Posibil ca un mac să-și merite banii până la urmă…

Posibil ca un mac să-și merite banii până la urmă…

Că tot am văzut la Cetin ce bucurii are cu iMacul, mi-am adus aminte de o chestie pe care am discutat-o zilele trecute cu cineva, discuție ce a avut o concluzie cel puțin hilară, venind din partea mea (un hater apple): un mac book pro își merită banii! Să detaliem!

Despina are un mac book pro de trei ani. Înainte de mac, a avut un ASSus, care, după mai puțin de doi ani avea carcasa spartă în vreo trei locuri, balamalele varză, bateria în batistă, unitatea optică citea un disc din cinci și scria unul din zece. Ah, și ecrane albastre ocazionale, cel mai probabil din cauza plăcii video. În condițiile în care sistemul a fost folosit exclusiv în casă, iesind la aer fix niciodată. De menționat faptul că laptopul a costat în jur de 5-600€ la momentul respectiv.

Booon, acum despre mac. Așa cum am zis, Despina are un mac de trei ani. Oricât de mult urăsc eu produsele apple (din varii motive) si oricât de idiot mi s-ar părea OSX, problemele cu mac-ul au fost, în ordinea aparițiilor:

  1. Bateria nu a ținut niciodată opt ore, ca în reclamă, ci maxim cinci; acum ține maxim trei
  2. Încărcătorul se încălzește exagerat de mult (judecând după rating, nu e chiar cel mai apreciat device apple) și a încetat să funcționeze corespunzător (nu se mai aprinde LED-ul roșu la încărcare/verde când e ok, dar încărcarea funcționează) imediat cum a ieșit din garanție.
  3. O zgârietură pe capac, pe lângă măr. Nu se știe cum a apărut, fiecare dă vina pe celălalt :D
  4. O pată de ojă. Aici știm a cui e vina :w00t:

În rest? Balamalele funcționează fix ca în ziua zero. Unitatea optică merge excelent, bateria încă duce. În condițiile în care macul a tot fost cărat pe străzile din Viena, prin Veneția, pe la o grămadă de cursuri, serbări și alte evenimente d’astea interesante (nu). Adevărul este că i-am pus un SSD de 120Gb (avea un hdd de 160 înainte) și 8Gb RAM (avea doar 2Gb)

Prețul? În jur de 1000€ (a fost mai mult un barter, nu asta contează).

Acum, stau și mă întreb destul de serios dacă, în momentul în care va trebui schimbat* merită o investiție într-un mac de generație nouă, cu sau fără retina display.

*Deși macul este într-o stare foarte bună, uzura morală își spune cuvântul. Despina a început să folosească InDesign ceva mai intens (ți-am zis că face ebooks pentru kindle/nook/ipad?) iar tractorașul ei e pus în genunchi de toate cele (comparativ, aceeași operațiune durează ~5 secunde pe PC-ul meu și ~4 minute pe mac-ul ei)

Așadar, oricât de hater sunt eu, oricât de mult îi doresc lui Steve Jobs să ardă în cele mai adânci focuri ale iadului pentru mizeriile numite Xcode și iTunes (pe lângă cele două, OSX este perfecțiunea întruchipată, dar altfel este și ăsta o mizerie) și oricât mă enervează fanboys, nu pot să nu recomand un mac dacă vrei un PC să te țină câțiva ani.

img src.

16 Comentarii

Dorin Lazăr a scris

Argument invalid. Am un Dell Inspiron (aka janghină) luat la 400€ de nou. De doi ani. Rupe. Rupe la fel ca-n prima zi. Tîrît cu el prin: Germania (de vreo cîteva ori), Franța, Austria, Elveția, Ungaria. Forjat prin toată țara.
Sigur, am chestii să-i reproșez. Dar a fost 400€, la vremea aia nu-ți luai nici un telefon de la Apple cu atîția bani.
Nu că nu ar fi bun un macbookwhatever. Dar la prețul ăla găsești ceva de două ori mai tare. Sigur, e finisat, sistemul de operare e făcut să se pupe la fix cu bubele hardware-ului. Dar totuși…
(Încă mi-e dor de Dell Latitude-ul care știa 1080p înainte să fie la modă, m-a ținut 4 ani și la care a crăpat placa video după ce l-am ținut la temperaturi demente în umiditate. Cu ăla am făcut China :D)

Marius a scris

Am si eu un macbook pro 13″ model mid-2009. Cred ca e la fel ca cel detaliat mai sus.
I-am cumparat 8gb de ram la inceputul anului ca nu mai puteam cu Photoshopul si nervii mei au o limita.
Acum 1 an mi-a cazut un pagar cu 100 ml de apa pe tastatura. Nu mai merge retro-iluminarea tastaturii insa nu ma vait. M-ar fi costat 150€ dar am zis pas.

La sfarsitul anului poate vine mosul cu un Air de 11″ :D

Staicu Ionuț-Bogdan a scris

Eh, mie îmi place să cred că sunt realist. Dacă spui că ai citit și alte articole pe blogul meu, probabil ți-ai dat seama că „hater” în articolul de față este mai mult în glumă :)

Nu ridic în slăvi nici un sistem de operare, fiecare are plusurile și minusurile lui.

Cel mai probabil unele „probleme” țin de obișnuința (mea) cu alte sisteme de operare (de ex. window management). Altele însă, sunt recunoscute chiar de unii fan boy înrăiți (cut/paste file, merge folders etc). Bine, mai sunt și mactarzii care zic că nu e nimic în neregulă ci doar că nu folosesc eu pc cum trebuie :)

Robert a scris

Eu am un Asus X51RL de vreo 4 ani si merge ca in prima zi. Singura problema ar fi bateria care a ajuns sa tina mai putin de o ora si alimentatorul pe care deja l-am schimbat. A fost folosit atat in casa cat si afara. A luat si cateva cazaturi dar nu de prea sus, asa, mai de la nivelul unui scaun.

Cred ca tine mult si de norocul pe care il ai. Mai poti nimeri si cate un produs care a scapat controlului calitatii.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter