Optimizări pentru SSD-uri

Eu am două SSD-uri în pc-ul meu, luate în urmă cu jumătate de an, puse în RAID 0 (nu pentru viteză, ci pentru spațiu – 60gb fiecare).

Ca orice om responsabil, primul lucru făcut când le-am instalat a fost să caut… tweaks pentru ele. Dintre sfaturile găsite se numără:

  • Mutarea pagefile (swap) pe un alt hdd (suplimentar);
  • Mutarea My Documents, Program Files (și a altor foldere importante) pe un alt hdd;
  • Dezactivarea funcției prefetch/superfetch; Citește aici (10x Eduard): http://blogs.msdn.com/b/e7/archive/2009/05/05/support-and-q-a-for-solid-state-drives-and.aspx

Toate treburile astea se adresează celor ce au SSD-uri mici, gen 30-40gb.

Acum, eu stau și mă întreb: scopul cumpărării unui SSD nu este îmbunătățirea performanțelor PC-ului în timpul utilizării? Pentru că așa cum arată treaba, PC-ul este rapid când pornește, restul beneficiază foarte puțin de viteza oferită de SSD. Nu, tot nu-mi pasă cât de repede pornește PC-ul!

Hai să analizăm toate treburile:

Pagefile/swap§

Pentru cine nu știe, swap-ul este un mod de a folosesi spațiul de pe HDD atunci când nu ai RAM suficient. Memoria, oricât de lentă ar fi (sigur, mă refer la memoriile din ultimii 5-10 ani), este mai rapidă decât ORICE hdd sau ssd. Iar când nu mai ai memorie liberă, HDD pe care ai swap trebuie să fie cât mai rapid. (Înainte să am SSD-uri, aveam o partiție de vreo 40-50 GB pentru swap, pe un hdd separat, folosit în principal pentru stocare). Mutarea pagefile pe un hdd în cazul de față este o pierdere majoră, mai ales dacă ai puțin RAM (mai puțin de 2-3gb).

De asemenea, lucrând destul de mult cu Photoshop, prefer să țin scratchdisk (SD; un fel de swap) pe SSD, din motive de viteză. Un psd mai mare este deschis în ~4 secunde (pe acest sistem) cu SD pe HDD și instant când am SD pe SSD.

My Documents, Program Files etc§

În My Documents îți păstrezi… documentele. Era o vreme când nu foloseam deloc acest folder. Mi-am dat seama că e cel mai la îndemână loc unde pot salva lucruri importante (mai un fișier Excel, mai un Word etc)

În Program Files (și Program Files (x86) ) sunt instalate aplicațiile. Care, eu cel puțin, vreau să se deschidă cât mai rapid.

Excepții sunt: My Music (în care își ține iTunes fișierele; în cazul meu vreo 30gb) și Downloads (Firefox, Chrome și alte apps descarcă by default acolo; decât să schimb path-ul la fiecare aplicație, am preferat să schimb path-ul folderului :D )

Dezactivarea funcției prefetch/superfetch§

Întâi să vedem ce face superfetch:

SuperFetch has two goals: it decreases boot time, and makes sure applications that you use the most load more efficiently. SuperFetch also takes timing into account, in that it will adapt itself to your usage patterns.

Mai are rost să comentez asta? Resurse: [1] și [2]

Concluzii§

Dacă în urmă cu opt – zece ani încercam orbește orice tweak posibil, acum prefer să fac ceva research. Nu vreau să ajung ca un client care, într-un exces de zel, a dezactivat TOATE serviciile din Windows XP, minunat fiind că pc-ul.. nu mai funcționează cum trebuie o.O

Timpul de boot nu are absolut nicio importanță (decât dacă durează mai mult de… să zicem două-trei minute) în folosirea PC-ului. Ori, mutarea tuturor folderelor importante pe un HDD (care se știe că este cea mai înceată componentă dintr-un PC, indiferent de cât de rapid este!) nu ajută deloc la optimizarea funcționării PC-ului, ci doar a timpului de boot.

Decât să plătești 100€ pe un SSD de 30-40Gb mai bine faci un efort dublu (200-250€) și cumperi un SSD de o capacitate decentă și performanțe pe măsură. Din fericire, prețul SSD-urilor este în scădere (lentă, ce-i drept), ceea ce înseamnă că, în viitorul apropiat, un SSD de 120gb (spațiu suficient în majoritatea cazurilor) va fi mai accesibil.

Dacă vrei să cumperi un SSD mic și vrei să simți o diferență, NU-l folosi pentru boot! Pune pe el aplicațiile folosite frecvent, swap etc. Orice, dar nu risipi bunătate de viteză pe ceva ce vezi o dată sau de două ori pe săptămână (în cazul meu boot). :D

6 Comentarii

Arise a scris

Ca o chestie, OCZ Vertex 3 nu este în varianta cu 60GB cum visau mulți. :) Doar de la 128GB, și asta cam descurajează la preț.
Mentalitatea generală este că mai bine cumpără două mai mici și le pune în RAID, eventual le cumpără separat, întâi un SSD și când mai are bani apoi și celălalt.

Eu personal am un fix cu memoria RAM, să fie. Aș cumpăra din start maximul (16GB) și aș aloca fix 1GB de RAM pentru un RAM drive în care să îmi țin swap-ul, ca să stau liniștit cu wear levelul pe SSD.

Pe de alta parte, e logic că dacă ai cumpărat un SSD, atunci l-ai cumpărat să îl forjezi și vrei să storci maximul din el. :)

Staicu Ionuț Bogdan a scris

Vertex3 descurajează prin preț dar încurajează prin performanțe. Din câte reviews am citit, pare a fi următorul meu SSD :D

Am două SSD-uri Corsair de 60 cumpărat fix în aceeași zi (și de la același magazin chiar!) pentru că la momentul respectiv nu avea nimeni pe stoc modelul de 100 sau 120 (nu mai știu). Și nu vroiam să iau componente și să stau cu ele o săptămână sau să instalez windows de două ori.

Iar despre RAM… Eu am 12gb. Suficient pentru moment, dar pot să urc până la 24, în cazuri extreme :w00t:

florin a scris

Eu am dat comanda de noul Intel [email protected] Cica ajunge vineri :)
Nu de alta, dar pe 160gb am momentan windowsul si mai putin de atat mi se pare… putin. Cineva care are ssd mai foloseste swap? Eu tin totul in ram. Se misca totul mult mai bine, iar cu ssd-ul sper sa se miste si mai bine.
Toate cele bune.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter