De ce nu trecem la moneda Euro?

În timpul călătoriei noastre din Italia (1, 2, 3) am făcut o constatare surprinzătoare: toate majoritatea produselor aveau același preț sau erau chiar mai ieftine decât produsele similare din România.

Iar asta începând de la produsele electronice și cafeaua băută în oraș până la legumele din supermarket și benzină.

Oare să fie o problemă că prețurile noastre sunt atât de mari pentru că importăm absolut totul?

Cred că zgomotul ăsta de se aude este economia ce duduie!

5 Comentarii

Pilat Horia Stefan a scris

E mai simplu de atat.
– Nu are legatura cu importul
– Nu are legatura cu economia care duduie(ca nu duduie, e chiar stabila…slaba fata de alte tari UE dar macar e stabila)

Valoarea RON trebuie adusa cat mai aproape de valoarea UE.
Se ridica toate preturile treptat, astfel produsele sunt aduse in final la aceeasi valoare ca cele din UE. Atunci cand se va face schimbul de la RON la Euro, salariile vor fi acceptabile(dar mici). O data cu cresterea preturilor vor creste si veniturile.

Asta nu inseamna ca vei avea un salariu mediu la fel de mare ca in alte tari din UE. Vei avea 600-1000 Euro, dar nu asa mic ca acum 4 ani cand aveai 200-300Euro ;) Pentru ca acum 4 ani cu 300Euro nu te puteai descurca decat in Romania si Bulgaria, in alte tari UE erai pe linia de plutire/supravietuire.

Practic nivelul de trai va fi acelasi(sau mai scazut). Pentru ca preturile vor creste mai mult ca veniturile in toata perioada asta. Dupa trecerea la Euro va fi o perioada in care Romania va intra in perioada de plati datorii catre FMI si UE. Dupa perioada asta va creste economia, pentru ca romanii sunt foarte muncitori fata de altii. In ani…habar nu am sa iti spun … 15..20 de ani probabil (acum se forteaza cresterea preturilor la alimente cu „telenovelele” improvizate din lumea araba – si te intorci la primii pasi)

Ce am spus mai sus este exact ce s-a intamplat deja in alte tari din UE inainte de trecerea la moneda Euro.

Alecs a scris

„Dupa perioada asta va creste economia, pentru ca romanii sunt foarte muncitori fata de altii.”
Tocmai pentru ca esti in strainatate ar trebui sa stii mai bine cat de muncitori sunt romanii. Pe unde am fost eu am vazut doar trafic de tigari si de droguri si falsificare de carduri. Toate facute doar si numai de romani. Am vazut cum le place romanilor sa munceasca. Daca ar sta toata ziua degeaba si sa vina banul ar fi perfect. Romanii sunt oamenii buni la toate, cand de fapt nu stiu sa faca NIMIC bine. Ei sunt invatati ca totul li se cuvine, ca la orice serviciu trebuie sa aiba subventie si reducere, ei sunt cei care cersesc case sociale in strainatate (nu doar tiganii: si romanii)

Iar preturile au legatura directa cu importurile si cu economia. Daca in alte tari a fost altfel e pentru ca ele PRODUCEAU (ceva). Aici se diferentiaza romania. Ea nu mai produce mare lucru, si multe lucruri trebuie importate. Si cum nu poti vinde cu pret mai mic decat cu cat cumperi, pretul este mai mare ca in occident. Ce se produce in romania are inca pretul scazut, pentru ca si costurile de productie sunt mai mici. Cu cat vor creste costurile de transport si de depozitare a unor produse, cu atat va creste si pretul la raft, peste pretul cu care se gaseste in occident.

In rest as fi de acord cu tine daca am avea o economie pe bune si nu una fictiva, in care se produce din ce in ce mai putin.

Pilat Horia Stefan a scris

Prefer sa imi fac o firma in Spania, sa import materia prima si totul in stadiul final, in Spania doar sa le impachetez(le vand la pret dublu sau chiar mai bine).
Dar intai trebuie sa am o firma din Romania de la care sa import cele necesare(care este tot a mea ca sunt in UE). Vezi tu? Lucrurile stau un pic diferit. Le produc acolo mai ieftin ca apoi sa le vand aici mai scump…e atat de simplu. Se exporta mai mult decat iti imaginezi, care se vinde in alta parte mult mai scump.
De ce sa vand un morcov cu 0.1 RON in Romania, cand il aduc aici, il impachetez si il vand la 0.1€ (adica de 4 ori mai scump). Logica elementara.
Asta va merge o perioada destul de buna de timp. Ai mai auzit tu de capsunari in Spania? De ce nu? Pentru ca de ceva timp Romania este in UE. Pentru ca e mai ieftin sa le recoltezi in Romania si Bulgaria si sa le transporti in Spania unde le vinzi MUUUULT mai scump.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter