Când producătorii nu-și folosesc produsele

Când producătorii nu-și folosesc produsele ©

De ceva timp am început să consider că îți poți da seama foarte ușor de producătorii care doar își fac și își vând produsele, fără să le folosească pe bune. Exemple poți găsi cu duiumul dar au început să ți se pară atât de normale încât nu le mai bagi în seamă.

De pildă:

  • Telecomenzi ce functionează doar dacă au un unghi de exact 90° cu aparatul, indiferent că-i televizor, aer condiționat sau aplificator.
  • Laptop-uri ce se încălzesc peste 90°C (sau mai mult). Din păcate s-a uitat scopul inițial al unui astfel de PC și s-au inventat stand-uri, coolere și alte minuni.
  • Softuri care sfidează orice logică. De exemplu, aplicația folosită de mine pentru emis facturi (smart bill), care în rest funcționează ireproșabil, nu permite un back-up automat. Asta nu ar fi o problemă dacă o dată la două săptămâni nu ar trebui să urmez patru pași absolut inutili. Alt exemplu? Photoshop, care, la (aproape) fiecare fișier deschis arată o alertă ce nu ajută la nimic (fonturi lipsă; la ultimul update CC s-a rezolvat). Nu ai altă opțiune decât sa apeși OK. Alt exemplu? Aplicația ING de mobil: primești notificări push (când le primești, că de ceva vreme nici alea nu prea mai vin) în care îți arată suma tranzacționată și ce bani mai ai în cont dar dacă vrei să intri în aplicație… ți se cere să te autentifici pentru a vedea același lucru.
  • Aparate casnice tâmpite. Când am cumpărat aragazul, în urmă cu vreo patru ani, am fost bucuros că e un raport preț/calitate excelent. Câteva luni mai târziu am aflat că, dacă verși ceva zeamă pe aragaz (iar când gătești se mai întâmplă și asta) și intră „sub ochi” (nu știu cum să explic altfel), este imposibil de curățat. Ce e cel mai trist? Că trebuie să-mi schimb aragazul. Un ochi nu mai funcționează corect iar un al doilea dă semne de boală, ca să zic așa. Partea amuzantă este că tot ce este pe piață – indiferent de marcă, model sau preț! – urmează fix același model, imposibil de curățat. Consumerism și planned obsolescence.
  • Electrocasnice mici ce au cabluri de un metru (sau chiar mai puțin): mixer, blender, storcător de fructe, steamer sau orice altceva, ce trebuiesc folosite lângă priză. Recunosc, nu am o bucătărie foarte mare, dar nici chiar așa!
  • Mobilier făcut „să fie”. Mă uitam zilele trecute la ceva mobilă de sufragerie și toate sunt foarte joase, cu suport pentru televizor la o înălțime de 30-40cm. Oi fi eu mai înalt decât media națională, dar este posibil ca acea înălțime să fie totuși prea puțin…
  • Exemplele ar putea continua la nesfârșit: cu suporți de brazi (că tot suntem în sezon) ce au o găurică în care intră un creion, monitoare ce au o ramă ușor distanțată de ecran, astfel încât este foarte greu de șters de praf, tot felul de device-uri lucioase (ce sunt aspiratoare de amprente). Am precizat produsele de igienă? Periuțe de dinți sau aparate de ras puse într-un ambalaj imposibil de deschis fără ceva unelte, pastă de dinți ce are un filet foarte lung la capac, șampoane la al căror capac trebuie să depui un efort considerabil pentru a-l deschide (crezi că e ușor când ai mâinile ude?) și cred că aș putea să continui o zi întreagă fără a duce lipsă de exemple.

Din păcate, acest trend autodistructiv transcende produsul în sine și se reflectă și în denumire. Am cumpărat zilele trecute o pereche de ATH-CKX5iS iar magazinul mi-a trimis, din greșeală, ATH-CKX5 (varianta fără microfon). Dar nu-i învinovățesc: ambalajele celor două modele erau identice și, în caz că ești curios, există 12 modele ce împart aceeași gamă de preț, toate cu un nume care mai de care mai stupid și mai greu de pronunțat. Routere? Am un RT-N56U, dar în aceeași gamă (preț și performanțe) mai sunt și RT-N18U, RT-N65R, RT-N65U etc.

Cred că am mai zis o dată pe blog: este imposibil să formezi un fel de … cult în jurul unui brand (gen Apple) dacă nu poți pronunța produsul. Ce e mai ușor de ținut minte dintre: Apple iPhone vs LG G3 D858 ? Apple Mac Book vs Dell Latitude 3540? (G3 are câteva modele, Dell Latitude are câteva zeci de variante).

2 Comentarii

SagittariuS a scris

Fiecare cu-ale lui. Eu am renovat baia şi holul recent, cu materiale/mobilier/accesorii luate în majoritate de la Praktiker. Pentru că pantof, nu ştiu de ce. Probabil pentru că nu mai aveam răbdare şi m-am grăbit. Aşa că adaug pe listă următoarele:
– seturi de WC care au şuruburi lipsă sau care nu se potrivesc;
– căzi care vin la pachet „promoţional” cu mască dar fără scurgere, pe care o cumperi separat;
– măşti de chiuvetă la care te apuci să montezi şuruburile de la mânere şi constaţi că nu se potrivesc în găurile default.

Mai sunt câteva da’ uite că-mi scapă pe moment. Da’ nu mai zic nimic de „instrucţiunile de montare”, care par a fi desenate cu o cretă groasă pe o tablă de plastic de cineva beat sau tras pe nas. Nu de alta da’ la majoritatea chestiilor de le asamblezi singur nu pricepi nimic din ele.

În schimb, am luat acum câteva luni două comode din Jysk pe care le-am asamblat exact după instrucţiunile de pe hârtii şi-au ieşit la fix. Şuruburile s-au potrivit iar îmbinările au ieşit perfecte. Deh, producători şi producători.

Chiar vorbeam cu colegu’ care m-a ajutat cu renovarea şi îi spuneam cât de tare ar fi ca atunci când iei o sursă de PC să vină la pachet goală, fără cabluri. Sau să iei o placă de bază şi să vină tot aşa, fără cabluri. Doar de amuzament …

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter