Freelancer.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a fi freelancer?

1) Curaj! Asta e cel mai important. Să ai curaj și să admiți că este posibilitatea ca la sfârștiul lunii să ai cheltuieli mai mari decât încasări. Desigur, asta depinde foarte mult de următoarele puncte.

2) Vinde-te! Nimeni altcineva în afară de tine nu e de vină că nu ai un preț bun. Ca în orice alt domeniu de vânzări se aplică regula „nu e prost cel care cere. E prost cel care dă”. Doar că reciproca „nu e prost cel ce oferă, e prost cel ce acceptă” se potrivește mai bine. Trebuie să fii un bun agent de vânzări ;) Unde te poți vinde? Rentacoder, Getafreelancer, Elance, Guru, etc. Site-uri sunt o mulțime, la fel și proiecte. Trebuie doar să știi să te vinzi.

2.1) Refuză! Chiar dacă pare greu de crezut, mulți nu știu să refuze. Mai bine spus, nu știu când să refuze. În momentul când nu știi să refuzi, te implici în proiecte unde nu poți face față. Ambele părți vor avea de pierdut. Iar asta nu e bine.

3) Organizează-te! Degeaba știi să te vinzi dacă nu ești capabil să îți organizezi timpul astfel încât nu poți duce la bun sfârșit proiectele. Sau dacă lucrezi 20 ore/zi în continuu. Andrei Gheorghe a scris un articol foarte bun despre organizarea proiecteleor.

4) Respectă și mulțumește clientul! Chiar dacă pare o regulă aiurea, mulți uită de aceste aspecte importante. Nu trebuie să faci treabă de mântuială, nu trebuie să amâni clientul, nu trebuie să-l eviți. Nu trebuie să ai proiecte cu care ți-ar fi rușine datorită calității slabe a lucrării.

5) Documentează-te! Programator sau designer, documentează-te! Vezi „ce se poartă”. Ce e la modă în materie de design. Ca programator încearcă să înveți tot timpul lucruri noi. Nu există niciun profesionist ce ar putea spune la un moment dat: „băi, io știu totul în limbajul X. Sau programul Y. Gata, nu mai am ce să învăț”. Eu, de exemplu, fac de ceva timp webdev și aș putea considera că sunt la un nivel avansat. Dar, cu toate astea, săptămânal găsesc câte ceva ce mă face să zic: heeey, asta nu știam cum se face! Zece minute/zi. O oră/zi. Citește bloguri, vezi ce se discută, ce e nou în domeniu. Încearcă tot timpul să mai faci un pas spre cunoașterea absolută. Desigur, această regulă se aplică și pentru cei ce sunt angajați :P

6) Nu te plafona! Încearcă tot timpul să faci ceva mai mult decât ai făcut la lucrarea anterioară. Provoacă-te singur, îndrăznește să lucrezi la un proiect ce pare greu! Astfel vei învăța tot timpul lucruri noi sau vei putea pune în aplicare ce ai învățat documentându-te.

Ești încă nehotărât, nu? Tot Andrei Gheorghe a scris ceva ce te-ar putea ajuta să te hotărești mai repede. În plus, eu aș putea adăuga la avantaje: este primul pas spre propria afacere. În momentul când lucrezi suficient de mult și nu mai faci față, începi să angajezi oameni.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter