Sfaturi pentru bloggeri

După întâlnirea din această seară m-am hotărât să văd și cam ce scriu cei ce au fost prezenți (sau cei ce și-au anunțat prezența). Din blogurile din lista lui Marius m-am hotărât să le deschid pe toate, indiferent dacă le aveam sau nu în Feed Reader. Dintr-unul din cele 30 tab-uri deschise se auzea muzică. Nederanjantă, ce-i drept, dar… Aveam nevoie de puțină liniște. După care, am început să mă uit pe fiecare blog în parte și să observ micile (sau marile) probleme. Nu au fost multe, dar consider că ar fi binevenite mici sugestii.

Așadar, începem.

Cea mai mare problemă, pe îngrijorător de multe bloguri, este cea a ortografiei. iiiiii-uri puse/lipsă aiurea, cratime lipsă, sh și tz în loc de ș și ț, etc. Dragi bloggeri, nu sunteți cool. Nu faceți decât să vă faceți de râs, arătați că nu vă respectați cititorii și îngreunați citirea. Dacă vreți neapărat să scrieți cu diacritice folosiți cu încredere driverul de tastatură românească. E ușor de instalat și ușor de folosit. Dacă ați avut proasta inspirație să instalați Vista, e chiar mai ușor ;) În aceeași categorie se încadrează și spațiile după semnele de punctuație. ÎNTOTDEAUNA se lasă spațiu DUPĂ semnele de punctuație, NICIODATĂ înainte.

Fișiere externe

În cazul în care aveți sidebar în partea stângă, NU includeți în acea parte fișiere ce nu se află pe serverul vostru. Adică Topnuștiucât, trafic.ro, feedburner, and so on. În cazul în care unul din paginile ce vă servesc respectivele coduri pică sau are o conexiune mult mai slabă decât serverul vostru, încărcarea paginii e complet blocată. Primul exemplu (dar nu singurul) este la Kappacelu’. Pentru a vedea cum se manifestă, apăsați CTRL+F5 pentru a încărca pagina direct de pe server, fără a încărca nimic din cache. Câteva secunde, conținutul propriu zis (partea din dreapta) NU apare.

Soluții posibile: fie aranjați codul altfel (astfel încât coloana din stânga să fie ultima în cod), fie mutați respectivele imagini (sau le eliminați), fie le injectați unde vreți cu JS.

Fișiere uriașe (inutile)

În această categorie ar intra imaginile mari redimensionate din editorul wordpress. NU se face așa ceva din două motive: 1) în cazul unei imagini mari (ca și kb) va dura mult până se încarcă. 2) îngreunează browserul. În cazul unui browser avid de memorie, cum e Firefox, acest lucru se resimte din plin :D

Tot în categoria fișiere uriașe și inutile ar intra și fișierele JS. Librării, framework-uri, nu sunt necesare într-un blog decât în cazuri deosebite. Rămânând la Kappacelu’, am observat că încarcă prototype.js. Dacă chiar ai nevoie de el, ai putea încerca fie să-l compresezi fie să-l minimizezi.

RSS

Dormdeieri NU are RSS. Antitot, se pare că este și anti RSS :w00t: Tot Kappacelu’ are o chestie destul de enervantă în rss:

///Ce vedeti mai sus e doar o parte din post-ul initial. Ca sa vedeti tot, vizitati blog-ul la http://blog.kappakid.net \\\

Pune frate și link spre post, că nu mori :w00t:

Greu de citit

Laura, trebuie să recunoști, blogul tău este incredibil de greu de citit. Problema cea mai mare este că apare la fel și în Feed Reader.

Muzică

Când am deschis pagina Zarzavatului, am fost întâmpinat de acorduri muzicale. Frumos, nimic de zis, dar problema a fost că pe lângă pagina de zarzavat ( :w00t: ) am mai deschis alte 20 tab-uri. Ghici în care se aude muzica?

Prezentare personală

Cred că toți sunt de acord cu mine că blogul este ceva personal. Iar când cineva te citește, de cele mai multe ori vrea să știe și câteva chestii despre tine. De unde ești? Cum arăți? Vârsta? Cu ce te ocupi? Etc.

Sper să nu fiu înjurat pentru lucrurile ce le-am scris aici. Și nici criticat. Sper doar să fiu puțin de ajutor și este foarte probabil să nu fi văzut toate problemele, dar oboseala își spune cuvântul :)

Happy Blogging!

16 Comentarii

Kappacelu` a scris

Vad ca ai avut ceva cu blogul meu in principal:P
1. cu trafic.ro am si eu aceeasi problema ca si tine (blog-ul mi se incarca in 0.1-0.2 secunde fara trafic.ro&co. o sa ma gandesc daca merita sa le tin sau nu,momentan nu schimb nimic.
2. la alea cu .js ai dreptate,si o sa imi arunc ochiul. Nu am modificat prea mult prin blog (plugin-urile ma refer), si habar nu am cine si ce incarca. M-ai facut curios oricum :”>
3. pentru aia in rss ma injura multi, insa asa am observat si eu cati cititori reali am (mi s-a dublat traficul de cand cu aceasta schimbare). O sa pun in seara asta un link daca imi permite feedburner
Oricum mersi de sfaturi(nu le iau ca ceva negativ), si tot raul spre bune ;)

ionutz a scris

dacă vrei să înjuri pe cineva, înjură-l pe Nicolescu, ești printre primii pe lista lui, de aceea ai fost tu victima principală :w00t:
la mine problema nu e la trafic.ro. din câte știu eu, e pus fix în footer (mai are câteva chestii după el, dar sunt mărunțișuri)
referitor la rss… vrei să ai cititori sau vrei să ai trafic? Am mai văzut la cineva (parcă antitot, dar nu sunt sigur) că avea trafic.ro în rss :w00t:

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter