Tu în ce crezi?

Ideea acestei însemnări mi-a venit după ce am citit un post scris de Tudor Mateescu despre metode de tortura din Evul Mediu, dar și din ce văd pe la TV când am proasta inspirație să mă uit sau de prin viralele primite pe messenger.

Sunt fix acele chestii care te fac să te întrebi: oare există Dumnezeu? Este ca și cum ai avea un pet și, pentru a-și arăta dragostea față de tine îl chinui, îl torturezi, îl omori.

Istoria ne confirmă că aceste chestii au fost reale. Au existat, oamenii au fost chinuiți în toate felurile pentru a-și mărturisi credința (sau a nega-o). Au fost oameni chinuiți alți oameni. Inchiziția aparținea Bisericii Catolice și tortura oameni în numele lui Dumnezeu. Dacă ai fi Dumnezeu, ai permite să se întâmple aceste lucruri celor ce te venerează? Nu avem oare un Dumnezeu arogant? Unul nepăsător? Sau poate este doar sadic? E adevărat, nu EL a torturat oamenii, dar au făcut-o alți oameni în numele Lui. Au făcut-o cei din casa Lui, iar El le-a permis acest lucru.

Eu am fost botezat Creștin Ortodox iar când eram mic mă duceam la biserică destul de des. Mi-a plăcut religia (la școală am făcut prea puțin, dar am avut de unde să învăț) destul de mult, dar, la un moment dat am stat și m-am gândit fix la ce am scris mai sus. Și, după o perioadă de gândire am ajuns la concluzia că… nu e bine. Ceva nu merge. Ce?

Ești credincios? În ce crezi? Ești sigur că te închini la ce/cine trebuie? Urmezi niște reguli vechi de mii de ani, scrise de oameni. Te ghidezi după o carte scrisă de oameni. Scrisă în așa fel încât să manipuleze, să conducă. Religia, cam pe oriunde, din câte știu eu, s-a impus cu sabia. Au fost obligați să creadă în ceva. Întotdeauna s-a murit pentru Dumnezeu…

Dacă EL chiar există, de ce sunt atâția copii ce mor? Un copil de doi ani ce face cancer nu este o pedeapsă, este o prostie, deoarece acel copil nu a greșit cu nimic. Au greșit părinții? Ok, ei de ce sunt sănătoși?

Părerea mea despre religie, în general, este că a fost făcută ca un instrument de manipulare în masă, de ținere a oamenilor sub un oarecare control. Și nu mă refer doar la Creștini. Din câte am auzit, profetul Mahomed ar fi fost pedofil (sau cum s-ar numi un nene ce umblă cu o puștoaică de 15-16 ani?).

17 Comentarii

phorias a scris

Autosugestia este singurul raspuns. Sunt dumnezeul universului meu si ma bazez pe legea atractiei. Toate stiintele fixe si tot ce tine de mituri, bible, istorie, etc. poate fi explicat logic prin aceasta „lege a atractiei”.

Mai departe…studiati si veti invata sa va controlati propriul univers.

Ai grija ce iti doresti…ai grija ce nu iti doresti…ai mare grija de ce iti este frica…..ai foarte mari sanse sa ti se intample.

Gandeste pozitiv. Esti ceea ce ai vrut sa devii.

v3l0 a scris

deep e ntz, mai deep si phorias… hai sa-mi dau si eu cu parerea de blogu’ lu ntz: deci…eu nu ma omor cu ritualurile mai mult sau mai putin barbare, nu stiu daca Dumnezeu exista dar intr-un fel mi-e frica de EL… adica nu mi-e frica de El pt ca sunt un om rau si pt ca nu m-as inscrie in „regulile” Lui, ci mi-e mai mult frica sa spun ca nu cred in El si atunci…mai bine evit subiectul. In principiu ma multumesc sa urmez nishte reguli autoimpuse, de bun simt, si sa sper ca daca exista vreo divinitate, indiferent de numele ei, va aprecia un om bun pe o planeta destul de rea…

ionutz a scris

oare acel bun simț nu este impus tot de oameni?
Ce este bine? Ce este rău?
Tu zici că e rău să te urci într-un avion cu câteva kg de dinamită pe tine și să începi să cânți „toată lumea, toată lumea, sare acum cu mine”
Dar un arab e convins că asta e calea spre mântuire (adică e bine)
Cum diferențiezi binele de rău?

Erik a scris

Poanta e că, de obicei, ”pet”-ul n-are nevoie de ”stimulente” ca să te iubească… Și din câte știu vor continua să te iubească și dacă îi chinui…
Eu înțeleg puțin altfel povestea asta: să zicem că ai un animal de casă, cum zici tu… Și vecinu te dă în judecată că i-ai furat câinele… Și ajungi la un judecător… care vă pune pe amândoi să chemați câinele… și bineînțeles că vine la tine… la care fază vecinu începe să vină cu tot felul de argumente cum că tu i-ai dat mâncare mai bună, că-ți permiți, că l-ai ademenit că ai avut mai mult timp pentru el, etc. Și, până la urmă zice că dacă l-ai bate bine l-ar alege pe el… Și acum întrebarea: la cine se va duce cățelul după ce-l bați?
În Biblie există istoria lui Iov care pe mine m-a ajutat să înțeleg mai bine cum e cu chestia asta a răului supervizat de un Dumnezeu bun…

Pe de altă parte, cred că ceea ce a dus la posibilitatea manipulării a fost sentimentul religios al omului, un sentiment extrem de puternic. Mai degrabă poate fi categorisită ca o nevoie decât ca un sentiment.

Aș încerca un răspuns și la treaba cu copiii care mor, dar am scris destul…

ionutz a scris

ce am înțeles eu din istorioara cu Iov, pe scurt:
1) Iov îl iubește pe Dzeu.
2) Satan îi propune lui Dzeu un târg să vadă dacă Iov cedează
3) Iov primește o frumusețe de lepră (parcă) iar Dzeu se bucură că acesta continuă să creadă în El.

Uh… wtf? La o adică, Satan este creația lui Dzeu, nu? Îngerii de cine au fost făcuți? Lucifer nu era tot un înger?

Câți au murit în Biblie pentru Dzeu și câți pentru Satan?
să-ți aduc aminte de pruncii omorâți de Irod la nașterea lui Iisus? Ăia ce păcate aveau? Hei, s-a născut Fiul Meu! Trebuie să moară alți 40.000 de copii pentru el, doar vă mântuiește, nu? :death:

roackeru' a scris

Prea dramatizezi ioane ? … Intr-o oarecare masura as fii de acord cu tine dar … sa presupunem prin absurd ca exista … vei fii multumit, sau vei regreta ce se va intampla dupaia ?
Oricum nu deasta am intrat in vb. Voiam doar sa spun ca nu exista nimik pentru care ar merita sacrificiul meu fizic prin totrtura, pune-ma sa iti zic ca renunt la DUMNEZEU; Iti zic ca renunt. Si in gand imi voi face probabil o rugaciune sa-i multumesc LUI ca mi-a dat intelepciunea sa te fraieresc. :))
Cam asta este parerea mea …cei care vor sa intre in secta sa ma sune =))

Erik a scris

Eu înțeleg că Lucifer a fost făcut bun, dar și liber să facă și rele… Și a făcut… Dacă n-ar fi fost liber să facă rele, Dumnezeu ar fi avut o lume de roboți… Iar roboții nu știu să iubească… Pentru că iubirea implică libertatea de a nu iubi…
Iar cu privire la copii, cred că trebuie să ne înțelegem dacă în Biblie este sau nu un duel între Dumnezeu și Satan? Că dacă există s-ar putea ca pentru biruință să trebuiască să sacrifici toate piesele afară de rege…

andrei a scris

Erik, sunt mai multe aspecte:
1. commentul meu era mai mult o gluma. departe de mine gandul de a judeca pe cineva prin prisma religiei, culorii, orientarii sexuale sau numarul de la pantof.
2. n-ai gasit basme mai logice? uite aici o lista, sa tot ai de unde alege: http://en.wikipedia.org/wiki/Religions
3. „suficient de multumitor” e cheia. atunci cand te stabilesti pe o anume orientare religioasa (sau teorie stiintifica), una care ti se pare ca ar fi cel mai in acord cu persoana ta, principiile tale si idelurile tale, poti spune ca esti „suficient de multumit”. ai putea spune ca e ca si cum te-ai stabili pe o marca de sampon care se intelege bine cu parul tau ;)

Erik a scris

@andrei:
1. și la mine ”domnule” era o preluare din debutul intervenției tale….
2. nu mi-ai spus care dintre basmele de acolo e mai logică decât Biblia
3. păi pentru mine ”suficient de mulțumitor” e să fiu nemuritor… după tine, există vreo cale?

Tudor Mateescu a scris

Sunt de acord cu tine si-ti inteleg gandurile, si eu de multe ori cand vad asemenea atrocitati le am.
Deci exista o constiinta comuna.

Non-interventia divina se poate pune pe seama libertatii omului.

Legat de pedofilie cred ca perceptia depinde de cultura sociala. Vezi aici spartanii.
Daca nu ma insel si la noi o fata de 16 ani se poate casatori.
Si sa fim sinceri o pustoaica de 15-16 ani este matura din punct de vedere fizic si deobicei si psihic (fata de baietii de aceeasi varsta). Mai grav ar fi sa aiba 5 ani.

ionutz a scris

3. păi pentru mine ”suficient de mulțumitor” e să fiu nemuritor… după tine, există vreo cale?

Referitor la a fi nemuritor: am citit mai demult, nu știu unde (parcă Silmarillion – Tolkien) că viața este ca o bucată de unt: oricât de mult l-ai lungi, este aceeași cantitate. De ce trăiești 500 ani dacă faci ce ai face în 50? Doar să vezi ce se schimbă în jurul tău? Inutil…

Erik: ce e după deadline? Știi? Știe cineva? Nu! Momentan ne preocupă probleme mai importante decât ce e „dincolo”. Cum ar fi ce mâncăm mâine, cum plătim chiria, ce dăm la copii de mâncare… Oricum, să înțeleg că ești credincios?

Tudor, e ok să se căsătorească la 16 ani. Este matură fizic și psihic. DAR ce se întâmplă când între cei doi e o diferență de 25-30 ani? Poate chiar mai mult? Poate sunt eu mai încuiat, dar mi se pare destul de deplasat :-?? Dar, așa cum ai spus, ține și de cultura socială…

Non-interventia divina se poate pune pe seama libertatii omului.

Iar intervenția divină se pune pe seama imaginației omului?

Erik a scris

Asta cu bucata de unt e o prostie… Nemurirea pe care o promite creștinismul nu e o comă prelungă, ci viață de viață, ca să fiu mai neconvențional.
Pe mine nu mă preocupă ce e dincolo, ci dacă există dincolo… Că dacă există mi se pare mai important decât ce e aici, nu?
Cu privire la credincios, cred că viața are un sens… și, da, am ajuns și la niște convingeri personale… Dar mai am suficient de înțeles…
Bună întrebarea de încheiere…:)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter