În continuarea postului de aici, pot spune că am citit toată seria Fundației. Seria legată strict de Fundație, fără roboți și toate cele. În plus, am mai citit și I, Robot. Aș putea spune că a fost o lună intensivă de Asimov și puțin de Arthur C. Clarke
Încep cu Eu, Robotul: cartea nu are decât o mică legătură cu ecranizarea. În film apar doar câteva personaje și sunt amestecate câteva povestiri (cartea a fost de fapt o compilație de scurte povestiri).
Seria Fundației mi-a plăcut foarte mult. Am devorat cele șapte (parcă?) volume în vreo două săptămâni. Sigur, aici au ajutat foarte mult și insomniile, dar.. hei, cel puțin nu am pierdut noaptea!
2001, Odisea spațială & 2010, A doua odisee – filmul Prometheus s-a inspirat masiv din prima carte. Serialul Stargate SG-1 s-a inspirat ușor din ambele. O civilizație un pic mai avansată influențează soarta omenirii (de fapt a Homo Erectus sau pe acolo) în urmă cu trei milioane de ani. Fast forward până în prezent. Se descoperă un monolit ciudat pe Lună care, la primul contact cu lumina solară transmite un mesaj spre Saturn (care, în a doua carte s-a transformat, misterios, în Jupiter). Se face o navă cu un computer deștept (HAL) care se dovedește a fi usor psihopat. În sensul că-i căsăpește pe toți într-un fel sau altul.
În final ni se povestește de o civilizație ce a ajuns să își transfere conștiința în mașini/calculatoare și, mai apoi, să transcedă (de unde și asemănarea cu SG-1). M-a prins destul de tare povestea; acum citesc a treia odisee (urmează odiseea finală)
Odiseea Spatiala mi-a placut foarte mult, dar m-a dezamagit putin ultimul volum. O sa ma apuc si eu de Fundatie, sper, cat mai curand.
Arthur C. Clarke si Asimov sunt autorii mei preferati! Trebuie sa recunosc ca nu am inceput niciodata Fundatia si intotdeauna am vrut. E una din acele carti pe care le tot amani… Dar dupa post-ul asta voi incepe neaparat.
Ca sa contribui si eu cu ceva acum, iti sugerez http://en.wikipedia.org/wiki/Time's_Eye_(novel)
„Fundația” (la fel ca și „Odiseea”) este de fapt o serie de șapte cărți; În ordinea în care se desfășoară acțiunea:
1) Preludiul Fundației
2) Fundația renăscută
3) Fundația
4) Fundatia și imperiul
5) A doua fundație
6) Marginea fundației
7) Fundația și Pământul
În plus, după moartea lui Asimov, nevastă-sa și-a dat acceptul ca alți autori să continue povestea, în seria cunoscută ca și „Prietenii Fundației”. Chiar dacă erau aceleași personaje și continuau acțiunea, am renunțat după prima sută de pagini pentru că se schimbase stilul (fără să pot spune exact ce s-a schimbat). Femeile astea, strică tot!
Seria Fundației se integrează oarecum cu multe alte cărți (20-30 parcă), printre care și I, Robot, Omul Pozitronic (un fel de preistorie) și altele. Încă nu am avut timp să le citesc și pe astea, dar, când o voi face, cu siguranță voi scrie un post
@Vilmos: Dacă „Time’s Eye” nu este în română, nu sunt foarte tentat.
Ionut, iti recomand sa citesti si celelate romane ale lui Asimov.
Personal, le-am citit de vreo 2-3 ori pe toate…
„Soarele gol”, „Cavernele de otel”, „Zeii insisi”, etc.
Casa Corrino din seria Dune.