Încă mai suntem un popor de comuniști

Citind puțin din articolul ăsta, am tras concluzia că – din păcate – încă mai suntem un popor de comuniști. S-or fi schimbat multe în ultimii 24 ani, dar mentalitatea a rămas aceeași: să ni se dea.

avangarde-feb-2013

Sunt ușor dezamăgit că oamenii încă așteaptă locuri de muncă și creșterea salariului de la stat, când, de fapt ar fi mai normal să se aștepte la relaxarea fiscalității, de exemplu. La reducerea birocrației (când îmi plătesc taxele trebuie să stau la trei ghișee, unul după altul: la unul îmi spune cât am de plată, la al doilea îmi taie chitanța, la al treilea plătesc). La eliminarea potăilor de pe străzi (nu mă aștept să iasă Tonta cu arcanul pe stradă, dar aș vrea să se dea o lege care reglementează toată povestea asta și să le permită altora să o facă eficient).

M-aș mai aștepta la reducerea corupției. La reeducarea bugetarilor (polițiști, doctori, ghișeiste). M-aș aștepta ca purcoiul de bani dat de mine statului să fie folosit cum trebuie, nu să își pună un șmecher acoperișul la vilă.

Spun asta pentru că:

  • Dacă se fac (orice ar însemna asta) locuri de muncă, cei ce nu muncesc acum nu vor munci nici atunci. Pentru că ei nu muncesc acum nu pentru că nu au unde ci pentru că nu vor.
  • Cei cărora nu le ajung banii acum nu le vor ajunge nici dacă li se crește salariul (trecem peste absurditatea asta, cum că statul trebuie să crească salariul).

Ceva de răsfoit: Capitalism pe pâine. Că are idei bune sau rele, te las pe tine să decizi.

6 Comentarii

Cătălin Nicolescu a scris

Băi, tu ai „rumegat” puţin ce ai scris? Te credeam un om citit.
Pentru că oamenii vor locuri de muncă, tu ai tras concluzia că au mentalitate comunistă?
Ştii ce vor americanii? Să le facă guvernul locuri de muncă. Sunt de mentalitate comunistă?

Închiderea/falimentul fabricilor nu ţine de muncitori, n-au putere asupra ce se întâmplă.
Omul are nevoie de bani ca să mănânce. Ca să faca bani trebuie să aibă servici. Se închide fabrica, nu mai are servici.
Asta are legătură cu comunismul sau capitalismul cum are „sula cu prefectura”.

capsunarul a scris

sondajul e puțin cam tâmpit realizat și de aia dă loc la interpretări. nu vă certați degeaba, că nu veți afla cine are dreptate… la prioritatea guvernului – crearea de locuri de muncă boul care are impresia că-i dă Ponta de mâncare o să pună asta pe primul loc, dar la fel de bine și ăla care înțelege că guvernul trebuie să favorizeze investițiile care să ducă la crearea de locuri de muncă va pune tot asta pe primul loc.

Staicu Ionuț-Bogdan a scris

@Cătălin: nu mi se pare normal ca guvernul să creeze locuri de muncă. În afară de companii de stat, totul e privat în România. Dacă se închide o firmă se închide pentru că administratorii au considerat așa.

Și da, este 100% capitalism: are firma profit, e totul bine. Nu are, pune lacătul pe ușă.

Sigur, statul poate crea locuri de muncă în mod indirect; de exemplu: fiscalitatea redusă/impozite mai mici => mai multe firme deschise => mai multe locuri de muncă.

Dar sunt destul de sigur că dintre cei intervievați, nu mulți au gândit atât de departe.

Laur a scris

Sunt curios la aia 2% de la Altele ce-o fi intrat ? Mai multe terase in aer liber (pentru viitorii boschetari care nu vor sa fie stresati) ? Mai multe banci de stat (cu fundul) pentru a se vedea mai bine frecatorii de menta ? Mai multe sex-shop-uri per cap de locuitor ? Mai multe magazine pentru pescari si case de pariuri ? Mai multe sanse de castig la loto ? :)

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter