Reforma în învățământ e făcută de partea greșită

Zilele astea avem inspecție de grad. Sau ceva de genul. De fapt, nu avem cât are, dar un asemenea eveniment este ceva la care ia parte oricine intră în contact cu Taz. Pentru că, cu ocazia unei inspecții, dincolo de ce se vede la școală/grădiniță, profesorul vine cu stresul și acasă. Iar Taz… Să zicem doar că Taz este doar o reprezentare vagă a realității…

Și înainte să judecăm cum se joacă diverși miniștri cu o tentativă de reformă (în timp ce visează la țările calde reci) a programei de învățământ, hai să ne oprim puțin asupra unui sistem la fel de corupt ca toate celelalte din aparatul bugetar românesc.

Înainte să începem povestea, să explicăm puțin ce este cu acest examen de grad (citat direct de la sursă):

prin examenul de grad îți este recunoscută experiența în învățământ; dacă nu îl ai nu prea poți face chestii importante: să participi în anumite comisii, să iei decizii pentru că ai fi încă considerat debutant etc.

Adică trebuie să dai un examen de grad pentru a nu fi ultimul om dintr-o unitate de învățământ. Și, dacă ai puțin noroc, primești și o mărire de salariu. Stai liniștit, mărirea asta înseamnă vreo 20 lei/lună.

În cazul în care ai uitat, lecția pentru o inspecție se pregătește în avans. Fie că se repetă aceleași lucruri cu elevii, fie că se pregătesc materiale (de vreo două săptămâni avem prin casă doar steluțe, paiete, flori, material textil, creioane colorate, foi tăiate și alte bucurii d’astea; pășesc cu grijă, să nu cumva să calc ceva și să distrug o zi de muncă!), totul se pregătește cu cel puțin o săptămână (două, în cazul de față) în avans.

În ce constă inspecția?§

Metodista (așa se numește tipa care vine în inspecție), ca orice vedetă și personaj bugetar mai important, are anumite pretenții:

  • Vrea transport. Victima – educatoarea în cazul de față – trebuie să-și aducă călăul cu taxiul. Sau limuzina. Sau caleașca. Sau covorul zburător. Cu cât mai fancy, cu atât mai bine!
  • Vrea protocol. Iar cu protocolul ăsta e schepsis. Că aparent e un trend, mai ceva ca moda. Pentru că Despina a fost informată că anul ăsta se preferă peștele (somon) și fructele de mare. Și logic că nu cumperi doar pentru o persoană. Cumperi pentru minim patru persoane (ce, nu trebuie să mănânce și gura directoarei două peștișoare? :w00t: )
  • Dacă tot ești aici, evident că trebuie să-i iei un buchet de flori – logic că cele mai scumpe! – și un cadou – de regulă un parfum. Evident că nu îi poți lua cel mai ieftin parfum și că trebuie să știi ce anume îi place individei. Nu știi? Nici o problemă, îți sugerează directoarea ce să cumperi. Ultima sugestie a costat vreo 60€…
  • După ce se termină toată povestea – care durează cel puțin 5-6 ore – trebuie să duci metodista la masă. Evident, la restaurant, că nu poți să o duci la o șaormă cu de toate!

Și știi care e partea amuzantă? Că ce faci la clasă cu copiii (apropos, ai încercat vreodată să te înțelegi cu 25+ copii simultan?) contează destul de puțin. Au mai mare greutate în acordarea calificativului cele patru puncte înșirate mai sus!

Cât costă distracția?§

Salariul unui profesor este în jur de 1000 lei. Plus/minus, cu ceva bonusuri. Toată mascarada asta a costat, până acum, în jurul a 500 lei. Materialele, paietele și toate cele. Probabil urcăm lejer la 1000 lei, că mai avem câteva zile până la ziua Z.

Concluzia§

Reforma în învățământ se va face cu adevărat atunci când se va schimba modul de examinare pentru profesori. Atunci când vine o tanti înțepată (sau…NEînțepată :naughty:) care are pretenția ca un singur profesor să facă învățământ cu 25 copii.

Sau măcar când calificativul nu se va pune în funcție de micile atenții oferite…

9 Comentarii

Ionel a scris

Ai uitat sa specifici ca in vara va fi examen national, adica o chestie din aia prin care vor fi din nou umiliti profesorii/educatorii cu un subiect neinteles de nimeni, dupa care li se va spune ca sunt incapabili si incompententi (oricum as vrea sa vad pe cineva capabil sa stea pe 920 salariu). Si noi am trecut de curand prin acest examen, asa in ansamblu ne-a costat cam atat: 2 drumuri dus-intors in total 120 de km, o gustarica, relativ simplu (actiunea se desfasoara la tara… departe de lumea civilizata… de aia), dar care tot a costat vreo 50 de lei, un buchet de flori (spre fericirea noastra ni s-a maritat vecina si ne-a dat ea unu), una bucata tablou evaluat la vreo 200 de lei. Plus in cadrul pregatirii pentru mega-inspectie: achizitie una bucata imprimanta SH 300 de lei (ca la scoala nu au toner/chef sa iti tipareasca) vreo 3 topuri de hartie si vreo 4 saptamani de nopti nedormite, dar toate acestea se renteaza, odata definitivatul luat va primi doamna mea 5 (cinci) lei in plus la venitul ei, dar din pacate nu va ramane cu siguranta postului, pentru ca in conformitate cu noua „reforma” din invatamant, coruptii satului hotarasc pe cine angajeaza si dupa cum se stie un absolvent de facultate si de master e indiscutabil mai slab decat un absolvent de bac cu media de 6.05.
Sa ne traiasca patria si reformele ei!!!

Robert a scris

In liceu cred ca jumatate din profesori au luat grade cu noi. Si am observat ca difera destul de mult in functie de materie. La franceza profa nu le lua inspectorilor absolut nimic, era doar o ora normala in care noi ne prefaceam ca stim franceza si ca suntem interesati de aceasta limba cam nefolositoare. La informatica insa era mai complicat, era cu o gramada de cadouri, mancare si altele. Din cate am inteles diferenta de bani pe care o primesti in plus la salariu o sa iti acopere cat ai cheltuit cu inspectia si cand ai acoperit suma dai alta inspectie :|
Sistemul la noi e groaznic, dar nu asta e problema. Cel mai grav mi se pare ca el devine din ce in ce mai prost. Magar daca ar stagna nivelul.

Razvan Radu - Cazare Constanta Mamaia a scris

Fotografia este sugestiva :)

Cind te referi la 25+ copii probabil majoritatea sunt niste mici teroristi conform virstei, cel putin eu am un mic terorist acasa si citeodata 2 adulti abia se inteleg cu un copil :)

Doamna educatoare poate intreba la ANAF daca aceste cheltuieli sunt deductibile fiind realizate pentru o cariera viitoare.

O vina o are si directoarea gradinitei pentru ca ea a cam sugerat cam tot ce tine de atentiile pentru doamna ce vine de sus si cu siguranta la randul ei si a a cotizat acolo cind a fost nevoie.

Ma intreb ce se intimpla daca nu exista protocol ? Se amana examenul ?

ioanis a scris

Sistemul de invatamant romanesc a ajuns la nivelul perioadei interbelice. Totusi, acum romania este „de dreapta” iar romanii care mai de care mai cinici. De obicei oamenii intr-o tara sunt uniti deoarece asta este esenta unui popor, nu traim indepententi Ci toti suntem uniti intr-un fel, indirect: eu muncesc si platesc taxe, din taxe se fac drumuri, infrastructura diversa, unii duc gunoiu, altii aduna cainii vagabonzi, altii sunt doctori etc. Dar la noi in rromania fiecare sa se descurce singur si, pe langa „proverbul” – sa moara capra vecinului – mai se poate spune si – cea mai buna mancare a unui roman este un alt roman :).
Drept urmare, la astfel de cazuri am ajuns la concluzia ca cele mai bune raspunsuri pentru concetatenii mei sunt:
„- nu îți place locul de muncă? Dă-ți demisia.
– Nu îți convine salariul? Cere o mărire! Nu se poate? Dă-ți demisia.
– Nu te pricepi la altceva decât la îndreptat cuie sau mototolit ziare (sau sa fii profesor)? Iei o carte și înveti să faci zmeie din pene de furnică. Este atât de simplu!”

Adica, daca Despinei nu-i convine situatia poate sa-si dea demisia, nu? Mai ales ca acum „nu sunt bani” (ce sa-i faci, daca nu sunt – spune politiceanul?) inseamna ca la un profesor 1000lei e absolut suficient; iar daca se cer astfel de maruntisuri de la porcii de superiori care profita de orice om simplu, eu ma intreb de ce nu isi da Despina demisia?
Poate sa se faca inspector daca e asa de bine:)
Desigur, in mod normal ar trebui ca toti sa fim deranjati ca s-a ajuns la asemenea porcarii, si tot in mod normal fiecare ar trebui sa aiba un venit corect in functie de ceea ce lucreaza: profesorii, doctorii, cei care lucreaza in justitie, politistii ar trebui sa aiba un castig corect, suficient cat sa nu-si faca griji de supravietuirea de pe o zi pe alta.
Dar hei! Suntem de dreapta si cinici! Nu sunt eu vinovat ca din impozitele mele banii se scurg aiurea in loc sa ajunga prin servicii la mine, iar cui nu-i convine dintre „grasii” care lucreaza la stat, sa-si dea demisia si sa faca zmeie din pene de furnica! E ATAT DE SIMPLU :)

Staicu Ionuț-Bogdan a scris

@Ioanis: aproape subtil. Frumos :D

Dacă ai știi de câte ori i-am zis Despinei să-și dea demisia… De fiecare dată când începe să-mi povestească mizerii de genul ăsta (și sunt mult mai multe decât ai crede!) îi dau o coală A4.

Din fericire îi place atât de mult ce face încât trece destul de ușor (din punct de vedere financiar) peste aceste… piedici.

iuliancalin a scris

mai de vina e sistemul care s-a dezvoltat in Romania de mult timp, adica fara o mica atentie nu te baga nimeni in seama
si asta e de vine cel care face atentia
eu am avut chestii de genul cu medicii, adica ma duc in spital ca am o „buba” si nu te baga nimeni in seama, ca iti trebuiesc acte (asigurare, carte de munca etc.)
binenteles eu mai fraier am facut scandal….si dupa 5 minute m-au chemat in cabinet

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter