Ce am învățat într-un an de bucătărie?

Acum aproximativ un an am avut primele încercări oficiale de a nu da foc la bucătărie. A fost un an interesant, în care am învățat o grămadă de chestii noi și în care am gătit tot felul de treburi, de la banale taglliatelle până la tocănițe de porc cu portocale sau păstrăv cu sos de mere și ceapă (la care n-am link pentru că… n-am).

  • Primul lucru pe care l-am învățat a fost că ingredientele fac diferența. De fapt nu ingredientele în sine ci calitatea lor. Am învățat că un parmezan adevărat dă un alt gust decât mizeria aia răzuită de la Napolact, că uleiul de măsline extravirgin ieftin este ieftin dintr-un motiv bun, că pastele se pot face foarte ușor și acasă și așa mai departe. Sfatul meu: nu te zgârci. Mai bine 100g de brânză bună decât 500g de brânză execrabilă. Mănânci mai puțin dar mai bine.
  • Al doilea lucru învățat a fost că o râșniță de piper este indispensabilă. Diferența dintre un piper cumpărat gata măcinat și unul măcinat la nevoie este ca de la cer la pământ. Înainte să iau râșnița nu credeam că diferența e atât de mare, dar… este! Sfatul meu: cumpără cel puțin o râșniță pentru piper.
  • Al treilea lucru învățat este că un cuțit bun este indispensabil. Întâi un Victorinox, apoi un Global (apoi o grămadă de cuțite primite cado’). Sfatul meu: ia-ți un cuțit bun! Nu unul de mii de euro, dar unul decent, de 50-100€ ar trebui să-și facă treaba.
  • Al patrulea lucru învățat este că un cuțit bun trebuie… respectat. Exceptând situația în care în ultimii cinci ani ai gătit zilnic, pentru minim două sute de oameni (adică ești bucătar profesionist), cască ochii. Altfel se pot întâmpla accidente. Sfatul meu: focus!
  • Al cincilea lucru învățat este că tot timpul poți învăța ceva nou. De la cum să cureți usturoiul mai repede, până la cum poți face un sos bechamel. Sfatul meu: experimentează!

Una peste alta, a fost un an plin, din care am extras doar o mică parte din treburile de care mi-am adus aminte. Este o activitate ce mă relaxează și mă… satură. După o zi de scris cod și debug, nimic nu se compară cu o mâncare aburindă, frumos mirositoare și delicioasă. În plus, a început să mă preocupe mâncatul mai sănătos. De la shaworme, McDonalds și KFC servite cel puțin de două-trei ori pe săptămână, am reușit să ajung la maxim o ieșire pe lună, de poftă.

Ah, și am învățat să fac și o cafea foarte bună: fierbi apă în care pui câteva cuișoare, nucșoară, scorțișoară sau cardamom, adaugi două lingurițe de cafea pentru fiecare cană de apă (depinde cât de tare o vrei), iar în cană pui așa: 1-2 tbsp (table spoon) frișcă lichidă (eu folosesc hulala) și 2-3 tbsp de lapte. Se amestecă bine și… se servește. Dacă ai și ceva frișcă bătută să pui deasupra, go crazy!

10 Comentarii

mifty a scris

auzi… cum se cheamă niște paste făcute cu:
– brânză
– usturoi feliuțe
– cimbru
– ulei. de măsline, chit că prefer uleiul de floarea soarelui: nu contează de unde e ăla de măsline, cât a costat, și cât de „extravirgin” e, tot mă ia cu leșin la stomac când conține mâncarea așa ceva
– cevași sos de roșii / pastă de tomate
– și cașcaval ras pe deasupra, asta după ce le pui în boluri, la mâncat.

nu de alta, da trebuie că are un nume d-ăla italian răsunător… și dacă ceri la ristorante o porție, găsești în farfurie:
– 3 (trei, pe numărate) „fire” de paste
– brânză imaginară
– cimbru… în visele tale umede
– cașcaval… la alimentară
– usturoi… la fel ca_cașcavalul

și porția e neprețuită: 30 de roni bucata.
și asta e una ieftină :D

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter