTE nedumerit….

– DA! Îmi răspunde el, vizibil mândru de ceea ce face.

– Și… Trebuie să plătesc și o a treia chitanță pentru chitanța aceea? Că nu am prea mult timp la dispoziție.

– Ah, nu, doar asta, îmi răspunde, apucându-se sârguincios de scris.

Îi dau vameșului 11 lei (am considera o sumă justă, mai ales că la primul colet n-am plătit nimic), tâmpițelului 2.2 lei (sume FIXE!), îmi iau cele 300 LED-uri și 600 rezistențe (da, ăștia mi-au dat și rezistențe pentru 5 și 12 V :D ) și plec. La ieșire observ noua ușă din PVC, cu geam termopan, proaspăt montată. Care în urmă cu doar câteva zile nu era acolo…

21 de Comentarii

Miorlaupufos a scris

Dom’le, dar circotas mai esti. Dupa ce ca ai platit numai 11 RON mai faci si gatzi ca ti-au pus aia taxa peste taxa. Daca-ti scapau 2 lei din buzunar sint sigura ca nu te mai ofticai atit.

Si daca ajung prin Constantza si vad un individ cu o geaca decorata cu led-uri, in incercarea disperata de a lansa un nou trend, pot sa fiu sigura ca tu esti ala?

Staicu Ionuț Bogdan a scris

și ăla se jura că el le primește la 1,50 bucata, că cică practic moare de foame cu “afacerea” lui :)) ))

Dă-i mă în căcat… Dacă 100 leduri (de 17k mcd!!!!) costă 3$, imaginează-ți cât costă alea „normale” de 1000mcd (sau cât naiba au). Și gândește-te că îți fac și discount dacă iei în cantități mari (gen 10k bucăți). Oare dacă mă duc la dina sau la dioda să le vând 400 leduri, cât iau pe ele? :w00t:

Razvan Radu a scris

Sincer nu are legatura taxa vamala cu usa de termopan pentru ca

– cei de la Vama sint musafiri acolo sediul este al CN Posta Romana (se vede asta dupa cum este decorata sala)

– poate o firma tare din Bucuresti a prins un contract pe toata tara si schimba la toate Oficiile Postale usile

– de LCD ul de pe perete de ce nu spui nimic acolo trebuiau sa fie niste reclame pentru care unii platesc si pentru care unii uita sa dea drumul la LCD, iar la un Oficiu din Piata Ovidiu an vazut acelasi LCD cu reclamele curgind pe el dar pus pe MUTE ca o durea pe tanti capul de la zgomot

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter