Windows XP – zece ani

Zilele astea, Windows XP a împlinit un deceniu de la lansarea pe piață.

Dacă ai o oarecare legătură cu lumea IT și te uiți puțin în urmă, constanți o chestie amuzantă: mult timp după lansarea Windows XP – cam vreo doi-trei ani, poate chiar mai mult – nu se renunța la Windows 98SE. La momentul respectiv părea cea mai tare afacere posibilă.

Nu se migra ba că nu mergeau jocuri, ba că nu mergeau aplicații, ba că nu mergeau unele device-uri mai vechi (mai o imprimantă, mai o cheie HASP) sau pur și simplu hardware-ul nu permitea rularea în condiții optime. Practic, se foloseau fix aceleași scuze ce se folosesc în ziua de azi cu windows 7!

Scriu asta după ce am citit un articol interesant (care spune cam ce ziceam și eu pe aici, dar cu mai multe cuvinte) pe Arstechnica:

As much as businesses have enjoyed the ability to standardize on one operating system for a decade, the effect of Windows XP’s long life and massive market share has its downsides. Windows XP is today a very tired platform, one that hasn’t kept up with modern developments. Installing it onto systems with new RAID or SATA controllers is a miserable experience. Installing it on systems without optical drives is also troublesome.

Hai să lăsăm windows XP să moară. Ce zici?

21 de Comentarii

Teniescu a scris

eu as zice sa fie mai intai nevoie sa renuntam la XP, nu sa fie doar un trend. e nevoie de timp ca sa moara. am un PC prin casa, pe care nu-l folosesc eu, cu XP si e ok pentru ce e nevoie. ar duce fara probleme si 7, dar pentru ce? un firefox si un sah ruleaza si pe XP fix la fel.

Andrei Ruse a scris

O singura chestie mi-a ramas de la Windows XP / Windows 2003 Server: abia instalat, consuma ~60MB ram.
Mie W7-le mi se duce in 600 dupa instalare si primul update. Cu cateva chestii instalate, dupa boot imi mananca 2.5GB. Daca am o masina fara cine stie ce memorie, nu am nici o sansa de W7/W2008 Server

andy a scris

Dragă Cătălin… cred că realitatea ta e vreun beta release a versiunii 1.0 de realitate pentru că în realitate, realitatea este alta. Teoria evoluției ar trebui să te ajute să înțelegi că nici măcar natura nu păstrează relicve în viață. Gândește-te că, tehnologia are ritmul ei evoluțional și stabilește un segment, din ce în ce mai ridicat ca performanță, în care fiecare producător de software se poate încadra. Din acest motiv, producătorii de software au de la an la an mai multă putere de calcul la dispoziție, încercând fiecare să atingă perfecțiunea, îmbunătățind produsele pe baza multor ani de cercetare și feedback. Evident că segmentul reprezentat de minimum și maximum de performanță al produselor software, se va deplasa o dată cu tehnologia, dar este normal și natural să evoluezi. Să te blochezi mintal pe o anumită chestie mie-mi sună a 3 ședințe pe săptămână.

Marinescu Mihaela Loriana a scris

Cei care nu inteleg nevoia de a evolua sunt de cele mai multe ori cei care nu pot tine pasul cu aceasta evolutie sau care nu se pot adapta epocii moderne in care traiesc.
Pe aceste persoane eu le numesc simplu „Ceausisti”. Sunt persoane care nu fac decat sa regrete niste timpuri trecute pentru ca pe atunci aveau cam cu totii de munca in loc sa se adapteze la cerintele pietii facand niste cursuri foarte simple de calificare care ulterior le pot aduce mai multe beneficii decat aveau atunci. De fapt ne luptam cu negarea cu neputinta si fara sa fiu rea voi spune cu incultura. Eu sustin evolutia cu bune si cu rele asa cum e ea, in fond din greseli invatam cu totii, de asta se scot noi versiuni de la an la an.

iuliancalin a scris

pe mine m-a enervat xp de cand mi-am luat primul calculator si asta a fost cam acum 4 ani
de ce m-a enervat?….pentru simplu fapt ca se blocheaza cand iti e lumea mai draga
sau iti pune in fata un ecran albastru, dupa care ii dai un restart cu cd-ul in unitate, si trebuie sa faci chestia asta cam la o luna, daca ai noroc te tine doua
am avut 7 cand era in perioada de probe si se dadea gratis, m-a tinut 3 luni, si am pus cam toate programele care le gaseam, si asta doar din curiozitate sa vad cand o sa cada si dece, surpriza…nu m-a lasat la greu
a cazut insa cand am vrut sa pun o versiune mai noua si mai stabila, tot pentru probe, deh a cazut lap-ul ( se terminase garantia…ACER)
acum am o rasnita de prin 2000 toamna cu ubuntu, si nu ma lasat niciodata la greu, am pus xp si acum nu mai merge nici ubuntu cum trebuie…
nu mai zic nimic, oricum zic degeaba

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter