De fapt nu toate pastele ci doar cele lungi. Spaghetti, macaroane etc.
Copil fiind, eram fascinat de spaghetti. Și de fiecare dată când maică-mea le punea în oală le… rupea! Este evident că sufeream enorm. Pastele nu mai aveau gustul care trebuia, mâncarea nu mai era atât de apetisantă. Totodată, eram foarte curios de ce pastele se mânăncă cu furculița și cu lingura (cum văzusem eu în filme, nu in bucătărie la mama ). Derulând 15 ani înainte, ajungând în ziua de azi (de fapt ier, dar acum am avut timp să scriu), am aflat misterul.
Dar ca să nu stric toată povestirea, hai să-ți explic cum am aflat.
Ieri m-am apucat să fac spagetti alla carbonara. Rețeta e foarte simplă:
- Un pachet spaghetti – 3-5 lei (ajunge lejer pentru patru persoane);
- O bucățoaie de bacon – 8-9 lei (rețeta originală e cu pancetta, dar în satul în care stau eu nu se găsesc chestii exotice) tăiată fâșii;
- 4-5 gălbenușuri de ou – nu știu dacă vinde cineva doar gălbenușuri, deci ar fi vreo 2-3 lei (habar n-am cât costă un ou; eu le iau de la țară
)
- O bucată parmezan (50-100g). Aici e ceva mai scump, pentru că un parmezan bun costă peste 100 lei/kg. Și nu, porcăria de la napolact nu e parmezan! Și da, merită!
Cum se face?§
Pui vreo doi litri de apă într-o oală, iar oala pe foc. Aduci frumușel la fierbere și pui puțină sare (nu exagera! parmezanul este un pic sărat). După ce ai pus sarea, înfigi spaghetoaiele (rog a-mi fi permise astfel de „declinări”) în oală. Fără să le rupi! Le sprijini ușurel de pereții cratiței și amesteci ușor. Vei vedea că pastele se înmoaie foarte ușor, iar în maxim 30 secunde nu se va mai vedea cap de spaghetă.
Le lași să fiarbă vreo 5-10 minute. Aici e tricky, pentru că timpul variază în funcție de marcă. Cel mai bine e să verifici după vreo cinci minute (încerci să mesteci o spagheată; dacă simți că e crud, mai lași un minut și repeți mișcarea).
În timp ce se fierb pastele, faci următoarele:
Într-un bol pui gălbenușurile, le bați de le zăpăcești după care adaugi vreo 150ml de apă (clocotită) luată din apa cu spaghetoaie. În același bol mai pui puțin parmezan prin răzătoare, puțin piper și amesteci iar. Cel mai bine ar fi să folosești un tel. Este mult mai comod decât cu furculița
Bacon-ul îl tai feliuțe și îl pui într-o tigaie, alături de puțin ulei încins, să nu se plictisească. Eu l-am pus în wok, pentru că am doar două recipiente: oala în care am fiert pastele și wok-ul rumenești un pic bacon-ul și te rogi să te sincronizezi cu pastele. Dacă s-au făcut, le strecori repede, le pui în wok, le amesteci bine, stingi focul și adaugi gălbenușurile. Amesteci iar de le zăpăcești și.. Cam asta e.
Pui în farfurie, mai răzui puțin parmezan și te bucuri de bucătăria italiană la tine acasă
De ce rupea mama pastele?§
Cred că cel mai bun motiv este că erau mai ușor de manevrat. Este destul de dificil să pui un cocoloș de paste în farfurie, pentru că – la cât de încurcate sunt treburile pe acolo – ai toate șansele să pui tot ce este în oală. La 10-15 ani nu eram chiar cel mai îndemânatic tip din Univers (nici acum nu sunt, dar nah) iar tentația de a răsturna oala era mare.
Al doilea motiv este legat de furculiță și lingură. Mie mi s-a părut ușor imposibil să mănânci paste doar cu furculița fără să înjuri. După ce am încercat vreo două-trei minute doar cu furculița – timp în care abia am atins capătul de la o spaghetoaie – am luat o lingură și am purces la golit farfuria.
Poze nu am (iar!) din motive de… Flori! Mama a vrut să-i dau camera să-și facă poze la flori. Iar eu, ca un fiu ascultător ce sunt, m-am conformat. Dar merită să încerci. Toată treaba durează 15-20 minute (cu tot cu aducerea apei la punctul de fierbere) iar rezultatul este bun și sățios.
Poftă bună!
Fara poze nu cred
Și mie când îmi faci paste d-astea?
Când o să mai avem parmezan!
Ai uitat de Hashi. Ar trebui sa explici de ce se mananca pastele si cu Hashi, Kuaizi, Zhu sau Doi-Dua…
Băi, ești și nesimțit dac-ai mâncat toate pastele de unu singur, fără Despina!
Serios!
…Asta pe lângă faptul că ești neîndemânatic și nu poți mânca pastele doar cu furculița!
Acum la fel ca și la pește ști cum se spune „Peștele, puiul și puța se mănâncă cu mânuța” ei… aici o fi altă treabă și dacă așa se face păi nu mai pune atâtea întrebări și mănâncă acolo :)).