Legume românești vs legume importate

Sunt ferm convins că ai auzit, cel puțin o dată, despre cât de prost le merge bieților agricultori români și cum nimeni nu le cumpără marfa. De asemenea, probabil ai observat în supermarket-uri cum nu găsești produse românești. Ardei din Turcia, roșii din Olanda etc. Și dacă nu le găsești în supermarket, evident că nu le găsești nici în piață. De unde crezi că se aprovizionează piețarii? :w00t:

Ieri am fost la cumpărături la Auchan. Am găsit cartofi noi românești și cartofi noi olandezi (cred). Ăia românești erau plini de pământ (nu, nu prăfuiți, aveau pământ uscat pe ei că puteai umple un ghiveci de flori cu ce adunai dintr-un kg de cartofi!). Ăia olandezi erau curați de puteai să-i lingi. Ăia românești erau 3.55 lei, Ăia olandezi erau 3.20.

Ok, accept să dau 40 de bani în plus. Dar serios, nu încerca să mă furi! Cât de mult costa să speli cartofii? Probabil 10-20 lei în plus la tona de cartofi.

Așadar, eu susțin economia olandeză. Lăsăm calicii români să se plângă că mor de foame fără să facă nimic pentru a schimba ceva.

Singurul meu regret este că ardeii iuți pe care îi găsesc sunt originari doar din Turcia. Și au gust de cauciuc și zero iuțeală.

6 Comentarii

haivas a scris

Eu continui sa incurajez pe cat posibil legumicultorii autohtoni. Chiar daca legumele nu sunt perfecte. Incerc sa-i idetintific pe cei de buna credinta si sa-i incurajez.
O explicatie pentru pamantul de pe cartofii respectivi ar fi lipsa unui sistem automatizat de recoltare, spalare, ambalare a cartofilor. Poate ca e mai multa munca manuala, ceea ce ar trebui rasplatit cumva. E usor de criticat daca nu ai dat cu sapa niciodata-n viata.

ddumi a scris

eu cred ca nu se vrea comercializarea produselor autohtone din motive lesne de inteles. Nu te poti astepta ca un lant de supermarket-uri care se intinde pe mai multe tari sa incurajeze consumul produselor locale. Tu tata, mai bine sa importam de la firmele colaboratoare si mananca ala, ala si ala.

Staicu Ionuț-Bogdan a scris

@ddumi: Avem un asemenea amestec de țări de origine a fructelor și legumelor încât îmi este greu să cred asta.

De obicei nu pun botu’ la ce se zice prin ziare, dar având în vedere că discutăm de mentalitatea românească, nu văd nimic neadevărat în „De ce să mă asociez cu X să vindem roșii? Să câștige și el?”. Se întâmplă asta în orașe mari, unde se presupune că am fi mai civilizați (bună gluma, este? :w00t: ), nu văd de ce nu s-ar întâmpla și la țară.

65 ani de comunism (dacă ești suficient de naiv, poți spune că au fost doar 42 ani de comunism), de lipsuri și de corupție au lăsat urme adânci în caracterul nostru, ca popor.

Mihai S. a scris

Eu chiar ma mir ca ajung legume si fructe romanesti in Curfur si altele deoarece nu suntem organizati – ca popor in general, agricultura in particular – si dincolo de profitul eventualelor retele de distributie cu traditie (Olanda FTW cu legumele produse industrial in care au reusit sa bage gustul la loc :) ) este cu adevarat dificil pentru un magazin in care marfa se misca repede si in cantitati incredibile sa faca afaceri cu un furnizor care poate umple umple standul de cartofi pentru o singura zi.
Din experienta pot povesti ca dupa ce am vazut o emisiune (cred ca „Romania te iubesc”) am cautat rosii cherry de origine romaneasca (pentru ca ala din documentar explica ca produce mult si tot timpul anului), am gasit, am cumparat si… FACEPALM!!! aia romaneasca avea mai putin gust decat aia olandeza!

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter