Țigan vs Rom vs ce o mai fi

Citesc aici despre cât de revoltați sunt țiganii că nu li se va mai spune rom (nu ciocolată mă, stai chill). Autorul articolului face fix ce fac 95% din restul juraniștilor străini: ne atacă. Că vai, ce răi sunt românii, că fără suflet, că nu știu ce, că nu știu cum. Marș mă! Când există o exprimare de genul ăsta:

THE Romanies of Romania will soon be the „țigan” of Romania, if the government has its way.

E clar că e o problemă. Da, știu că nu e „romanian” sau altceva, dar să nu uităm că majoritatea vorbitorilor (sau cititorilor) de limba engleză nu sunt atât de buni la… limba engleză. Iar dacă articolul ar fi început așa:

A romanies from Romania raped and killed […]

Spune-mi tu că cititorul nu s-ar fi gândit la ROMÂNI!

Ca temă de gândire: dacă în loc de romi li s-ar fi spus englosh, oare ar fi avut ceva de comentat englezii?

11 Comentarii

joienegru a scris

Eu sunt pentru „tigan”. Vedeam la stiri ca erau niste tigani in parlament si cantau…si cantau chestii ce rimau cu „nu vreau denumirea de tigan”…pam pam. Am vazut si eu o faza in Italia in privinta acestei confuzii. Zicea unul in bataie de joc: „sono rumeni o romani?”. Adica nici nu fac diferenta…

v3l0 a scris

Ia mesaj international aici:
Here’s an international message right here:

Sa-i fut!
Fuck them!

Ei isi spun „tigani” tot timpul si nu se feresc cand o fac.
They call themselves „tigani” (gipsies) all the time and don’t make a secret out of this.

ROMANII sunt ROMANI si TIGANII ROMANI (prin cetatetie) sunt exact asta: niste tigani ce au nimerit sa se nasca in Romania. Asa cum tiganii unguri, italieni etc. s-au nascut in tarile lor.
ROMANIANS are ROMANIANS and ROMANIAN GIPSIES (by citizenship) are just that: some gipsies that hapened to be born in Romania. The same as hungarian, italian etc. gipsies were born in their countries.

malko a scris

cele mai tembele comentari vazute de mine. toti romani spuneti ca „tigani” sunt asa si pe dincolo, dar cati dintre voi stiu cine a scris muzica imnului national al Romaniei? parca Anton Pann care dupa cate stiu eu era de etnie rroma (tigan). a fost nevoie de un „tigan” care sa scrie muzica imnului Romaniei.
cati romani au absolvit Berkley University (asta este pe undeva prin SUA) ? unul singur Damian Draghici
care dupa stiinta mea este „tigan”, sa nu spun de mari sportivi „tigani” care au ridicat drapelul romanesc pe cele mai inalte piscuri. care a fost singurul roman care la varsta de 19 ani la Scala din Milano? Marius Mihalache despre care stie toata lumea ca este „tigan” si este singurul care canta jazz- fusion la tambal, ca sa nu mai vorbesc de ” mister JAZZ”Johny Raducanu care este un monument. toti cei pe care t-am enumerat sunt „tigani” . sunt muti „tigani” ca cei pe care am incercat sa vii descriu, dar voi cu prejudecatile si stereotipiiile voastre nu aveti cum sa intelegeti aceste lucruri. pentru voi toti „tigani” fura, nu muncesc, sun murdari, cersesc, dar nu-i vedeti pe cei care sunt la fel ca ceilalti oameni.

cu respect malko

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter