Despre buget – introducere

De-a lungul timpului am avut un mod de administrare al banilor cel puțin ciudat: cheltuim tot ce avem, astfel că, la următoarea plată, contul este foarte aproape de zero. Singurele reguli financiare urmate cu strictețe au fost să nu ne împrumutăm (și, cu două-trei excepții, chiar am reușit) și să nu avem datorii (da, poți avea datorii și fără să te împrumuți: întreținere, fisc etc).

În ultimii ani am devenit conștienți că ceva nu e în regulă și am încercat să vedem și ce anume este. Am încercat să facem tracking la bani (inițial folosind un excel, apoi cu diverse aplicații web sau standalone), dar pur și simplu nu se lipea de noi, introducerea datelor era plictisitoare, nu vedeam nici un beneficiu imediat, se vedea un foarte vag beneficiu pe termen lung, nu aveam un telefon destul de inteligent șamd.

Cum am abordat (greșit) problema?§

Prima dată am încercat să fac money tracking prin 2008. De atunci am mai încercat de vreo două-trei ori dar am renunțat după maxim o lună. De ce?

Prea multe categorii§

De fiecare dată când veneam de la cumpărături introduceam fiecare element de pe bon. Aveam o sută de produse? Aveam și o sută de intrări! Este evident de ce am renunțat atât de rapid! E chiar curios că am avut chiar și o lună în care am procedat așa!

Am rezolvat problema prin câteva categorii generice: mâncare, casă (în principiu produse de curățenie), facturi (Enel, întreținere), PFA (contabil, telefon, internet, impozite), îmbrăcăminte, transport, cosmetice, ieșiri în oraș, junk-food. Și, pentru orice nu se încadrează în cele de mai sus, categoria Diverse.

Memoria, bat-o vina!§

A doua mare problemă consta în produsele cumpărate din locuri unde nu se dă bon fiscal (de exemplu piață, bilete RATC etc) sau bonurile cu foarte multe produse. S-a rezolvat parțial cu aplicația de telefon: imediat ce am plătit, scot telefonul și introduc tranzacția. Bonurile cu foarte multe produse sunt introduse de secretară :D

Lene / Nu locuiești singur iar perechea nu este interesată§

Cred că e cea mai dificilă problemă. Cel puțin o dată am renunțat la a ține evidența banilor din aceste motive: nu bag tranzacțiile acum, că n-am chef; de ce să ținem cont de ce cheltuim că oricum cheltuim tot ce avem șamd.

Nu am bani pentru a face tracking§

Șmecheria constă în faptul că nu aveam bani tocmai pentru că nu țineam o minimă evidență a banilor! Puteam vedea extrem de ușor cât (și de unde) încasam dar nu aveam nici cea mai mică idee cât cheltui și pe ce! Când nu știi pe ce cheltui banii, nu știi nici cum ai putea reduce cheltuielile. Logic, nu?

Nu mă interesează să economisesc!§

O evidență a banilor nu înseamnă și economii! Nu ne-am propus să punem bani deoparte (mai mult decât făceam înainte) ci doar să vedem ce se întâmplă cu banii noștri. Faptul că am reușit să reducem cheltuielile inutile a fost doar un efect neașteptat – și plăcut, totodată.

Ce m-a ajutat?§

În articolul următor îți voi spune ce aplicație m-a ajutat să preiau controlul asupra banilor mei, ce greșeli am comis și cum poți evita aceste greșeli.

8 Comentarii

Nija a scris

Salut!
Si eu procedez la fel. Am facut-o in trecut de cateva ori si am repetat treaba asta si in ultimele 2 luni.
Ce nu inteleg eu (si sper sa ma ajuti tu) cum fac sa cheltui mai putin ?
OK, am o evidenta foarte clara a banilor cheltuiti. Am vazut ca unii bani se duc pe prostii si acolo am redus niste costuri (mici). O alte parte se duc pe tigari, mi-am propus sa ma las pe viitor.
Dar restul ?
Impreuna cu sotia mea castigam suficient de bine, dar rar reusim sa punem ceva bani „la saltea” la sfarsitul lunii.

Ionuț Staicu a scris

Este nevoie de mai mult, nu doar evidența banilor. Și anume de bugetarea banilor (voi detalia în articolul următor). Pe scurt: dacă aloci în fiecare lună o anumită sumă fiecărei categorii (x pentru mâncare, y pentru țigări, z pentru facturi șamd), nu te oprește nimeni să abordezi economiile ca o simplă cheltuială. În articolul următor voi explica mai bine povestea asta :)

Ce folosești pentru asta?

brontozaurel a scris

Fac in curand patru ani de introdus fiecare chestie de pe bon in tabel. Rezultatul este un tabel monstruos la fiecare sfarsit de an. N-as zice ca faptul ca stiu ca trebuie sa fac asta m-a facut vreodata sa cheltui mai putin, n-am obiceiul de a pune chestii inapoi pe raft de groaza ca va trebui sa le trec in tabel. Dar totusi de la an la an sunt din ce in ce mai putine intrari. Poate e si din cauza ca imbatranesc…

Vasiu a scris

Parerea mea este ca odata la 5 ani, tot trebuie sa fie un an negru, odata la 10 ani trebuie sa primesti o lovitura care sa te faca sa te dai cu capul… dupa 20 de ani realizezi ca nu poti da o dai la mai bine, imbatranesti, si uite asa eu cred ca e bine sa tragi tare, sa faci economie, sa iti impingi limitele financiare la capat, ma refer la strans , nu la cheltuit.

Laur a scris

Cool.

Nu este o gluma dar eu faceam asta intr-un timp pentru ca tot timpul greseam la calcule si aveam din ce in ce mai multi bani si nu stiam de ce. Din pacate avea un „efect turbo” asupra sanatatii mele si m-am lasat de tinut cont. Parca eram un fel de mini bursa de valori si tot timpul vroiam sa ridic niste infografice mai sus.

In functie de circumstante si imprejurari, cateodata nu e bine sa tii cont.

Daca le faci doar ca sa tii cont dar nu devii deloc mai economic si cumpatat, nu cred ca are rost.

Adaugă un comentariurăspuns pentru

Poți adăuga bucăți de cod folosind [code]codul tău aici[/code], [js][/js], [php][/php] etc.

Link-urile în context sunt binevenite. Comentariile fără nume/email valid sunt șterse.
PS: Comentariul NU este editabil.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site-ul blog.iamntz.com utilizează cookie-uri. Continuarea navigării presupune acceptarea lor. Mai multe informații.

windows apple dropbox facebook twitter