Dacă arată și măcăne ca o rață, este rață!

Nu sunt lingvist, asta e clar. Nu sunt nici (prea) xenofob sau rasist. Nici măcar nu am ceva de împărțit cu nimeni (în general) sau cu ei (în special). Dar „limba moldovenească” mi se pare o chestie extrem de stupidă. Nu limba în sine – care este româna de fapt – ci capetele de plută ce au decis că limba vorbită într-o țară trebuie să se numească fix ca țara respectivă. Așa cum se întâmplă în Brazilia, Argentina, US, Belgia, o bună parte din țările Africii șamd.

Nu am fost niciodată în Moldovia, dar sunt curios de câteva chestii:

  1. Dacă ai niște acte din România, trebuie să te duci cu ele la un traducător autorizat pentru a ți le traduce în moldovenească?
  2. Locuitorii Republicii Moldova se numesc moldoviéni?
  3. Dacă ești din Moldovia, îmi citești blogul prin google translate?

4 Comentarii

Horatius a scris

În Belgia oficiale sunt 3 limbi: valona (dialect francez), flamanda (neerlandeza, un dialect al olandezei) și germana. Nu există limba belgiană, în schimb există american english, british english, portugheza (de vreo 3 feluri, unul din Portugalia, unul brazilian, unul argentinian).

Gabriel Ivanescu a scris

…mda interesanta chestia asta sa sti. Eu unul am fost in Rep. Moldova si spre surprinderea mea nu mi-a cerut nimeni documente traduse =)), dar la un fast food am stat o jumatate de ora sa comand, pentru ca tot personalu de acolo brusc vorbeau numai rusa….. si apropo ambancat bine doua persoane de 7 lei romanesti. in rest vorbeau romaneste uni chiar f f f bine..

Staicu Ionuț-Bogdan a scris

@Gabriel: era vorba despre documente în situații speciale. De exemplu, dacă ești neamț și vrei să te înscrii la o facultate în România, ai nevoie de acte traduse de un traducător autorizat :)

Am totuși o reținere să mă duc până în Rep Moldova doar să mănânc! :w00t:

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter