Freelance – Reversul Medaliei

Majoritatea spun despre freelanceri că au un „job” perfect, că sunt proprii lor șefi, că își fac singuri programul, câștigă mult, etc. Care sunt miturile? Care este adevarul? Cât de bine este?

Mi-am propus să mă joc puțin de-a „MythBusters”. Iată ce a rezultat:1. Îțî faci propriul tău program

Adevărat, dar trebuie să muncești susținut; două ore pe zi nu sunt suficiente. Cel puțin nu la început, fiind necesare 6 ore sau chiar mai multe pentru ca la sfârșitul lunii să îți poți plăti liniștit facturile. În plus, un deadline este totuși un deadline, indiferent că lucrezi acasă sau te duci la sediul unei firme.
2. Ești propriul tău șef.

Din nou, e cât se poate de adevărat. Dar dacă nu ești perseverent, capabil de automotivare și organizat nu ai prea multe șanse.
3. Câștigi mai bine decât dacă ai fi angajat.

În funcție de cum combini regulile de mai sus, poate fi adevarat sau fals. Totuși, un freelancer care nu are un furnizor constant de proiecte, nu poate fi sigur de câștiguri sau de volumul de muncă. Poate avea o lună plină iar următoarele două luni să nu facă nimic.

Lucrezi într-o firmă. Când trebuie să te gândești serios dacă e mai bine să lucrezi acasă ?

– Nu lucrezi doar pentru clienții firmei. Lucrezi și pentru clienții tăi

– Clienții tăi nu sunt ocazionali

– Îți poți impune un program de lucru

Avantajele de a fi freelancer (și chiar a trăi din asta, nu pentru câteva săptămâni) se cunosc destul de repede:

– nu trebuie să anunți șefii dacă nu poți să lucrezi într-o zi (ex. probleme de sănătate)

– lucrezi acasă. Desigur, pentru unii, acest lucru poate fi o problemă, mai ales dacă sunt copii în casă sau o soție cicălitoare :D

– îți poți lua oricând o vacanță, oricât de lungă (desigur, dacă îți permiți acest lucru :P )

Deocamdată este suficient. Puteți comenta dacă considerați că am omis ceva.

12 Comentarii

Mitza a scris

Corect …. conectat la internet pur si simplu nu ai cum sa te plictisesti, daca stii sa il utilizezi cum trebuie.Ba chiar te face sa te gandesti ca viata e mult prea scurta pentru tot ce ai vrea tu sa faci.

Apropo ti-as sugera un post in care sa ne povestesti cum au fost primi tai pasi in lumea asta a freelancerilor, plus cateva sfaturi pentru cineva care ar dori sa porneasca in acest domeniu.Un astfel de articol ….. sunt sigur ca si semnatura va fi preluat de cateva siteuri de stiri, daca e scris cum trebuie.

skid a scris

Asa e, dar in sitiatia mea de fata nu am de ales. N-am nici 18 ani si nici n-am terminat liceul, deci nu am unde sa ma angajez oricum. :D
Oricum, macar pentru inceput, e bine sa lucrezi ca freelancer, ca sa-ti faci un portofoliu si niste cunotinte mai aprofundate, sa te poti angaja direct la o firma mai respectabila, decat sa lucri la o firma jalnica.

add a scris

mda, insa colectivul poate fi si un plus, socializezi, mai vezi si alti oameni decat aia din iconitele de la mesinger, mai o gluma, daca ai nevoie de ajutor si ai pe cineva mai esperimentat pe langa tine poti scuti si o zi de google si incercari.

Oricat ti-ai impune tu programul n-o sa te trezesti la 8. O sa ajungi sa pierzi noptile si sa dormi ziua mai mult ca sigur.

Dupa parerea mea muncesti mai mult ca freelancer decat ca angajat, dar si satisfactiile materiale sunt mai mari.

Ca angajat ai ocazia sa lucrezi si la proiecte mari la care n-ai avea cum sa lucrezi ca freelancer.

etc

Stefan a scris

Nu e deloc distractiv sa lucrezi ca freelancer. Situatii fericite pot fi (sa ai clienti care sa apleze la tine constant sper exemplu, dar de obicei la prima oferta mai buna financiar pentru ei dispar), dar la fel de bine pot ajunge „la faliment”.

Faza cu „propriul tau sef” poate fi cat se poate de auirea. Am patit sa pierd cateva proiecte pentru ca m-am prins cu alte chestii (facultate, prieteni, etc) si nu am investit destul timp in ele. Eu ma multumesc cu proiecte mici, de unde scot profit imediat, dar care … desigur stiti ca pleaca la fel de repede pe tot felul de nimicuri. E mult mai interesant lucrul in echipa, satisfactiile mai mari (nu neaparat cele materiale). Am avut ocazia sa lucrez la cateva proiecte in echipa si mi-a placut.

Sunt parti bune, dar si parti rele … depinde de fiecare.

ionutzb a scris

până acum, add a fost singurul care a găsit un argument „împotrivă”: colectivul :)
este singurul lucru pe care nu îl poți avea acasă.
Iar referitor la program, eu, spre exemplu, mi-am propus să lucrez constant cel puțin șase ore pe zi și cel una-două zile pe săptămână liber. De cele mai multe ori reușesc :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter