Experiment CTR

Dacă ai intrat pe blogul meu în ultimele două zile, probabil ai observat o reclamă de la Google AdSense în partea de jos a paginii. Stai liniștit, încă mai am bani de țigări (cu toate că nu fumez) iar acea reclamă a fost un mic experiment să văd CTR-ul la un astfel de ad. Nu este un sistem inventat de mine, se numește CatFish și din câte știu cei de la sitepoint au fost printre primii ce au văzut potențialul unei astfel de reclame: CTR peste 2%, două zile la rând. Într-adevăr, este enervant pentru utilizator, dar dacă este stilizat, făcut mai mic (95px cât are banerul este cam mult) și folosit cu alt sistem de banere (nu știu dacă se încalcă sau nu TOS Adsense) cred că ar avea un succes destul de mare.

Nu cred că ar avea succes în cazul în care ai vizitatori fideli, dar pentru o campanie scurtă, de câteva zile – maxim o săptămână, cred că ar merge chiar bine, atrăgând atenția suficient de mult.

De ce nu se pretează Google AdSense? Franc, nu agreez prea mult Google Adsense. Asta din mai multe motive:

  • Transparența. Sau, mai bine zis, lipsa ei. Nu poți știi cât oprește G comision, nu poți știi ce firme plătesc mai mult, etc. Desigur, se vor găsi câțiva să-mi spună că astea sunt date pentru cei ce au site-uri MFA. Așa o fi, dar mie unul îmi place să știu ce se întâmplă (și NU am niciun site MFA)
  • Reclamele se deschid în aceeași fereastră. În momentul când un vizitator face click pe reclamă, l-ai pierdut, deoarece nu toți utilizatorii știu să facă click pe scroll, reclama se va deschide peste site-ul tău. Nu va ști ce s-a întâmplat, va închide browserul și te uită. Având în vedere că cel mai „scump” click a fost în jur de 2-3$ mă gândesc că un vizitator „costă” ceva mai mult de atât. Cred că asta e cea mai mare problemă a AdSense. Desigur, dacă ai un site de câteva sute de mii/milioane useri, ad-urile se pot modifica…
  • Mai nou, Google a scos anumite „facilități”. De la eliminarea click-ului pe toată suprafața ad-ului, până la recentele modificări pentru referali, sunt „features” a căror eliminare se va resimiți în încasări. Atât ale Google cât și ale publisherilor. Mă gândesc dacă tot ad-ul era clickable, oare ce CTR aveam? :D

Am folosit și eu AdSense, ar fi aiurea să neg, dar am renunțat tocmai datorită motivelor de mai sus. Cât timp nu se modifică nimic în bine, AdSense o va lua ușurel în jos iar principala sursă de venit a Google – Adsense&Adwords – va fi eliminată de concurență. Care, în momentul de față nu este atât de puternică și nu oferă aceeași răspândire ca Google – să nu uităm că aproape oricine își poate pune un adsense pe site.

Pentru cei ce vor să folosească catfish, cei de la Sitepoint au scris un tutorial foarte bun în două părți. Eu am preferat să folosesc un plugin jQuery (blogul încarcă jQuery). Oricum, dacă te hotărești să folosești această metodă, NU UITA că este FOARTE enervantă, chiar dacă are un CTR mare….

PS: nu mă întreba cât am făcut în 2 zile sau alte detalii despre contul meu AdSense. Am făcut suficient să-mi dau seama că e o chestie interesantă și bine de exploatat ;)

PS2: dacă nu te-ai prins ce e catfish, aruncă un ochi aici.

PS3: o alternativă la Google AdSense ar fi BidVertiser. Tocmai ce l-am descoperit și din start are o chestie ce AdSense nu o are: opțiunea de a deschide paginile într-o nouă fereastră. Singura problemă ar fi că nu prea sunt reclame pentru limba română… Dacă vrei să-ți faci reclamă, click AICI.

4 Comentarii

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter