Despre sindicate

Nu cred să fie internaut care să nu fi auzit de/văzut cazul prezentat de Radu. Pe scurt, o învățătoare își muștruluiește părinții că n-au cotizat destul la cadourile pentru restul cadrelor didactice.

Acum, că o fi bine, că o fi rău ce a făcut respectiva, nu comentez. Dar o să comentez despre… sindicate.

În România, cel puțin din ce am văzut prin presă, rolul sindicatelor este fix unul singur: să ceară bani. Atât.

În mintea mea de freelancer șomer ce nu este angajat de nimeni, treaba unui sindicat (cel puțin unul ce operează într-un sector bugetar; să zicem… învățământ) ar trebui să fie ceva mai mult de atât:

  • Condiții de muncă mai bune (învățământul este gratuit, doar că bureții și creta, de exemplu, trebuiesc cumpărate de cineva)
  • Program de muncă (ai putea crede că profesorii intră în vacanță pe 15 iunie, odată cu copiii, nu?)
  • Promovări pe bază de culoare nepolitică (știai că directorii și inspectorii sunt schimbați fix când se schimbă partidele de la guvernare?)
  • Solidaritate.
  • Șamd

Am zis toată povestea asta pentru că vreau să zic ceva despre solidaritate. Și nu despre aia financiară, în care se strâng profesorii în fața guvernului și încing o horă de se cacă parlamentarii pe ei de frică. Nu, despre aia morală. Și aici ajungem la filmulețul de mai sus.

Cum ar fi ca pe  6 ianuarie, toți profesorii din școala respectivă (sau din oraș sau chiar din țară) să trântească o grevă? Mie nu-mi place să fiu pus în aceeași oală cu anumiți oameni cu o conduită morală îndoielnică, n-ar trebui nici dascălii să accepte asta.

O grevă rapidă, cu o singură revendicare: nu bani, nu dansuri; nu, doar eliminarea din sistem a respectivei profesoare.

Dar, așa cum spunea și profesoara respectivă: este în tradiția balcanică. Este în tradiția balcanică să fim „revoltați” pe diverse aspecte ale societății, să vrem să se schimbe ceva, dar să nu care cumva să înceapă schimbarea cu noi. Nu! Asta nu acceptăm!

3 Comentarii

Pustiu a scris

Așa mă mănâncă și pe mine degetele șă scriu un caz pe care îl știu despre faptul cum un director a făcut tam-tam când a fost eliminat din funcția de director, funcție pe care o primise pentru că soția lui era ruda cu Oprescu cu alți oameni de prin diverse partide din Constanța. Dar n-a mai primit funcția pentru că a cotizat altă persoană mai mult și a avut mai multe relații.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter