De ce e bine să uiți? Ulei aromat & brânză marinată

Asta așa, că tot spuneam aici că am probleme cu… asta, cum îi zice? Ah, da, cu memoria! Hai să-ți povestesc ce ispravă am făcut și de ce n-am mai scris mare lucru despre mâncare.

Am mai gătit? Foarte puțin. Și nu pentru că nu aș fi vrut, ci pentru că unul din proiectele la care lucrez de aproximativ două luni este uriaș. Plus cel două-trei proiecte mai micuțe ce se dau în mod constant pe lângă mine și gata ziua. Dar, așa cum am zis, dacă n-am scris, asta nu înseamnă că n-am făcut nimic. Hai să-ți povestesc.

Brânză marinată§

Ai nevoie de niște brânză (sau telemea, niciodată n-am știut diferența) de capră. Ideea este că nu trebuie să fie super uscată să crape gresia când o scapi pe jos. Cu cât e mai proaspătă, cu atât mai bine. Mai ai nevoie de niște ulei de măsline. Dacă îți permiți ulei extravirgin, foarte bine. Dacă nu, și uleiul rafinat de măsline este ok. Pe lângă brânză și ulei (cantitățile nu ți le zic pentru că faci fix cât vrei, nu există „prea mult” sau „prea puțin”; cantitatea de ulei este strict proporțională cu cantitatea de brânză) mai ai nevoie de ierburi. Cimbru, rozmarin, câteva semințe de fenicul, câțiva căței de usturoi, piper și sare (doar dacă nu e brânza foarte sărată).

Toci foarte lejer rozmarinul, usturoiul și cimbrul (cât să elibereze aromele, nu te apuca să le faci praf!), pui într-un mojar câteva semnține de fenicul (nu exagera!) și câteva boabe de piper negru (după gust) și le macini bine.

Amesteci toate treburile astea cu 200ml ulei (+/-, te orientezi în funcție de câtă brânză folosești), după care așezi frumușel brânza în straturi într-un bol/cutie (eu am folosit o cutie de înghețată;) și torni uleiul condimentat peste, suficient cât să acoperi totul. Pui o bucată de folie alimentară deaspra, o bagi în frigider și o lași acolo cel puțin o săptămână. Încearcă să pui folia astfel încât să atingă uleiul pentru a lăsa cât mai puțin aer în toată treaba.

După ce trec cel puțin 7-10 zile (cu cât mai mult, cu atât mai bine!), brânza va fi delicioasă! Fiind destul de uleioasă însă, cel mai bine este să o folosești fie la salate fie la sandwich-uri. Uleiul care rămâne îl poți folosi la salate ;)

Ulei aromat§

Toată treaba cu brânza s-a întâmplat pe la începutul verii. Tot atunci m-am gândit să pun câteva ierburi aromate într-o sticlă de ulei de măsline grase și urâte (adică extravirgin). Prin urmare am pus o linguriță de semințe de fenicul (de data asta întregi), o linguriță de chimen, și o creangă sănătoasă de rozmarin și le-am înfrățit cu juma’ de litru de ulei. Băi, și nu știu cum s-a făcut, dar sticla asta a ajuns în fundul cămării și am descoperit-o ieri-alaltăieri. Miroase atât de bine uleiul asta încât îmi vine să îl beau!

Dacă treaba cu brânza pare prea ciudată (cel puțin mie mi s-a părut!) și nu te tentează foarte mult, uleiul trebuie să-l încerci! Pentru amatorii de arome, am văzut și ulei cu busuioc (încă n-am încercat, dar urmează!).

Așa cum probabil te-am obișnuit, poze nu sunt. Pentru că toată povestea cu brânza s-a întâmplat cu cel puțin o lună în urmă, iar uleiul… e ulei. Nu arată diferit. Prin urmare, poftă bună!

Un Comentariu

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter